Forum » Omrežja in internet » Postavitev domacega omrezja in deljenje internet povezave
Postavitev domacega omrezja in deljenje internet povezave
MagElan ::
hmm. pri meni je pa nastopo en problem. pri prijeteljih sem hotel vzpostavit novo omrezje in se mi je zataknilo. imajo namrec kabelski internet, router in switch. in ker imajo veliko hiso ni varjante da bi meli routerja poleg modema, tako da sem zelel priklopit switch na modem in potem routera v drugem prostoru na switch. tako dela ampak samo za racunalnik, ki je na routeru ali wirelessu. (ip/gw/dns na routeru nastavim od ISPja) problem se pojavi, ko hocem se en racunalnik, ki je v istem prostoru kot switch prikljucit na omrezje (switch). ipja od ispja ne morem vec uporabit, avtomatsko nic ne dodeli, druge stevilke ne palijo,... gre se za wireless, da bi bil na oni strani kjer je zdaj router, tako da, ceprav bi delalo, ne bi rad menjaval routerja pa switcha. nekaj v tem smislu bi rad naredil prosim za pomoc. lahko tudi kak link, bilokaj :D
hvala
hvala
-=MagElan=-
Zgodovina sprememb…
- zavaroval slike: Tilen ()
Highlag ::
Tako ne bo šlo. Modem je uparjen z enim Mac naslovom. Tako bi imel en PC internet. Vrži switch stran in kupi nov router. Potem bo šlo.
Never trust a computer you can't throw out a window
MagElan ::
ok hvala. sem reko bom prvo vprasal, ce je kaka varjanta z obstojeco opremo, sem pa mel to v drugem planu.
LP
LP
-=MagElan=-
archer ::
Jaz imam tudi problem. Imam kabelski internet pri UPC Telemachu. Pred kratkim sem ga razdelil na dva računalnika preko ruterja ASUS RX3041. Na enem računalniku so se začeli pojavljati problemi glede povezave. Najprej je povezavo prekinjalo (najbolj se je opazilo da se je msn izpisoval in vpisoval), potem pa so se pojavili hujši problemi: nekatere www strani odpre, druge ne oz. jih odpira zelo dolgo, msn se ne vpiše,... Tu je naložena Vista. Na drugem pa so XPji in povezava funkcionira normalno. Mogoče ve kdo kje bi bil vzrok problema?
n0_b0dy ::
Tole je moj problem...
preselili smo se na novo in želimo imeti internetno tv... trenutno stanje mreže pa je tako...
ker je na vtičnicah UTP vezan zaporedno ne vem če bo ta zadeva spljoh delovala..
kje in kam bi moral dati SWITCH-e in Router da bo zadeva delovala BP?
hvala za odgovore
preselili smo se na novo in želimo imeti internetno tv... trenutno stanje mreže pa je tako...
ker je na vtičnicah UTP vezan zaporedno ne vem če bo ta zadeva spljoh delovala..
kje in kam bi moral dati SWITCH-e in Router da bo zadeva delovala BP?
hvala za odgovore
Zgodovina sprememb…
- zavaroval slike: Tilen ()
dëych ::
Hardstyle ::
Je že kdo povezal Visto s XPji? Imam switch od T2 in nanj povezan laptop in PC. Na visti(laptop) vidim PC v omrežju ampak nanj se ne morem povezati, ker mi napiše
Oba imata isti workgroup name.
No one?
Windows cannot access \\HOMEPC check the spelling of the name. Otherwise there might be a problem with your network blablabla
Oba imata isti workgroup name.
No one?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Hardstyle ()
gokky ::
Meni doma dela normalno. Seveda imam svoj usmerjevalnik, za katerega natanko vem, kako je nastavljen.
norc ::
Še od mene par vprašanj:
Imam AMISov modem/router thomsons 780wl, na katerega imam fizično priključen 1 računlanik ter router(Gigaset se551, gor le zato ker thomson ne oddaja dovolj daleč) Včasih sem lahko dostopal do Gigasetovih nastavitev preko IPja, sedaj če vpišem IP ki mu je dodeljen ne dobim povezave(je pa nastavljen da deluje kot bridge).
