» »

Diski, varnostne kopije na dualbootu W10&Linux

Diski, varnostne kopije na dualbootu W10&Linux

gugugugu ::

Hej! Prosim za pomoč pri ureditvi diskov, določitvi datotečnih sistemov, izbiri programa za backup ipd. :)


Stanje do sedaj:
1. ssd "W" disk v ntfs za W10
2. hdd "D" disk v ntfs za dokumente (na njem 2 glavni mapi z različnimi dovoljenji: 1. "privat" za napol-osebne dokumente (dostop samo adminu), 2. "javno" za javne dokumente, t.j. filmi ipd.)
3. prenosni hdd "B" v ntfs (WD passport) za backup dokumentov z diska "D" (preko WD SmartWare z vključenim WD Security - backupe delam ročno periodično po občutku)

Zdaj prehajam na Ubuntu, vendar bom še vedno fural dualboot za kakšen specifičen program in igro. Dnevno se bo uporabljal Ubuntu. Zanj bom uporabil dodaten (ker ga ravno imam) ssd disk v ext4 (EFI, / in manjši /home).
Torej bo tako:
1. ssd "W" disk v ntfs za W10 (to torej ostane isto in se rabi, ko se pač rabi)
2. ssd "U" disk v exf4 za Ubuntu
3. hdd "D" disk za dokumente, do katerih bom dostopal večinoma preko Ubuntuja.
4. prenosni hdd "B" za backup dokumentov z diska "D".

Črke v narekovajih so za preglednost: "W", "U", "D", "B".
ps. Za res osebne zadeve, ki morajo biti na varnem (gesla, osebne slike, certifikati,...) imam na "D" disku v mapi "privat" tudi manjši Veracrypt container, ampak to ni predmet teme.



Problemi in vprašanja:
1: Disk "D" je do sedaj odlično fukcioniral v ntfs, saj sem za potrebe Windows uporabe naštimal dovoljenja in je mapa "privat" bila samo za Admina. Zdaj preko Ubuntuja to ne pride v poštev, saj se lahko dostopa do vsega. Naj disk "D" formatiram v kakšen drug datotečni sistem? Spet problem - če ga v ext4, ne bom mogel dostopati z W10, če bo treba. Fat32 pa seveda ni primeren, ker so kakšne datoteke večje od 4GB. Kaj bi naredili, da se bo lahko dostopalo z obeh - W10 in Ubuntuja, hkrati pa bi lahko v ubuntuju določil pravila dostopa?
2: Problem je tudi z diskom "B za backup. WD prasci ne ponujajo Linux podpore za njihov beden proprietary softwer, tko da sklepam, da bom moral tu zaščito diska "B" z geslom (WD Security) onemogočiti in disk uporabljati kot odklenjen. Potem pa za potrebe backupa uporabljati nek drug program (namesto WD Smartware), ki bo periodično delal backupe in nekaj, kar bo vse to še zašifriralo. Ali morda kar kaj, kar dela oboje - backupa in šifrira. Kakšen predlog? Sem pomislil, da bi čez cel disk "B" naredil Veracrypt kontejner, katerega bi moral potem za vsako periodično backupanje začasno odpreti. Zgleda nepraktično. Kaj drugega?

Hvala za pomoč!!
  • spremenil: gugugugu ()

gugugugu ::

ps. Aha, zdaj probavam glede dostopa do diska "D". Sem v ubuntuju naredil dodatnega navadnega uporabnika, preklopil nanj in probal odpreti disk "D". "Pa mi je napisalo Dovoljenj za "D" ni mogoče določiti."
Se očitno torej samo preko glavnega uporabnika na ubuntuju lahko dostopa do tega diska?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

nakup zunanjega HDD

Oddelek: Kaj kupiti
282193 (1447) Spock83
»

Zunanji trdi disk 1TB WD ali Tevion? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
5411921 (9039) BlackAdder
»

Particije - najboljša postavitev

Oddelek: Operacijski sistemi
121724 (1578) Pegaz
»

winsi ne prepoznajo več zunanjega diska

Oddelek: Pomoč in nasveti
62110 (1981) klemen1
»

2 diska

Oddelek: Pomoč in nasveti
8917 (853) ToniT

Več podobnih tem