»

AMD: Shanghai

Daily Tech - Luč sveta so zagledale informacije o nasledniku AMD-jevega procesorja za strežnike Barcelona. Procesor, ki nosi kodno ime Shanghai bi izdelan v 45-nanometrski tehnologiji in imel kar 6 MB L3 predpomnilnika. Podobno kot Barcelona naj bi bil na voljo tako v dvo- kot štirijedrni izvedbi. Razveseljiva je informacija o podnožju procesorja, saj bo tako kot njegovi predhodniki, uporabljal podnožje Socket 1207, kar pomeni da bo s preprosto posodobitvijo BIOS-a možna uporaba novih procesorjev tudi na že obstoječih matičnih ploščah z omenjenim podnožjem.

Več o tem si preberite na Daily Tech-u.

37 komentarjev

Štirijedrni AMD procesorji za Socket-M2

CRN - Advanced Micro Devices je zagotovil, da hkrati z uvedbo štirijedrnih procesorjev, predvidoma tekom leta 2007, ne bodo uvedli novega podnožja. Tako da bodo lastniki prihajajočih podnožij Socket-M2 lahko uporabili tudi štirijedrne procesorje, pri tem bo samo potrebno nadgraditi BIOS. Podoben korak so pri AMDju že storili pri izdelavi dvojedrnih procesorjev za podnožje s939.

AMD bo sredi letošnjega leta predstavil nove dvojedrne procesorje ter novo podnožje Socket-M2, ter ob tem želi tudi potrditi svoje zagotovilo, da bodo štirijedrniki delovali na tem podnožju. Trenutno AMD s partnerji dela na zagotavljanju delovanja Socket-M2 s prihajajočimi štirijedrnimi procesorji, ki bodo podpirali pomnilnik DDR2.

Obenem Hartware.net opozarja, da v nasprotju od trditev nekaterih spletnih časnikov štirijedrni procesorji ne bodo združljivi s podnožjem s939.

8 komentarjev

Pocenitev procesorjev AMD

DigiTimes - Predvčerajšnjim je AMD najavil pocenitve svojih namiznih procesorjev. Najbolj (25%) je padla cena Sempronom, ki bodo do začetka zime po napovedih že izginili iz proizvodnje. Dvojedrni procesorji Athlon iz serije X2 so se pocenili za 8 do 12 odstotkov, cenejši pa bodo tudi Athloni 64, ki tečejo pri hitrostih nad 3200+, in sicer za 11-22%. Če vas zanimajo točne številke, si lahko ogledate izvorno novico s podrobnim pregledom sprememb cen.

34 komentarjev

AMD bo v procesorje integriral PCIe

The inquirer - Pravzaprav krmilnik za PCIe, če smo natančni. Po integraciji krmilnika za delovni pomnilnik se nam tako obeta še integracija krmilnika za PCIe, kar bi nedvomno pomenilo precej velik korak k znižaju latenc na PCIe vodilu, kar posledično pomeni hitrejše delovanje vsega, kar se zanaša na prenos podatkov preko PCIe. Končno je tako postalo jasno, zakaj se bo uporabilo vseh 1207 nogic na procesorjih, ki bodo izdelani za socket 1207, ki je napovedan za drugo četrtletje 2006. Intel bo zgledu verjetno sledil, čeprav se še ne ve kdaj, novica pa je na voljo tule.

18 komentarjev

AMD spreminja podnožja

WinFuture.de - Kot smo že poročali, namerava Advanced Micro Devices (AMD) spremeniti podnožja za svoje procesorje. Na Winfuture.de so objavili novico, da bo AMD v sredini leta 2006 prešel na nova podnožja za svoje procesorje. Za namizne računalnike in enoprocesorske strežnike bomo tako dobili eno samo podnožje (danes poznamo s.754, s.940 in s.939), poimenovano M2. Za več procesorske sisteme bo na voljo podnožje F, s 1207 pini. Prav tako bo v prenosnih računalnikih podnožje 754 nadomeščeno s podnožjem S1, ki bo štelo 638 pinov.

Jasnega odgovora na vprašanje, ali bo v prihajajočih procesorjih za nova podnožja, s kodnimi imeni Windsor, Orleans in Manila DDR2 pomnilniški krmilnik, še ni.

In vsi smo tako nestrpno čakali na s.939…

20 komentarjev

AMD, DDR2, Socket M2

X-Bit Labs - Advanced Micro Devices (AMD) bo kljub govoricam o preskoku DDR2 tehnologije le to podprl v svojih 64-bitnikih.

Prvi procesorji s podporo DDR2 SDRAM bodo tako dvojedrni Athloni 64 X2, ki naj bi bili na voljo v drugem četrtletju leta 2006, sodeč po AMDjevih načrtih za prihodnost. Novi procesorji bodo tako uporabljali spet novo podnožje z imenom Socket M2, ki naj bi po nekaterih neuradnih informacijah imelo kar 1207 pinov. Počakajmo kaj bo o tem povedal AMD.

