» »

UEFI???

UEFI???

Grizzly ::

Zdravo! Zadnjo osnovno ploščo sem kupil pred 5 leti in od takrat ne spremljam razvoja, zato lahko rečem da me je malo povozil čas. Zdaj pa gledam kakšne so novejše osnovne plošče in vidim, da je veliko novih stvari, ki jih ne razumem.

Do nedavnega je bil na ploščah samo BIOS, potem so dodali še Dual BIOS (2 čipa z BIOS-om), sedaj pa se pojavlja še UEFI - o katerem ne vem nič. Nahitro sem prelistal eno 3 leta staro temo (tudi na tem forumu) in se nekako niso mogli zmeniti kaj je EUFI... gre za nadomestek BIOS-a, dodatno komponento ali samo programsko opremo na disku. Proizvajalci osnovnih plošč navajajo tako BIOS kot UEFI, zato predvidevam, da se oboje upoablja.
Zanima me, kaj točno je ta UEFI??? ...pa pustimo zdaj to, da je uporabniški vmesnik bolj prijazen. Je nadomestek BIOS-a ali vmesni člen med BIOS-om in OS? Kaj omogoča, česar "navadni" BIOS nima? Kje je UEFI shranjen (disk, čip na plošči) in ali se ga lahko zamenja/updata?

Hayabusa ::

brodul ::

Domnevam, da te zanima iz firbca.

UEFI strikno receno je samo vmesnik (as in protokol/dogovor) med necem, kar je na cipu (firmware) in necem kar se nalozi iz diska(/ali celo dodatnega cipa pri zagonu) (bootloader, kasneje OS).
UEFI potem folk rece tudi firmwaru na cipu, ki podpira UEFI vmesnik (protokol/dogovor). Zakaj je folk to sel delat?
Ker se je bilo nesmoterno delat hacke na BIOSu, ki je star in ne tako modularen. Kar pomeni, da je mozno dodati podporo za custom/prilagojene vmesnike ali preverjanje kode, ki se bo izvedla (SecureBoot).

Firmware se povecini lahko upgrada (odvisno od cipa) prav tako protokol (dogovor, neki kar je na papirju).

A ma UEFI neke hude posledice za koncnega uporabnika?
Ne

A je to res?
UEFI sam je dobro napisan oz. je bil ze cas, problem je samo kako se ga bo oz. se ga je implementiralo, kar je odvisno do proizvajalcev in pritiskov razvijalcev. Linux uporabniki smo bili zazskrbljeni, ce bi proizvajalci rekli, da nebi bilo mogoce izklopit SecureBoota, kar pomeni, da je skoraj nemogoce potem na racunalniku pognati program, ki si ga sam prevedel (GRUB LILO, mogoce kernel sam).
Po drugi strani bi se najbrs nasel proizvajalec, ki bi to omogocal in vsi (napredni uporabniki) bi kupovali tiste plosce.
To se ni zgodilo v taki hudi meri, da bi jaz osebno imel tezave. Ne vem, kako je z Windows8 tablicami. Domnevam, da tam lahko tece res samo windows.
Seveda se, da tudi na druge nacine prepreciti, da nekam ne das linux ali karkoli drugega. Pac sam UEFI z tem nima nic.
Pretending to be a mature adult is so exhausting.

Grizzly ::

Ja, zanima me iz firbca... da vidim, kje je hardware danes. Pa tudi zaradi tega, da bom vedel na kaj paziti, ko bom kupoval plato ali kolegu nameščal nove windowse.

Iz članka v Wikipediji (objavil Hayabusa) sem razumel, da gre za vezni člen med operacijskim sistemom in programom osnovne plošče (recimo temu firmware), ki naj bi sčasoma zamenjal ta firmware. Tako, kot praviš, brodul. Pa poglejmo, če razumem...

Torej, če gre za vmesni člen, se za končnega uporabnika nič ne spremeni. Zagon še vedno poteka v zaporedju: firmware (BIOS) > vmesni člen (UEFI) > operacijski sistem. Potemtakem ta vmesni člen ni nič novega, ampak nekaj kot bootloader (GRUB)?

Ampak bootloader je naložen na disku, potem predvidevam, da se tudi UEFI naloži na disk, preden namestimo OS? Me pa zmede to, da ga navajajo proizvajalci osnovnih plošč, kar nima (če je naložen na disku - tako kot bootloader) nobene veze z osnovno ploščo.

