» »

FURS, izvršba in način obveščanja

FURS, izvršba in način obveščanja

FrEaKmAn ::

Situacija je takšna. Pred parimi meseci sem odprl SP, najel računovodjo, ki mi je vse pripravil za plačevanje prispevkov, kar sem tudi dosledno plačeval. Mislil sem da je to vse kar moram plačati.

Nato sem dobil pred pred kakšnimi tremi tedni obvestilo od FURSa o izvršba. Long story short, posebej bi moral plačevati še dohodnino (kar nisem vedel in čisto prevzamem krivdo). Preko spletne banke sem videl, da so mi takoj trgali denar z vsemi obrestmi.

Ker človek pričakuje, da bi bil pred tem obveščen vsaj z nekim opominom, sem vprašal doma, če sem dobil kakšno pošto. Vsi so rekli ne. Pogledam na edavki in res, tam je nek opomin s statusom vročeno. Torej če ni doma, mora biti kje na pošti. Skočil sem na pošto da tam preverim, da se ni kje ustavilo - tudi nič. Ok, grem naslednji dan na FURS, kjer razložim situacijo in pravijo, da se je spremenil sistem in da opominov ne pošiljajo več na dom. Da pač objavijo na spletu in če vidiš ali ne, je to tvoj problem. Zanima me

1. Ali je kdo imel podoben slučaj?
2. Ali je tak način "obveščanja" pravičen oz. se da karkoli urediti oz. zahtevati?
3. Hkrati mi je rekla, da lahko nastavim elektronski naslov za obveščanje (predvidevam, da bi to morali vse obvestiti pred odločitvijo, da prenehajo pošiljati navadno pošto). Ali elektronska pošta velja za uradni način obveščanja? Ker email ni 100% (tudi priporočena pošta ni, vendar je verjetno verjetnost dostavitve večja).

Namen tega ni, da poiščem način, kako bi dobil denar nazaj. It's gone in s tem sem se sprijaznil. Vendar ne bi rad, da se to zgodi še komu drugemu in bi preprosto rad z argumenti zatežil FURSu da to uredijo.

  • spremenil: FrEaKmAn ()

Miha 333 ::

V tej (pridevnik po želji) državi je pač tako, da obstaja en kup takšnih "fint", ki jih moraš kot s.p. pač poznat, ti ne preostane drugega. Zato pa je pomembno, da imaš izkušenega računovodjo, ki ti tudi svetuje in te opozarja na take "fore". Sicer res vse to piše nekje v zakonih, ampak če hočeš delat svoje delo, nimaš časa vsega študirat.

Smo pa s.p.-ji glede izvršb dosti na slabšem kot npr. zaposleni, saj ti z izvršbo poberejo z računa vse do zadnjega centa, medtem ko morajo zaposlenemu od mesečnih prihodkov pustiti znesek v višini 2/3 minimalne plače, ker s.p. uradno nima plače.

Svetujem tudi redno spremljanje kartice v edavkih, ker če boš imel npr. 1EUR dolga (lahko od nabranih obresti) na kontu za zdravstveno zavarovanje, ne boš mogel k zdravniku oziroma boš samoplačnik pri vseh zdravstvenih storitvah.

Poleg stroškov FURS (mislim da 25EUR) lahko pričakuješ še po 50 - 100EUR stroškov od vsake banke za izvršitev izvršbe.

Če so ti na obeh bankah trgali, potem imaš pri FURS preplačilo (preveri kartico na edavkih). Za vračilo ali preknjiženje moraš dati pisno vlogo. Obrni se na računovodjo, skoraj zagotovo to pozna. Poglej tudi, na katere konte so ti vrgli preplačilo in če je potrebno, zahtevaj preknjižbo ali vračilo - pisna vloga.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Miha 333 ()

Vikking ::

Po novem nič več ne pošiljajo, ampak se samo pusti obvestilo na edavkih. Lahko aktiviraš evročanje, katerim dodaš elektronske naslove, kamor se sporočila lahko prenesjo.

