»

EU bo najverjetneje potrdila dogovor Microsoft-Yahoo

Carol Bartz in Steve Ballmer podpisujeta dogovor

vir: CNet
Reuters - Konec lanskega julija sta Microsoft in Yahoo dorekla pogoje sodelovanja in podpisala dogovor, ki predvideva desetletno partnerstvu na področju spletnega iskanja in oglaševanja. Pogodba predvideva večji Microsoftov angažma pri iskanju, saj bo njihov pogon vrtel tudi Yahoojev iskalni mehanizem, tako da se bo Yahoo lahko osredotočil na odnose z oglaševalci in nabiranje denarja iz tega naslova.

Preden dogovor stopi v veljavo, ga morajo odobriti še protimonopolne inštitucije v EU in ZDA. Reuters poroča, da bo Evropska komisija kmalu dala pozitivno mnenje. Rok za izdajo mnenja se izteče 19. februarja. Poznavalci pričakujejo brezpogojni da zaradi Googlovega položaja, ki obvladuje bistveno večji del trga kot Microsoft in Yahoo...

4 komentarji

Francija bi obdavčila spletno oglaševanje

CNet - Francozi so našli še način, kako pobrati kakšen davčni evro več. Najnovejša zamisel predvideva obdavčitev spletnega oglaševanja - torej velikanov, kot so Google, MSN in Yahoo - in ponudnikov dostopa do interneta z namenom ustvariti fond denarja, ki bo namenjen založnikom. V poročilu, ki so ga sestavili nekdanji francoski kulturni minister Jacque Toubon ter predstavnika založnikov Patrick Zelnick in Guillaume Cerutti, ugotavljajo, da Google dela ogromne dobičke brez upoštevanja izvajalcev glasbe in založnikov tiskovin.

Zakon naj bi obdavčil vsak klik na spletni oglas ali sponzorirano povezavo v Franciji, pri čemer bi bila obdavčena vsa podjetja, ne glede na sedež zunaj Francije. Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je že izrazil svojo naklonjenost predlogu. Na ta način naj bi zbrali 28 milijonov evrov.

24 komentarjev

Kitajci najraje na internetu

BBC - Zanimive rezultate je dala raziskava, ki jo je izvedla skupina TNS med 27.522 spletnimi uporabniki v 16 državah, starimi med 18 in 55 leti, in je povpraševala po količini preživetega prostega časa na internetu ter zaupanju v tradicionalne in spletne medije. Odkrili so, da povprečen Kitajec na spletu preživi 44 odstotkov svojega prostega časa, na drugem mestu so Korejci s 40, tretji pa Japonci s 38 odstotki. Med Evropejci na spletu največ prostega časa preživijo Italijani, in sicer 31 odstotkov.

Pri spoznavanju ljudi s spleta prednjačijo Nemci, saj se jih je že 76 odstotkov v resničnem življenju srečalo z nekom, ki so ga prej poznali le z interneta. Tik za njimi so Francozi (75), Švedi (prav tako 75) in Danci (74 odstotkov), zadnji pa Kitajci (40 odstotkov). V zadnjem delu raziskave jih je zanimalo, katerim virom informacij najbolj zaupajo. Britanci najbolj verjamejo prijateljem, medtem ko so že na drugem mestu strani s spletnimi novicami, katerim zaupa 40 odstotkov, kar je skoraj...

8 komentarjev

Ruski ne Googlu

ComputerWorld - Ruski urad za varstvo konkurence ( FAS) je zavrnil Googlovo namero za prevzem podjetja ZAO Begun, ki se ukvarja s spletnim oglaševanjem. V dogovoru, ki ga je Google z njihovim lastnikom, ruskim Rambler Media Group, podpisal julija letos, so se sporazumeli o 140 milijonov dolarjev vredni kupčiji, po kateri bi Google prevzel nadzor nad podjetjem, ki posluje s prek 40.000 oglaševalci in oskrbuje 143.000 ruskih spletnih strani.

Sedaj pa je vse skupaj padlo v vodo. Uradna razlaga za blokiranje prevzema je pomanjkanje podatkov o finančni konstrukciji posla, prav tako pa Urad pogreša več informacij o posameznikih, ki bodo odigrali ključne vloge v Googlovi skupini v Rusiji in v tujini, so zapisali. Neuradno pa naj nad partnerstvom ne bi bil preveč navdušen Putin.

To ni prvi tovrsten udarec za spletnega giganta, saj ameriško pravosodno ministrstvo preučuje tudi načrt za sodelovanje z Yahoojem, ki predvideva prikaz Googlovih oglasov pri iskanju na Yahoojevem portalu. Projekt bi moral...

4 komentarji

Potek raziskave o odnosu do spletnega oglaševanja na Slo-Techu

Slo-Tech - Kot ste verjetno opazili, v zadnjem tednu na Slo-Techu poteka raziskava o odnosu do spletnega oglaševanja, in sicer v obliki intervjujev ter spletih anket.

Če na kratko povzamemo potek raziskave: z uporabniki Slo-Techa je deset raziskovalcev opravilo sto kvalitativnih intervjujev, kjer so jih predvsem spraševali o njihovi izkušnji s spletnim oglaševanjem.

Trenutno pa so v teku različne spletne ankete, v katerih se na celotni populaciji uporabnikov Slo-Techa preverjajo ugotovitve intervjujev. Za visoko stopnjo pripravljenosti sodelovanja v intervjujih in izjemno prilagodljivost glede izvedbe intervjujev, bi se ponovno vsem sodelujočim radi zahvalili.

Da pa bo raziskava lahko uspešno zaključena, vas še enkrat vljudno vabimo k izpolnjevanju spletnih anket. Izsledki raziskave bodo na voljo približno konec maja.

Z izpolnjevanje anket kliknite na pasico na vrhu!

61 komentarjev

Raziskava o odnosu do oglaševanja

Slo-Tech - Doktorska študentka s Fakultete za družbene vede, Bojana Lobe, v sodelovanju s Slo-Techom in skupino raziskovalcev v naslednjih dneh pripravlja raziskavo o odnosu do oglaševanja. Raziskava bo potekala v dveh fazah: najprej bomo nekaj registriranih uporabnikov povabili k pogovoru o spletnem oglaševanju, nato bo sledila spletna anketa.

V raziskavi nas zanima predvsem vaš odnos do spletnih oglasov, kako se vi odzivate na spletno oglaševanje, kdaj so vam oglasi všeč, kdaj vas motijo in kdaj so vsiljivi. Kaj storite, ko vas napade preveč oglasov?

Vljudno vas vabimo, da izrazite svoje mnenje, tako v pogovoru, kot tudi v anketi. Da bi se izognili preveliki obremenitvi, smo vnaprej pripravili vzorec sodelujočih, ki jih bomo k pogovoru povabili z osebnim sporočilom (preko Zasebnih sporočil).

Če ste med njimi ravno vi, vas naprošamo za sodelovanje in se vam obenem najlepše zahvaljujemo. K izpolnjevanju ankete (ko bo v drugi fazi pripravljena) pa ste vabljeni vsi. Rezultati bodo na voljo...

71 komentarjev