»

Američani producirajo največ spama

ZDNet - ZDNet povzema rezultate Sophosove študije o izvoru spama v letu 2004. Na prvem mestu seznama so Združene države, od koder prihaja kar 42 odstotkov vse nezaželene pošte. Na drugem mestu je Južna Koreja (13,4 %), na tretjem Kitajska (8,44), sledijo pa jim še Kanada (5,71), Brazilija (3,34), Japonska (2,57) in ostale države. Največji pošiljatelji spama so računalniki s hitrim stalnimi (broadband) povezavami v internet, pri katerih gre največkrat za zombije -- računalnike nič hudega slutečih uporabnikov, ki jih zaradi nezaščite izkoriščajo spamerji.

6 komentarjev

Nemčija bi poostrila nadzor nad neželeno pošto

The Register - Včeraj smo poročali, kaj se dogaja z zaseženo lastnino velikih spammerjev, danajšnja novica pa kaže, da je vsaj del Evrope, vsaj kar je tiče pravnega pogleda na neželeno pošto, še precej za Združenimi državami.

Tako lahko na Registru preberemo, da se je šele sedaj v nemškem parlamentu pojavil predlog ostrejše zakonodaje, ki obravnava pošiljatelje neželene pošte kot tudi podjetja, ki bi se le-teh storitev posluževala. Kazni naj bi se tako delile na nižje in višje, kjer bi slednje imele kot posledico visoke kazni, v skrajnem primeru pa tudi možnost odvzema prostosti.

Glede na to, da so sedaj v tej državi zakoni o neželeni pošti precej mili, se ta poteza kaže kot precej racionalna na poti omejevanja velikih količin spama.

13 komentarjev

Microsoft Slovenija pošilja spam?

Slo-Tech - Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o varstvu potrošnikov določa, da "podjetje lahko uporablja sistem klicev brez posredovanja človeka, faksimile napravo in elektronsko pošto samo z vnaprejšnjim soglasjem posameznega potrošnika, ki mu je sporočilo namenjeno" (novi 45a člen). Spam so torej vsa tista sporočila, ki so namenjena oglaševanju izdelkov ali storitev in so poslana brez vnaprejšnjega soglasja.

Tega pa očitno ne vedo pri Microsoft Slovenija, saj sem danes v svoj poštni predal dobil reklamno sporočilo, v katerem me vabijo na Microsoftovo NT konferenco 2004. Sporočilu je dodana priponka v MS Word formatu (v kateri piše isto, kot v samem sporočilu) velikosti 439 kb in nekaj slik. Skupna velikost sporočila je kar 692 kb!
Sporočilo je bilo poslano iz IP naslova 217.72.75.25 (ki po podatkih RIPE.net pripada podjetju Repro MS d.o.o.), naslov pošiljatelja in prejemnika (from: in to: polje) pa je isti - "Microsoft Informacije" <info@microsoft.si>. Sporočilo je bilo seveda...

73 komentarjev

Ne grozite spamerjem!

Slashdot - Na oni strani luže, natančneje v San Franciscu, je 44-letni programer Charles Booker dobil mali živčni izpad zaradi vsakodnevnega spama, ki mu je kar naprej ponujal večanje spolnega uda. Po neštetih milostnih prošnjah naslovljenih na podjetje (za katero podjetje gre, ni znano), naj ga dokončno odstranijo z njihovih "poštarskih" seznamov, mu je nekega dne prekipelo in je uslužbencem podjetja zagrozil, da jih bo mučil in zastrupil z antraksom.

In kaj je sledilo? V torek so ga aretirali zaradi groženj med majem in julijem, naslovljenih na prej omenjeno podjetje. Sedaj mu grozi 5-letna zaporna kazen in 250.000 ameriških zelencev globe. Klik!

8 komentarjev

Spackers - crackerji s "poslanstvom"

Wired News - Kaj so crackerji, vemo - ljudje, ki z zlobnimi nameni vdirajo v tuje računalnike. Vemo tudi kaj so spammerji. In sedaj smo dobili še spackerse - crackerje, ki sodelujejo s spammerji. In ob tem seveda služijo. Za kaj gre? Wired News je pred tednim dni razkril zgodbo iz Poljske. Poljska skupina krekerjev je namreč začela oglaševati "nevidno in neprebojno gostovanje" strežnikov (invisible bulletproof hosting). Poljaki za 1500 ameriških zelencev ponujajo storitev, ki onemogoči izsleditev strežnika z orodji tipa traceroute in whois. Dodatna "prednost" njihove storitve pa je, da je mogoče ta nevidni strežnik navidezno umestiti na katerikoli strežnik - tudi na strežnik ISPja z najbolj trdo antispam politiko.

