»

µTorrent znatno hitrejši kot Vuze

Hitrosti prenosov v reprezentativnem tednu

vir: TorrentFreak
TorrentFreak - µTorrent in Vuze (bivši Azureus) sta brez dvoma najpopularnejša klienta za prenos datotek prek omrežja BitTorrent, ki skupaj (razen na Kitajskem) obvladujeta 75% tržnega deleža. To je zanimivo, saj sta si skoraj popolnoma različna. Vuze je namreč poznan kot požrešen in nekoliko napihnjen klient, ki ga mnogi zasebni sledilniki že prepovedujejo (predvsem zaradi pogostega goljufanja), µTorrent pa nadvse lahkoten klient, kateremu se popularnost le še dviga. Zaupanje v kakovost je izkazalo tudi samo podjetje BitTorrent, ki je µTorrent kupilo in ga naredilo za uradni klient.

Najverjtneje predivdevate, da izbira klienta ne vpliva na hitrosti prenosov vaših datotek. Če je temu tako, se motite, saj je razlika med najpopularnejšima klientoma tudi...

47 komentarjev

Internet se spreminja

Slashdot - Podjetje Arbor Networks bo prihodnji teden predstavilo podrobne izsledke študije o globalnem prometu po internetu, ki so jo izvajali zadnji dve leti. V tem času so analizirali več kot 256 eksabajtov (256 . 1018 bajtov) podatkov, ki so se pretočili po infrastrukturi 110 velikih in geografsko raznolikih kabelskih operaterjev, mednarodnih hrbtenic, regionalnih omrežij in ponudnikov vsebin. Obris izsledkov, ki so ga že objavili, kaže, da se je struktura interneta v tem smislu v zadnjih petih letih drastično spremenila.

Zabeležili so upad prometa po jedru 10 do 12 omrežij tier 1, ki tvorijo hrbtenico interneta. Namesto tega se dandanes večina bajtov seli neposredno od ponudnikov vsebin do uporabniških omrežij. Poleg tega je zanimiv pojav gigantov, ki posrkajo nesorazmerno velike količine pasovne širine. Če je bila ta pred petimi leti razmeroma enakomerno razdeljena med deset tisoče strani, danes 30 največjih strani (Limelight, Facebook, Google, Microsoft itd.) ustvari tretjino vsega...

52 komentarjev

Intervju s Slončkom

Slo-Tech - Tistim, ki so se že srečali s širnimi prostranstvi internetnih travnikov in kosilnico z imenom BitTorrent, je najbrž poznana Suprnova, ki je omogočala vstop v obljubljeno zeleno deželo.

Omenjena zvezdna eksplozija, ki je na dan zabeležila tudi do milijon in pol obiskov, je kmalu zmotila druščino gospodov mrkih pogledov. Ti so posebej grde poglede namenili tudi slovenskim varuhom reda, ki so nato leta 2005 zaplenili in zapečatili vhodna vrata v zeleno deželo. S tem pa je prišel tudi konec vrat, saj je njihov skrbnik klonil pod pritiskom temnih sil. Tudi kasnejša rehabilitacija ni pomagala. Nekdanji skrbnik se je zato odločil Suprnovo prepustiti gusarskim Švedom, sam pa je že odpotoval v Združene države Amerike, kjer namerava študirati in iskati službo pri nekdanjih sovražnikih.

To in še več je Andrej Preston aka Slonček zaupal Janiju Severju v več kot polurnem video intervjuju.

Vsem vrtnarjem in koscem ogled intervjuja zelo priporočamo.

91 komentarjev

MPAA nastavlja limanice

Slashdot - MPAA (Motion Picture Association of America) postaja vedno domiselnejša v boju proti nelegalni distribuciji filmov. Tokrat je Media Defender, ki zanje običajno opravlja umazane posle, postavila kup lažnih spletnih stranih, kjer obljubljajo hiter in enostaven prenos vseh mogočih filmov in video posnetkov na enem mestu -- kričeč primer ja bila miivi.com. Vse skupaj je tako dovršeno, da se morate na stran registrirati in ob tem navesti cel kup osebnih podatkov (nihče ne pravi, da svojih), ponujajo pa celo programsko opremo, ki naj bi pospešila prenose s spleta. No, v resnici temeljito preišče vaše mape in javi stanje. Več.

