» »

Kateri digitalni fotoaparat naj kupim?

Kateri digitalni fotoaparat naj kupim?

Temo vidijo: vsi
««
63 / 133
»»

Okapi ::

Kupi 570 in začni fotkat.

O.

hrenovka ::

Ops, narobe sm napisal. Izbiram med A470 in A590.

Tudi 470 bo čisto OK. Kot sam praviš, te dodatne zadeve ne zanimajo. Če se bo kasneje izkazalo, da vseeno rabiš kaj več, boš pa kupil boljšega in takrat boš že tudi vedel, kaj v resnici potrebuješ in kateri model je zate najprimernejši.

O.

kocba ::

Hej,

Moram si kupiti novi fotoaprat, mi je stari padel v vodo in sel po gobe. Gledal sem nove modele Ixusa 980 IS in 970 IS ter SOny T500, T700 ali pa celo T900 v tujini.

Zanima me, kateri telefon bi bil boljsi od teh, in ce se splaca kupiti taksen telefon za priblizno 300€.

Pri Sonyu mi je vsec, da je tanjsi in da objektiv ostane v ohisju. In mislim, da snema filme v boljsi locljivosti.

Skrbi pa me:
touch pad zaslon, kaj ce se obrabi in ne bo vec tako kakovosten v prihodnosti. Pa se prstni odtisi se vidijo na njem.
Velik zaslon, ki verjetno porabi dosti baterije.
Pa se zaklopec za slikanje, ki gre gor in dol, je mozno da bo v prhodnosti slabse deloval, in se zacel samodejno odpirat?

Pri canonu me predvsem moti, da gre objektiv ven.

Kaksne so kaj tehnicne specifikacije, katera znamka je boljsa? Baje canon dela bolj kakovostne slike, glede barv in ostrine.

Pixli niso posebaj pomembni, saj ne bom tiskal plakatov. Je pa fajn, da ima cim vecji opticni zoom.

http://www.sony.si/product/dsc-t-series

http://www.canon.si/For_Home/Product_Fi...

blackbfm ::

Najcenejši digitalec ima bolšo sliko kot katerikoli telefon, tko da ne sanjaj neki:P

destiny ::

Če bi izbiral med Canonom in Sonyjem bi izbral Canona. Bi pa na tvojem mestu kupil Fujijev f200exr. Pri dobri svetlobi sicer ni razlik med tem in Canonovim Ixusem, pri slabi se pa precej pozna... So pa to fotoaparati, ne telefoni :D

tattoo ::

Pozdravljeni, do četrtka "morem" kupit digitalni fotoaparat za roj. dan.
Za nakup imam 100€. Malo sem gledal na mimovrste in enaa, vendar sam nisem prepričan kaj je prevzaprav v redu (lahko tudi v Avstriji). Mogoče, da vas malo usmerim, ali so sploh digitalci do 100€ vredni nakupa? Uporabljal se bo za domačo rabo,
kakšne izlete, itd., skratka nič profesionalnega. Vsakega linka, do spodobnega digitalca bi bil hvaležen:)

Vzemi Nikon L18. Kot sem gledal na ceneje.si, je AFAIK najboljši do 100 €. Za nezahtevno rabo bo čisto OK.
http://www.ceneje.si/CX0007F35F_-_nikon...

O.

Kaj pa tega: http://www.mimovrste.com/artikel/173029... ? Po specifikacijah sodeč je videt boljši, kot tvoj Nikon.

Po specifikacijah mogoče, v resnici pa niti slučajno. Spodaj je link do zaupanja vrednega testa poceni fotoaparatov, notri je ta Nikon, ki ga predlagam, in en model boljši Kodak od tega, ki si ga našel, in Nikon je ocenjen bolje.
http://www.dpreview.com/reviews/Q408bud...

O.

Kensei ::

Panasonic LUMIX DMC-LS80

http://www.dpreview.com/news/0801/08012...

