»

Zaklenite prenosnik s pomočjo mobilnega telefona

engadget - Phoenix, razvijalec mnogih varnostnih programčkov in en glavnih razvijalcev BIOSev (poleg Awarda), je najavil nov način zaklepanja računalnikov. Vse, kar potrebujete, je mobilni telefon z vklopljeno Bluetooth povezavo (ter seveda Bluetooth vmesnik v računalniku) in nameščen njihov program, Phoenix Freeze. Program s pomočjo Bluetooth povezave nato preverja, če je mobilni telefon (dovolj) blizu, če pa se iz kateregakoli razloga oddalji, računalnik zaklene (pokaže se log-on screen) oz. vklopi bolj zeleni način pripravljenosti (z namenom varčevanja baterije). Ko se uporabnik spet vrne oz. dovolj približa, se računalnik avtomatsko odklene oz. ponovno zažene, brez uporabnikove intervencije. Nastaviti je moč tudi (okvirno) razdaljo, pri kateri se zgodi odklep in zaklep, slednje pa program dobi iz moči signala.
Programček je trenutno na voljo le za Windows Vista in XP, nič pa vam ne prepečuje, da ne bi z enim mobilnikom hkrati zaklepali večih prenosnikov.

OS X ima baje podobno zmogljivost...

34 komentarjev

Spremljanje gibanja s pomočjo Bluetooth naprav

Slashdot - Vassilis Kostakos in Panos A. Kostakos iz britanske University of Bath sta pred kratkim pripravila članek z naslovom Intelligence gathering by capturing the social processes within prisons.

V članku predstavljata tehnologijo za beleženje gibanja posameznikov s pomočjo tehnologije Bluetooth. Cilj zbiranja teh podatkov naj bi bilo predvsem zbiranje informacij o socialni mreži posameznika, torej o tem s kom, kdaj in kako pogosto se posameznik druži.

Tehnologijo sta razvila za uporabo v zaporih, povod za idejo pa je bil teroristični napad v Madridu leta 2004. Po napadu se je namreč izkazalo, da sta se vodja teroristične celice, ki je izvedla napad, Jamal Ahmidan, in Jose Emilio Suarez Trashorras, ki je priskrbel razstrelivo, uporabljeno v napadu, spoznala leta 2001 v zaporu ter bila potem rekrutirana v maroško teroristično skupino povezano z Al-Kajdo.

Tehnologija naj bi tako omogočila zbiranje obveščevalnih podatkov o aktivnostih terorističnih in kriminalnih skupin v zaporih,...

6 komentarjev

Končno se bo "preoblekel" tudi Bluetooth

Gizmodo - Po dolgem času bomo dočakali tudi nadgradnjo tehnologije Bluetooth. Jeseni se nam namreč obeta nova verzija, ki bo nosila številko 2.1. Prihajajočo nadgrajeno verzijo 2.1 pa naj bi že leta 2008 nadomestili z verzijo 3.0, ki zaenkrat nosi delovno ime Seattle in ki naj bi prinesla hitrost prenosa podatkov celo do 480 Mbps (60MB/s). Če upoštevamo, da je trenutna hitrost prenosa podatkov 2.1 Mbps je to napredek, ki odpira ogromno novih možnosti za uporabo te tehnologije.

Naprave, ki bodo podpirale novi standard naj bi bile enostavneje povezljive in tako uporabniško prijaznejše. Ostale značilnosti, kot naprimer največja možna razdalja za delujočo BT povezavo, naj bi ostale enake.

Izdelovalci Bluetooth opreme napovedujejo "napad na trg" ob božičnih praznikih, ko je povpraševanje po takšnih "igračkah" največje.



Več o tem:
Gizmodo

14 komentarjev

Rekordni doseg WiFi

Schneier.com - Kot vemo, prihajajo vse naprave za brezžično komunikacijo z deklariranim dosegom. Ne vemo pa, da deklarirani doseg ni vedno pravilen.

Tako Bruce Schneier omenja, da so na DefConu prejšnji vikend dokazali, da lahko z eno neojačano 802.11 napravo dosežejo kar zavidljiv doseg. Uspeli so namreč vzpostaviti omrežno povezavo na razdalji kar 124.9 milj, oz. 201 kilometrov.
Seveda oprema ni obsegala samo para prenosnih računalnikov z WiFi mrežnimi karticami. Po besedah ekipe so uporabili "zbirko doma narejenih anten, nerabljene 3.6 meterske satelitske antene, doma narejene podpore, vrvi in podporne strukture".

Torej ne verjamite vsemu kar piše v navodilih.