Kako torej nastaviti gigaset-a, da bo povezan v internet, a da bom hkrati lahko dostopal do njegovih nastavitev.
Tale AMISov router predvidevam da povzroča težave tudi pri portih, saj jih preden sem šel na amis nisem imel. Recimo igranje AOE prek Hamachija ne gre, čeprav sem forwardal porte na thomsonu... Ali se da to kako popolnoma izklopiti?
Tale thomson se je večkrat tudi kar "obesil" sedaj že nekaj časa deluje normalno, vendar me zanima če se to dogaja še komu ali je router defekten?
Zanima pa me kako deluje telefonija pri AMISu. Saj večkrat zvem da baje številka ni dosegljiva, čeprav bi stvar mogla delovati 24/7...Ali je to možno če se obesi router? Predvidevam da telefon ne dela če ga uključiš mimo routerja na parico direktno?
Se opravičujem za neumna vprašanja in se zahvaljujem za pametne odgovore :)
Imam AMISov modem/router thomsons 780wl, na katerega imam fizično priključen 1 računlanik ter router(Gigaset se551, gor le zato ker thomson ne oddaja dovolj daleč) Včasih sem lahko dostopal do Gigasetovih nastavitev preko IPja, sedaj če vpišem IP ki mu je dodeljen ne dobim povezave(je pa nastavljen da deluje kot bridge).
Kako torej nastaviti gigaset-a, da bo povezan v internet, a da bom hkrati lahko dostopal do njegovih nastavitev.
Tale AMISov router predvidevam da povzroča težave tudi pri portih, saj jih preden sem šel na amis nisem imel. Recimo igranje AOE prek Hamachija ne gre, čeprav sem forwardal porte na thomsonu... Ali se da to kako popolnoma izklopiti?
Tale thomson se je večkrat tudi kar "obesil" sedaj že nekaj časa deluje normalno, vendar me zanima če se to dogaja še komu ali je router defekten?
Zanima pa me kako deluje telefonija pri AMISu. Saj večkrat zvem da baje številka ni dosegljiva, čeprav bi stvar mogla delovati 24/7...Ali je to možno če se obesi router? Predvidevam da telefon ne dela če ga uključiš mimo routerja na parico direktno?
Se opravičujem za neumna vprašanja in se zahvaljujem za pametne odgovore :)
Tilen ::
Preveri še enkrat, če si vse pravilno nastavil.
Predvidevam da telefon ne dela če ga uključiš mimo routerja na parico direktno?
Ne dela.
Zanima pa me kako deluje telefonija pri AMISu. Saj večkrat zvem da baje številka ni dosegljiva, čeprav bi stvar mogla delovati 24/7...
ITP, CTX, PBX...? Težava za končnega uporabnika ne bi smela biti opazna v kolikor ni linijskih problemov, afaik.
Ali je to možno če se obesi router?
V vsakem primeru, če se ti kjerkoli (kateri koli ISP) obesi tvoj VoIP modem/router, so tvoje storitve kot riba na suhem.
Preveri še enkrat, če si vse pravilno nastavil.
Predvidevam da telefon ne dela če ga uključiš mimo routerja na parico direktno?
Ne dela.
Zanima pa me kako deluje telefonija pri AMISu. Saj večkrat zvem da baje številka ni dosegljiva, čeprav bi stvar mogla delovati 24/7...
ITP, CTX, PBX...? Težava za končnega uporabnika ne bi smela biti opazna v kolikor ni linijskih problemov, afaik.
Ali je to možno če se obesi router?
