»

Voipstunt in brezplačni klici v nekatere države

Slo-Tech - VoipStunt, VoIP aplikacija lani ustanovljene nemške telekomunikacijske družbe Betamax, je pred kratkim znova zagnal preizkusno različico storitve, ki obljublja (zaenkrat še) brezplačne klice prek računalnika v stacionarna telefonska omrežja nekaterih držav. Trenutno je na seznamu 44 držav, od 20. februarja je med njimi tudi Hrvaška.

Zadnji odzivi uporabnikov, ki vse pogosteje odstranjujejo Skype s svojih računalnikov, omenjajo čist prenos zvoka, a tudi manjši problem z brezplačnim klicanjem v stacionarna telefonska omrežja - po eni minuti pogovora v eno izmed 44-ih privilegiranih držav je namreč potrebno vplačati 5 evrov za nadaljevanje neomejenega brezplačnega čveketa. Omenjeni kredit naj bi bilo nato mogoče izkoristiti tudi za vse ostale plačljive klice (v ostala mobilna in stacionarna omrežja).

Aplikacija Voipstunt je trenutno na voljo le za okolje Windows 2000/XP, od Skypa pa se loči tudi po ceni klicev in brezplačni VoIP-in številki, ki pri Skypu stane 30 evrov na leto....

25 komentarjev

Skype Zones Wi-Fi

The inquirer - Dobro znano podjetje, ki se ubada z internetno telefonijo, Skype, je v povezavi s podjetjem Boingo oznanilo novo storitev: po svetu nameravajo postaviti čimveč t.i. hot spots oziroma dostopnih točk za brezžični dostop do interneta svojim strankam.

Trenutno izgleda projekt zelo obetavno, saj je v ponudbi že okoli 18.000 dostopnih točk, večina teh se nahaja v ZDA (6376) in Veliki Britaniji (4735). Cene dostopa pa trenutno znašajo 7,95 dolarskih zelencev za neomejen enomesečni dostop ali 2,95 dolarjev za dveurno povezavo. Storitev je trenutno še v beta fazi testiranja, tako da se bodo cene in možnosti dostopa še spreminjale. Če se boste v prihodnosti odpravili na kakšno potovanje, lahko tukaj preverite, kako je z dostopom preko Skype Wi-Fi, za katerega potrebujete odjemalec, ki ga dobite na domači strani podjetja Skype, celotna novica pa je na voljo tukaj.

7 komentarjev

PDA za ekstremne pogoje

Slashdot - Podjetje Node je razvilo PDA. A to ni kakršen koli dlančnik, to je Node Explore (fanfare [:D]). Napravica pa se od svojih šibkejših bratcev razlikuje predvsem po vodotesnoti - tako lahko namreč slednji s svojim vodoodpornim ohišjem deluje 3 metre pod vodno gladino, baterija pa ga lahko poganja do šest ur. Če torej nameravate svoj življenski kruh služiti kot potapljač v plitvih vodah, vam bo morda celo všeč. Slashdot.

4 komentarji

Skype 1.0

ZDNet - Izšla je prva uradna različica čedalje bolj priljubljenega odjemalca za internetno telefonijo po principu P2P, Skype 1.0. Nova različica prinaša storitev SkypeOut, s katero lahko kličemo na stacionarne in mobilne telefone po celem svetu. Klici znotraj Evrope, ZDA, Avstralije in Nove Zelandije stanejo 0,02 evra na minuto in nekoliko več za ostala območja in mobilne telefone. Plačilo poteka preko kreditne kartice, pri čemer kredit po 180 dneh poteče. Novi so tudi konferenčni klici in izmenjava datotek, nekaterim uporabnikom pa naj bi se ob zaključku pogovora resetiral računalnik. Različici za Linux in Pocket PC sta še vedno v stopnji 0.9x, zato vseh zmogljivosti različice 1.0 za Windows še nimata. Klik!

8 komentarjev

Neznosni telefoni

Slashdot - Andrew Monk se je s kolegi z University of York lotil raziskave, v kateri primerja stopnjo neodobravanja pri ljudeh, ki poslušajo pogovor dveh oseb v živo in po mobilnem telefonu. Obdelali so stališča ljudi, ki so se peljali z vlakom ali pa so čakali na avtobus, a za opravljanje raziskave niso vedeli.

Kljub temu da se večini ljudi zvonjenje mobilnika ni zdelo pretirano nadležno, so skupni rezultati pokazali, da je pogovor preko mobilnika bolj moteč. Razlogov za to je več, med drugim glasnost govorjenja in nepoznavanje drugega dela pogovora. Avtorji izdelovalcem prenosnih telefonov tudi predlagajo nekaj rešitev, kako prevesiti tehtnico na svojo stran. Klik!

4 komentarji

Skype ponudil internetno telefonijo lastnikom PDA

The Register - Luksemburško podjetje Skype, ki ponuja različne telekomunikacijske storitve, je vsem lastnikom PDA ponudilo PocketSkype, nekoliko okrnjeno različico VoIP (Voice over IP -- glas preko IP), kar bo vsem njihovim uporabnikom omogočilo, da opravljajo klice v tuje države, ki so do sedaj veljali za zelo drage, skoraj brezplačno. Takšne storitve bodo omogočene vsem uporabnikom, ki imajo na svojem PDA-ju tudi WiFi tehnologijo in poganjajo Microsoft Windows Mobile 2003. Nedvomno se takšnih klicev ne bi nihče branil, glede na to, da je cena klica v katerokoli državo na Zemlji in morda še kam drugam le cena lokalnega dostopa do interneta. Poleg tega je program popolnoma zastonj in je bil do sedaj prenesen že 10.085.896-krat, številka pa kar raste. Klik!

3 komentarji

21$ mesečno za 12Mbits/s? Preselite se na Japonsko!

Wired News - Japonsko podjetje Softbank ponuja zelo hiter DSL dostop do interneta. Za "pičlih" 21$ na mesec dobi uporabnik 12 megabitov pasovne širine, zastonj klice prek protokola VoIP do uporabnikov istega omrežja, klice Tokijo-New York za le 3 cente na minuto ... Ustanovitelj tega podjetja Masayoshi Son prerokuje, da bodo VoIP klici kmalu popolnoma zastonj - nekakšna e-pošta 21 stoletja. Uporabnik dobi zastonj še modem, pogodba pa ga obvezuje, da bo njihov uporabnik vsaj 15 mesecev.

Čeprav so cene DSL-a v naši državici trenutno zelo ugodne, se česa takega verjetno ne bi branil nihče. [:\\]

15 komentarjev