» »

Risalne tablice - izkušnje, cene, ...

Risalne tablice - izkušnje, cene, ...

iskra ::

Kak teden nazaj sem držal v enem studiu v rokah tablico za risanje in pero za 1200€ :D in narisal pajaca na zaslon. Pero občutljivo na pritisk (~opacity: 256 stopenj), radirka, dva gumba, ... sploh vse! Izdelovalec ne vem kdo je, ker sem bil preveč zaposlen z risanjem ... :8)

Tablica pa je imela še 3 peresa (različne barve) zraven (za vsakega svoje orodje) ...

Tudi sam precej rišem (Flash, Photoshop, AutoCAD, ...) in me zanima, kakšne so vaše izkušnje s temi tablicami! Katere firme priporočate? Iščem eno bol el-cheapo verzijo (do 20k). Miš že imam zato potrebujem samo pero in tablico ...

jamiroq ::

kolikor vem je edina poceni varianta Wacom Graphire (2 ali 3); par let nazaj sem jo kupil v Big Bangu za ~25k; pero je občutljivo na pritisk (iirc 256 stopenj), ima radirko in dva knofa.

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Predator ()

log2 ::

Včasih (8 let nazaj) so se te tablice kar precej uporabljale v AutoCADu, ki je še laufal v DOSu (za večino ukazov si imel ikonco narisano na papirju pod prozorno zaščito tablice). No potem so vsi taki programi prešli na Windowse, kjer so ikone nadomestile tablico. Nekateri (predvsem starejši) konstrukterji v naši firmi so še nekaj časa vztrajali na tablicah, vendar so kmalu videli da ni nobene prednosti tablice pred miško. Razen če ne misliš kaj prostoročno risat (Photoshop) ti tablice ne priporočam. Za razne druge CAD (ne AutoCAD) programe pa stvar verjetno sploh ni uporabna, ker jih večina tablice sploh ne podpira (razen za premikanje kurzorja miške). Če jo vseeno hočeš podji do kakšne firme ki se ukvarja z kakšnimi bolj tehničnimi stvarmi - sugurno se jim še kakšna valja po omarah in to jo z veseljem šenkajo.

lopov ::

Nadvse uporabna je za skiciranje in risanje v Painterju (recimo posnema slikanje na platno), Wacom je v sodelovanju s firmo Nemetschek celo naredil posebno stvarco: D-Board --> tablico-zaslon, na ketrega skiciras. Ce bi se ukvarjal z dizajnom avtomobilov bi uporabljal Alias Studio Tools, s katerim si brez tablice "mrzel", Freehand ima opcijo za "freehand" pero, kjer s pritiskom uravnavas debelino crte -- in to vektorske.

Sam imam nekaj predpotopnega -- Wacom ArtPad II (4x5"), takrat najmanjsa profesionalna tablica (256 stopenj, 2540lpi). Zdaj je lovilec prahu :) Enostavno mi je postala premajhna in sem jo nehal uporabljati. Dela pa z vsem zivim: OpenStep, Linux, Mac, Windows, IRIX ... Tista, ki ju imam sedaj ugledano je pa okoli 130.000 :(

Ce jo rabis -- cool, drugace pa stran vrzen denar.

Prisegam na Wacom, low-cost so tako skoraj vse enake (Wacom, Genius). Za Wacoma je zastopnik kranjska firma Gregor d.o.o., Geniusa pa dobis v BigBang stacunah.

b.

Pa se to ... Kartice za "malo denarja" sicer imajo 256 stopenj, a tudi manjso locljivost -- vedno preveri, koliko lpi podpirajo; vec je seveda bolje). Iz lastnih izkusenj ti povem, da je najmanjsa premajhna za *resno* delo, sploh kaksen CAD (imas sicer moznost posnemanja dela zaslona, a je (meni) premalo, pri posnemanju celozaslonskega nacina je pa prevec nerodna) + nima "toolbara", katerega premorejo vecje tablice. Morda si zacel na napacnem koncu -- z veliiiiko tablo :))

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lopov ()

LuiIII ::

Živ!

