»

Intel predstavil Itanium Paulson

HotHardware - Intel je ta teden na konferenci ISSCC (International Solid-State Circuits Conference) predstavil novo generacijo procesorjev Itanium, ki nosijo kodno ime Paulson. Kot pravijo, gre za največjo prenovo v družini Itanium, s katero želijo znamki povrniti sijaj.

Procesorji Paulson so zgrajeni v 32 nm-tehnologiji, imajo osem jeder, 54 MB predpomnilnika (od tega 32 MB deljenega) in 3,1 milijarde tranzistorjev. Nazaj so popolnoma združljivi s predhodniki Itanium 9300 (kodno ime Tukwila). Imajo več cevovodov ter dvakrat večjo širino izvajanja (12 niti namesto šestih). Pričakovati je, da bo Intel sčasoma ponudil tudi verzije z manj jedri in predpomnilnika, ki bodo namenjene kupcem s plitvejšim žepom.

Podatkov o ceni, dobavljivosti in dejanski zmogljivosti še ni.

5 komentarjev

LG predstavil pametni telefon z dvojedrnim procesorjem

vir: Heise
Heise - LG je včeraj napovedal, da bodo držali besedo, ki so jo dali septembra na Intel Developer Forumu, in izdali pametni telefon z dvojedrnim procesorjem. Optimus 2X bo imel Nvidiin dvojedrni procesor Tegra 2 in operacijski sistem Android 2.2 (nadgradljiv na 2.3), najprej, to je takoj po novem letu, pa bo na voljo v Južni Koreji.

Dve jedri bosta Cortex-A9 s frekvenco 1 GHz, grafičnim jedrom in dekoderjem za HD-video, tako da bo posnetke v ločljivosti 1080p moč gledati s 30 sličicami na sekundo. Zaslon bo podpiral ločljivost 800 × 480 pikslov, imel bo HDMI-izhod,...

26 komentarjev

Intel pripravlja cenejše procesorje z odklenjenim množilnikom

techPowerUp! - Intel je potrdil, da se pripravlja na izdajo procesorja Core i7-875K, ki ne bo imel zaklenjenega množilnika. Model (jedro Lynnfield) bo imel sicer iste specifikacije kot 870, tj. takt 2,93 GHz, štiri jedra s tehnologijo Hyper-Threading, 8 MB tretjenivojskega predpomnilnika, vgrajen DDR3-krmilnik vse skupaj izdelano v 45 nm-tehnologiji. Intel je nedavno obljubil, da bo začel prodajati dostopne (to je takšne, ki stanejo manj kot 1000 dolarjev, medtem ko so Extreme Edition, Black Edition, FX in druge mrcine že dlje časa odklenjeni) procesorje z odklenjenim množilnikom in omenjeni je prvi...

25 komentarjev

Novi Itaniumi

News.com - Intel namerava v naslednjem letu poslati na trg devet novih modelov Itanium procesorjev, ki so namenjeni najzahtevnejšim strankam. Procesorji so znani pod imenom Montecito, pomenijo pa tudi prvo večjo posodobitev Itaniumov v zadnjih nekaj letih.

Novi izdelki bodo tako nekoliko hitrejši od predhodnikov, zahvaljujoč tehnologiji Foxton, ki dopušča delovanje jedra pri višji frekvenci, dokler se to ne začne preveč greti - točneje - dovoljuje delovanje jedra pri 200 Mhz višji frekvenci od privzete. Obenem so Itaniumi pridobili še drugo procesorsko jedro, postopek izdelave pa je 90nm. Zaenkrat bodo na voljo trije modeli - enojedrni Itanium 9010, ki bo deloval pri 1.6 GHz in imel 6Mb predpomnilnika, ter dvojedrna 9020 (1.4 GHz) in 9040 (1.6 GHz), oba z 18Mb predpomnilnika. Sledil jim bo še hladnejši, 1.2 GHz dvojedrni 9018 z 12Mb predpomnilnika, najmočnejši napovedani model pa bo pretikal tranzistorje pri 1.8 GHz, pomagal pa si bo s 24Mb predpomnilnika. Za podrobnejši opis in informacije...

12 komentarjev

Cray že ponuja dvojedrne Opterone

Cray XD1

AnandTech - Te dni se vse novice vrtijo okoli AMD-jeve predstavitve dvojedrnih procesorjev. Kot poroča Anandtech, so strežniški Opteroni iz serije 800 dobavljivi že danes, vašo denarnico pa najcenejši stanjša za 1.512$. Če ne potrebujete štiri procesorskega sistema, bodo po napovedih 21. maja na voljo dvojedrni Opteroni serije 200, namenjeni dvoprocesorskim sistemom. Najcenejši iz te družine, ki bije pri 1.8 GHz, bo stal 851$.

