» »

ISA mrežna+računalnik, priklopljen na ARNES kabelski internet (Telemach področje)

ISA mrežna+računalnik, priklopljen na ARNES kabelski internet (Telemach področje)

@ljash ::

Pozdrav!

Za moj problem sem že iskal po slo-techu in googlu, vendar nisem našel ničesar...

Odločil sem se, da postavim server. (kljub temu, da sm probavou že z Linux serverjem, bom imel rajši Windows 98SE in apache ter php, mysql in FTP dostop). Dotične stvari sm že naložu na moj stari računlnik:
P2 350 mhz
32 MB Ram-a (imam 64, vendar ga spozna le 32..)
Kyro II 32 MB grafična
3 GB disk
ISA mrežna kartica 3com Etherlink III C33 (iz leta 1997).

V glavnem, na kabelskem modemu (Thomson) mi ne sveti lučka PC-LINK, ko nanj priključim ta komp. Možnosti za PCI mrežno žal ni, tako da prosim za kakšnen nasvet, kaj naj storim.

Na internet se tako ne morem konektati in brez tega tud server ne bo delal...

Zanima me, če je to zarad tega, ker mam na Telemachovem omrežju ARNES kablski a se da to kje dobit kšne driverje oz. popravke. (na moji mašini je prav tako Win98SE pa takoj začne PC link utripat, ko prižgem)
LP

Mr.B ::

Mrežna kartica se ne skomunicera z modemom!
Probaj half duplex, samo nevem če bo delalo. probaš še modem ugasniti in prižgati. Če pa modem podpira le 100Mbps si boš moral umisliti pa 100Mb kartico.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mr.B ()

Azrael ::

Pojdi na 3com in si dl driverje za to mrežno. V zipu je vsebina cele diskete, kot si jo dobil s to kartico, Odzipaj in si magari tudi skopiraj na disketo. Po mojih izkušnjah raje to kartico z dosovskim programom 3c509cfg.exe (oz nekaj takega) nastavi v ISA in ne v PNP način. S tem programom kartico tudi testiraš, če je v redu. Na tej disketi so tudi driverji za Win, ker originalni Windowsovi driverji imajo bug in kartice velikokrat ne delajo.
Drugače so te kartice HW zelo v redu, inštalacija driverjev pa je zelo problematična. Če ne bo šlo, pa kupi kakšno mrežno za 2 jurja z Realtekovim čipovjem, so zelo nezahtevne za inštalacijo.
Drugače imaš mogoče isti problem kot jest v tej temi.
Tvojm modem pa 100% dela na 10 MB karticah, preverjeno tudi na 3Con Ethelink 3 in to zelo dobro.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

DSmidgy ::

bom imel rajši Windows 98SE in apache ter php
Boš kmal pogruntov da to ni vredu rešitev. Probej www.clarkconnect.org (linux), ker pa ti verjetno to ne odgovarja (čeprav še nisi probal) pa si raje naštimaj NT4 (pri meni je zasedel 9MB rama brez uklopljenih serverjev (ko use nepotrebne service odstraniš).

A lahko mal pojasniš da bomo lahko pomagal:

A to mrežno kartico menjaš med računalnikoma ali imaš v vsakem (tvojem glavnem in starem) drugo mrežno kartico? V zadnjem primeru ti to ne bo delalo, kajti na telemachu imajo zapisano s katero mrežno se priklapljaš.

Kako se boš potem priklapljal na net. A preko routerja ali preko serverja. Potem rabiš šeeno mrežno kartico.

Mr.B ::

Ja na to sem pa pozabil tudi jaz. Preveri na mrežni če gorijo lučka za link ?
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

@ljash ::

ja, v vsaki mašini mam svojo mrežno tko da ne vem kako bi dej to uštimu....

DSmidgy ::

Misliš pa bit z obema kompjutroma naenkrat na netu ane.

Če boš imu samo dva kompjutra na netu rabiš še eno ISA mrežno. Pomoje je boš zastonj dobu al pa za kkšnga jurja. Dej oglas na www.bolha.com in na slo-techu. Pol moreš pogruntat MAC adreso od mrežne, ki bo na net priklopljena (v w98 je pomoje programček winipcfg) in to sporočit na telemach. Mrežne pa povežeš z cross-over kablom. Pol pa samo še clarkconnecta gor daš pa bo. Jest sem ga enkat gor dau .. je čist na easy. Samo ga nism obdržal ker nism znal naštimat da bi mail server delou za več domen - zej so tud to poštimal.

@ljash ::

mam jest 2 enaki tele 3com mrežni na ISA vodilu.

pa še popravek: mrežna je 3C309B-TCP, tiste driverje sm na disk dau (ker mi disketar ne dela) pa sm se neki matrou, tko da dej sveti lučka PC-LINK, net pa ne dela.

Fora je v tem, da je zaklenjen mac adress in me zanima, a morm to dej klicat na Telemach (sej to lohk iz naslonjača odklenejo, sej so, ko so mi prklopil tut), a more pridt k men (pa zaračunat...>:D )?
A se da tud kako drgač odklent? (sm bral na slo-techu, da če maš Thomsona pržganga 20 minut pol pa vštekaš mrežno, da dela ?!?).

