»

Prvih 500 superračunalnikov

TG Daily - Mednarodna lestvica prvih 500 najzmogljivejših superračunalnikov za november 2008, ki je bila v celoti objavljena danes, kaže, da trenutno le dva presegata magično mejo enega petaflopsa. Junija je bil tak sicer le eden. Tokrat že drugič zapored lestvica kaže tudi porabo energije, tako da lahko ocenimo, kateri superračunalnik je najvarčnejši.

Prvo mesto zaseda IBM-ov BladeCenter QS22/LS21, to je Roadrunner v Laboratoriju Los Alamos, z 129.600 jedri AMD Opteron in IBM QS22, ki je zmogel 1105 teraflopov in za to porabi 2483 kW. Sledi mu Cray XT5 QC s 150.152 jedri, 1059 teraflopi in porabo kar 6951 kW.

Zanimiva je tudi statistika, saj je med sistemi na seznamu tri četrtine Intelovih, preostali pa so enakomerno porazdeljeni med IBM in AMD. Povezave med podenotami so prek gigabitnega etherneta v 56 odstotkih , 28 odstotkov pa jih uporablja Infiniband, od tega vseh prvih 50 sistemov. Geografsko so na prvem mestu ZDA (58,2 %), sledita Evropa (30,2 %) in Azija (9,4 %). Najzmogljivejši...

29 komentarjev

Intel: 45 nm

The Tech Report - Intel je izdelal prvi primerek procesorja s kodnim imenom Penryn, ki je izdelan v 45 nanometrski tehnologiji, poroča Reuters. 45 nanometrska tehnologija naj bi poleg manjše porabe omogočala tudi višje frekvence procesorja. Kupcem bodo omenjeni procesorji v dvo- in štirijedrnih izvedenkah na voljo predvidoma v tretjem četrtletju prihodnjega leta, frekvence procesorjev pa naj bi dosegle celo 4 GHz, poleg tega pa naj bi procesorji imeli do 12 MB drugonivojskega predpomnilnika.

Več na The Tech Reportu.

13 komentarjev

Novi varčni Opteroni iz AMDja ?

Tech Report - AMD je presenetil z novimi modeli Opteronov z nižjo porabo. Gre za seriji HE iz družine x40 s porabo 55 W in x46 EE s porabo samo 30 W.

Sodeč po AMD-jevi razpredelnici bodo cene za nove čipe zelo zasoljene. A treba je upoštevati, da so prvenstveno namenjeni posebnim potrebam, kot so računalniki na kartici (blade), verjetno pa bo kakšen zašel tudi v prenosnike višjega razreda. V izvedenki 1xx tako staneta $733, v 2xx $851 in v 8xx $1.514, toliko kot najhitrejši "navadni" modeli torej.

Upajmo, da bomo lahko "navadni" uporabniki iz tega iztržili vsaj padec cen "navadnih" Opteronov.

6 komentarjev

AMD pozitiven

CNN.com - Kljub temu, da si AMD s svojimi nizkimi cenami in kvalitetnimi procesorji resnično zasluži aplavz, je najbolj razveseljivo, da je ameriški velikan v tem četrtletju prvič po dveh letih posloval pozitivno. Rezultat bo zelo razveselil tako osebje pri AMD-ju kot tudi njihove delničarje, saj so pred nekaj meseci nekateri poznovalci že špekulirali, da bo podjetje, če mu ne uspe z Opteroni in AMD64, propadlo.

CNN trdi, da je glavni "krivec" za uspeh njihov paradni konj, Opteron, in njegova zmožnost poganjanja tako 32- kot tudi 64-bitnih programov. Da se Opteroni resnično odnesejo enakovredno s pričakovanji, je nakazal tudi HP, ki je potrdil svojo namero o prodaji strežnikov s procesorji Opteron. Klik!