Sam imam Wacom Intuos 2 tablico v velikosti landscape A4. To je daleč najboljša vhodna enota kar sem jih imel priložnost uporabljati. Miška je superiorna v primerjavi z MS ali Logitech (nima baterij, kolešček je vzmeten - ni potrebno drkati ga dol in gor, dol, gumbom lahko določimo poljubno funkcijo,...). Sama grafična tablica je pa pravzapraf referenca za vse ostale (1024 nivojev pritiska, 2540dpi, popolnoma nastavljiv mapping - za vsako aplikacijo je lahko drugačen, toolbar na tablici je prav tako popolnoma prilagodljiv,...). Če hočem v Painterju ali Photoshopu uporabljati airbrush, enostavno pograbim airbrush pero in se orodje v Photoshopu samo zamenja. Tablica in miš se tudi zelo dobro obneseta v igrah kjer je pomembna natančnost, npr. AmericasArmy, RTCW,...
Pravzaprav je edina stvar, ki jo pri tablici pogrešam to da ni brezžična. Lahko si predstavljam, da bi tablico odnesel na drugo stran pisarne, se zleknil v fotelj, buljil v projicirno steno in risal senčenje. OK, za začetek bi lahko nabavil fotelj :-)
Še nasvet. Če mislite tablico uporabljati za vsakodnevno delo (namesto miške), potem vam svetujem, da vzamete vsaj A5 format, če ne že kar A4. Manjše površine ne priporočam zaradi uporabnosti miške, saj je tablica neke vrste trackpad za miš.

Lui

Dusan_HD ::

Hi!
Moja punca pa riše slikice za ene križanke (Križankar, Tematski križankar).
Seveda najprej ročno na papir, scan, ...
Potem sva pa našla v avstriji Medion USB Grafikpad, kar sem ugotovil da je dejansko AIPTEK HAYPERPEN 12000U; stran tablice.
A4, miška, pisalo z dvema tipkama, občutljivost do 512 se mi zdi .... saj na linku vse piše.
Najbolj hecna pa je bila cena za to tablico, in sicer ca. 10.000 SIT
Za njo je dovolj. Riše sicer v Ulead PhotoImpactu 8, ker se na kaj drugega nima cajta privajati. Freehand ji nekako ni sedel.

Tako, da če nisi kak profi, nočeš dati preveč tja, si omisli to MEDION/AIPTEK tablico, in to kar obvezno A4.

Če pa hočete videti njene stvaritve pa vese katere križanke morate kupiti :) ... ups.... reklama .... pardon ....

raY_
raY_

iskra ::

Hvala vsem za odziv!

V bistvu miši ne rabim ... samo pero in tablico bi vzel ... no ja, bo treba še malo pobrskat!

Miš in tipkovnico imam namreč v brezžični varianti in mi nekako ne diši preveč imeti miši v predalu ...

lopov ::

:)

Misko dobis v kompletu, pa jo uporabljas ali pa ne. Wacom ti ponavadi prilozi en tip peresa, v ponudbi jih imajo vec, odvisno od namena uporabe. Isto velja za miske, od osnovne s 3 gumbi do nekaksne "space mouse".

Sem pogledal tablico, katero omenja ray_ in se mi zdi ugodna. Tudi ce je 30.000 SIT je s to velikostjo ugodnejsa od kaksnega Genuisa (vecja).

b.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Grafična tablica (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
8731826 (11828) zhudang
»

Bo ročno pisanje izumrlo? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8017721 (14133) Jerry000
»

Tablica in tablični svinčnik

Oddelek: Zvok in slika
111971 (1766) kitewing
»

Digitalno pisalo KJE?

Oddelek: Kaj kupiti
213509 (3185) TeraSonic++
»

Kateri Graphic Tablet?

Oddelek: Kaj kupiti
52125 (2036) babylon9

Več podobnih tem