»

MSI P965 Platinum s podporo CrossFire

MSI P965 Platinum

MSI - MSI je predstavil matično ploščo P965 Platinum, ki temelji na Intel-ovem veznem naboru P965 Express Chipset in kot prva z omenjenim veznim naborom na trgu podpira tehnologijo CrossFire, torej uporabo dveh povezanih ATI-jevih grafičnih kartic. Matična plošča tako premore dva PCIe 16x slota, izmed katerih en v CrossFire načinu deluje le s štirikratno hitrostjo.


Več o novi matični plošči na strani proizvajalca.

3 komentarji

Nova anketa: Koliko denarja ste odšteli za stol, na katerem sedite pred računalnikom?

Slo-Tech - V prejšnji anketi smo vas spraševali, koliko grafičnih kartic riše sliko na vašem primarnem računalniku. Odgovori so, po mojem mnenju, presenetljivi. Po SLi rešitvi (torej uparjanje dveh grafičnih kartic, podjetja nVidia) je poseglo zgolj 16 uporabnikov, ATi-jev produkt Crossfire pa uporablja 7 uporabnikov (skupaj pičlih 3% oddanih glasov).

Sliko na mojem primarnem računalniku mi riše:
1 grafična kartica96%
(880)
računalnik poln grafičnih kartic (2 ali 2 samostojni)2%
(17)
SLI2%
(16)
Crossfire1%
(7)
Skupaj glasov: 920


Če za Crossfire lahko rečemo, da se nad rezultatom ne čudimo (precejšnje porodne težave, predvsem manjko ustrezne matične plošče, kar pa v tem trenutku ne bi smel biti več problem), pa so pri SLi sistemih, ki so na trgu že kar nekaj časa, uporabniki očitno ocenili, da se jim pohitritev, ki jo prinese uparjanje grafičnih kartic, ne splača. Verjetno bodo SLi in Crossfire sistemi postali popularnejši, ko bo drugi grafični procesor izračunaval fiziko (npr. Havok FX).

Tokrat...

77 komentarjev

Crossfire končno prispel

Slashdot - Medtem ko Nvidia kartice že kar nekaj časa v paru maličijo trikotnike, je ATI šele pripravil svojo različico tehnologije SLI - poimenovano Crossfire. Končno je ta rešitev očitno dovolj zrela, da jo lahko prepustijo trgu.

Tako so na Hexus.net pripravili podroben opis tehnologije, ki se skriva za imenom Crossfire in odgovorili na nekaj za končne uporabnike zanimivih vprašanj - kako Crossfire deluje, uporaba ter omejitve. Obenem so v ustrezno matično ploščo vtaknili dve X850 grafični kartici in rezultate primerjali s konkurenco iz strani Nvidie. Vsekakor priporočeno branje za vse navdušence nad novostmi s področja strojne opreme.

29 komentarjev

ATi X1k: 5. oktober (letos)

Slo-Tech - Po vseh mukah in težavah kanadskega podjetja, bo sodeč po števcu na ATi-jevi strani, 5. oktobra predstavljena celotna nova družina ATi-jevih GPU-jev: X1800, X1600 in X1300, ki naj bi bila kmalu za tem tudi dobavljiva končnim kupcem.

Skopo naj ponovimo, da gre za povsem novo arhitekturo GPU-ja, ki bo imel nov pomnilniški krmilnik, strojno podprt H.264, predvsem pa podporo zadnji verziji senčilnikom (SM 3.0). Jedro bo zagotovo izdelano v 90 nm tehnologiji (TMSC).

15 komentarjev

nVidia blati CrossFire

techPowerUp! - Medtem ko uporabniki grafičnih kartic iz GeForce serije že nekaj časa lahko v svoj sistem vtaknejo dva primerka (ob prisotnosti veznega čipovja s podporo SLI, seveda), se v kanadskem grafičnem gigantu stvari pomikajo počasneje. Konkurenčno tehnologijo z imenom CrossFire so že tako ali tako najavili precej pozno, ko je nVidia s svojo izvedbo že zavzela trg, pa je še vedno ni mogoče dobiti v večini trgovin.

Že zgolj ti dogodki so prinesli veliko temnih oblakov nad ATi, sedaj pa jih je v ahilovo peto ugriznila še nVidia - po besedah strani techPowerUp! je namreč prišlo do javne objave dokumenta, polnega kritik. Takoimenovana Resnica o CrossFire-ju (The truth about CrossFire) je mestoma malce pristranska zadeva, del obsodb pa je dokaj utemeljen - branje vsekakor priporočamo.