24 komentarjev

Vzpostavljena Bluetooth-povezava na razdalji 1 km

Operacija uspela!

Slashdot - Ob odkritju Bluesnarfinga, tehnike, ki omogoča, da iz telefona ali druge naprave, ki ima vključen Bluetooth, neopazno kopiramo podatke ali se preko nje na stroške lastnika priključimo na internet, so se nekateri tolažili, da ima Bluetooth doseg samo nekaj metrov in da torej Bluesnarfing ne predstavlja večje nevarnosti.

Žal so se motili.

Na WiFi-Toys.com so namreč objavili članek, kjer opisujejo, kako so se z modificiranim vmesnikom Bluetooth priključili na 1 km oddaljen mobilni telefon in uspešno prenesli nekaj slik. V preskusu so uporabili 19 dBi usmerjeno anteno, Linksys USB Class 1 adapter, prenosni računalnik ter nemodificiran mobilni telefon Sony Ericsson T610.
Dobra stran novice je, da bo glede na...

10 komentarjev

BL003T00TH - hekanje Bluetootha

Crypto-Gram - Telefoni z vgrajeno Bluetooth tehnologijo niso nobena redkost več. Skupaj z avtoradijem, ki je opremljen z Bluetoothom, jih lahko uporabimo za prostoročno telefoniranje, lahko jih povežemo z računalnikom, žepnim računalnikom, itd. A pozor. Bluetooth morda ni varen.
15. avgusta 2000 je Bruce Schneier v spletnem varnostnem biltenu Crypto-Gram pisal o varnosti Bluetooth tehnologije. Schneier je bil do varnosti omenjene tehnologije precej skeptičen, in sicer predvsem iz dveh razlogov. Prvi razlog je bilo pomanjkanje informacij o varnosti tega protokola. Da "security through obscurity" (zagotavljanje varnosti s skrivanjem kritičnih detajlov) ne deluje se je pač že prevečkrat izkazalo in Schneier je pesimistično zapisal, da bi bil to prvi primer večjega protokola, ki bi bil izdan brez varnostnih napak. Drugi razlog je bilo dejstvo, da vsaka Bluetooth naprava oddaja edinstveno identifikacijo, kar bi bilo mogoče izrabiti za sledenje posameznikov. Svoje razmišljanje je sklenil s stavkom,...

10 komentarjev

Nova Nokia 3650

Nokia - Nokia je danes predstavila nov mobilni telefon, Nokia 3650. Vanj je vgrajena kamera, ki omogoča snemanje krajših filmčkov in tudi fotografij. Telefon je zgrajen na podlagi operacijskega sistema Symbian serije 60 (enak kot v Nokii 7650). Poleg telefoniranja podpira še Javo, Bluetooth in delovanje na 900/1800/1900 frekvencah. Ima kar velik zaslon in nov -- če mene vprašate, čuden -- dizajn.

Več si lahko preberete tukaj, na voljo bo v začetku leta 2003 (v Slovenije verjetno kasneje).

6 komentarjev

Tri v enem

Infosync - Samsung predstavlja novo različico dlančnika z imenom SPH-i700. Zakaj 3 v 1? V njem najdete prav vse, od integrirane kamere prek vseh značilnosti PDA-ja do mobilnega telefona. Edino, kar lahko pogrešimo pri tej dokaj majhni, a zelo zmogljivi napravici, je Bluetooth.

Za vse tehnične informacije odbrzite sem.

1 komentar

Kamera s povezavo Bluetooth

Slo-Tech - Ah, kaj bi govoril, krivec za to novico je spet naš Žiga alias dolharz:

Korporacija Sony je predstavila dve novi video kameri opremljeni s tehnologijo Bluetooth. Kameri DCR-PC120 in DCR-IP7 sta opremljeni z brezžično tehnologijo Bluetooth, ki napravam omogoča medsebojno brezžično komunikacijo ter pošiljanje gibljivih ali negibnih slik direktno na osebni raeunalnik ali pa preko mobilnega telefona na internet. Video kamera DCR-IP7, ki so jo v Sonyju poimenovali >Network Handycam IP<, je najlažja in najmanjša kamera na svetu, in je sedaj brezžično povezljiva tako z osebnimi raeunalniki, kot tudi z brezžičnimi napravami in mobilnimi telefoni. Network Handycam IP uporablja novo tehnologijo MICROMV, ki spreminja gibljive slike in zvok v format MPEG2. Ker ta format potrebuje manj pomnilniškega prostora, lahko različne naprave bolj učinkovito hranijo in posredujejo video posnetke. Na voljo bo oktobra 2001.

3 komentarji