5 komentarjev

Sunovi strežniki z Opteroni

Ars Technica - Sun je obelodanil specifikacije za strežnike Sun Fire V20z. Zadevščina je zanimiva predvsem zato, ker jo poganjata dva procesorja AMD Opteron. Ta korak je bilo pričakovati vse odkar so kupili Kealia, Inc., podjetje ki se ukvarja s strežniškimi rešitvami osnovanimi okoli Opteronov. Sun svojo izbiro opravičuje z dobrim delovanjem tako v 32- kot 64-bitnem okolju. To precej olajša prehod in omogoča združljivost za nazaj, kar je pri strežnikih vsekakor zaželjeno lastnost. "Alternativen" duh se nadaljuje tudi v ponudbi operacijskih sistemov, kjer lahko izberete med 64-bitnima distribucijama Linux (RedHat in SuSE) ter Solarisom.

2 komentarja

Predstavljeni novi Opteroni x48

X-Bit Labs -

Kot je bilo že dalj časa pričakovano, je AMD danes najavil novo vejo Opteronov, ki bodo delovali pri 2,2 GHz. Novi Opteroni bodo na voljo kot modeli 148, 248 in 848, kjer prva cifra pove, s koliko procesorji v navezi bo posamezen sposoben delovati.

Kaj bo novega? Razen zvišanega takta pravzaprav bore malo. Omeniti velja podporo PC3200 pomnilniku, ki so jo sicer premierno uvedle x46 inačice Opteronov, omogočila pa naj bi do 28 % povečanje hitrosti v primerjavi s PC2700 pomnilnikom. Še tisti manj prijetni del -- cene: Opteron 148 vas bo olajšal za 733 zelencev, 248 za 913, 848 pa kar za 3.200. Več o tem.

4 komentarji

Manj požrešni Opteroni

X-Bit Labs - AMD je danes uradno potrdil, da se bodo v prvi polovici prihodnjega leta sedanjim Opteronom pridružili še tisti s srednjo (predvidoma okrog 55 W) in z nizko (okrog 30 W) porabo električne energije. Za primerjavo naj spomnimo, da Opteroni trenutno porabijo povprečno 84,7 W in da je AMD že predstavil posebno vejo Opteronov za prenosnike. Komu bodo torej novi Opteroni z znižano porabo električne energije namenjeni, če ne prenosnikom? Predvsem vgradnji v strežnike in podobne naprave, kjer je majhno gretje ključnega pomena zaradi same zanesljivosti in hlajenje veliko stane, pravi AMD. Klik!

4 komentarji

Dlančniki bodo bolje omreženi

RV Tec - Podjetje RV Tec je naznanilo novo pridobitev pri povezovanju dlančnikov z omrežji druge in tretje generacije mobilne telefonije, brezžičnimi in drugimi omrežji. Napravica (označimo jo lahko kot adapter), Guyver imenovana bo omogočala dlačnikom z univerzalnim Palm konektorjem uporabo kartic PCMCIA tipa II. V napravi je vgrajen samostojni procesor, za upravljanje pa se uporablja proizvajalčeva aplikacija. Ker brez elektrike ne gre, uporablja izmenljivi 1000 mAh litij-polimerni baterijski vložek. Na dlančnik jo namestimo na njegovo hrbtno stran, tehta pa 120 gramov.

1 komentar

Računalnik na kartici PCI

SUN - Računalnike bi si dandanes najverjetneje težko predstavljali brez vodila PCI. Vendar, če se malce poglobimo v razmišljanje, hitro začnemo razmišljati tudi v obratni smeri - ali je mogoče spraviti tudi računalnik na kartico PCI? Sun dokazuje, da je nemogoče mogoče, saj so izdelali prav tak računalnik, ki vsebuje 733 MHz Celeron procesor, podporo 1 GB pomnilnika, 24 bitni grafični čip in 8 GB navideznega diska. Sicer že vidim, kako se nekateri Unixaši slinijo, vendar moram povedati, da je kartica na voljo samo za Sunove delovne postaje in je namenjena poganjanju operacijskih sistemov Windows.

0 komentarjev