Novinarji Wired Magazina so zadevo preiskusili v praksi in priznati je treba, da se zgodba napeto bere. Preko IRC-a so stopili v stik s predstavnikom poljske crackerske skupine Tubulom in ga prosili za demonstracijo nevidnega gostovanja. Tubul jim je poslal naslov spletne strani, ki...

17 komentarjev

Spet mesni narezek

The inquirer - Včeraj smo poročali, kako ameriški pravni sistem za pošiljanje neželene elektronske pošte skoraj na smrt obsodi krivce, danes pa sem zasledil krajšo analizo, od kod neželena pošta sploh prihaja.

Tako je John McLean za Inquirer povzel pošto, ki je prispela v treh dneh in pol. Od skupno 140 sporočil, je približno 80% imelo znane pošiljatelje, preostali pa so predstavljali vzorec. Podrobnejši pogled je pokazal, da je jezik večine pisem ameriška angleščina, da je pošta prišla iz 29 različnih držav, od katerih je 23 držav imelo samo enega ali dva predstavnika.

Med večjimi kršitelji so najbolj izstopale Kanada, Koreja, Brazilija, s skupno 28 sporočili, Kitajska z osemnajstimi, medtem ko so prvo mesto s prepričljivim vodstvom 41% ali 58 sporočil prevzele Združene države. Zanimivo je, da njihovi ponudniki niso imeli konkretnih rešitev tega problema. Še nekaj zanimiviih dejstev najdete tukaj.

0 komentarjev

Antivirus in antispam zaščita na Arnesu

Arnes - Arnes je včeraj za svoje uporabnike vključil dve novi poštni storitvi: zavračanje elektronske pošte, okužene z virusi, ter možnost izločanja nezaželene pošte (spam-a). Pohvalno! Najbolj pa gre pohvaliti dejstvo, da Arnes uporabnikom omogoča personalizacijo antispam zaščite. Ti si tako lahko stopnjo antispam zaščite nastavijo na nizko, običajno ali visoko (oziroma jo pustijo izključeno). Najboljše pa je, da si preko spletnega vmesnika lahko vsak uporabnik oblikuje tudi svoj osebni seznam virov (Return-Path in ne From polje!), iz katerih bo pošto vedno sprejemal oziroma zavračal. Spam pošta se preusmeri v posebno mapo 'spam', kjer jo lahko pregledate (npr. preko IMAP protokola) in izbrišete. Če pa mape spam ne pregledate več kot 30 dni, se sporočila - prijazno do vaše kvote na poštnem strežniku - samodejno izbrišejo.

Na voljo pa je še ena poslastica, ki pa sicer ni opisana v Arnesovih navodilih. Navodila za preusmeritev spam pošte so zapisana v datoteki .forward+spam (ki se nahaja v...

16 komentarjev

Kako elektronska pošta sploh deluje?

HowStuffWorks - Verjamem, da ste se že mnogokrat vprašali, kako stvari sploh delujejo. No, pred leti je na dan prišla ideja za stran, ki bi odgovarjala ravno na to vrsto vprašanj -- kako stvari točno obratujejo. How Stuff Works je postala spletna stran stalnica za vse, ki smo ob enem ali drugem trenutku hoteli vedeti osnove o tem, kaj žene tehnologijo, ki jo jemljemo za privzeto, naprej.

Tokrat so si na HowStuffWorks ogledali, kako deluje pošiljanje e-sporočil. Članek je odlično branje v pomoč našemu včeraj objavljenemu članku o spamu. Pokrije vse osnove, od tega, kako res izgleda elektronsko sporočilo, kako se odjemalci povezujejo na strežnik, katere ukaze pošiljajo le-temu, kakšna je razlika med POP3 in IMAP, in tako dalje. Za vse osnov željne!

0 komentarjev

Nov članek: Spam, spam, spam

Slo-Tech - Hitrost, hitrost, vse se dogaja hitro, hitro, medtem ko telefoniram, prejemam email, s sodelavko debatirava o vrednosti indeksa NASDAQ, hitrost, hitrost, vrednost informacij ...

