» »

Nakup stanovanja / Kredit / pa še kaj

Nakup stanovanja / Kredit / pa še kaj

Aljazhhh ::

Pozdrav!

Imam pa kar zanimivo situacijo v življenju, pa se bom malo razpisal, me zanima če bo kakšen konstuktiven nasvet.

Živim v Ljubljani delam kot pogodbenik v IT podpori za večje podjetje za kar v redu nadpovprečno plačo. Hkrati pa sem podnajemnik, kar me stane 600EUR + stroški na mesec, kar bi bilo pa že dosti za odplačevanje kredita.

To je pa tudi trenutno moja dilema, namesto da odplačujem lastno stanovanje, mečem denar stran ker sem v podnajemu.

Težava je v tem da mi banka kot SPjevcu kredita sploh ne bo dala ali pa precej manjšega kot če bi bil redno zaposlen. Ni pa tudi nemogoče, recimo dve leti pa pol nazaj je znanec dobil 140k kredita s 1,8% fiksno obrestno za 20 let, pa mislim da je obrok 630EUR na mesec, razumem pa da je to bilo po koroni in da se to ponovilo več ne bo.

Se pa trenutno prekvalificiravam v Podatkovnega inženirja/Backend razvijalca, tako da je vprašanje časa kdaj bom imel redno zaposlitev in tudi s časom večjo plačo. Tako da trenutno varčuejm denar da bom imel za polog, ko bom nekoč lahko dobil neko razumno posojilo.

Sem pripravljen tudi plačevati po 1000EUR na mesec če to pomeni da lahko prej odplačam stvari. Tako da gledam približno do 150 tisoč evrov kredita, kar v Ljubljani pač pomeni garsonjera ter 1 sobno stanovanje.... morda 1.5 - 2 sobno.

Ker sem sedaj v poziciji da nemorem ravno vzeti kredita, pač poskušam prihraniti čim več denarja da bom imel za polog, kar me pa pripelje do problema ker se ne splača sedeti na denarju, me pa tu zanima kaj je najbolje narediti, investirati v nekaj sigurnega kot je S&P 500? Mislim da vezava na banki niti ne pokrije inflacije.

Vem kaj boste rekli, kaj si nor da sploh kupujes v Ljubljani :D, vem. Za Ljubljano sem tudi sprejel kompromis da pač nimam avta in da se vozim z javnim prevozom ter s kolesom in si tako lahko prvosim vecji kredit.

Občutek imam da če nebom v naslednjih nekaj letih začel odplačevat kredita, se mi ga sploh ne bo splačalo.

Pred kratkim sem najel novo stanovanje in sva se pogovarjala z neprmičninarjem in je zel osuvereno rekel da tele cene stanovanj nebodo dolgo tako visoke. Moram rečt da nisem optimističen ali pa če bodo cene padle ne bodo za veliko.

Sori za wall of text ...

Hvala
  • spremenilo: Aljazhhh ()

urli ::

Ljubljana je glavno mesto Slovenije. Center dogajanja. Središče praktično skoraj vsega. V takšnem mestu se vedno splača kupiti stanovanje, če le imaš dovolj pod palcem. Milijonkrat bolje v Ljubljani kot v kakšni vukojebini bogu za leđima. Ampak od slo-tech "nepremičninskih mojstrov" boš slišal marsikaj.

Mato989 ::

Prvo se ti dobro prepričaj če res ne dobiš kredita... verjetno bi moral dobiti letno poročilo od računovodstva in potem bi dobil kredit... tu ti bodo svetovali drugi..

Drugače pa če misliš kupit se ti vezat denarja ne splača pretirano mogoče na banki za 2%+ letno to je že ok...

Cilj ti mora biti prihranit 50k


Ps: Če delaš home office in rabijo še koga kot pogodbenika se priporčam v privat :P
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Telbanc ::

urli je izjavil:

Ljubljana je glavno mesto Slovenije. Center dogajanja. Središče praktično skoraj vsega. V takšnem mestu se vedno splača kupiti stanovanje, če le imaš dovolj pod palcem. Milijonkrat bolje v Ljubljani kot v kakšni vukojebini bogu za leđima. Ampak od slo-tech "nepremičninskih mojstrov" boš slišal marsikaj.


Ja tko je. Kupiš po možnosti kakšno staro meščansko stanovanje, ki se ti bo ob prvem potresu podrlo na glavo.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

USTVARJANJE SVOJEGA PREBIVALIŠČA (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
19519235 (10825) zobnik
»

Samski do lastnega stanovanja (strani: 1 2 3 439 40 41 42 )

Oddelek: Loža
2066211963 (78402) hujsk1999
»

Cena nepremicnin in gradbenih del po krizi 2020 (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
23228321 (14337) kriptobog
»

Stanovanjski problem mladih! (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
668402 (7002) Mati

Več podobnih tem