»

Stanje na trgu grafičnih procesorjev

Slo-Tech - JPR je objavil analizo trga grafičnih procesorjev v drugegem četrtletju letošnjega leta. V primerjavi s prvim četrtletjem je bilo v drugem prodanih za slabega pol odstotka manj grafičnih procesorjev. Največji tržni delež je pripadel Intelu, saj je bilo z njegovim logotipom opremljenih 47,3% grafičnih procesorjev. Sledita mu nVidia s 31,4%in AMD z 18,1%. VIA v navezi s S3 je izgubila 6,6 % delež napram tistemu v drugem četrtletju lanskega leta, oziroma kar 84 odstotkov svojega deleža in tako pristala na petem mestu, saj je z 1,9 % deleža pred njo še SiS.

Na trgu grafičnih procesorjev za prenosne računalnike je največji, 57,1 odstotni, delež pravtako pripadel Intelu, ki mu sledita nVidia in AMD s 23,6% oziroma 17,9% tržnim deležem.

Več o tem si preberite na Jon Peddie Reseach.

39 komentarjev

AMD pridobil tržni delež

Slo-Tech - Kljub slabim finančnim rezultatm v drugem četrtletju letošnjega leta je AMD pridobil nekaj več kot štiri odstoten tržni delež na trgu procesorjev. Tako je bilo 22,9 odstotkov prodanih procesorjev v drugem četrtletju letošnjega leta iz AMD-jevega hleva, medtem ko je največji, 76,3 odstotni delež pripadel Intelu. V primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta sta oba proizvajalca pridobila, sja je AMD-ju v omenjenem obdobju pripadel 21,6, Intelu pa 72,9 odstotni tržni delež.

Več o tem si preberite na eWeek.com.

4 komentarji

Deleži prodanih procesorjev

Tech Report - Po podatkih Mercury Research-a je AMD pridobil delež na trgu procesorjev za namizne in prenosne računalnike, Intel pa na trgu strežniških procesorjev. Tako je bil delež prodanih AMD-jevih procesorjev za namizne računalnike v četrtem četrtletju lanskega leta 29,1 odstoten, medtem ko je bil delež prodanih AMD-jevih procesorjev za prenosne računalnike 19, 4 odstoten. V tretjem četrtletju lanskega leta sta bila omenjena deleža 26,6 oziroma 16,8 odstotna. Intel je med tem povečal svoj delež prodanih procesorjev za strežnike, ki je v četrtem četrtletju lanskega leta znašal 77,7 odstotkov, kar je za dober odstotek in pol več kot v tretjem četrtletju.

Več o tem na The Tech Report-u.

3 komentarji

Intel opustil načrte za 4 GHz procesor

Slashdot - Pred nekaj časa je Intel naznanil, da bo preložil izid svojih procesorjev, ki tiktakajo pri 4 GHz. Sedaj se je izkazalo da je popolnoma opustil načrte za izdelavo 4 GHz procesorja za domače računalnike.

Namreč, po besedah Intelovega predstavnika za stike z javnostjo, se bodo raje usmerili k povečevanju hitrosti procesorjev na druge načine in ne s povečevanjem frekvence jedra. Načrti tukaj v prvi vrsti obsegajo večjedrne procesorje ter izboljševanje interakcije čipa z drugimi komponentami v računalniku.

Medtem pa pri Intelu že načrtujejo splavitev 3,8 GHz Pentiuma 4 z 2 MB predpomnilnika. Nekaj več o tem.

33 komentarjev

AMD pred Intelom v ZDA

Slo-Tech - Zadnje analize kažejo, da je AMD pridobil kar nekaj odstotkov tržnega deleža med procesorji za osebne računalnike napram Intelu. Od letošnjega januarja se je njegov delež povečal skoraj za tretjino in se ustalil rahlo nad 50 %. Intelov delež je za enak odstotek padel in je trenutno rahlo pod 50 %. Poudariti velja, da gre pri teh odstotkih le za osebne računalnike prodane neposredno domačim uporabnikom, ne pa tudi za strežnike, prenosnike, delovne postaje in računalnike za podjetja.

Na ostalih področjih je Intel še vedno krepko pred AMD-jem, predvsem zaradi tega, ker se nekateri veliki proizvajalci računalnikov odločajo za Intel. Kakorkoli že, analitiki se strinjajo, da ima AMD še velik potencial in da bo Intelu gotovo še mešal štrene na vseh področjih. Več o tem.

Opozorilo: tržni deleži predstavljajo razmerje prodaje in ne razmerje vseh računalnikov v uporabi!

10 komentarjev

Intel razkriva dvojedrni mikroprocesor za prenosnike na 65 nanometrih

X-Bit Labs - Kot kaže so pri Intelu ugotovili, da z višanjem delovne frekvence ni nujno vedno doseči hitrejšega mikroprocesorja in se tako podajajo v vode večjedrnih procesorjev. Tako so letos na jesenskem Intelovem razvojnem forumu prikazali tehnologijo prvega primereka dvojedrnega mikroprocesorja za prenosne računanike, imenovanega Yohan. Narejen bo v 65-nanometerski tehnologiji in pričakujejo, da bo komercialno dobavljiv že prihodnje leto.

S tem mikroprocesorjem nameravajo uvesti tudi novo platformo, imenovano Napa, ki bo vključevala integrirano grafiko Calistoga in Intelove brezžične vmesnike Golan.

