»

Ameriško sodišče odredilo zaprtje GMail računa nedolžnega uporabnika

Slashdot - Uslužbenci ameriške banke iz Wyominga, Rocky Mountain Bank, so 12. avgusta letos pomotoma poslali imena, naslove, SSN številke ter podatke o dolgovih svojih 1300 strank na nek GMail poštni naslov. Ko so v banki odkrili napako, so prejemniku poslali sporočilo, v katerem so ga prosili, naj datoteko uniči in je ne odpre. Odgovora ni bilo, zato so se obrnili na Google s prošnjo, naj jim razkrije identiteto lastnika e-poštnega računa.

Google je na to odvrnil, da za kaj takega potrebujejo sodno odredbo. Zato so pri banki sodišče zaprosili za odredbo s katero bi sodišče Googlu naložilo razkritje identitete lastnika računa ter deaktivacijo njegovega (ali njenega) računa. Pri tem so celo hoteli, da primer ostane tajen, čemur pa sodišče ni ugodilo.

Kljub temu, da je šlo za očitno napako banke in da lastnik računa, kamor so bili pomotoma poslani podatki ni storil ničesar spornega (pravzaprav sploh ničesar), pa je sodnik James Ware iz okrožnega sodišča v Kaliforniji presodil, da mora Google...

63 komentarjev

Nigerijski spletni prevarant obsojen na 19 let

CNN - Nigerijci so pravi mojstri raznih spletnih prevar, saj so prav v tej afriški državi razvili in kasneje v podrobnosti dodelali prevaro 419. Slednja je celo svoje ime dobila po številki člena nigerijskega kazenskega zakonika. Kakorkoli, tovrstne prevare so se s preklopom s telefaksa na elektronsko pošto izjemno razpasle, tako da praktično ni človeka, ki ga kak nigerijski bogataš prek e-pošte še ne bi zaprosil za usluge pri prenosu milijonov čez mejo.

Končno se premika tudi v Nigeriji, kjer pri preganjanju teh nepridipravov niso bili ravno entuziastični. Tako mediji poročajo, da je sodišče v Ikeji v jugozahodni Nigeriji študenta Lawala Adekunia Nurudeena obsodilo na 19 let zapora, ker je opeharil 56-letno Avstralko. Slednjo je spoznal leta 2007 na spletu, ko je iskala partnerja prek spleta. Nurudeen se je pretvarjal, da je belopolti vdovec, britanski inženir, čigar žena in otrok sta pravkar umrla v prometni nezgodi. Kasneje ji je natvezil, da je zdravnik, in dejal, da se je noro...

20 komentarjev

Šaljivec z YouTuba priznal krivdo

Yahoo News - Letos aprila se je na YouTubu pojavilo nekaj posnetkov, v katerih je zamaskiran moški najprej trdil, da je s svojimi privrženci s cianidom in strupom proti podganam zastrupil otroško hrano Gerber, kasneje pa, da je nekaj otrok že podleglo. Proizvajalec hrane je na neslano šalo opozoril policijo, ki je aktivirala ameriško agencijo za hrano in zdravila (FDA). S pomočjo Hotmailovega elektronskega naslova, ki je bil uporabljen pri registraciji dveh spletnih strani, kjer je ne preveč bister šaljivec navedel svoj domači naslov, so ga identificirali. Da imajo pravega človeka so potrdili tudi IP logi, tako da so ga aretirali in mu začeli soditi.

Osumljenec je 43-letni Anton Dunn, ki se je v četrtek na sodišču izrekel za krivega. Če bo obsojen, mu grozi pet let zapora in 250.000 dolarjev kazni ali dvakratna izguba, ki jo je zaradi incidenta utrpel Gerber, sicer podružnica Nestleja, če jo bodo lahko dokazali. Odločitev sodišča pričakujemo 20. marca prihodnje leto.

23 komentarjev

V zapor zaradi lažnega predstavljanja na Facebooku

Reuters - V Maroku so 26. letnega računalničarja Fouada Mortado obsodili na 3 leta zapora, ker se je na priljubljenem internetnem portalu Facebook izdajal za člana Maroške kraljeve družine, princa Moulaya Rachida. Nepreverjeni viri celo navajajo, da so Fouada Mortado med priporom pretepli.

Na Facebooku so uporabniki v znak protesta proti absurdni obsodbi še isti dan odprli najmanj sedem profilov maroškega princa.

Članek na Reutersu

34 komentarjev

Spamerju grozi 471 let zapora

Philladelphia News - V torek je FBI v Kaliforniji aretiral 39-letnega Allana Erica Carlsona, ki so ga obtožili vdora v 79 računalnikov in pošiljanja masovnih elektronskih sporočil iz le-teh.

Carlson, fanatični navijač lokalnega kluba Philadelphia Phillies, je na 3 elektronske naslove poslal vse skupaj okrog 160.000 sporočil. Tarča sta bila urednika dveh časopisov in klubski naslov. Zaradi velikega števila napačnih naslovov, na katere je pošiljal in ki so vračali obvestila o zavrnitvi, so morali prizadeti lastniki račune zapreti in odpreti nove.

V primeru, da sodišče odloči v prid obtožbam, bo Carlson obtožen na maksimalno 471 let zapora in 117.250.000 $ kazni. Verjetno se vsi strinjate, da je kazen primerna. Celoten članek si lahko preberete tukaj.

29 komentarjev

Študent vdrl v šolski strežnik

Excite News -

Na kalifornijski univerzi v Riversideu so v petek aretirali 21-letnega študenta, ki je obtožen nepooblaščenega dostopanja do šolskega računalniškega omrežja, torej poenostavljeno rečeno, obtožen je vdora. Tedaj so namreč tam potekale študijske volitve, Shawn Nematbakhsh pa je z vdorom dodelil na stotine glasov izmišljenemu kanditatu, ki ga je bil sam poprej ustvaril in poimenoval American Ninja.

Če se bodo obtožbe pokazale kot resnične, ga lahko doleti kazen do treh let zapora in 10.000 dolarjev (dva milijona tolarjev) denarne kazni. Študijsko sodišče ga lahko poleg tega še izključi, začasno suspendira, premesti ali zahteva, da zadnje četrtletja šolanja z vsemi izpiti ponovi. Odveč je omeniti, da je (bil) Nematbakhsh tik pred diplomo. Klik!

8 komentarjev

Aretacija ruskega hackerja

SiOL - Na SiOL-u sem našel novico o aretaciji ruskega hackerja ki so ga s prevaro spravili v ZDA, kjer so ga ob prihodu aretirali. 27-letni Vasiliy Gorshkov je bil spoznan za krivega množične kraje številk kreditnih kartic ter drugih osebnih podatkov iz podatkovnih baz bank, ISP-jev ter drugih podobnih podjetij. Kazen je reci in piši 3 leta zapora ali varščina v višini 690.000 ameriških dolarjev. Sedaj pa še en klik!

3 komentarji

Policija aretirala hekerja

CNN - Švicarska policija je aretirala 20-letnega računalniškega svetovalca, ki je osumljen hekanja v računalniški sistem v Davosu. Policija je povedala, da bo švicarski državljan obdolžen z krajo podatkov, neavtoriziranim vstopom v računalniški sistem, škodo na lastnini ter zlorabo kreditnih kartic. Če bo spoznan za krivega, ga lahko obtožijo na do 5 let zapora, ali na denarno kazen.

1 komentar