» »

Kabli za zvočnike

Kabli za zvočnike

Klemen86 ::

Zdravo,

zanima me, kakšne kable potrebujem za povezavo zvočnikov in ojačevalca. Trenutno so napeljane standardne žice, ki se jih uporablja za električno napeljavo. Ali lahko na te žice pritrdim prave konektorje in jih uporabim za prenos zvoka oziroma potrebujem kakšen poseben kabel za to?

Hvala!

čuhalev ::

Ne, edina posebnost zvočniškega kabla je sestavljenost tega iz dveh vodnikov ter, da sta vtikača na obeh koncih enako zvezana. Recimo, manjša kontakta na obeh koncih mora povezovati isti vodnik in ne malega na velikega in velikega na malega.

Ponavadi se za zvočnike uporabi vodnik preseka 1,5 mm2. Po več ni potrebe, razen če imaš takšno željo, ampak potem bi že vedel kakšen kabel uporabiti. :D

Klemen86 ::

Ne vem, če sem se pravilno izrazil. Do vsakega zvočnika gresta dve navadni ločeni žici. Ali kljub temu potrebuje vsaka od njih še dva ločena vodnika. Se mi zdi precej žic za priklop zvočnikov.

MadMax ::

Nejasno pišeš.
Žica=1 vodnik.
Kabel=več vodnikov, za zvočnike 2.

Imaš pa zvočnike z možnostjo bi-wiring priklopa. Takemu sicer lahko posebej priklopiš nizkotonski in visokotonski del, tudi na ločene ojačevalce, ampak največkrat se sponke pri zvočniku zvežejo z mostički in se zvočnik priklopi na navaden dvožilni kabel.

Za odpravo nejasnosti in konkreten odgovor prilepi kako sliko, bo bolj razvidno kot 1000 tvojih besed ;)

Aja, če boš kupoval "kabel za zvočnik", tile novodobni prozorni so zadnje čase aluminijasti. Sicer pobakreni da se skozi prozorni plašč sveti bakrenozlata barva, pa vseeno... Vidiš na mestu kjer je odrezan, da je svetlo srebrn, aluminijaste barve.
Tisti črno-rdeči pa so vsaj zaenkrat še bakreni.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

mzakelj ::

Meni je enkrat en adudifil ( ukvarja se z ojačevalci in DAC-i, sodeluje pa veliko z Kuzmo, in ni kar tako en samooklican audiofil ) rekel da za potrebe kakršne mam ( marantz ojačevalc in infinity boxi ) je najboljše mrežni kabel, dve parici skupaj scinit na koncu tako da uporabiš 8 žil ( dve parice skupaj za - in dve parice skupaj za + ). Sem testiral in se res pri nekaterih datotekah ( flac ) boljše sliši kot z navadnim dratom. Mi je pa je tudi povedal da tudi če imam najkrajši zvočnik odaljen recimo 1 m od ojačevalca, naj uporabim obe povezavi iste dolžine.

68bullitt ::

utp kabel je boljši od navadnega drata iz merkurja, pa veliko slabši od boljših zv. kablov

Fizikalko ::

Eno kratko vprašanje: kupujem zvočniške kable, pa resnično ne razumem, zakaj bi imel na koncu konektor (terminacijo), če NE nameravam velikokrat preklapljat zadeve. Pač, namen imam kar bakreno žico iz vodnika poriniti v konektor zvočnikov in to je to. OK, edini razlog bi lahko bil, da bo z leti zadeva malo oksidirala, ampak bom pač potem malo kabla odrezal in ponovil vajo. Na zvok pa ne vidim, kako bi lahko konektor oz terminacija na koncu kabla kaj vplivala (kvečjemu negativno).

Hvala za odgovore.

68bullitt ::

saj ti ni treba konektirat, če nočeš, je še bolje direkt povezava, če boš kupil kable iz merkurja, potem ti bodo oksidirali, če pa daš nekih 9e za meter recimo QED tega ne bo nikoli, obvezno pa oba kabla iste dolžine, četudi imaš nekje večjo, drugod pa krajšo povezavo!!

Fizikalko ::

OK, hvala za odgovor. Ampak tale o obvezno isti dolžini je malo bosa... signal potuje po kablu z zelooo veliko hitrostjo in se meter gor ali dol nikakor ne opazi, IMHO.

Itak pa imam potrebo po enaki dolžini, tako da niti ni važno.

Skratka, konektorjev torej ne rabim, nice... :)

68bullitt ::

probaj pa boš slišal razliko kolk se 1m ne pozna, sam tko za info

Siddh ::

Fizikalko je izjavil:

OK, hvala za odgovor. Ampak tale o obvezno isti dolžini je malo bosa... signal potuje po kablu z zelooo veliko hitrostjo in se meter gor ali dol nikakor ne opazi, IMHO.

Itak pa imam potrebo po enaki dolžini, tako da niti ni važno.

Skratka, konektorjev torej ne rabim, nice... :)


Ne zaradi zakasnitve signala, ampak zaradi padca napetosti čez vodnik. Pri isti dolžini vodnika je padec nap. čez vodnik na obeh kablih enaka, zato tudi oba zvočnika enako glasno špilata. Če boš pa recimo en zvočnik priklopil na 10m kabel, drugega pa na 1m kabla, boš slišal razliko, ker pri 10m kablu bo večji padec napetosti čez vodnik in zato bo prišlo do večjih zgub - posledično bo zvočnik malo tišji.


čuhalev ::

Če vzame kabel z dovolj velikim presekom, bo padec zanemarljiv.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Wifi domače omrežje

Oddelek: Omrežja in internet
302687 (1792) WiFo
»

[Hi-Fi] - Debata: Kabli, kabli, kabli ... (strani: 1 2 3 416 17 18 19 )

Oddelek: Zvok in slika
92562757 (29581) rs1975
»

Presek avdio kabla za zvočnik

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
149059 (6920) Highlag
»

UTP kabli za prenos zvoka?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
253478 (2817) kr en
»

Optični kabel

Oddelek: Zvok in slika
155188 (4063) nobodyelse

Več podobnih tem