19 komentarjev

Skavti iz L.A. si bodo lahko pripeli značko, ki dokazuje, da so osveščeni o avtorskih pravicah (MPAA)

Slo-Tech - Verjetno večina naših bralcev pozna skavte, ki se jih običajno povezuje predvsem s pripravljenostjo pomagati pomoči potrebnim. Veliki umi pri MPAA so od nekdaj mnenja, da potrebujejo pomoč pri zatiranju najhujšega zla v naši družbi: nelegalnega reproduciranja in distribuiranja avtorsko varovanih vsebin. Kako jim pri tem lahko pomagajo skavti?

Potem, ko se bodo seznanili s propagandnim (izobraževalnim?) materialom MPAA, si bodo lahko pripeli značko, iz katere je razvidno, da spoštujejo avtorske pravice. Besedilo značke, Spoštuj avtorske pravice, poziva tudi druge naj sledjo zgledu. Someščani bodo tako že...

46 komentarjev

S psi nad pirate

Slashdot - Da s pomočjo naših štirinožnih prijateljev iščejo mamila, eksplozive, zasute v plazovih in ruševinah, tartufe in še marsikaj drugega, je znano že dolgo. V britanskem združenju FACT (Federation Against Copyright Theft) pa so se domislili, da bi pasjo delovno silo lahko zaposlili še pri iskanju razpečevalcev piratskih DVD-jev. Ob pomoči nam tako ljube MPAA so tako dva labradorca, Lucky in Flo, poslali na osemmesečno šolanje, nato pa je sledil izpit v FedExovem logističnem središču na londonskem letališču Stansted. Preizkus sta opravila zelo uspešno, saj je britanska carina odprla vse pošiljke, ki sta jih označila za "sumljive" in v veliki večini so zares bili, resda legalni, DVD ploščki. Več tu in tu. Žal nikjer ne omenjajo, katere so tiste kemikalije, ki jih psi dejansko zavohajo.

Me prav zanima, kdaj bodo pse naučili še ločevati legalno vsebino optičnih nosilcev podatkov od piratske. [:D]

45 komentarjev

Resnica o Suprnova.org

Slashdot - Sloncek je po enem letu molka končno razkril resnico o dogodkih, ki so vodili k zaprtju - največje strani z bittorrent povezavami Suprnova. Poroča, kako so nekega dne na njegova vrata potrkali slovenski policisti in mu zasegli 2 računalnika in kup ostale opreme. Sledilo je pol leta vlačenja po slovenskih sodiščih, dokler naši vrli organi postopka niso ustavili in mu stvari celo vrnili. Ampak najbolje, da si preberete sami.

137 komentarjev

eXeem -- izpopolnjeni BitTorrent

Neowin - Sloncek, administrator strani Suprnova.org, je najavil, da je v fazi testiranja nov P2P (peer to peer) sistem eXeem, ki je podoben trenutno zelo uveljavljenemu BitTorrent-u. Sloncek je novost opisal kot združitev Kazaa-e in BitTorrent-a. Od slednjega se bo razlikoval tudi po tem, da bodo uporabniki lahko komentirali kvaliteto datotek in tako pomagali k temu, da bo v omrežjih čim manj ponaredkov. Sistem sam po sebi bo brezplačen, vendar bo vseboval le nekaj reklamnih oglasov, da se bodo pokrili stroški razvoja sistema. Debata o tem poteka tudi v našem forumu.

Druga zanimivost pa je ta, da se uporabniki spletne strani Loki Torrent poskušajo ubraniti pred napadeiMPAA, ki kronično zapira spletne strani s kakršnimikoli povezavi do nelegalnih datotek. Mesečno kanijo zbrati 30 tisoč ameriških zelencev. Odziv je kot kaže zelo velik, saj so zbrali že več kot 24 tisoč dolarjev. Klik!

50 komentarjev

MPAA na pohodu

Slo-Tech - Kot ste verjetno opazili, je v zadnjem tednu svojo "mafijsko" pot končalo kar veliko število popularnih strani za izmenjavo datotek preko spletnega servisa BitTorrent, kot so na primer: Suprnova, TorrentBits, DVDRCore, Phoenix Torrents, Youceff Torrents ... Krivec za zaprtje je po vsej verjetnosti MPAA (Motion Picture Association of America), ki je prejšnji teden napovedala, da bo uvedla bolj krute sankcije proti upravljalcem BitTorrent strani, ki gostijo povezave do nelegalnih vsebin (predvsem filmov in iger) in internetnim ponudnikom, ki dovoljujejo ponujanje takšne vsebine na njihovem omrežju.