Druga stvar: Prej sem omenil, da naj bi sčasoma zamenjal današnje BIOS-e. Če je to mišljeno dobesedno, potem naj bi se UEFI shranjeval v čipe, kjer je sedaj BIOS. To pa je z vidika uporabnika spet isto... vloga ostane enaka, le ime se spremeni.

Sem to prav razumel, ali sem stvari pomešal?

brodul ::

Ne, UEFI ni bootloader. UEFI strikno je vmesnik (ni cisto isto kot protokol), neke vrste dogovor. Plasticno bi lahko rekel, da je to tako kot slovenscina. Niti ti slovenscina, nisem jaz slovenscina. Oba pa znama/znava slovensko ;). Ker si ljudje ne morejo pomagat, delajo analogijo z BIOS. Na starih racunalnikih je bil BIOS dejansko cip. Razlog v tem tici, da se jih je dalo zamenjati, ker je bilo dajat not cipe, katere lahko prepises drago. Ceneje servisu dat ROMe, da so jih serviserji menjali. Hrati pa se niso mogli tako enostavno zbrisat. Casi se spreminjajo in ni vsaka komponenta na svojem cipu, lahko je lahko ni. Uefi je dogovor kako "povezat" firmware in boot loader in, da se to poveze je potreben spet nek kos firmwara. Zdaj lahko reces, da je to UEFI. Kje se ta stvar(strojna koda ter spomin za tvoje nastavitve)/logika fizicno nahaja niti ni pomembno. Lahko je vse (CPU, grafa, zvocna, hardwarerandom generator) na enem cipu. Bootloaderji so pa stvar, ki se prva nalozi ko jo BIOS ali UEFI klice, ko je koncal svoje stvari. Bootloaderji so stvar na master boot record sektorju (nicti sektor), v zacetku je BIOS skrbel predvsem zato. Potem se je folk spomnil da bi raje mel sliko maticne plosce pri bootu, kasneje so ljudje hoteli overclockat racunalnike kar iz windovsov. Ne bos verjel bootloadarje si lahko v gnu/linux okolju zbiramo. Najbolj tipicen je GRUB ( GNU GRUB @ Wikipedia ) ali pa LILO ( LILO (boot loader) @ Wikipedia ) . Ta dva lahko delata dodatne stvari, ker sta razsirljiva tako kot UEFI. Npr. dekriptirata diske, da se lahko zazene gnu/linux distribucija. Tipicen primer, da se slika operaciskega sistema v celoti nalozi v RAM in zazene od tam (linux live cdji).


Upam, da kaj pomaga. Ne me neki ful drzat za besedo, ker nisem informatik. :D
Pretending to be a mature adult is so exhausting.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: brodul ()

k4vz0024 ::

Se da UEFI priklicat v Windowsih?

Goran's Blog ::

Na moji strani si lahko nekaj od UEFI-ja prebereš.
UEFI

Lp

nejcv ::

Napisem se pod to temo.. Imam tezavo z instalacijo windowsev iz usbja na novem asus prenosniku, nekako mi ta uefi onemogoca boot iz usbja, sem prebral ze veliko tujih forumov, vendar nikakor ne najdem resitve. Imam bios version 216. Hvala za pomoc

Zvezdica27 ::

lp,

saj smo ti že v oni temi povedali: pravilno zapeči bootable usb (nimam pojma kako to v win narediš) in vklopi legacy mode v UEFI (izklopi secure boot). Po tem ti bo UEFI delal kot normalen BIOS.

zz

Nwanko ::

S tem programov se da naredit bootable uefi usb,sem probal sam in deluje.

http://rufus.akeo.ie/


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako bootati iz USB na Windows tablici?

Oddelek: Operacijski sistemi
111888 (1537) Compufreek
»

Namestitev sistema

Oddelek: Pomoč in nasveti
182509 (2136) BorutK-73
»

UEFI - kako ponovno namestiti windows 8

Oddelek: Pomoč in nasveti
3610556 (8070) krepki
»

Coreboot prihaja na prenosnike

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
4110585 (7589) Icematxyz
»

MSI želi odpisati BIOS, prihaja UEFI (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Matične plošče
7718981 (16426) Jst

Več podobnih tem