To so prvi koraki k večjemu podaljšanju avtonomije prenosnikov po predstavitvi tehnologije Centrino, saj si je Intel zadal cilj doseči do leta 2010 avtonomijo prenosnikov okoli 10 ur, o čemer lahko danes samo sanjamo.

Novica na X-bit Labs

6 komentarjev

Povratek Peltierjevih elementov?

The inquirer - Znano je, da je Intel na Intel Developer Forumu predstavil dvojedrne procesorje zasnovane na jedru Montecito, ki naj bi v prihodnosti tekmovali z dvoglavimi AMD-jevimi rešitvami. Prav tako je že precej dobro znano dejstvo, da se Intelovi procesorji zadnje generacije zelo grejejo. Na the Inquirerju tako pišejo, da bodo novi dvojedrni procesorji porabili več kot 150 W električne energije, kar pomeni, da bo tudi hlajenje teh procesorjev, ob upoštevanju dejstva, da gre za strežniške procesorje, poseben izziv. Ampak pri Intelu se ne dajo - v hladilnike za nove procesorje nameravajo vgraditi TEC-e ali po domače Peltierjeve elemente. Slike hladilnih reber za nove procesorje so na voljo tukaj. Kako se bodo ta dejansko obnesla, pa bomo še videli.

11 komentarjev

Sestavljeni PC-ji z Intel Pentiumi 4 - tokrat na 4 GHz.

X-Bit Labs - Alienware, izdelovalec 'ekstremnih' PC-jev, se je odločil, da bo na trg prišel z novimi konfiguracijami PC-jev, katerih glavna značilnost je, da so že naviti na 3.8 oz. 4 GHz. Za hlajenje procesorjev, dobavljenih s frekvenco 3,4 in 3,6 GHz, skrbi Alienwarova posebna hladilna tehnologija, imenovana Liquid Cooling.

Serija Area-51 ALX pa tudi z ostalo opremo vse prej kot skopari - srečni lastniki bodo tako dobili v roke prej omenjen Intel Pentium 4 Extreme Edition, 1GB pomnilnika DDR2 533MHz, NVidia GeForce 6800 Ultra, Western Digitalov Raptor kapaciteta 140 GB v konfiguraciji RAID 0, Creative Sound Blaster Audigy 2 ZS ter Microsoftov Window XP Professional. Ni slabo, a kaj manj verjetno tudi ne smemo pričakovati od konjička za $5458 dolarjev.

18 komentarjev

5% osebnih računalnikov prodanih z naloženim Linuxom

OSNews - Po napovedih analitične hiše Gartner bo do konca letošnjega leta med vsemi prodanimi osebnimi računalniki kar 5% imelo nameščen Linux. Odstotek je relativno visok napram prejšnjim letom in naj bi se do leta 2008 dvignil na 7,5%.

Seveda prodani delež računalnikov še ne pove ničesar o razširjenosti Linuxa, tako da Gartner ocenjuje, da bo le 2% osebnih računalnikov, prodanih letos, poganjalo Linux. Po drugi strani pa moramo upoštevati prepričanje, da večina uporabnikov Linux namesti naknadno, torej so kupili računalnik s sistemov Windows. Dokaj ironične razmere, torej ...

Je sploh že kdo kupil PC z naloženim Linuxom? Pa je kdo naložil Linux na PC, na katerem nikoli ni bil prisoten Windows?

47 komentarjev

Velik tržni delež nVidie

X-Bit Labs - Kot poročajo na X-Bit Labs je nVidiin tržni delež na področju grafičnih kartic za osebne računalnike v drugem četrtletju znašal 64 odstotkov. Če pogledamo samo kartice s podporo DirectX 9.0, ugotovimo, da je v tej kategoriji nVidia posegla po treh petinah trga. Na področju integrirane 3D grafike je ta odstotek bistveno manjši, saj je z začetnih sedmih padel na borne tri odstotke. Detajlne informacije.

14 komentarjev

AMD napada iz vseh strani

CNet - Na CNETu sem prebral, da je AMD v zadnjem letu dvignil svoj tržni delež povsod po svetu. Po izjavi podjetja, naj bi na Japonskem na trgu izdelovalca čipov dvignil svoj delež na 54% iz 24%, ki jih je imel ob istem času lani. Tržni delež je dvignil tudi v zahodni Evropi, kjer se je njegov delež povečal iz 25% na 49%. AMD je dvignil svoj delež tudi na skupnem ameriškem trgu in sicer iz 17% na 27%. Če bi bil jaz Intel, bi me, glede na podatke, že pošteno skrbelo.
Če hočete o AMDjevem vzponu prebrati kaj več, vam predlagam, da odsurfate na CNET in si novico sami preberete.

3 komentarji

Athloni XP se dobro prodajajo

AMD - AMD je na svoji spletni strani objavil vest o zelo dobri prodaji procesorjev Athlon v četrtem letošnjem poslovnem kvartalu. Prodaja naj bi tako krepko presegla načrtovano, po prvih ocenah kar za desetino. Na ostalih področjih gre AMD-ju malo slabše. Flash pomnilniki, AMD-jev drugi ključni proizvod, se še vedno ne prodajajo tako kot včasih. Tudi prodaja v zadnjem četrtletju naj bi bila relativno slaba, tako kot že dalj časa. Po napovedih naj bi vsi sestavni deli AMD pozitivno poslovali šele v drugem četrtletju leta, ki prihaja. Hvala, Koci

0 komentarjev