Cena je okol 100€ odvisno kje kupiš zadevo

marko20 ::

še en glas za LS80

Ta Panasonic se mi kar dopade ja, čeprav me malo moti ocena na mimovrste :) Sicer pa me zanima, če je razlika med Panasonic LUMIX DMC-LS80 in Nikon L18 velika? Ker pri Nikon L18 še zraven dobiš darilo Coolkit (polnilec, baterije in torbica) in se mi zdi zelo priročno, kot darilo.

je razlika med Panasonic LUMIX DMC-LS80 in Nikon L18 velika?

Ni. Za povprečnega nedeljskega fotografa sta oba OK. Panasonic je v par podrobnostih res boljši (ima umirjevalnik slike, na primer, kar pa pri teh fotoaparatih ne pride zelo do izraza, in malenkost bolj širokokoten objektiv), po drugi strani pa ima Nikon večji zaslon LCD, kar je marsikomu bolj všeč.

O.

Hvala za vse predloge in odgovore.

Eno vprašanje še:) Odoločil sem se za nakup Panasonic Lumix DMC-LS80 , ki ima na enaa ceno 104€. V BigBangu sem našel PANASONIC 08 DMCLS80 SILVER , ki stane 99€. Zanima me, če je kakšna razlika zaradi oznake Lumix na enaa in 08 v BigBangu, saj bi preveril po lastnostih, samo na BigBangovi strani niso napisane. Hvala.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tattoo ()

Ni nobene razlike.

O.

koyotee ::

A ima kdo mogoče slovenska navodila za canon sx10is, ker je oče dobil fotoaparat iz tujine, in ni ravno poliglot :))
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

Če obvlada še kaj drugega razen slovenščine, lahko pogledaš na netu za navodili (ponavadi se dobijo nemška, italijanska, francoska ...), slovenskih se pa menda ne dobi.

O.

Andruxa ::

Kaj menite, se mi za naprednejše amatersko fotografiranje bolj izplača vzeti kakšen nov kompakt, naprimer Canon S5 IS ali raje za isto ceno kakšen rabljen zrcalno refleksni,recimo na bolhi je kar nekaj tega, na hitro (ko tehtate privzemtite da ne bom ogoljufan in da bo rabljen aparat res delujoč rabljen aparat, to je pač moje tveganje):

http://www.bolha.com/oglas382468103/can...
http://www.bolha.com/oglas3456853/eos-4...

kaj je treba paziti pri rabljenih zrcalno refleksnih aparatih?
Lp, A

kuglvinkl ::

Rabljen DSLR. To je vse kar šteje. Jest sem Canonov G6 prerastel v dveh mesecih. Pa sploh ni slaba point-and-shoot kamera.

Ptem sem prešaltal na D200, ki mu je tut manjkalo ene par stvar, zdej pa D700 nudi vse kar rabim.

Bistveno je, da te orodje ne omejuje.
Your focus determines your reallity

Zgodovina sprememb…

Zrcalno-refleksni fotoaparat se po mojem splača vzeti le, če si s kompaktom že naredil nekaj tisoč posnetkov in ugotovil, da te omejuje. Kot prvi fotoaparat to pomojem ni.

Pri rabljenih zrcalno-refleksnih je najbolj kritičen zaklop. Če je uporabnik veliko fotografiral, se lahko njegova življenska doba bliža koncu. S tem, da je menjava zaklopa draga.

O.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Na enem D100 je blo narejenih več kot pol milijona shotov. Pač delovni konj. Ko prtisneš sprožilec, se ti zdi, da ti bo vse v rokah ostalo :) Pa dela vseeno, včasih pobegne AF, ampak dela.

bluefish ::

@kuglvinkl: sem si malo ogledoval tvojo galerijo in vidim, da imaš predvsem BW. To delaš v PS avtomatsko pretvorbo ali na roke?

Okapi, a se mogoče da diagnosticirat zaklop, ki se bliža koncu svoje življenske dobe? A bi mi znal povedat kako če je možno?
Lp, A

Okapi, a se mogoče da diagnosticirat zaklop, ki se bliža koncu svoje življenske dobe?

Se bojim, da ne. Vsaj ne na kakšen razumno dosegljiv način.

O.

Da se diagnosticirat, vsaj na nikonih. Poguglej.

@blueFish. Ni tle avtomatike. Vse fotkam v RAW in potem v Lighroomu spreminjam parametre.

