» »

Intel Pentium M

Intel Pentium M

Boki_ ::

Sedaj pa pišem v jezi. V zaporu (beri šoli) smo se pogovarjali nekaj o procesorjih. Potem pa je nekdo rekel, da ima Intel neke nove proce Pentium z oznako M. Potem pa sem mu povedal, da je to mobility za prenosnike, pa je rekel, da ni res in cel razred se je uprl proti meni.
Kolikor poznam Intlove proce imajo:
Pentium 4
Pentium 4 M
Celeron
Potem so neki Pentiumi (ali so tudi Celeroni?) s tehnologijo Centrino (prilagajanje frekv. glede na potrebo)
Xeon
Itanium2
Pentium 4 Prescott (še prihaja mislim da 64- bitni).

Ali res obstajajo Pentiumi M ampak ne mobility?
I'm back

mescaline9 ::

Da, obstaja tudi pentium-M, to je proc, ki ima 400 FSB, 1 MB L2 cache, frekvence so menda okol 1,7 al 1,8 GHz.

Ta procesor naštimava frekvenco po potrebi.

Skupaj z nevemkaterim čipovjem pa se temu reče Centrino platforma. Torej, centrino procesorja ni. Je pa platforma, ki skupaj z pentium-m procom tvori centrino platformo.

Pentium-m pa za desktope ne obstaja, to je mobile procesor.


Potrebno je ločiti med Pentium 4-M in Pentium-M, to je vse.

Boki_ ::

Ali P4-M obstaja, ker eni govorijo Mobility pentiumu tudi P4-M?
I'm back

Fury ::

P4-M je druga stvar kot P-M...

P4-M = mobilna izvedenka P4
P-M = cist drug proc k nima veze s P4

TribesMan ::

Pentium M je drugače imenovan tudi centrino. To se pravi frekvence od 1.3GHz do 1.8GHz. 400MHz FSB in 1MB L2 Cachea.
To je mobilni procesor in ima malo veze z P4M saj je to samo malo spremenjena P4 arhihektura, če se ne motim ma skrajšane cevovode in več predpomnilnika, kar zelo pripomore k zmogljlivostim.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

morphling1 ::

Jep Centrino ali Pentium M je procesor zgrajen čisto iz nule, namenjen primarno notesnikom. Razvil ga je izjemen Intelov Izraelski team, ki je recimo že s projektom Timna oral ledino (integriran mem. kontroler v času, ko je AMD o tem samo sanjal, žal pa so pri Intelu mislili da bo RDRAM prihodnost vsega kar je povezano s spominom in je projekt enostavno propadel, so pa rešitve iz Timne prisotne tudi v P4 ki in seveda Centrinotu). Kot je rekel Tribesman so cevovodi skrašani, tu gre predvsem za kompromis med frekvenco in hitrostjo. Recimo P3 arhitektura je imel 10 stopenjske cevovode in je pri 0.13 mikronski tehnologiji končala pri 1.2 GHz, P4 ima 20 stopenjske cevovode in max frekvenca bo verjetno kar 3.2 GHz. Centrino je nekje vmes (skozi čas bo ta številka postala jasna), kje nihče razen Intela ne ve, zadeva je zelo skrivnostna kot tudi celotna arhitektura tega procesorja, saj Intel recimo nalašč ni patentiral veliko reštev, ker je nevarnost da bi jih potem konkurenca kopirala s podobnimi rešitvami. Pri daljših cevovodih je izjemno pomembna zadeva Branch prediction oz. predvidevanje po kateri veji bo izvajana mikrokoda. Če je predvidevanje napačno se morajo celotni cevovodi zbrisat kar pa pomeni samo porabljeno število cpu ciklov -> porabljena energija, prav zaradi tega je P4 arhitektura bila že v osnovi no-no za Izraelsko ekipo. Rešitev za napačno predvidevanje je tako imenovan Trace cache ta omogoča da se koda ob zgrešenem poskusu ne izvaja od začetka pač pa od tam kjer se je zgrešila, to pa žal poveča število tranzistorjev, kar je ok za desktop cpu, pa ne ok za mobile cpu. Izraelcem je uspelo narediti močno močno izboljšano predvidevanje v Centrinotu zato ta ne potrebuje trace cachea (sledilni predpomnilnik :))
Zaradi zelo napredne arhitekture ima Centrino kljub 20-50% daljšim cevovodom še vedno dosti višji IPC od P3 (instructions executed per clock)
Centrino ima pa od P4 pobrano 64 bitno 100 MHz quad pumped vodilo s katerim je tudi električno kompatibilen, zaradi tega pa je kompatibilen z vsemi P4 veznimi čipovji. Frekvenčni zid tega procesorja bo verjetno tam okrog 2 GHz, za višje frekvence bo treba iti na 0.09 mikrona, kar ima Intel v planu že za konec tega leta. Vsi Centrinoti podpirajo tudi stepspeed tehnologijo kar jim omogoča da spustijo frekvenco do 600 MHz ob 0.96 V (pri default 1.6 GHz in 1.48 V porabi Centrino recimo samo 24.5W max) obstajala bo tudi ultra low voltage verzija Centrinota s 900/600 MHz 1/0.84 V, ki bo max porabila samo 7W. Kljub temu da bi bil lahko čipset tisti iz desktop verzij, je Intel za Centrinote razvil dva nova čipseta 855 PM in 855 GM oba sta v osnovi 845 samo z dosti manjšo porabo energije (ni potrebe niti po hlajenju) GM ima pač integriran grafični procesor. Zadnji delček, ki naredi Centrino notesnike je Intel PRO/Wireless kartica, proizvajalci morajo uporabljat to kartico če hočejo imenovat svoj notesnik Centrino.
Prihodnjost za mobilne naprave je zelo lepa, kodno ime Dothan je naslednjik Pentiuma M, ki bo narejen v 0.09 mikrona L2 predpomnilnik se pa zna povečat na 2 MB.

