»

Resnična Resničnost, 15.12.2008

RTV Slovenija - Tokrat se bomo sprehodili čez skoraj dvanajst let ustvarjanja naše in vaše oddaje.
Ogledali si boste izbor najboljših vsebin iz Linux kotička in pregled nekaterih tujih računalniških oddaj. V internet kotičku vas bomo napotili k računalniškim oddajam na spletu. Seveda ne bodo manjkale niti igre. V studiu pa se nam bosta pridružila dva človeka, ki sta najbolj zaznamovala Resnično resničnost, Zvezdan Martič in Andraž Tori.

Resnična resničnost bo še zadnjič na sporedu v ponedeljek, 15. 12. 2008, ob 22.15 na 2. programu Televizije Slovenija.

27 komentarjev

Resnična resničnost: Avtomobili in računalniki

Slo-Tech - V torek (danes) 8. maja ob 18.00 na prvem programu TV Slovenija nikar ne prezrite Resnične resničnosti. Tokrat bo beseda tekla o povezavi sveta bitov in bajtov s svetom motornega olja.

Gost v oddaji bo Žiga Colja, ki v Tistega lepega popoldneva pripravlja rubriko o štirikolesnikih Osmi potnik. Govorili bomo o navigaciji v avtomobilih, pa o svetu zabave, ki ni več rezerviran zgolj za zadnje sedeže in še čem.

Prikazali bomo tudi malce nekonvencionalne načine zaščite proti kraji in se namerno izgubili nekje v naši deželi. Manjkala ne bo niti Kaja s spletnimi stranmi, seveda na temo navigacije in avtoakustike. V kolikor ste katero od prejšnjih oddaj zamudili ali pa nameravate kakšno od prihodnjih pa vam je na voljo video arhiv.

Pridirkajte pred televizorje, danes ob 18.00!

19 komentarjev

Nadzor Tor izhodnih točk

Slo-Tech - Čeprav Electronic Frontier Foundation, ki skrbi za razvoj anonimizacijskega omrežja Tor, upravljalce Tor izhodnih točk na svoji spletni strani opozarja, da je prestrezanje izhodnega prometa iz Tor omrežja prepovedano in kaznivo, lahko upravičeno pričakujemo, da se marsikdo skušnjavam ne bo mogel upreti.

Interes za prestrezanje izhodnega prometa imajo lahko različne vladne organizacije, represivni režimi in seveda kiberkriminalci. Večina svojih aktivnosti seveda ne bo priznala, se pa najdejo tudi drugačni primeri. Na unixgu.ru so tako objavili seznam strežnikov, uporabniških imen in gesel, ki so jih dobili s prestrezanjem izhodnega prometa na njihovi točki. Uporabniška imena in gesla so seveda nekoliko popravljena, da jih ni mogoče neposredno uporabiti.

Da previdnost ni odveč kaže tudi seznam Tor izhodnih točk, kjer najdemo izhodne točke na Kitajskem (.cn) in Vietnamu (.vn), v preteklosti pa so se te nahajale tudi v Iranu (.ir) in ameriškem vojaškem omrežju (.mil).

In...

75 komentarjev

Brezplačne oddaje na internetu

Slashdot - Počasi, a vendar se svari premikajo naprej tudi na področju brezplačnih oddaj, ki so na voljo preko interneta.
Tale povezava predstavlja najboljše oddaje trenutno - večina jih je namenjana pravim geekom in igričarjem, obravnavajo pa najrazličnejše tematike - od računalništva na splošno, preko varnostnih zagat do iger in ostale tehnologije.

Vse oddaje je možno tudi prenesti na računalnik, nekatere pa je dovoljeno celo spreminjati po lastnih željah. V kolikor ste željni novih spoznaj, odsurfajte semle in se naglejte.

8 komentarjev

Resničnost 113

Slo-Tech - Najbolj pričakovana, najbolj gledana in najbolj navita izmed vseh slovenskih računalniških oddaj je spet tu (nenagradno vprašanje: koliko jih je?), Resnična resničnost, 113. del.