Računovodja bi ti to moral povedati in svetovati. Vsekakor pa bi ti moral sporočiti da si dobil obvestilo za opomin.
Poleg tega, pa kaj dela računovodja, da niti na ekartici ni videl da dolguješ?

Imaš zanič računovodja, ali mu premalo plačuješ, ali pa se mu dobesedno "jebe" za tebe. Zamenjaj!

Obvestila za evročanje, so bila na spletnih straneh, ob strani v edavkih, vsepovsod!

Plačevati dohodnino od česa, če si pred parimi meseci odprl s.p.?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vikking ()

FrEaKmAn ::

Ok.

1. Da, stroški se kar hitro naberejo.
2. Normirani SP sem, torej 6% od vseh prihodkov. Ali je pa nekaj, kar še vedno ne razumem?

Miha 333 ::

Vikking je izjavil:

Plačevati dohodnino od česa, če si pred parimi meseci odprl s.p.?

Med letom je potrebno plačevati akontacijo dohodnine. Prvo leto od napovedanega pričakovanega dobička, naslednja leta glede na dobiček prejšnjega leta. Konec leta se poračuna glede na dejanski rezultat.

FrEaKmAn ::

Da da, govoril sem o akontaciji dohodnine. Se opravičujem za zmedo.

Furbo ::

To bi moral računovodja vsekakor vedeti in te opozoriti.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

Vikking ::

Ah normiranec, potem imaš res akontacijo že na začetku. Ker pri navadenm s.p.-ju napoveš nekaj malega in maš mir celo leto brez akontacije.

A ti je računovodkinja vsaj preračunala če se ti splača normirani s.p. Ker večini se ne, čeprav diši in zgledal lepo. V bistvu pa država več pobere.

AnotherMe ::

1.
Tud meni se je zgodilo, da nisem plačeval dohodnine. Računovodkinja mi je vsak mesec pripravila pakete za plačat (plače, prispevki, ddv... vse - razen dohodnine). Je potem rekla, da to je pa itak logično, da moram plačevat, pa tudi znesek je vsaki mesec isti! Imel pa sem večjo "srečo" kot ti - mene so pustili pri miru 10 mesecev - predstavljal si moje veselje, ko sem "naenkrat" dolžan 15k :D Ampak to je bilo še v času, ko so še pošiljali opomine po pošti (sedaj samo še odločbe o izvršbi), in se hitro poklical na durs in se uspel dogovoriti za plačilo v 3 mesečnih obrokih - vsaj blokade ni bilo, smo pa komaj "speljali", ker žal imam stranke, ki zelo neredno plačujejo...

2.
Pravično ni do tistih, ki so sicer pridni in se jim kdaj "ponesreči" (kot se je verjetno tebi)

3.
Opozorilo po emailu si moram tudi sam nastavit - sicer kolikor se le da redno plačujem, ampak se včasih zgodi, da pa se kaj zalomi, pa bi bilo lepo, da me prej spomnijo, preden zmanjka na računu :)

V cca. 10 letni "karieri", sem sicer imel 3 ali 4 izvršbe, ki bi se jim verjetno lahko izognil, ampak je moja "politika" plačevanja, da če mi hodi na kratko z denarjem, vrstni red plačil: 1. zaposleni, 2. dobavitelji, šele tretja država - za mojo bonitetno oceno to sicer ni najboljše, ampak upam, da so mi vsaj zaposleni, in pa dobavitelji hvaležni...

Mavrik ::

Ja, obveščanje okoli akontacije je totalno zanič rešeno - vsa dokumentacija na eVEM govori samo o prispevkih, seznam računov za nakazila ima samo prispevke, eDavki majo obrazec samo za prispevke (in se akontacija pojavlja pod tvojo osebno dohodninsko postavko)... dejansko je obvestilo o akontaciji samo en papir, ki ga dobiš in je tudi EDINI vir informacije o dejanskem znesku. Najti številko računa na katerega nakazuješ akontacijo na internetu pa je tudi avantura zase, še posebej zdaj po prenovi strani, kjer te večina povezav z Googla in starih strani vrže na tak ali drugačen 404.

