»

Ameriško pravosodno ministrstvo preučuje dogovor Microsoft - Yahoo

Bloomberg - Avgusta se je končalo Microsoftovo dvorjenje Yahoo. Rezultat je bil dogovor o sodelovanju na področju spletnega iskanja in oglaševanja, kjer bosta podjetji združili moči in denarnice v boju proti Googlu. Dogovor je bolj ali manj dorečen, potrditi ga mora le še ameriško pravosodno ministrstvo, ki se je vzelo nekoliko več časa. Kot poroča Bloomberg, so zaprosili za več podrobnosti o poteku sodelovanja. To pomeni, da potrditev ne bo le formalnost, temveč bodo natančno premotrili poslovanje obeh podjetij.

Michael Katz, nekdanji vodilni ekonomist v protimonopolnem oddelku pravosodnega ministrstva pojasnjuje, da bosta imela podjetij obilico dela z dokazovanjem, da združitev ne bo ovirala konkurence. In to kljub temu da skupaj obvladujeta trikrat manj trga kot Google. Podjetji bosta morali razkriti investicije v brskalnik Bing, ceno oglaševanja in podobno. Microsoft mora o sodelovanju obvestiti še Evropsko komisijo, ki si prav tako lahko vzame 90 dni časa, da pregleda dogovor.

2 komentarja

Hramba prometnih podatkov kot orodje boja proti piratstvu?

Slo-Tech - DELO je v petek, 25. novembra 2005 na strani 16 objavilo kratko novico o tem, da je Združenje glasbenih in filmskih založnikov CMBA, katerega člani so Sony, Disney, BMG, EMI in podobne korporacije, na evropske parlamentarce naslovilo pismo, v katerem jih prosi, naj se zavzamejo za ohlapnejšo razlago direktive o hranjenju telekomunikacijskih podatkov. Združenje si namreč obeta, da bi bilo s pomočjo prometnih podatkov lažje preganjati kršitelje avtorskopravne zakonodaje, predvsem uporabnike P2P omrežij.

Da se na tem področju morda dejansko obetajo spremembe in da se prometni podatki v EU ne bodo hranili le za potrebe boja proti terorizmu, pač pa tudi boja proti nelegalnemu izmenjevanju avtorsko zaščitenih datotek preko P2P omrežij, pa kaže tudi novica objavljena na Open Rights Group.

Omenjena organizacija namreč poroča, da je komite Evrospkega parlamenta za civilne svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE) 24. novembra podprl idejo o razširitvi seznama "resnih kaznivih...

46 komentarjev

Piratstvo v EU

BBC - Evropski parlament je s 330 glasovi za in 151 proti sprejel antipiratski zakon, ki zaobjema široko področje piratstva, od ročnih torbic do digitalne glasbe. Po določilih zakona bi lahko pirate doletela celo zaporna kazen, vendar so bili kasneje predlogi za takšne sankcije opuščeni. Poznejši amandma je kazni omejil na profesionalne organizirane pirate, ne pa tudi na navadne smrtnike, ki doma prenašajo glasbo za lastne potrebe. Klik!

6 komentarjev

Kdaj se nam obeta e-Evropa?

The Register - Dejstvo, da je Slovenija še pred nekaj časa imela zelo jasno vizijo postati modelni primer e-države, je verjetno vsem znano. Če ne drugače, smo o tem poročali na Slo-techu. Da je projekt resen tudi na širšem nivoju, pa priča akcijski program eEurope.

Gre za srednjeročen akcijski načrt Evropske komisije, ki zavzema sedem področij, med drugim tudi širokopasovne povezave. Kot ugotavljajo v vmesnem poročilu, je trenutno stanje povezanosti zadovoljivo, in naj bi do leta 2005 doseglo oziroma celo preseglo želene cilje. Tako v poročilu ugotavljajo, da ima ustrezne povezave sedaj že večina izobražavalnih in javnih ustanov, pri čemer navajajo podatek, da je od v zadnjih dveh letih število osnovnih upravnih storitev, ki so dosegljive elektronsko, naraslo od 17 na zavidljivih 43 odstotkov.

Kot ugotavljajo, so glavni problemi poleg geografskih še vedno neustrezna izobraženost kadra in zavednost uporabnikov. Tako sicer ugotavljajo, da manjši del populacije, ki je ustrezno povezan, s pridom...

5 komentarjev

EU je ustanovila komisijo za boj proti računalniškemu kriminalu

Slashdot - Evropska unija trenutno ustanavlja komisijo za boj proti informacijskemu kriminalu. Naloga komisije bo predvsem osveščanje uporabnikov o virusih, hekerskih napadih in ostalih računalniških nadlogah, ki bi lahko škodovale njim ali njihovim podjetjem. Njena naloga bo poleg že navedenih tudi služiti kot koordinatni center v primeru izbruhov večjih virusnih "epidemij" in iskanju krivcev za le-te. Njen letni proračun naj bi obsegal 24,3 milijona evrov, delovanje pa naj bi bilo presojeno in ocenjeno po štirih letih. Originalna novička na BBC.

3 komentarji