Blagodejne fotone iz svojih malih zaslonov boste lahko lovili v ponedeljek (danes) na drugem programu TV Slovenija ob 20.30. Govorili bomo o vsem in še marsičem. No, v bistvu ne čisto vsem, ker smo na sporedu le pol ure, a zato smo vse sodelujoče v oddaji overclockali in jim dvignili voltažo. Slednje je sicer povzročilo štrlenje las, a saj je važno kaj povemo in ne kako izgledamo (čeprav tudi to ne slabo)!

Sergej si je pogledal kako je dandanes z DVD pekači in se spominjal svoje mladosti, ko je programje zavzemalo svet še peš (beri: na disketah). V trikih in nasvetih smo razgalili Googlovo zemljo, ki je vsaj v naši pisarni zaustavila delo za nekaj ur. Pogovorili smo se tudi z domačegornim listjem - mariborskimi študenti, ki so se preko številnih kvalifikacij prebili na svetovni ImagineCup v japonski...

28 komentarjev

Resničnost, 112. del

Slo-Tech - Resnična resničnost vas bo zadnjič pred poletjem razveselila 9. maja, to je v ponedeljek ob 20.30 na drugem programu TVS.

Podali se bomo na sled skrivnostnim žarkom, ki naj bi vodili v bodočnost 3D grafike in obetali razsvetlenje. No, bolj prav bi bilo reči, da bomo molili za prihod dobre razsvetljave v virtualne svetove. Nočemo kupa lažnih prerokov in vnaprej preračunanih učinkov temveč fizikalno dosledno odbijanje in lomljenje!


Da pa nenadno razsvetljevanje ne bi povzročilo zakuhavanja mlinčkov, je Sergej preučil kakšne so možnosti za njihovo klimatiziranje. Takšne in drugačne metode na žalost ne bodo kaj prida uporabne poleti, ko bomo namesto mlinčkov...

12 komentarjev

Microsoft meni, da bi bila polna podpora TCP/IP v Windows preveč nevarna

Slo-Tech - Microsoft je z izdajo popravka MS05-019 pokrpal "luknjo" in onemogočil "surove vtičnike" (raw sockets) v novejših Windows sistemih. S tem naj bi prispevali k varnosti omrežij, saj surovi vtičniki omogočajo obhod določenih mehanizmov operacijskega sistema in krojenje IP paketov po lastnih željah (tudi nepravilnih). S tem sicer kršijo standard, vendar bo zaradi tega le kakšen DOS napad manj. To se sicer še vedno da zaobiti, npr. z nalaganjem zlonamernega programa v samo jedro, vendar to ni tako trivialno.

Zanimivo je, da ima skoraj vsak operacijski sistem polno podporo TCP/IP standardu, saj je ta osnovni gradnik interneta. Še bolj zanimivo (ali pa morda žalostno) pa je to, da je Steve Gibson iz grc.com na to že pred leti opozarjal, pa ga Microsoft ni jemal resno.

37 komentarjev

111. Resnična resničnost

Slo-Tech - Če nimate koledarčka, ki bi vam povedal kdaj so 'tisti dnevi v mesecu', naj vas spomnimo! Oddaja Resnična resničnost je na sporedu danes (ponedeljek 11. april) ob 20.30 na drugem programu nacionalne televizije.

Ker je štoparski vodnik po računalništvu dejal, da se v Hannovru dogaja največji vaški semenj na svetu - Cebit, smo se podali na 1000 km dolgi štop. Tam smo srečali na tisoče romarjev, med drugim tudi slovenski Gama System, ki se na spiritualni gathering računalniške smetane podaja že vrsto let. Radovednost nam ni dala miru dokler nismo izvedeli koliko to stane in zakaj se podjetjem sploh splača tja.

Nato so nas pri Samsungu slikali s fotofoni in razodeli...

11 komentarjev