»

McAfee ne mara Excela

News.com - V petek je podjetje McAfee za svoj antivirusni program izdalo antivirusne definicije z napako, ki je zamenjala Excel in še nekaj ostalih programov za virus W95/CTX. Posledice so seveda brisanje/osamitev datotek, povezanih z MS Office - Excel.exe in Graph.exe, ter še "nekaj" programov različnih proizvajalcev:

IBM (Rational), GreenHills, MS Office, Ansys, Adobe, Autocad, Hyperion, Win MPM, MS Shared, MapInfo, Macromedia, MySQL, CA, Cold Fusion, ATI, FTP Voyager, Visual Studio, PTC, ADS, FEMAP, STAT, Rational...

Podrobnejše poročilo je na voljo tukaj, težave je povzročal antivirusni izdelek za namizne računalnike, medtem ko pri serverski različici ni bilo težav. Napako so sicer hitro odpravili, vendar je dogodek vseeno povzročil precej težav.

Takoimenovni "false positive" primeri napačne identifikacije domnevno škodljivih programov se občasno zgodijo; zadnji odmevnejši primer te vrste se navezuje na Microsoft Anti-Spyware, ki je kot virus označeval izdelek Norton Antivirus.

11 komentarjev

Odkrili velik krog kradljivcev identitet

PC World - Med preučevanjem različice precej razširjenega in tudi nevarnega ugrabitelja brskalnika (browser hijack), ki sliši na ime CoolWebSearch, so strokovnjaki podjetja Sunbelt Software slučajno odkrili veliko krajo identitet, pri kateri so zlobni osebki uporabili to orodje.

Tako ta različica programa spremeni računalo v spemerski pripomoček, še hujše pa je dejstvo, da poleg tega pošlje na server, ki je po prvih podatkih lociran v ZDA, kup osebnih podatkov in datotek, med katerimi so se znašli osebni podatki za uporabo na E-Bayu, načrte neke družine za počitnice in kup osebnih gesel, uporabniških imen, telefonskih številk... Celotno zgodbo si lahko preberete na spletni strani Pc World, obenem pa tistim, ki tega še niste storili priporočam branje članka Nadloge interneta - Spyware, ki vsebuje veliko informacij na temo zaščite pred takšnimi dogodki.

35 komentarjev

Tokrat varnost za ta konec tedna

Slo-Tech - Najprej za vse, ki imaste nameščen Microsoftov program AntiSpyware (Beta). Dan po tem, ko je ta teden Microsoft izdal popravke, se je na internetu pojavil virus, znan pod imenom Bankash-A Trojan. Ta vam bo poskušal izklopiti ali izbrisati AntiSpyware, prav tako pa je možno, da bo poskušal ukrasti zaupne informacije, kot so na primer gesla, saj bo prežal nad tipkami, ki jih boste pritisnili. Novica.

Druga novost pa zadeva uporabnike Windows Server 2003. Po tem, ko je izšel Servisni Paket 1 "Release Candidate" 1 (krajše SP1 RC1), je sedaj izšel SP1 RC2. Na voljo je tako za 32-, kot za 64-bitne različice. Tukaj.

73 komentarjev

Napaka v "zaščiti pomnilnika"

News.com - Windows XP SP2 se lahko pohvali s posebnim varnostnim mehanizmom, Data Execution Protection imenovanim. Ta zlobnežem onemogoča vstavljanje škodljive kode v pomnilnik, ki bi sistem prepričala, da požene določen program.

Žal pa rusko varnostno podjetje sporoča, da tehnologija vsebuje vsaj dve manjši napaki, ki izkušenemu programerju omogočata, da zaobide zaščito. V objavi napake je podjetje ponudilo tudi rešitev problema. Žalostno pa je, da tega ne stori tudi Microsoft; še več - kljub več kot enomesečnemu opozarjanju na napako, se v Redmondu ne zmenijo zanjo.

Na novico nas je opozoril Delfi.

37 komentarjev

Microsoft Windows AntiSpyware Beta1

Slo-Tech - Microsoft je uradno izdal svoj program za odstranjevanje t.i. spyware. Program velikosti 6 MB lahko brezplačno prenesete z njihove strani.

Po namestitvi in prvem zagonu programa morate še določiti nekaj osnovnih stvari, kot na primer ali se naj program avtomatsko posodablja, ali hočete sodelovati pri izboljšavi tega programa in podobno.

Pri samem pregledovanju računalnika je možno nastavljati določene parametre, kot je preiskovanje pomnilnika, preiskovanje določenih pogonov in datotek, in t.i. deep scan, vklopiti pa je mogoče tudi ti. real-time zaščito.

Po opravljenem pregledu program izpiše vse sumljive programe, med katerimi pa se znajdejo tudi P2P programi in celo programi kot...

39 komentarjev

Microsoftov Anti-Spyware

Slo-Tech - 16. decembra 2004 je Microsoft naznanil prevzem podjetja Giant Software Company, ki izdeluje programsko opremo za ustavitev nadležnega spyware-a, ki pa je do sedaj bilo precej neznano.
Zanimiv članek lepo opisuje, zakaj Giant AntiSpyware je in bo najboljši program za odstranjevanje zalege na računalnikih, saj po nekaterih testih ta program močno prekaša vse ostale na trgu, vključno z dobro znanima Ad-Aware in Spybot-om. Soustanovitelj prevzetega podjetja, s katerim se je avtor članka pogovarjal le nekaj dni pred prevzemom, pravi da je ključna prednost v primerjavi s konkurenco, real-time zaščita.

Očitno le ni tako čudno, da se je gigant iz Redmonda odločil za akcijo.

24 komentarjev

Microsoftova orodja za odstranjevanje zalege

Slashdot - V četrtek so Microsoftovci povedali, da v roku 30-ih dni načrtujejo izdajo orodij, ki bodo iz njihovih operacijskih sistemov odstranjevali zlokodo™, ki skrivoma teče na računalnikih njihovih uporabnikov.

Program bo pregledal celoten sistem za morebitnim "spywarom" in ga seveda tudi odstranil. Prav tako bo ščitil pred morebitno podobno zalego v prihodnosti. Po besedah Mika Nasha, podpredsednika Microsoftovega oddelka za varnost, bodo prve različice programa na voljo zastonj, kar pa naj ne bi bilo več res v prihodnosti.

Seveda pa so tu še vedno brezplačne alternative, kot na primer Ad-Aware.

P.S. alien-w: Ima morda to kaj veze z Microsoftovim nakupom podjetja Giant Company Software Inc., ki se ukvarja prav s tem? Najverjetneje res ... torej delujejo zelo hitro. Novica!

28 komentarjev

Nakupovalna mrzlica premamila Microsoft

Slashdot - V decembrskem času se pripadniki potrošniške družbe podajamo v nakupovalne centre, ki jih želimo, kot kakšni prismojenci, čim bolje izprazniti. Nakupovalna mrzlica pa se očitno seli tudi med podjetja, čeprav gre pri tem, vsaj upajmo, za nekoliko bolj premišljena dejanja. IBM je v času veselega decembra prodal oddelek osebnih računalnikov in govorilo se je celo o skrivnostni navezi z Applom.

Po nakupih pa se je odpravil tudi Bill Gates s svojo druščino. Podjetje Giant Company Software Inc., ki se ukvarja z orodji za boj proti spywaru, je namreč odslej v njihovi lasti. Upajmo, da je to pravilen korak v boju proti nadlogi in da bo vsaj del nove tehnologije iz Redmonda končal v novi različici Windows.

Veseli december!

14 komentarjev