81 komentarjev

Prvi testi ATi-jeve nove družine X1800 kartic?

Hardware Analysis - Na strani Hardwareanalysis so objavili prve teste izredno težko pričakovanega novega rodu ATi-jevih kartic, zgrajenih okrog jedra s kodnim imenom R520. Test so izvedli na vseh popularnih igrah - D3, HL2, SC:CT in FC.

Vendar pa, uradne predstavitve še ni bilo (verjetno z razlogom). Tako je dvom o resničnosti rezultatov, predvsem pa o pravi zmogljivosti nove arhitekture, še posebej ob verjetno nedodelanih gonilnikih, upravičen.

Kakor koli, skrajni čas je, da ATi izda nove kartice. Le tako bo nVidia prisiljena spustiti ceno, sicer odličnim karticam, zgrajenih okrog G70. Prav tako bo morala ob ATi-jevi predstavitvi srednjega razreda GPU-jev, lačnim kupcem ponuditi odgovor (7600 GT ;?).

50 komentarjev

Uradna imena novih ATi kartic

AnandTech - AnandTech je razkril poimenovanje ATijevih kartic nove generacije, ki bodo kmalu prispele na tržišče.

Tako se bodo najdražji primerki s čipom RV520 imenovali Radeon X1800 in bodo obstajali v izvedenkah XT, XT CrossFire ed., Pro in XL. V srednjem razredu, s čipom RV530, se bodo prodajali Radeoni X1600 z izvedenkami XT CrossFire ed., XT in Pro. Za najmanj zahtevne uporabnike pa bodo kartice z RV515 srcem imenovane Radeon X1300, ki bodo na voljo v okusih Pro, HyperMemory in samo X1300.

Vsi izjemno cenimo, da ATijev ne vnaša zmede v poimenovanje kartic.

14 komentarjev

ATI pripravlja svojo različico tehnologije SLI

The inquirer - Nvidia očitno ne bo več dolgo edini proizvajalec grafičnih procesorjev, ki lahko delujejo v SLI-načinu. Na CeBitu se namreč šušlja, da ATI izbranim novinarjem razkazuje svojo različico zgoraj omenjene tehnologije, vendar trenutno ni na voljo podrobejših informacij o njihovem pristopu. Rešitev kanadskega proizvajalca je zmožna glede na poročanje The Inquirerja poganjati dve različni kartici, pri čemer se hitrejša prilagodi taktu počasnejše. V demo-sistem sta zataknjena dva Radeona X850 XT PE, ampak zaenkrat še ni na voljo kakšnega benchmarka. Čaka nas torej še dolg in hud boj za hitrostno krono, ki jo trenutni drži v rokah Nvidia ...

3 komentarji

Strežniški nabori

vir: Hexus
Hexus - Na HEXUS.net so spisali kratko predstavitev naborov za delovne postaje in manjše strežnike. Ako zehajoč odkimavate, češ še en obračun med i860 in 760MPX, vas moram razveseliti a ob enem okarati, kajti čas vas je temeljito povozil. Dandanes imamo na voljo pleado dobrot kot je DDR, dvokanalen pomnilnik in Hyper-Threading, čemu jih ne bi izkoristili? Beseda tako teče o najnovejših stvaritvah Intela in ServerWorksa za Xeone, nekaj prostora pa si je izboril tudi AMD s svojim Opteronom. Če vas vsaj malo zanima, kako se godi tistim, pred katerih ohišji še zamrzovalne skrinje bežijo v iskanju čim temnejše špranje, si članek le...

0 komentarjev

Nov test!

Antec true 430

Slo-Tech - Obstajajo tri vrste napajalnikov: serijsko-tajvanski, tajvanski ter ostali. Ker na Slo-Techu skrbimo za vaše psihofizično zdravje ter vam ne želimo od napajalnika začetega požara v hiši, smo odločili, da bomo vašim vprašanjem o črnih ATX kontektorjih naredili konec. Če imate radi svoj računalnik, vsekakor poučno branje.

Preizkusili smo pet napajalnikov iz kategorije "ostalo", saj menimo, da je za napajalnik vredno odšteti več kot deset tisoč tolarjev. morphling1, nam dobro znani vseznalec na področju strojne opreme, je pod drobnogled vzel pet napajalnikov: enega Enhanceovega, dva Enermaxovega ter dva Antecova. Kateri je najstabilnejši v deželi tej? Obvezno branje!

23 komentarjev