Tudi Cray, širnemu občinstvu poznan kot izdelovalec super računalnikov, je včeraj na svojih spletnih straneh sporočil, da bo z junijem mogoče naročiti izvedenke njihovih sistemov z novimi procesorji.

Sistemi, zgrajeni okrog Opteronov, so bili načrtovani tako,...

58 komentarjev

Intel razkrije dvojedrni Itanium

The Register - Ta teden bo Intel na ISSCC (International Solid-State Circuits Conference) predstavil načrt razvoja novega dvojedrnega procesorja Itanium s kodnim imenom "Montecito".

Procesor, izdelan v 90 nm tehnologiji, bo vseboval 1,72 milijarde tranzistorjev, katerih večina bo posvečena zajetnim 24 MB L3 predpomnilnika. Ta količina predpomnilnika v navezi z dodatnim jedrom in optimizacijami omogoča temu gizmu, da je kar trikrat hitrejši od Itaniumov 2 pri isti frekvenci delovanja. Obenem pa omenjajo še to, da bo poraba energije za 23 % nižja od različice z enim jedrom - torej med 100 in 130 vati.

Ena izmed novih tehnologij v tem procesorju bo tudi tehnologija za zniževanje porabe električne energije z imenom Foxton. Foxton, ki je bil prvič omenjen že septembra, bo zmanjševal porabo električne energije s spreminjanjem napetosti in frekvence delovanj procesorja. Zmogel bo nastaviti napetost jedra na eno izmed 32 različnih ravni, od katerih se bo pri vsaki poraba energije spremenila za 1.25 mW....

36 komentarjev

ATI bo izdelal čipovje za Athlone 64

The Register - ATI-jev predsednik Dave Orton je potrdil, da bo ATI izdelal čipovje, ki bo podpiralo nove Athlon 64 (K8 procesorje). Čipovja ne bomo videli še vsaj pol leta, bodo pa pripravili tudi prenosniško različico. Zakaj bo ATI čakal tako dolgo, uradno ni znano, pojavljajo pa se govorice, da čakajo na pojavo PCI Express vodil, ki jih bomo ugledali v drugi polovici prihodnjega leta. Več o tem.

1 komentar

Pošast po imenu Montecito

The Register - Na Registru se je pojavilo nekaj informacij o prihajajočih Intelovih procesorjih. Montecito je za zdaj kodno ime za dvojedrnega Itaniuma, ki bo izšel leta 2005. Procesor bo po Intelovih besedah zgrajen iz milijarde tranzistorjev, izmed katerih bo dobršen del odpadel na ogromnih 24 MB tretjenivojskega predpomnilnika.

AMD seveda pripravlja svoj odgovor Intelovemu favoritu. Dvojedrni Opteroni naj bi se takisto pojavili leta 2005, podrobnejših podatkov o specifikacijah pa še ni. Ne gre dvomiti, da bodo vražje hitri, saj so jedro Opteron zasnovali prav z dvojedrnim procesorjem v mislih. Klik!

5 komentarjev

Ameriška vojska odslej z Linuxom

The Register - Kot poroča The Register, Ameriška vojska v svojem programu Land Warrior ne misli več uporabljati Windows, temveč bodo prešli na Linux, saj, kot pravi podpolkovnik Dave Gallop, dokazi kažejo, da je Linux stabilnejši. Za zdaj bodo Linux uporabili v napravah, imenovanih Commander's Digital Assistant, a Gallop neuradno špekulira, da je to prvi korak k postopni migraciji celotne vojske na Linux. Več o tem.

26 komentarjev

Intel z rekordnim dobičkom

The Register - Kot poročajo na The Registerju, je procesorski gigant Intel tudi v letošnjem tretjem četrtletju posloval z dobičkom. Pravzaprav z rekordnim. Prihodki od prodaje so znašali 7,8 milijarde dolarjev, kar je za petino več kot v enakem obdobju lani. Večje letne rasti po letu 1996 Intel še ni doživel. Dobiček je tako za več kot 142 odstotkov presegel lanskega, saj znaša 1,7 milijarde. Sorazmerno so poskočile tudi Intelove delnice, saj je njihova vrednost trenutno 0,25 dolarja oz. za 150 odstotkov več kot lani. Podrobnejši podatki so na voljo v izvirni novici.

1 komentar

HyperThreading tudi v prenosnikih

The Register - Kot poroča The Register, je Intel dodal podporo že dobro poznanemu HyperThreadingu tudi procesorjem, ki so namenjeni uporabi v prenosnih računalnikih. Za zdaj so na voljo štirje procesorji s hitrostmi 2,66, 2,8, 3,06 in 3,2 GHz. Intel trdi, da vsak izmed njih porabi manj kot 3 W električne energije, gotovo pa je, da imajo 512 kB drugonivojskega predpomnilnika in da še vedno uporabljajo 533 MHz-FSB. Cene za količine nad tisoč kosov so 653, 433, 294 in 234 dolarjev. Izvirna novica.

11 komentarjev