»

Zakaj bo Janez Novak umrl za rakom

Slo-Tech - V Dnevnikovem Objektivu in na spletnem mestu Pravokator je bil danes objavljen prispevek o informatizaciji v javnem zdravstvu. Slovenija naj bi za projekt informatizacije javnega zdravstva do leta 2023 namenila več kot 130 milijonov EUR, pred kratkim pa so se v javnosti pojavila namigovanja, da naj bi bil razpis pisan na kožo samo določenim podjetjem. Na videz se zdi, kot da gre še za eno afero, ki smo jih v Sloveniji že vajeni. A ne gre samo za denar, od kvalitetne in hitre informatizacije so odvisna tudi naša življenja.



V prispevku si lahko preberete nekaj zanimivih podatkov o preživetju bolnikov z rakom, ki bi ga z izboljšano informatizacijo...

53 komentarjev

Kar se Janezek nauči ...

Slo-Tech - Univerza v Ljubljani s svojo vlogo najvišje izobraževalne institucije predstavlja enega od stebra sodobne slovenske družbe. Vsakdo, ki je kdaj obiskal katero od uvodnih predavanj, je bil zagotovo deležen lekcije glede citiranja in spoštovanja avtorskega dela drugih. V primeru resnejših kršitev se vam mimogrede zgodi, da tudi po pol leta ne smete opravljati izpitov ali pa vam popolnoma prepovedo obiskovanje univerze.



Žal so s svojim vzornim ravnanjem selektivni, kar pokaže že hiter pregled uradnih strani Univerze v Ljubljani. Na določenih podstraneh se namreč nahajajo slike z znane spletne strani iStockPhoto. S tem ne bi bilo nič narobe, če le ne bile ožigosane z vodnim žigom ponudnika fotografij.

Čeprav...

74 komentarjev

Univerza v Missouriju 'sili' v nakup Applov

TG Daily - Študenti univerze iz Missourija, ki študirajo novinarstvo, morajo do letošnje jeseni kupiti iPod Touch oz. iPhone, če si ga že ne lastijo. Razlog za to zahtevo je prenos informacij za bruce ter gradiv za predmete z univerzitetnega iTunes strežnika. A to še ni vse, univerza od študentov zahteva še prenosnik z WLAN zmogljivostmi ter programski paket Office. Vsaj ena dobra stran novice je, da na kampusu univerze deluje računalniška trgovina, ki prodaja Applove računalnike in iPode, nudijo tri leta garancije in ugodnejšo ceno (po dogovoru z Applom), za prenosnike pa tudi dvoletni kredit. Tudi tukaj močno priporočajo enega izmed MacBookov, ki ga opravičijo z nižjimi stroški. Zahtevajo namreč osnovno programsko opremo za urejanje slik, zvočnih in videoposnetkov, ki jih pokrije MacBookom priložen iLife. Oprema za z Windows opremljene prenosnike bi po njihovih besedah močno dvignila ceno celotnega kompleta (zastonjskih rešitev očitno ni...), vseeno pa se študenti lahko odločijo tudi za to...

44 komentarjev

Za pošiljanje spama izključitev z univerze

Slashdot - Da je definicija spama zelo raztegljiv pojem, priča sledeča zgodba. Študentki z Michigan State University grozi izključitev zaradi pošiljanja večjega števila sporočil fakultetnemu osebju. To samo po sebi ni nič nenavadnega, bolj zanimiva pa je opredelitev sporočila kot spam. Kara Spencer namreč ni pošiljala reklam za aspirin sumljivega izvora ali s tovornjake padle rolexe, temveč je osmim odstotkom osebja (391) poslala mnenje o spremembi delovnega koledarja, saj se skupina nekaterih fakultetnih uslužbencev in študentov ni strinjala z novostmi, ki so jih uvedli za prve letnike. To je odgovorne tako razjarilo, da so ji zagrozili z izključitvijo. Za pomoč je prosila FIRE, kjer so tak odziv univerze obsodili. Medtem pa Kara Spencer čaka odločitev in pravi, da bo šla tudi na sodišče, če bo treba.