@kuglvinkl, jaz ne najdem kako bi diagnosticiral izrabljeno zaklopko, ki se bliža koncu. Razen če si mislil na stevilo posnetkov, ki jih nekateri aparati pišejo v sliko (EXIF header), da bi s tem podatkom ocenil obrabo in sklepal na preostalo življensko dobo. Samo kolikor sem poguglal še to sploh ni pravilo in obstajajo modeli, ki stevila posnetkov ne zapisujejo .... si mislil kaj drugega?
Lp, A

Ne, prav to sem mislil. Sej to je edino merilo.

Pa sej to ne gre v tri krasne kar tako...

#000000 ::

Ker aparat do 100 evrov za makro slike ? canon powershot S2 IS je baje zlo dobr za ta namen ?

koyotee ::

Majo slo navodila. Fotru so odgovorili s canona slovenija, da stanejo 20€ :S men pa so odgovorili naj kontaktiram servis. Bomo videli
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

OChack ::

Pred kratkim sem nabavil Samsung WB500 ki ga sicer pri nas še ni po štacunah, je pa že pri uvozniku, stvar mi je zelo všečna, saj ima v majhnem ohišju 10x optični zoom, 24mm širokokotni objektiv, HD video, in kar je zame najbol pomembno: ročne nastavitve ostrenja, fokusa, zaslonke.... torej skoraj tako kot DSLR, vendar pa kot večina kompaktnih digitalcov odsvetujem uporabo nad ISO400, saj po mojem mnenju razn DSLR noben drug kompaktnež ne izdela dovolj dobre fotografije.
 sams

sams

Int€l inside, IDIOT Outside

Zgodovina sprememb…

• spremenil: OChack ()

niaeva ::

V prihodnjih dneh nameravam kupiti digitalni fotoaparat v vrednosti do 500eur max. 600eur. Potrebujem malce boljši fotoaparat za študij.. (slikanje predmetov, narave, slavb...)
Rada bi kupila fotoaparat z dobrim objektivom, zoomom, vendar ker sem še začetnica bi prosila za kakšen nasvet... Fotoaparat bi lahko bil tudi rabljen...

Po mojem bo zate najboljši kakšen cenejši zrcalno-refleksni, ki ga kupiš v kompletu z dvema objektivoma. Recimo:

http://www.ceneje.si/CX000833BE_-_olymp...

ali

http://www.ceneje.si/CX0007FD99_-_sony-...

Druga možnost je nekaj takega:
http://www.ceneje.si/CX000A252E_-_canon...

Imaš pa še druge možnosti, na primer, če bi rada kaj manjšega, ali kaj cenejšega. Kot začetnik namreč ni nujno, da boš znala izkoristit vse prednosti teh fotoaparatov in bi bil morda kateri od cenejši enako dober. Na primer:
http://www.ceneje.si/CX0008BB1A_-_panas...

Pa ta Samsung nad tabo tudi ni slab.

O.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

zcetrt ::

Še pred kratkim se je dalo dobit Nikon D80 + 18-70mm za 600 EuR. Največ fotoaparata za svoj denar, po mojem.

Če rabiš za študij in imaš tudi kaj veselja do fotografiranja, potem ne kupovat kompakta. Kiti, kjer poleg bodya dobiš še dva objektiva in stanejo pod 600 evri, pa so bolj kot ne revščina. Objektiva ti bosta kmalu preslaba, prodat pa se jih ne bo dalo. Mislim, da je za začetek en objektiv dovoj. Potem pa vidiš, kaj ti manjka. Canonovi in Nikonovo 18-55 s stabilizacijo so zelo solidni. 18-70 oz. 18-105 VR pri Nikonu pa že kar več kot e solidna. Pri Canonu pa je podoben 17-85 IS.