Jasno, če kličeš na FURS ti povejo da ti podatka o tem koliko jim moraš plačevati ne smejo povedati :)
The truth is rarely pure and never simple.

radmannsdorf ::

Tudi jaz sem normiranec in na srečo imam dobro računovodjo, ki mi je že prvi dan napisala koliko bom moral mesečno plačevati akontacije dohodnine:)
Je pa super za normirance od 1.1.2015 dalje, ko se nam višina priznanih stroškov iz 70% poviša na 80% in s tem se zniža višina akontacije davka.
In meja za normirano poslovanje se z 50k letnega prometa, viša na 100k letno.

Mavrik ::

radmannsdorf je izjavil:


In meja za normirano poslovanje se z 50k letnega prometa, viša na 100k letno.


Pri tem velja opozorilo:

1.) Samo za tiste, ki imajo dejansko "polni" s.p., torej ne za "popoldance"
2.) Meja za zavezanca za DDV ostaja na 50k
The truth is rarely pure and never simple.

Yohan del Sud ::

Moja izkušnja je enaka, z bolj srečnim koncem.

Oktobra (ko so tudi uvedli ta nov način obveščanja) mi je končno dojadilo, da sem imel na edavkih na enem kontu že 200 eur plusa (dohodnina) in na drugemo toliko minusa (ddv zavezanec). Po krajšem dopisovanju po e-pošti sem ugotovil, da se da to urediti za lastno elektronsko vročenim obrazcem (NF-LD) za preknjiženje kontov. Kar sem tudi uredil.

Šele čez kakšen mesec sem ugotovil, da so me za ta znesek par dni prej brezpogojno terjali. Obvestila na email nisem dobil, četudi podatek v osebnih nastavitvah je. Za to je treba to posebej nastaviti še v eVrocanje-POS. Razen bežne spam novice na njihovi strani, ki je seveda ne gre jemati resno, nisem zasledil nič drugega.

Če teh kontov ne bi samoiniciativno izravnal, ker so mi šli na živce, bi imel iste težave kot OP.
Kartica sedaj sicer štima, ampak je uradno dokument še vedno v obdelavi. Originalno obvestilo pa je iz arhiva izginilo. Orenk beta.
www.strancar.com

FrEaKmAn ::

OK. Danes sem bil na banki da preverim zakaj so mi trgali isti znesek z več računov in ugotovim, da naj bi zakon deloval tako. Ko sodišče odloči izvršbo, VSE banke izvedejo izvršbo oz. trgajo z VSEH računov, ki jih oseba ima. Ta denar prenesejo k primarni banki, ki potem nakaže FURSu in višek vrne nazaj na račun. Pri tem pa vsaka banka lepo zaračuna stroške in dodatne provizije.

Zanima me, ko ste prej omenili, da bi me moral moj računovodja obvestiti. Ali je to res? Se njemu tam karkoli prikaže/dobi obvestilo, da je njegova stranka dobila opomin ali kakršnikoli dokument?

Če bi že takrat vse rešil, bi imel mnogo manj stroškov. Sej na koncu meseca ga plačujem, da potem nimam takšnih skrbi, right?

Invictus ::

Računovodji si dal dostop do svoje s.p. preko davkov. On bi to moral vedeti, ti pa tudi da je akontacijo dohodnine treba plačati.

Dobi si popust na naslednje toliko časa za kolikor denarja si na izgubi. Ali še bolje, zamenjaj računovodjo, ali pa to postani sam. Saj za s.p. ni težko.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prispevki s.p.-ja (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
18145947 (9731) fikus_
»

Odprtje normiranega spja (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16440356 (15231) Recordman
»

Freelance, sp, in davkarija (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10421211 (14557) maticb492
»

Kazen FURS

Oddelek: Loža
467228 (4561) St235

Več podobnih tem