... kljub temu pa vsake informacije nismo tako veseli kot naša razgledana (samo)govornica nekaj vrstic višje. Uporabniki elektronske pošte smo vsakodnevno tarča ZlobnihMarketingarjev (sortiment je seveda odvisen od našega ponudnika e-maila ;)), katerih poslanstvo je kraja dragocenih trenutkov, ki jih zapravljamo z odstranjevanjem navlake in nastavljanjem/nameščanjem filtrov.

O problematiki manjvrednih...

15 komentarjev

Nov članek: Slo-Tech LAN -- NEST.2003

Slo-Tech - Kot verjetno veste, se je predpretekli vikend, tj. 18. - 20. 7., v Sečovljah odvila megastična računalniška prireditev -- zmotno poimenovana tudi lan party, saj igre še zdaleč niso predstavljale vsega dogajanja -- pod okriljem Slo-Techa. Vsi udeleženci vam lahko potrdimo, da je popolnoma uspela in da smo preživeli norih 50 ur. Za vse ostale reveže, ki ste bili letos obsojeni na delo čez vikend (ta izgovor vam namreč še priznamo ;]), pa je alien-w pripravil reportažo s slikami z dogodka. Branje obvezno!

39 komentarjev

Nov članek: Mozilla 1.4

Slo-Tech - Kaj je Mozilla? Po besedah avtorja članka gre za "najboljši brskalnik doslej", medtem ko to še zdaleč ni moto njegovega pisanja.

Kako uporabljat Mozillo? Akoravno tudi na to vprašanje ne odgovori popolnoma neposredno, pa Aleks Sinuhe Reinhardt v svojem članku o Mozilli 1.4 bralcu ponudi nemalo koristnih nasvetov za uporabo tega vse popularnejšega spletnega brskalnika: nastavitev, rokovanje, varnost, fićri, krancljanje ... Klik!

19 komentarjev

Nov članek: Osnove navijanja I.

Graf idealnega sinusnega nihanja

Slo-Tech - Navijanje -- ena od temeljnih usmeritev poslanstva Slo-Techa od začetka dalje. Člankov o tej temi smo objavili (pa ne le mi) že veliko, vendar je v večini postopek opisan predvsem neučakanim prijazno. Tokrat se je Simon Belak ( OwcA) odločil za drugačen pristop: obrazložitev osnov na podlagi teorije in s praktičnimi podatki, katerih poznavanje je nujno potrebno za uspešen kirurški poseg, ki ga bo opisal v nadaljevanjih.

Osnove navijanja I torej!

37 komentarjev

Nikoli ni prehladno ...

več strani - Hlajenje je danes bistvenega pomena. Nekateri mu posvečajo veliko pozornosti, drugim pa je deveta briga kaj hladi njihovo računalo. Nekateri "ekstremneži" (ki jih je danes kar veliko) pa vgradijo vodno hlajenje. Le-tem je ponavadi bistvenega pomena tišina ter delovanje komponent pri frekvencah, višjih od privzetih. Hlajenje je še toliko bolj pomembno v teh poletnih dneh, ko je vročina velikokrat neznosna. Poiskali smo nekaj povezav do testov opreme za hlajenje, ki jih lahko najdete v spodnjih vrsticah.

- Hladilnik Thermaltake SubZero4G
- Procesorski hladilnik nenavadnih oblik - Aerocool Deep Impact DP-101
- Zalman ZM80A-HP Silent VGA Cooler
- Corsairjev komplet za vodno hlajenje - Hydrocool 200
- Termalna pasta OCZ Ultra2

Novice smo iskali in urejali alien-w, smilyxx, ali3n ter moja malenkost.

Pa prijetno hlajenje![:)]

5 komentarjev

Nov članek: Lokalni TV program

Računalnik za oddajanje videa in zvoka.

Slo-Tech - Marsikdo si želi biti slavni dj v slavni diskoteki, ki bi s svojim slovesom privabljal mladež širom svoje dežele ter potoval po svetu, oznanjujoč svojo vero [0:)]. Žal je zahtevani talent visok, sreča marsikomu neulovljiva in število diskotek največkrat razlog, da se moramo svojim sanjam odpovedati in si najti službo s slabšim statusnim simbolom.

Ker pa smo geeki sposobni svoja računala pripraviti do marsičesa, recimo prikazu slike manekenke na namizju (samo za PowerUserje) in celo postavitvi pravcate male radijske postaje, ni veliko razlogov, da se ne bi spustili še v ustanovitev lokalne televizijske...

12 komentarjev