Olympusa ne poznam dobro, ampak mi ni všeč, da uporablja manjša tipala in format slike 4:3.
4.

so bolj kot ne revščina. Objektiva ti bosta kmalu preslaba

Jaz bi rekel, da za začetnika, ki se namerava nekoliko resneje posvetiti fotografiji, so čisto OK, pa za večino naprednejših fotografov, ki fotk ne nameravajo prodajati, niti sodelovati na razstavah, prav tako. Če pa čez čas ugotoviš, da te zadeva bolj zanima in te ta oprema omejuje, pač kupiš nekaj boljšega - takrat tudi že bolje veš, kaj sploh potrebuješ.
Če imaš en sam objektiv, po možnosti tisti iz kompleta, ti hitro zmanjka na širokokotnem ali teleobjektivnem koncu (kar je oboje precej pomembno pri slikanju arhitekture). Mimogrede, glede razpona je predlagani Olympusov komplet boljši od Sonyjevega.

Sicer pa začetnikom, ki ne vedo, kaj bi točno radi, vedno svetujem nekaj bolj skromnega, ker se v večini primerov izkaže, da imajo ljudje opremo, ki je ne izkoristijo do konca. Se je pa seveda vedno treba odločit za nek kompromis, še posebno, če imaš omejena finančna sredstva.

Olympusom nič ne manjka, zaradi manjših tipal so fotoaparati in objektivi manjši in lažji, kakovost fotk pa je še vedno več kot dovolj dobra za večino namenov.

O.

Ma jebeš zoom. Začet moraš s fiksnim. Jest sploh ne vem, če znam delat z zoomom. Ko hodim po ulci, točno vem, kolk bo padlo na senzor. Isto ko bi mel slikar čopič, ki mu lahko poljubno določiš debelino.

Pa tut fiksne leče v bistvu majo zoom, tvoje noge. Da ne omenjan ostrine in hitrosti. Si predsatvljate zoom lečo, ki zmore 1.4?

Zgodovina sprememb…

AvtoR ::

Za cca 350€ bi jaz za malo bolj zahtevnega začetnika predlagal Lumix FZ28 ali Canon sx10.
Oba ponujata zmogljivo inteligentno avtomatiko, kakor tudi popoln ročni nadzor
in s tem veliko kreativne svobode.
Oba imata superzum objektiva, ki pokrivata tako širokokotno kot tele področje.
Iz lasnih izkušenj lahko povem, da da tak zum čisto novo dimenzijo fotografiranju.
Slikaš lahko detajle, ki si jih sicer lahko opazoval le od daleč.
Lumix zajema slike tudi v RAW formatu.
Tule sta obširna testa:
http://www.cameralabs.com/reviews/Panas...
http://www.cameralabs.com/reviews/Canon...

Ko ga prerasteš, ga prodaš ali pa ga obdržiš za drugi aparat.

Rad bi videl dobro fotko, ki je narejena s kompaktom na 10+ kratnem zoomu. In dobro fotko, ki je narejena z objektivom z blendo nad 5.6 nad 200mm goriščnice. (dobro, ne povprečno ali celo brezvezno in streseno)

Take goriščnice rabiš za fotografijo živali in športa. Ampak tam potrebuješ VR, hitro ostrenje in zaslonko vsaj 2.8. Težko me prepričate, da so ti objektivi kaj več kot marketinške limanice

Olyimpus ima taka tipala zato, ker so leče cenejše (za izdelavo. Za kupit so še vedno drage :)). 4:3 razmerje se je že skoraj popolnoma umaknilpo iz računalniškega sveta, počasi se umika iz razreda kompaktov, oni ga pa tlačijo v "resne" DSLR-je. Verjamem, da je aparat popolnoma soliden in celo dober. Ampak s tem razmerjem so le še izboljšali izkoristek izrisa leče in s tem še nekaj pridobili na dimenzijah. Format 3:2 mi je dosti bolj všečen za pogledat...

Vsak se na koncu odloči sam.
4.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: zcetrt ()

OChack ::

Rad bi videl dobro fotko, ki je narejena s kompaktom na 10+ kratnem zoomu. In dobro fotko, ki je narejena z objektivom z blendo nad 5.6 nad 200mm goriščnice. (dobro, ne povprečno ali celo brezvezno in streseno)........
no moj WB500 naredi solidno sliko, seveda je nujno uporabiti ročni fokus in pa seveda ne smemo pozabiti pogoja kot je lep sončen dan oziroma dovolj svetlobe..........
Int€l inside, IDIOT Outside

Saj mogoče zvenim malo čudno... Ampak res se mi zdi, da se vedno bolj prodajajo številke. In kvantiteta. So pa tudi potrebe in zahteve različne.

