» »

spajkalnik-spajkanje

spajkalnik-spajkanje

1
2
»

Technics111 ::

helo je izjavil:

@matobeli super hvala za obširno razlago :) bom vzel platenico..

ok hor air gun ne bom kupil :)
le cin bom pogledal če dobim kak cenejsi :)


Hot air Gun vzami poceni Od Bakuja, za 25usd, dela v nulo. Dejstvo je da brez Hot air Guna danes več ne mores, sploh pri manjših popravilih telefonov in tablic,kjer ti vroč zrak v večini primerov bolj koristi kot spajkalnik. Kombinacija spajkalnik + Hot air je nujna. Naučiš pa se lahko vse sam s prakso. Pri cinu, pasti in Špicah pa ne šparaj, to mora bit dobro za kvalitetno delo.

BigWhale ::

Vroc zrak potrebujes za SMD. Za ostalo ga ne rabis.

So pa poceni hot air rework stations bolj nevarne kot poceni napajalniki. Cenena magnetna stikala, nikakva kontrola cenenih ventilatorjev.

matobeli ::

Technics111 je izjavil:

Dejstvo je da brez Hot air Guna danes več ne mores, sploh pri manjših popravilih telefonov in tablic,kjer ti vroč zrak v večini primerov bolj koristi kot spajkalnik.


Pri telefonu ne morš popravit nič kaj dost razen USB konektorja. Sploh pa nič takega za kar bi rabil zrak.
Če imaš znanje, in dostop do servisne dokumentacije, za uspešno diagnosticiranje težavnejšega problema od usb porta je pa čas ki ga zgubiš zaradi slabe opreme vreden več kot vsa oprema skupaj.

Pa prosim že nehaj nevarno elektroniko predlagat začetnikom. Pa dispute pisat na AE, mislim wtf, človek naj pa vmes med čakanjem kaj, uporablja wellerja?

BladE_ ::

Kje kupujete špice za Ersa Pico?
Akcija - Reakcija

dela ::

Technics111 je izjavil:

dela je izjavil:

Technics111 je izjavil:

dela je izjavil:

Technics111 je izjavil:

Tistega zgoraj, ko sem dal link uporabljamo 4je že par let in nikoli nobenih problemov,Top kvaliteta za tak smešen denar.Ma te ozemljitve in zaščite bla bla bla, kupil sem tudi že največji klump polnilce, adapterje, baterije in ostalo razno elektroniko v večjih količinah,pa nikoli ni bilo nobenih problemov, tako kot to strašijo pametnjakoviči na raznih youtube Reviewih..


Ti verjamem, da še ni bilo nobenih problemov, saj iskreno povedano pri mojem podobnem tudi ni bilo nobenih resnih problemov, ni me zrukalo, ni mi skurilo ničesar, samo ledice mi je malo prižgalo med spajkanjem, je bilo pa to dovolj, da se mi je zagravžal. Potem sem pa močno odprl denarnico in nabavil kitajsko spajkalno postajo za manj kot 20 €, ki se mi zdi bolj varna. Mogoče pretiravam.


Ne vem kaj si ti to mel za eno jajco nevarno in če ti je tok prebijal, meni na tem ne prebija, ker je tudi sam spajkalnik kvalitetno narejen, plus tega pri 6500+ naročilih ima samo 30 negativnega feedbacka in nikjer noben ne omenja kakšnih večjih problemov je to zelo dober dokaz da je stvar dokaj dobra in uporabna.


Ta moj jajc je takrat stal kak dolar več od tvojega jajca (sta mi oba bila takrat zanimiva za nakup), ima sicer drugačne špice in prozorno ohišje, drugače pa zgleda čist ista zasnova, o modelu nimam pojma, ker je vse skupaj ena generična kitajska solata. Poročajo pa tud drugi ljudje o isti težavi pri več modelih (tudi takem, ki ga ti predlagaš), tako da nisem edini. Moj je bolj podoben tistemu drugemu.