Z novimi procesorji pa se bo spet nekoliko povečala oddana toplotna moč le teh. Tako bodo prihajajoči Athloni FX kurili 125W, Athloni 64 z enim jedrom pa do 104 W, medtem ko bodo imeli dvojedrni Athloni 64 X2 110 W oddane toplotne moči. Z novim podnožjem M2 bodo prav tako prišle zahteve po matičnih ploščah, ki bodo zmožne dovajajti procesorju 90 A toka, za razliko od danes zahtevanih 80 A.

Podnožje M2 pa bi rad AMD razširil po vseh cenovnih segmentih, zato bodo s prehodom na novo podnožje predstavili tudi nova jedra ostalih...

14 komentarjev

AMD bo morda preskočil podporo DDR2 tehnologiji

X-Bit Labs - AMD, ki je bil vedno skeptičen glede podpore DDR2 tehnologiji, resno premišlja, da bi prešel naravnost na tehnologijo DDR3 ali XDR. Kot je vsem znano, je pri AMD-jevih procesorjih pomnilniški krmilnik vgrajen v sam procesor in sprememba podpore tehnologiji zahteva preoblikovanje jedra. Odločitev je tako vse prej kot lahka.

Zastavlja se vprašanje, kako bo AMD vzdržal korak z Intel-om vse do množične uporabe DDR3 tehnologije. Kot primer naj navedemo, da je Infineon ponudil testne primerke DDR2 pomnilniških modulov v marcu 2003 in šele 16 mesecev kasneje so se pojavile prve matične plošče z ustrezno podporo. Infineon bo ponudil testne primerke pomnilniških modulov DDR3 šele konec leta 2006. Samsung, ki je v sredini februarja izdelal prvi DDR3 pomnilniški čip velikosti 512 MB, načrtuje, da bo spodoben izdelati dovolj modulov že v letu 2006. AMD bi moral tako na stari tehnologiji zdržati vse do leta 2006.

Tudi Intel bo zelo verjetno prešel na DDR3. Tehnologije XDR skoraj zagotovo ne...

63 komentarjev

VIA s kakovostnim zvokom v prenosnikih

X-Bit Labs - Pri VIA Technologies so predstavili nov avdio krmilnik VIA Vinyl Envy24MT za prenosnike, "katerih uporabniki zahtevajo brezkompromisen zvok". Novi krmilnik bo nadomestil trenutno uveljavljen AC'97, podpiral pa bo 24-biten/192 kHz HiFi zvok, analogne in digitalne stereo vhode in izhode ter dva priključka MIDI. Ker je krmilnik namenjen predvsem prenosnim računalnikom, bo največkrat integriran na ploščo, moč pa ga bo dobiti kot kartico mini-PCI ali PCMCIA. Klik!

3 komentarji

Prve matične plošče s KT400A (za AMD)

X-Bit Labs - VIA je svojega naslednika že dobra uveljavljenega KT400 čipovja, KT400A, napovedovala že kar nekaj časa, a matičnih plošč osnovanih na njem ni in ni bilo na spregled. No, sedaj ko je mastne zaslužke začela žeti Nvidia s svojim nForce2, pa so se stvari začele premikati hitreje. Danes je Asus objavil specifikacije svoje A7V400 osnovne plošče, ki bo temeljila na KT400A.
  • podpora vsem SocketA procesorjem, vključujoč Bartone (AMD),
  • KT400A NortBridge in VT8235 SouthBridge,
  • tri pomnilniške reže za PC3200 DDR,
  • šest PCI in en AGP 8x slot
  • klasičen dvokanalni ATA133 krmilnik in
  • RAID krmilnik s podporo SATA,
  • gigabitni Ethernet, USB2.0, Firewire ter integrirana zvočna kartica in
  • cel kup overclockerskih pripomočkov v BIOS-u
O dobavljivosti in ceni še ni podatkov. Klik!

3 komentarji

ATA133 na ABIT matičnih ploščah

X-Bit Labs - Marsikdo je bojkotiral nov ATA 133 standard, saj so mnogi menja, da gre preprosto nateg, saj je med ATA 100 in ATA 133 enostavno premajhna razlika. No, roko na srce velike razlike ni bilo opaziti že med ATA 66 in ATA 100 diski, vendar pa proizvajalci raznih naborov in krmilnikov vseeno nimajo veliko za izgubiti tudi če podprejo ATA133, saj je le-ta združljiva z vsemi standardi za nazaj. No, Intel kljub temu vztraja, da v standardu ATA133 ni prihodnosti, prav tako pa se je za podoben korak odločil tudi Seagate, ki bo raje počakal na standard SerialATA. Kaj pa mi uporabniki? Če hočete uživati v najnovejšem standardu, si boste morali kupiti poseben krmilnik na PCI vodilu, ali pa kupiti novejšo ploščo nekaterih proizvajalcev, na katere že tradicionalno vgrajujejo krmilnike drugih podjetij, kot so npr. HighPoint in Promise. Ena izmed prvih proizvajalcev, ki sta podprla ATA133 sta bila SOYO in Iwill, za podoben korak pa so se sedaj odločili tudi pri ABIT-u, kjer so ugotovili, da z novim...

1 komentar