Je pa pohvalno, da gredo kompakti tudi v široki kot. Ta Samsung, ki ga imaš, je mnogokrat bolj uporaben pri 24mm ekv. kot pri 240mm.
4.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: zcetrt ()

AvtoR ::

Saj mogoče zvenim malo čudno... Ampak res se mi zdi, da se vedno bolj prodajajo številke. In kvantiteta. So pa tudi potrebe in zahteve različne.

Je pa pohvalno, da gredo kompakti tudi v široki kot. Ta Samsung, ki ga imaš, je mnogokrat bolj uporaben pri 24mm ekv. kot pri 240mm.

Odvisno za kaj ga rabiš! Lažje je narediti dober fiksni objektiv kot dober zoom objektiv, sploh z razmerjem 10 in več.
Še glede UZ kompaktov: res je brez veze v njih tlačit tipala z vedno več pikamai.
Mislim da je glede na velikost tipala optimum nekje pri 6m pikah.
Po drugi strani: sam posedujem Lumix FZ28. Za ta razred dela zelo solidne fotografije za amatersko rabo.
Baje ga marsikateri profesionalec uporablja za rezervo.

smilyxx ::

Če slikaš zunej lohk tud s 55-200 4-5.6 nardiš dobro sliko, pa magar iso mal dvigneš in ga zapreš na 11. Ja tud šport se da, seveda ob slabih pogojih lohk na dobro fotko jitr pozabiš.

Čist luštni zoomi so ranga 70-200 f4. Hitr, mejhn, pa še velik lažji za prenašat kot krava z 2.8 blendo.

Glede zoomov je pa tako, sam si težko predstavljam reportersko fotografijo brez. Sej so ostri pa use, sam hudičevo nepraktični, sploh ko stojiš v gužvi s še 20 drugimi reporterji in se boriš za tisti košček prostora. Če se pa ukvarjaš z bolj umetniško fotografijo, oz. ti ponuja prostor za gibanje so pa definitivno way to go.
Save water.
drink beer.

iceurb ::

Mene zanimajo fotoaparati do 200€. Zdaj na prvi pogled mi je všeč Sony Cyber-Shot DSC-H10 ampak nisem nek poznavalec tega zato sprašujem vas kaj priporočate. Uporabljalo bi se v vsakdanje namene =)

globoko grlo ::

če koga zanima se dobi pentax K20d za 620e pri besnemu
pogoj je edin registracija na pentax forumu, ker je to akcija v sodelovanju z pentax forumom, infocono in foto beseničar

sam tok za info

aja, zaloge omejene

sam sem ga kupil in sem čist hepi :)

bluefish ::

predvidevam, da kit 18-55?
Za 620€ nedvomno mikavna izbira proti Canon 450D.

Pentaxi nekoliko šepajo pri šumu... Ampak ohišje je pa svetlobna leta nad 450D.
4.

globoko grlo ::

18-55 II, to je druga verzija, ki je baje občutno boljša kot I verzija.
po testih se dobro obnese

pentax mal jebe šum, pa ne preveč, kar je bolj moteče je hitrost AF
za šport, plese, dirke ni primeren, oz. morš met srečo
sej da se, ni pa ravno lahko oz. velik fotk stran vržeš

za normalno/družinsko/popotniško/frocovje fotkat uporabo je pa super

awake ::

Rabim nujno novega digitalca in sicer pogoj je da je čim manjši in lahek. Uporabljal pa se bo za slikat stroje v proizvodnjah (zaprti prostori, slaba svetloba) in za potovanja... Trenutno sem gledal Sonya w-150 in Panasonica dmc-ls80 ,ki je kar nekaj cenejši . Je to dobra izbira ali je še kakšen drugi primernejši?

JayKay ::

kaj pa kaki Canon, recimo 590IS ali pa 720IS če rabiš za malo dnara
««
63 / 133
»»