Ja nisem ti jaz kriv, če kupujes klump za večji denar. Ta spajkalnik pod 10usd je zmaga in me ne nebo noben prepričal, da treba imet neke spajkalne postaje za večji denar. Če ne znaš LOTAT, ne znaš s tem in niti z onim za par 100EUR. Osnova pri vseh je ista, moras imet dobre špice in dober cin in se da tudi s tem poceni spajkalnikom vse delat. Merjeno Preko UNI-t instrumenta za merjenje temperature na špici spajkalnika nastavitev koleščka za temperaturo odstopa za max 5°C. Tako da zadeva je dokaj natančna.


Ja, smola zame, da sem takrat kupil spajkalnik z isto zasnovo in z isto pozitivnim feedbackom v malo drugačni barvi in za en dolar več, ki ima presenetljivo enake potencialne varnostne probleme kot tvoj model spajkalnika za en dolar manj, pa čestitke tebi za domnevno boljši dobitek na kitajski loteriji. Vseeno glede drugega kot glede varnosti nimam negativnih pripomb, ker lota dobro, sem pa se potem kasneje vseeno raje stegnil za dodatnih 10 € do kitajske postaje, ki poseduje nesluteno kvaliteto v obliki šuko vtikača in ozemljitve.

dela ::

helo je izjavil:


in cin, še vendno ne vem zakaj je ta tako dober? ker je 4x dražji kot ti na banggood in aamzonu?? nobenega konkretnega argumenta.... tu imajo le tako veliko maržo, kakor vidim? al je kdo do vas lastnik te trgovine? :)

https://www.ic-elect.si/cin-fluitin-1-2...

ni ta boljši 4x cenejši??
https://www.banggood.com/100g-63-or-37-...


Prvega cina je pol kile, drugega 100 gramov, to je v tem primeru konkretni argument za razliko v ceni, na količino sta tam-tam, pa tudi v slovenski trgovini lahko manjše količine kupiš. Res pa dobiš pri drugem srečko za kitajsko loterijo brezplačno zraven. :)

Technics111 ::

dela je izjavil:

helo je izjavil:


in cin, še vendno ne vem zakaj je ta tako dober? ker je 4x dražji kot ti na banggood in aamzonu?? nobenega konkretnega argumenta.... tu imajo le tako veliko maržo, kakor vidim? al je kdo do vas lastnik te trgovine? :)

https://www.ic-elect.si/cin-fluitin-1-2...

ni ta boljši 4x cenejši??
https://www.banggood.com/100g-63-or-37-...


Prvega cina je pol kile, drugega 100 gramov, to je v tem primeru konkretni argument za razliko v ceni, na količino sta tam-tam, pa tudi v slovenski trgovini lahko manjše količine kupiš. Res pa dobiš pri drugem srečko za kitajsko loterijo brezplačno zraven. :)


Take stvari se kupujejo na Češkem, Slovaškem in Poljskem,ker so zadeve s cenami približno enake kot na kitajskem s tem da je roba že dobro filtrirana,tako da oni največji klump odpade, ker ga niti sami nocejo prodajat. Banggood in podobne jajce so postali predragi, zato se tu takih stvari ne splača naročevat..

dela ::

Priporočaš katerega prodajalca oz. preverjeno soliden in ugoden cin 60/40 (oz. podobne zlitine) iz teh držav, da se splača za manjše količine (tam do 250g)?

matobeli ::

Vsi majo poštnino, tko da se nakonc ne splača noben. Poglej recimo na TME.eu

Problem je da se svinčena spajka ne uporablja več v komercialne namene in veliko priznani je nehal delat, vsaj za RoHs trg. Loctite npr je dobra in ima 60/40.

Lahk pa vzameš tole iz ICja, je dobra: https://www.ic-elect.si/cin-60-40-0-75m...

helo ::

nikjer se ne dobi FLuxa v Sloveniji, ljubljani? soldering paste ni dovolj? potrebujem še flux?? sicer v Cinu, ki sem ga kupil 0.3 kakor vidim naj ga bi imel notri-....je to dovolj ali potrebujem še dodaten flux? kateri? odspajkal sem star kontakt, sedaj bom dal na isto mesto kontakt,ki ga bom spajkal... skrbi me ker vidim na tem "čipu, katerega spajkujem", kot da bi bila kapljica na čipu....verjetno star flux, ki se je topil ko sem odspajkal star Cin dol z njega......obrisati ne morem... a me skrbi da ne bo ta čip/ploscica/motherboard, al kako se reče oksidirala??
hvala za nasvete

matobeli ::

Je dovolj, razen za čipe ki imajo več nogic.

