» »

Trolanje?!?

Trolanje?!?

SmeskoSnezak ::

Že nekaj časa opažam to besedo v odgovorih, zdaj pa so jo še začeli zlorabljati v napačnih temah za moje pojme. Še jaz sn bil "napaden" da trolam. Pa me zanima definicija ali pa da razčistite/mo vselej zaenkrat kaj sploh pomeni trolanje, ker mislim da že vsak ma svojo definicijo/mišljenje kaj je trolanje ali karkoli pač to pomeni. Mogoče kak moderator pove, kateri prispevki so brisani , ker so "trolanje"... torej, da se na primerih pokaže mogoče kako se lahko hitro to zlorabi v povsem napačne namene.
@ Pusti soncu v srce... @

PacificBlue ::

GOAT.

T0RN4D0 ::

 trollface

trollface



Če lahko ukradem genijalen stavek iz wikija:"The idea of defining trolling is in many ways comical at best."
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Dr_M ::

Sej bi ti kej lepega napisal, ampak raje ne bom izzival.

In v tisti tvoji temi si dejansko trollal.
Tema se zacne, katera barva vpije najvec svetlobe, da te ne bodo prevec motile lucke iz racunalnika. Vse lepo in prav.
Potem si pa temo obrnil na neko znanstveno fantastiko in zacel napadat folk, ker ti nihce ni podal nekih znanstvenik povezav.
Torej, nacrtno si v lastni temi zacel poceti tole (definicija trollanja):

One who posts a deliberately provocative message to a newsgroup or message board with the intention of causing maximum disruption and argument


Zato pa sn te napado da trollas.
(joj,kok se glupo bere tale stajerscina)

Upam, da smo razjasnili zadevo :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

oemdzi ::



Bil bi presenecen, ce bi vedel kolikokrat je to 2. stvar. Le redki trolli uspevajo biti tako pristni, da si se kaksno uro razbijas glavo kaj bi ta osebek lahko bil :D

SmeskoSnezak ::

No ja, provokativen pac nisem bil. To si eni ocitno domisljajo.
@ Pusti soncu v srce... @

imagodei ::

Evo, malo ozadja o trolih in trolanju

Trolanje je termin, ki izhaja še iz dobrih starih časov Useneta, ki je, recimo, nekakšen prednik današnjih forumov. Kaj točno je trolanje (trolling) je težko zajeti v eno kratko definicijo, načeloma pa so troli ljudje, ki uživajo biti v centru pozornosti (attention whore), kar dosežejo na različne načine - skupno vsem pa je, da želijo provocirati in se norčevati iz sogovornikov. Trol uživa v pozornosti, odgovorih na svoj post; še najbolj, če drugi udeleženci v debati ne ugotovijo, da jih trola. Zato je trolanje tudi svojevrstna umetnost. Slabi troli bodo pač postali žaljive, poniževalne komentarje oz. očitno neresnične zgodbice (tipičen primer zanič trola je softić.

Vrhunec trolanja je, da trol sodelujoče čim dlje vleče za nos tako, da se s posti sprehaja po konici noža - objavlja provokativna stališča, neargumentirane ali na videz argumentirane trditve, se sklicuje na lastno avtoriteto, ostali sodelujoči pa se resno ukvarjajo s trolom in njegovimi stališči. V tem smislu je bil trol nemalokrat tudi Thomas. Ne glede na trolov namen je namreč posledica trolanja ta, da nivo debate pade. Nemalokrat v zmerjanje in offtopic zapadejo tudi tisti sodelujoči, ki želijo sodelovati v argumentirani in pošteni izmenjavi mnenj.

Če je trolanja preveč, se marsikateri forumaš odmakne iz debate, celo iz foruma. Trolanje je zelo destruktivno, ker izkušenega trola v določenih primerih težko zaznajo tudi moderatorji, debata pa na ta način zgublja na kvaliteti, iz nje odhajajo ljudje, ki bi lahko prispevali kaj vsebinskega.

Še par definicij iz neta:
Troll--An individual who regularly posts specious arguments, flames, or personal attacks to a newsgroup, discussion list, or in email for no other purpose than to annoy someone or disrupt a discussion. Trolls are recognizable by the fact that they have no real interest in learning about the topic at hand--they simply want to utter flame bait. Like the ugly creatures after which they are named, they exhibit no redeeming characteristics, and as such, they are recognized as a lower form of life on the Net, as in, "Oh, ignore him, he's just a troll."


On Usenet, a Troll is someone who posts messages in newsgroups with the deliberate intent of provoking flames or heated discussion or, in the case of a destructive troll, an attempt to destroy the group.


In Internet slang, a troll is someone who posts inflammatory,[2] extraneous, or off-topic messages in an online community, such as an online discussion forum, chat room, or blog, with the primary intent of provoking readers into an emotional response[3] or of otherwise disrupting normal on-topic discussion.[4]


Proti trolom in trolanju se običajno borimo na dva načina. Še iz Usenet časov, ko je v grupo lahko postal kdor koli in skupine niso bile moderirane, izhaja glavno vodilo: Do not feed the trolls. Ne glede na vrsto trola, vsi troli hrepenijo po pozornosti. Verjetno gre za ljudi, ki imajo globoko v sebi hude rane in pač onanirajo, ko se ljudje ujamejo na njihove poste. Bolj kot se ukvarjaš s trolom, bolj z veseljem trola. In seveda - če ga ne futraš, umre (i.e. zapusti debato, forum).

S pojavom moderiranih forumov se je pojavil tudi drug način boja proti trolom: brisanje očitnih trol postov. Moderiranje oz. brisanje lahko normalnim udeležencem foruma prihrani ogromno živcev; še vedno pa ostajajo vrste trolov, ki jih je težko prepoznati. V širšem pomenu besede je trol namreč lahko tudi oseba, katere osnovni namen sicer ni uničevanje debate, je pa nadvse naduta, ne sprejema argumentov nasprotne strani, se sklicuje na lastno avtoriteto in meni da je intelektualno superiorna od ostalih udeležencev debate. Tudi tak trol, čeprav zavestno ne želi uničevati teme, ima nanjo negativen vpliv. Velja namreč, da kdor koli postavlja kontroverzne trditve, mora zanje navesti argumente, dokaze. Izogibanje temu je navadna besedna driska in izčrpavanje sogovornikov z vztrajnim ponavljanjem spornih navedb. To je trolanje po definiciji.

Na forumih je zato osnovna zahteva argumentirana debata, ontopic in je prepovedano vsakršno žaljenje ter obrekovanje sogovornikov.
- Hoc est qui sumus -


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Slo-tech - kako blokirati nadležne uporabnike (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9610473 (6720) jype
»

Apple izgubil tožbo, mora plačati pol milijarde dolarjev (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Tožbe
7324893 (20647) no comment
»

Odprto pismo slo-techu (strani: 1 2 )

Oddelek: Slo-Tech
637329 (5377) Pyr0Beast
»

trollanje

Oddelek: Loža
304865 (4185) xyd1

Več podobnih tem