V kratkem pogovoru z administratorjem Suprnove, slonckom, sem izvedel, da je zaradi prevelikega pritiska oblasti sam prostovoljno ugasnil najbolj obiskan spletni servis za izmenjavo datotek na internetu.

Po podatkih večjega slovenskega ponudnika dostopa do interneta zaradi te akcije ni bilo opaziti nobenega upada prometa.

Na novico sta nas opozorila Jux in MKrmec.

111 komentarjev

Analiza delovanja Bittorrent P2P sistema

The Register - Na znani novičarski strani The Register, so se avtorji potrudili in spisali obširno analizo delovanja Bittorrent P2P sistema. V analizi so se lotili opisa delovanja sistema, preverili dosegljivost popularne internetne strani s torrenti, preverili količino lažnih datotek, izmerili zmogljivosti prenosa, ipd ... Vsekakor zanimivo branje za vse, ki jih zanima delovanje P2P sistemov.

5 komentarjev

DDoS napad na BitTorrent strežnike

Slashdot - Slashdot poroča, da so se neznani napadalci lotili DOS-anja BitTorrent strežnikov LokiTorrent in Suprnova.

Napadalci so neznani, saj gre za DDoS napad, po vsej verjetnosti iz množice zombijev (gre za računalnike z nameščenim trojanskim konjem, ki jih je mogoče upravljati na daljavo), znano pa je, komu gredo BitTorrent in P2P omrežja na splošno najbolj v nos.

To ni prvi napad na P2P omrežja, le-ta so bila tarča napadov že na začetku lanskega leta, pred tem pa so bili tarče DDoS napadov tudi strežniki organizacij za boj proti spamu.

10 komentarjev

BitTorrent možna tarča odvetnikov filmskih hiš

Slashdot - Kot smo že poročali je filmska industrija napovedala plaz tožb proti nelegalnemu prenašanju filmov preko raznih peer-to-peer omrežij. Niso pa natanko povedali katera peer-to-peer omrežja bodo pod napadom.

Možen odgovor na to vprašanje nam mogoče lahko ponudi članek na Yahoo News. V članku je namreč zapisano, da program za izmenjavo datotek po peer-to-peer omrežju, BitTorrent, povzroča skoraj neverjetnih 35% vsega prometa na internetu od katerega bi naj bilo največ odstotkov posvečenih pretakanju filmov preko spleta. Avtor programa sicer pravi, da Hollywood vsekakor ne bo samo gledal kako se njihovi filmi nelegalno prenašajo po internetu, vendar dvomi ali bodo tovrstno početje pri filmskih hišah lahko ustavili.

John Malcolm direktor MPAA je v članku že dal slutiti, da bodo prav uporabniki BitTorrenta tisti, ki bodo v največji meri tarča flote odvetnikov filmskih hiš.

Hitro zbrišite vse filme iz diskov s torrent odjemalci vred...

83 komentarjev

Parodija oglasa MPAA

Slo-Tech - Današnje DELO piše, da so pri ameriškem filmskem združenju MPAA (Motion Pictures Association of America) pripravili plakatno oglaševalsko akcijo, s katero kršitelje opozarjajo, da z nelegalnim pesnemavanjem avtorsko zaščitenih datotek preko interneta tvegajo kazen.

Slogan akcije je "YOU CAN CLICK, BUT YOU CAN'T HIDE" (lahko klikaš, a skriti se ne moreš).

Ker pa je oglas nadvse primeren za kakšno parodijo, smo ga malce popravili. Tokrat oglašuje Linux in opozarja uporabnike Windows, da jim konzola ne "uide"...

55 komentarjev

RIAA does it again

The Register - The Register mi je polepšal jutro z zelo zanimivim člankom. Namreč, RIAA (ki jo v članku 'krajšajo' na "Recording Industry Ass. of America" ), je zaprosila za dodatek k obstoječemu zakonu, ki posege proti integriteti strežnikov ali kakršnakoli kre/hekerska dejanja označuje za teroristična dejanja. No, predlog naj bi pooblastil RIAA, da bi lahko, hmm, posegala, v strežnike oz. omrežja, ki gostijo nelegalne avtorske izdelke, ter jih onemogočila. Halo?

p.s.: ni jim uspelo :]

2 komentarja