Če je že treba primerjat po moči je 1.6 GHz Pentium M nekako tako hiter kot P4 2.4 GHz nekje hitrejši nekje počasnejši seveda pa pri tem porabi neprimerno manj energije.

Pa še ena kost za glodat, si predstavljate Pentium M kot desktop cpu z dosti višjo frekvenco, no nekaj takega bo verjetno že kar Prescott (skrajšani cevovodi ,1MB L2) >:D
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Freelancer ::

Zanimivo! Tega Centrinota bi bilo dobro imet v desktopu (po moznosti pasivno hlajenega?) in s tem precej tisjo kisto.
Se recimo tele mobilne procesorje sploh dobi v prosti prodaji, ali samo s prenosniki skupaj? Kako je pa kaj s cenami, IIRC naj bi bil 1.3GHz Centrino okoli $250.

Zgodovina sprememb…

TribesMan ::

Centrino je skoraj Socket 478 kompatibilen, ima samo 1 pin več kot obični p4. Tako da če dobiš sam procesor ni problem ugradit. In celo dela!

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Spajky ::

Po moje kmečko je proc P-M kot del Centrino platforme v osnovi precej na novo redizajnirano jedro P3 Tualatin s P4 periferijo in nekaterimi njegovimi in "mobilnimi" dodatki in konjskim cache-jem in ko so vse to skup zmešali to mineštro, je ratalo nekaj kar seka in bi že zdavnaj moral imeti P4, če se ne bi marketingarji pri Intlu takrat vmešali...Zdej so pač ugotovili, da linearno povečevanje GHz-jev košta preveč in zmanjšuje dobičke in je cenejši temeljitejši redizajn obstoječega dobrega (za zdej ko je kriza....); se mal začasno ustavla ta GHz Race, slabo leto kasneje kot sem mislu... 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

mescaline9 ::

Pentium M NI Centrino

Centrino procesorja ni, sm že na začetku napisal da ne mešat centrino in pentium-M.

stric tom pravi tko

If you think that the Centrino is merely a new processor for notebooks, then Intel's marketing squad is going to tell you a thing or two. Because lying beneath the Centrino, including the Centrino Mobile Technology, is a combination of the new mobile processor Pentium-M (codenamed "Banias"), the new Intel 855 chipset family ("Odem," "Montara-GM"), and a WLAN adapter in mini-PCI format called Calexico, which is based on the 802.11b/a standard. Only notebooks with this whole package have Intel's approval to carry the name 'Centrino Notebook.' As soon as one of the above is missing, it ain't Centrino no more.

morphling1 ::

Ja v bistu res Banias je kodno ime proca, Centrino je pa v bistvu blagovna znamka in tudi nekak certifikat za notesnik, ki mora vsebovati komplet cpu+čipset+wlan kot sem že zgoraj napisal, pa tudi ti samo sem spregledal ;)
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

CaqKa ::

dajte malo več povedat o tem da se centrino zmontira v desktop comp.. sliši se zanimivo namreč.. ker moja naslednja mašina bo tiha :)

Spajky ::

He he ... jest sam čakam, da kak nadebudni Tajwanc ali Rus polomi ali izolira kak pin in kaj preveže/prelota na kaki P4 plati ali adapterju in poči gor P-M (banias) in da bi zadeva delala v desktop mašini ... Intel pa bi spet v jok ... :-) .. 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

BaRtMaN ::

Sej sem že bral precej časa nazaj, ko je en norc naredil ravno to in noro overclockal. Samo najti tole... grem na Google.

Bah, nisem nič našel, razen spet razlaga Pentiuma M in Centrino platforme.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BaRtMaN ()

Freelancer ::

Res nevem zakaj teh procov ne dajo v prodajo... Folk bi to pomoje ful kupoval. Mogoce se bojijo za svoj P4 :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

mobile pentium 4?

Oddelek: Kaj kupiti
182556 (1963) Anney
»

Kateri prenosnik je pravi zame? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
14916268 (7229) Seb4
»

prenosnik Centrino 1.4 vs P4 2.8

Oddelek: Kaj kupiti
151469 (1187) antonija
»

razlika med...

Oddelek: Strojna oprema
111074 (941) dmitro
»

Centrino proti pentium

Oddelek: Kaj kupiti
221631 (1326) _WilL_

Več podobnih tem