Spucaj star fluks z alkoholom ali nabavi namensko čistilo.

helo ::

flux je namenjen čiščenju, pasta pa lepljenju materiala na kovino. ne gre za isto zadevo.
z alkoholom ni bilo nobenega effekta.

matobeli ::

ne ne gre, ampak spajkalna pasta je praviloma spajka v pasti, za polagalke.

fluks pa poskrbi za oprijem oziroma omočljivost.

Pol pa kup namensko čistilo, če maš namen še kaj delat niti ni tolk drag. LFFR alpa HFFR od electrolube sta dobra za ročno čiščenje.

helo ::

oprosti ampak nič nisem razumel. maš kak link?hvala

BigWhale ::

Flux NI namenjen ciscenju. Izopropanol je za ciscenje.

matobeli ::

helo je izjavil:

oprosti ampak nič nisem razumel. maš kak link?hvala


Čistilo: https://si.farnell.com/electrolube/hffr...
Spajkalna žica: https://si.farnell.com/multicore-loctit...
Spajkalna pasta: https://si.farnell.com/multicore-loctit...

Spajkalne paste ne rabiš, fluksa posebej tudi ne, ga je dovolj v spajkalni žici. Oziroma ko veš da ga rabiš, takrat ga rabiš ;)

helo ::

hvala, a ne vem če je to to kar sem iskal. dal si link za odstranjevanje fluxa, in pasto...jaz mislim da bi moral še kupiti flux in pasto...

pasta ni isto kot flux. tu sem dobil nekaj info:
https://fixitmanblog.com/soldering-past...


PS: sem kupil KSGER. zgleda dober in kvaliteten, edini problem, ki sem ga opazil je da držalo komaj drži konico. Če konico malo pritisnem nežno na karkoli pač spajkam. gre konica notri v držalo.lahko jo dam ven z mezinem, kar je dobro za menjavo konic ko so vroče, se ne potrebujem mučiti, a da gre tako lahko ven tudi ni ok. skoraj pade lahko ven....ko jo vstavim ni nobenega "klika", da slisim ali cutim da jo je prijelo....z mezincem jo lahko dam ven iz držala--- -verjetno bom reklamacijo uveljavljal. to mislim da ne sme biti tako....

sicer pa hvala za nasvete.

matobeli ::

Naredi si uslugo in pozabi vse kar piše v članku, ne vem a je to avtor slabo prevajal ali kaj točno je želel povedati, ker bistveno lažje je uporabljat klasično spajkalno žico kot pasto.

EEVBlog je precej boljši source za elektrotehniko.

Npr tole:


Vidim pa zakaj misliš da flux "očisti", flux sam po sebi ne očisti ničesar, zgolj predpripravi površino da se spajka lepše razlije po kovinah ki jih spajkaš, če so kontakti fizično umazani ali korodirani celo dvigne nekaj te umazanije. Ampak v navadni spajkalni žici je dovolj fluxa da ga ne rabiš dodajat, dodajaš ga šele ko so kontakti tako skupaj da se ti spajka zlije po dveh skupaj.

Na koncu moraš (fino je) vse skupaj spucat, fluxi so lahko hidroskopični (vežejo nase vlago) pa še grdo zgleda vse skupaj.

Katero držalo imaš? pri enih ti drži konico notri samo guma na notranji strani, kakorkoli je KSGER super je še vedno kitajc in je popolnoma možno da kaj zajebejo.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vremenske postaje (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
5214633 (3729) SumTingWong
»

[Linux] Bash pipes

Oddelek: Programiranje
111264 (1052) kow
»

Majhen kompresor za domačo uporabo

Oddelek: Kaj kupiti
385803 (3687) SmeskoSnezak
»

Sestava PC kište za hudo nikotinsko prašno okolje

Oddelek: Kaj kupiti
101688 (713) prowb
»

kompostnik

Oddelek: Loža
101571 (1158) gregc1

Več podobnih tem