24 komentarjev

Domena uni-lj.si nedosegljiva do nedelje

Arnes - Arnes na svoji spletni strani sporoča, da od danes do predvidoma nedelje ne bosta dosegljiva oba glavna imenska strežnika (DNS) Univerze v Ljubljani in sicer za domeno uni-lj.si.

Arnesovo obvestilo pravi, da bosta strežnika nedosegljiva zaradi nujnih del v univerzitetnem omrežju Metulj. Zaradi tega bo moten dostop do vseh strežnikov na domeni uni-lj.si, torej dostop do fakultetnih spletnih strani, elektronske pošte na strežnikih v okviru te domene, itd.

Na nedelovanje omenjenih omenskih strežnikov Arnes nima vpliva. Računalniški center Univerze v Ljubljani je namreč do pred kratkim imel sekundarni DNS strežnik na Arnesu, kasneje pa so ga (po naših informacijah na lastno željo) prenesli v svoje omrežje. Omenjena imenska strežnika se danes nahajata na naslovu metulj.uni-lj.si (193.2.64.46) ter ns.uni-lj.si (193.2.64.45).

Posledice te odločitve bomo uporabniki čutili do nedelje.

96 komentarjev

RCUL dokončno ugasnil?

Slo-Tech - Včeraj je prehenal delovati RCUL - strežnik Univerze v Ljubljani. Uradnega obvestila o tem ni, neuradno pa se je izvedelo, da so ga upravitelji dokončno izključili iz omrežja, z čimer se je končala njegova dlje časa trajajoča agonija. Strežnik RCUL je namreč že nekaj časa deloval slabo in nezanesljivo, kar nekaj časa se je skozi njega pretakal spam, naslov za prijavo zlorab (abuse) ni deloval, pred svojim koncem pa so uporabnikom ponagajali še precej nenavadno nastavljeni protismetni filtri.


Kot posledica uradno nenapovedane izključitve so precejšnjemu številu uporabnikov, študentom in profesorjem, prenehali delovati elektronski poštni predali, izginilo pa je tudi kar nekaj...

39 komentarjev

Filtriranje pošte na RCUL: nam bo v prihodnosti zavladala umetna 'inteligenca'?

Novi RCUL-ov sistem za filtriranje SPAM-a je očitno zelo uspešen...

Slo-Tech - Virusi in SPAM so velika nadloga vsakega poštnega sistema. Zato se vsi resni administratorji teh nadlog lotevajo s takšnimi ali drugačnimi rešitvami. Končno so se reševanja teh problemov pred kakšnim mesecem dni lotili na Računalniškem centru Univerze v Ljubljani. Žal precej po domače in s precejšnjo mero neposluha za uporabnike.
RCUL-ovi sistemski administratorji so za pregledovanje virusov namestili Micro Trendov InterScan, RCUL-ov sistem pa brezpogojno briše vse, kar "prepozna" kot viruse in SPAM. Uporabniki si seveda "zaščit" ne morejo ne prilagoditi lastnim potrebam, ne izklopiti.
Tako ravnanje - brezpogojno brisanje - je morda še smiselno v primeru virusov (čeprav so tudi tukaj možni lažni alarmi), povsem nepojmljivo pa je to za obravnavanje SPAM-a in predvsem "SPAM-a". Po mojih informacijah se...

15 komentarjev

10 let Arnesa

Arnes - Naš prvi razširjeni ponudnik dostopa do spletnih vsebin za širše množice, Arnes, je nekaj časa nazaj praznoval 10. obletnico delovanja, sedaj pa so objavili še predstavitev za javnost.

Verjetno se vas večina še spomni 9600 bps modemov, luksuza, ki je slišal na ime v.90, piskanja modemov, jeze staršev ob zasedeni liniji in podobno. To je uporabniška plat zgodbe, kako pa so teh 10 let videli na Arnesu, pa si poglejte tukaj. Gre za kratek povzetek dogajanja, od samih začetkov do zadnjega uspeha, rekordnega prenosa v okviru tekmovanja za le-tega, dejstev kako in zakaj je Arnes vplival na razvoj interneta v Sloveniji in še marsikaj.

Le tako naprej...

5 komentarjev