» »

Trdi diski 2019 - število plošč

Trdi diski 2019 - število plošč

1
2
»

gendale2018 ::

Gr8t je izjavil:

gendale2018 je izjavil:

Gr8t je izjavil:

V bistvu je WD Blue prav namenjen za domačo uporabo, Red je za 24/7 NAS. Čeprav jaz imam doma 24/7 prižgan računalnik, pa mi ni crknil še noben Green in 5400rpm Blue disk. Tako da Blue so povsem dovolj dobri za običajno uporabo.

greeni so največja jajca če jim ne izklopiš vseh power saving featurjev (potem pa itak dobiš nekaj podobnega redu), ker drugače hočejo glave parkirat vsakih par sekund kar je zelo dobro za vzdržljivost

rede uporabljam ker je računalnik prižgan 24/7 in dejansko ti diski služijo kot neke vrste nas, imam jih trenutno 5 pa ni crknil še noben, čeprav ima najstajrejši že skoraj 23k ur prižganega časa

Tudi jaz imam prižgano 24/7, ampak Red niso namenjeni za single drive desktop in so dražji.
Si ti disablal TLER kar pravijo vsi, če googlaš "wd red for desktop use"?
https://forums.tomshardware.com/threads...
https://arstechnica.com/civis/viewtopic...

Podobno je bilo z Greeni letnika 2012-2014 (za pred 2012 ne vem, tudi jih prej nisem imel) s tistim nenormalno visokim Load Cycle Count, kar si tudi že napisal v citiranem postu.
O tem problemu sem prebral na tem forumu šele v začetku 2014, tako da se mi je na prvem disku iz 2012 že nabralo 200.000 od 300.000. Tistega kupljenega 2014 sem imel pa samo kak teden preden sem disablal.
Čeprav tukaj berem da to ni tak problem:
https://community.wd.com/t/very-high-lo...
WD just says they will endure at least that number. I have desktop drives that have well over 1 million LC’s and they’re still running fine… and they’re rated for only 300,000.

All it is is a “Parking Cycle.” A parking cycle is not much more mechanically intensive to a drive than moving the head from the inner to the outer reaches of the platter… which it does any time it’s reading data.

Ampak to je zame enako kot pri avtih start/stop, dela več slabosti kot koristi. Bi rekel da proizvajalci hočejo šparati na svoj način (oz. jih sploh ne briga kdaj tebi izdelek crkne), jaz pa na svojega.

Dočim WD Blue, set it and forget it. Tako da mi je čudno da se jih bolj ne priporoča, v tej temi še omenjen ni bil. Tudi vsi moji znanci iz tujine imajo v glavnem samo WD Red. Ampak to so data hoarderji z 20-80TB, to pa že nimaš druge izbire kot več 10TB Redov v NAS-u.


Še vedno nisem našel nobenih podatkov o vprašanju, ki je že v naslovu teme.
Jaz bi rekel, da imajo zdajšnji WD 4TB diski, Blue WD40EZRZ in Red WD40EFRX, 3 plošče (najprej sem mislil 4, ampak nekaj napredka je pa pomoje bilo v 7 letih), novi iz nekje decembra 2018 (če pri nas zdaj kupiš disk, dobiš oktober 2018, se pravi potujejo iz tovarne nekje 5 mesecev), WD Blue WD20EZAZ in WD60EZAZ ter WD Red WD20EFAX, WD60EFAX, WD80EFAX in WD100EFAX pa imajo 2TB plošče.

EDIT:
Saj vidim da je tukaj:
https://rml527.blogspot.com/2010/10/hdd...

WD40EZRZ-xxWN9Bx 4TB (4/8)
WD40EZRZ-xxGXCBx 4TB (3/6)

Ter novi:
WD20EZAZ-xxGGJBx 2TB (1/2)
WD60EZAZ-xxZGHBx 6TB (3/6?)

LOL (no, saj kaj pa bo drugega pri 2TB na ploščo):
Shingled Magnetic Recording


Pogledam kaj imam, ko pridem domov.

ni single drive desktop ampak jih imam 5 v raidu tler sem pa izklopil oziroma zmanjšal do te mere da ni več škodljiv (ne vem na pamet ampak veliko bolj redko kot vsake 3 s)

grene sem pa kupil enkrat in nikoli več, že kupljen je bil mrtev, menjal za par eur dražji red in nikoli več nobenega problema
ja sam mali poštar, kurac mi je oštar
čuvajte se žene, bit ćete jebene

kixs ::

Arhivske diske uporabljam kot "diskete" na zunanjem USB 3.0 HDD docku. V racunalniku je samo SSD in se par drugih diskov.

Tudi sam zdej gledam za 8 ali 10TB... 2TB imam cel kup :lol:

Gr8t ::

Tudi sam imam večino diskov zunaj računalnika v omari in jih dajem v clone postajo za 2 diska, tako da ne vidim problema s SATA porti, ki ga gendale omenja.
Kot diskete, ta je dobra ja, kdo bi si pred 20 leti (pa tudi 5 let nazaj verjetno še ni bilo popularno) mislil da bomo imeli kar 3,5" diske namesto disket.