Aja, pa če odklenejo mi pol mac adress za to tadrugo mrežno - a bo pol prva še delala, a jo bojo zablokiral?


LP

perci ::

Pokličeš telemach, poveš novo adreso in če se jim ravno zljubi, ti jo zamenjajo - ni treba nobenih obiskov, nič ne zaračunajo - lahko pa mal traja, če maš smolo. Seveda ti staro mac adreso zablokirajo.

@ljash ::

no, vidš, jest pa tega nočm. Jst mam to mojo kišto tle, v kateri je PCI mrežna, ki so jo oni registriral, dj sm pa še en komp zrihtou (prenosnik, star, ki ma samo ISA eno vodilo) in ga mislm občasno prključit v thomsona (ne mislm postavljat dj routerja zarad tega). A je kšna možnost, da bi imel pol registrirane 2 mrežne?

perci ::

probi, čeprav močno dvomim, da ti bo ratalo

@ljash ::

a tle clarkconnect je program za Linux, a deluje samostojno?

DSmidgy ::

Deluje samostojno. Samo ne tega inštalirat .. pust zazej raj W98 - da boš mac adreso lahko dobu. Lahko pa tud router kupiš (ene 13 jurjou košta) in ne boš imel problemou z mrežnimi.

Gandalfar ::


Boš kmal pogruntov da to ni vredu rešitev. Probej www.clarkconnect.org (linux), ker pa ti verjetno to ne odgovarja (čeprav še nisi probal) pa si raje naštimaj NT4 (pri meni je zasedel 9MB rama brez uklopljenih serverjev (ko use nepotrebne service odstraniš).


IMHO je boljsa izbira Win98Se kakor NT4, ker za NT4 je support ze sel papa oz. bo zelo kmalu in je znano, da ima veliko varnostno luknjo, ki jo ne mislijo zakrpat.

Za win98 je pa mogoce se malo upanja..

DSmidgy ::

A pa si imu kdaj server na W98. Jest sem ga imu in to ni to, kar bi od serverja pričakoval - reseti, zmrzovanje kompjutra (saj ob malo večjem prometu - recimo 100 obiskovalcev na dan).

Gandalfar ::

To ali pa da moras met zlo dober firewall in skoz pazit na varnostne luknje, ki jih MS seveda ne patcha..

DSmidgy ::

Takrat k sem imu jest server (leta 1998) za firewall še slišou nism (samo za hardwareskega).

@ljash ::

evo ena dobra novica: dubu sm novo plato. Ima 3 PCI pa 1 ISA vodilo. Sm dau na PCI iz tele kište mojo PCI mrežno pa je net delou (seveda sm zamenu še disk, ker je unga raznesl). dj me pa zanima, kako nej mac adress dobim al kva? telemach mi gvišno ne bo hotu dveh mrežnih registrirat, sam pa mac adressa ne znam skrit.

btw: a če skriješ mac adress, ti pol dela net?



LP

Sumo ::

V Linuxu lahko mrezni kartici poljubno spreminjas MAC...

@ljash ::

ja, sam a ga lohk skrijem, da mi bo delala (telemach namreč registrira mac adresse in ne morš pol met še ene mrežne). baje zato, da ne bi kdo na črno prklopu drugje...

@ljash ::

Dj je pa problem: apache se ne zažene ob zagonu pr Win98SE. Lohk ga zaženeš samo iz ukazne vrstice. Tm dela, samo napiše ob zagonu: [warn] No such file or directory - exec () may not be safe.

Kaj bi to blo?

pa še to: naložu sm Kerio PF pa AVG in vse popravke za Win98SE. A bo to dovolj velika zaščita?
Server bom imel za slike pa za osebno rabo - pač uploadanje prek FTPja tud. Naložu sm Serv-U in to dela ok.

Tud stran dela (ko sprobam iz druzga kompa apache).


P.S.: a tist klarkkonekt sploh rabi Linuxe naložene a se kr iz Dosa butne? Kva mate vi za serverje? A ma kdo sploh še Win98 za server?

mile ::

clarkconnect 2.0 je samo predelan radhat 9.0 z vsemi bonbončki

@ljash ::

a mogoče kdo ve, kako bi naštimu, da tud če zmanjka toka, računalnik pol, ko tok pride nazaj, se spet pržge. (če se da to kje v BIOSu naštimat) - ne, nimam UPSa.


P.S.: Dj mam win2k naložene sam ko dam zaustavitev napiše samo "now you can safe stop your computer...". Pr win98SE mi je do konca zaustavu sistem pol sm pa resetu bios. A se da to kje naštimat?


LP

Azrael ::

@bmw-f1

Ta tema, ki ima malo čuden naslov, ima mislim odgovor na tvoj problem z Win2k

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

IPTV siol - pomoč prosim

Oddelek: Loža
174059 (3466) KTr1sk
»

ClarkConnect problem z mrežo

Oddelek: Operacijski sistemi
61414 (1388) @ljash
»

Linux na disketi kot firewall/router (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
947073 (5456) Azrael
»

Rabim pomoč pri nastavitvah Clark Connecta

Oddelek: Omrežja in internet
141612 (1444) bastadu
»

ADSL router

Oddelek: Omrežja in internet
202135 (1523) PaJo

Več podobnih tem