Včeraj je postaja tudi prišla prav, ker sem lahko takoj dal stara diska ven, nova noter, stara pa potem oba naenkrat v postajo in sem si lahko takoj skopiral najprej nujne stvari iz obeh, ostalo pa do jutra.
Ta postaja mi edino ni všeč če hočeš odklopiti samo en disk, Windows tega ne podpira, če potegneš enega ven (to sem probal samo enkrat, verjetno ni najbolje, kot ni najbolje že pri prižgani postaji dat disk noter, ker ga v trenutku zalaufa), pa še drugi izgubi signal za tisto sekundo in izgubiš kar si tisti čas delal.

Sam bi imel prej problem z napajalnim kablom, ker imam na enem samo 4 porte in bi moral zvezat še en kabel, če bi hotel več diskov, za ploščo je pa že tako malo prostora.
Ampak mi itak ni všeč da so arhivski diski v računalniku, ker po nepotrebnem nabirajo ure in se obrabljajo, 2 delovna + 2 SSD so mi več kot dovolj.

Glede vprašanja koliko plošč ima kateri disk pa vidim, da na HDD Platter Database veliko omenjajo težo, tako da bom ob priliki stehtal diske s kuhinjsko tehtnico.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Gr8t ()

Spajky ::

Ponavadi oni diski s samo eno plato trajajo dlje, pa tudi grejejo se manj ... no ja vsaj včasih je bilo tako ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Dami ::

Zanimiva tema. Jaz sem pri nabavi prvih diskov za hoarding (za sistem mam ssdje že od leta 2011) kot prehod iz tone cd/dvdjev gledal, da imajo 3 plate. Najprej je bil to samsung 1.5tb, potem 2tb. Teh sem imel cca 14 in v omari. Leta 2012 sem nato spet vzel 3 platter in sicer 24komadov wd red 3tb za 24bay 4u zfs server. Ker ga bom sedaj upokojil sem v začetku mesca vzel 5 komadov 12tb wd dc (čeprav piše gor WD so fizično še vedno hgst, ker jih sistem tudi kot take prepozna). Ker je blo tistih 48tb usable že zdavnaj premalo imam že kako leto wd red 10tb pro, ki je tudi že poln. Dokler konc leta ne nabavim novega serverja bo teh 5 diskov počakalo v omari. Do takrat pa upam da bojo 14tb že kaj ceneje, da jih dokupim še par in postavim vse skup v snapraid.

E: je wd red 10tb pro, F: pa en od novih 12tb, na kateraga kopiram stuff iz Y (4xraidz) ter Z (2x10xraid2) poola.
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

MrStein ::

gendale2018 je izjavil:


OP, pazi da ne boš vzel diska s SMR, ima višje kapacitete po plati, samo je prepočasen za pisanje

čisto odvisno zakaj rabiš in koliko jih imaš, 10 v raid 10 jih bo pisalo čisto dovolj hitro za vse data hoarding potrebe

če imaš pa enega in rabiš nekaj hitrega kot glavni pogon v računalniku pa ne bo ok

Problem SMR je, da občasno "pauzira", da naredi housekeeping.
Tačas ni dosegljiv.
To je sicer odvisno od firmwera, če je dober, bo housekeeping prekinil in naredil kar bi user rad.
Sicer pa pisanje ni nič počasno, v določenih primerih je celo hitrejše kot CMR. Sem pred časom odprl temo o tem, z benchmarki.

Tule: Ugotoviti ali ima disk SMR?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

Anney ::

Kaj je zdaj best buy? Nekje 4TB, se očitno najbolj splača (ne rabim neke sigurnosti, ni za arhiv) tko je razbrati iz teme. Seagate Barracuda ali WD Purple ali Red? Najbolj pomembna je cena, kolikor gledam v tujini ni veliko ceneje, oz je s poštnino skoraj enako kot pri nas par € gor dol.
Obstajata samo dva načina kako živeti svoje življenje:
Prvi pravi, da nič ni čudež, drugi pa, da vse je čudež.

Han ::

Barracudo pozabi, ker je SMR.

GR2 ::

2x Seagate SkyHawk AI ST16000VE000 mi vsakih 5 sekund nekaj pišeta tako da se oglasi glava. Ne vem če je to head parking za kar sta na prejšnji strani 2 Youtube videa, ker je Load Cycle Count po dveh mesecih samo 73-74.
Sem probal kupit najtišja 16TB diska, pa je očitno to sedaj to. Tudi sem kupil Sharkoon Vibe Fixer, ampak tega zvoka pač ne more utišat.

Ni sicer take panike, najprej moram zamenjat ventilator v modemu, ker zdaj sem začasno dal prvega 40mm katerega sem imel pri roki. Pa itak mi zgornja soseda skače po stanovanju do cca. 00:40 vsak dan, jaz pa vstanem že pred peto, tako da brez zamaškov sploh ne vem kako sem še kakšne pol leta nazaj sploh hodil spat. Zdaj jih moram dat gor že zarad teh diskov ter modema, tako da je prednost vsaj ta da me soseda potem ne jezi.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ugotoviti ali ima disk SMR?

Oddelek: Strojna oprema
456425 (2987) B34ST
»

Proizvajalci diskov zaloteni pri zavajanju s SMR tehnologijo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Diski
8418665 (11474) Wazzock
»

Koliko počasnejši so v resnici diski SMR

Oddelek: Novice / Diski
146376 (3059) MrStein
»

Čudno delovanje novega trdega diska (Toshiba P300 4TB))

Oddelek: Pomoč in nasveti
72335 (1696) st12

Več podobnih tem