V vsakem primeru, če se ti kjerkoli (kateri koli ISP) obesi tvoj VoIP modem/router, so tvoje storitve kot riba na suhem.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Tilen ()
Maverick33 ::
Pozdrav mene pa zanima imam Siol Trio kako bi "Komunikacijsko opremo Sagem" nastavil, da bi imel dinamičen IP. Ker sedaj sem samo formatiral inštaliral lan driverje in imam kot bi imel Ruter vedno isti IP net skoz povezan.
Ustvariti moram novo povezavo?
Ustvariti moram novo povezavo?
Izbeglica ::
Gapi ::
Po vsej verjetnosti zna delat. Samo ne vem kako bo pri prenašanju podatkov in gledanju tv-ja hkrat. Če zna switč pravilno delit pasovno širino med odjemalci.
sword ::
Lep pozdrav,
zanima me, kako izpeljat sledečo zadevo:
Sem naročnik pri t-2, imam poleg dinamike tudi statiko. Sedaj pripravljam spletni strežnik, pa mam dva načina, kako to povezat. Lahko priključim direkt na vooda (t-2jeva oprema, pač direkt povezava, brez NAT/PAT etc) ali pa na mali routerček, kjer so gor priključeni že trije računalniki.
Zdej v prvem primeru pač assignam statiko in je to to. V drugem pa lahko v router prav tako dam statiko, pa port forwarding na private IP naslov od routerja.
Katera je "priporočljiva" opcija? Precej se nagibam k temu, da bi mel za routerjem - zarad firewalla (čeprov ne vem kolk je kej zanesljiv, če lahko kdo to pokomentira), pa zaradi lažjega remote accessa oz vsaj bl varnega.
Kaj pravte?
zanima me, kako izpeljat sledečo zadevo:
Sem naročnik pri t-2, imam poleg dinamike tudi statiko. Sedaj pripravljam spletni strežnik, pa mam dva načina, kako to povezat. Lahko priključim direkt na vooda (t-2jeva oprema, pač direkt povezava, brez NAT/PAT etc) ali pa na mali routerček, kjer so gor priključeni že trije računalniki.
Zdej v prvem primeru pač assignam statiko in je to to. V drugem pa lahko v router prav tako dam statiko, pa port forwarding na private IP naslov od routerja.
Katera je "priporočljiva" opcija? Precej se nagibam k temu, da bi mel za routerjem - zarad firewalla (čeprov ne vem kolk je kej zanesljiv, če lahko kdo to pokomentira), pa zaradi lažjega remote accessa oz vsaj bl varnega.
Kaj pravte?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: sword ()
Če misliš delati s cenenim usmerjevalnikom, potem je IMO bolje, da priključiš spletni strežnik neposredno na voodo-ja, ostale računalnike pa pustiš za usmerjevalničkom, ki ga že imaš.
Dokler ti usmerjevalnik ne omogoča vsaj VLAN, je nesmiselno za njim postavljati računalnike v nekaj, kar kličejo DMZ, pa to v resnici ni.
Dokler ti usmerjevalnik ne omogoča vsaj VLAN, je nesmiselno za njim postavljati računalnike v nekaj, kar kličejo DMZ, pa to v resnici ni.
sword ::
Najdražji sicer res ni bil, imam Linksys WRT54GL zaenkrat še s tovarniškim firmwarom, ampak z možnostjo inštalacije dd-wrt.
Mašino, ki jo boš imel za strežnik nastavi tako, da ima fiksen IP (npr. 192.168.1.10). Priključi jo na tisti LAN port usmerjevalnika, ki si ga z VLAN izločil iz ostale mreže (tako, da ga ostali ne vidijo in on ne vidi ostalih).
Nato na usmerjevalniku nastavi bodisi DMZ host na zgoraj določeni IP (npr. 192.168.1.10), bodisi (če želiš malo večji nadzor) naredi port forwarding samo za določene porte do zgoraj omenjenega IP (192.168.1.10). Če imaš res samo spletni strežnik, je recimo dovolj port forwarding porta 80 (http) in/ali 443 (https).
Ker se port 80 dostikrat uporablja za management routerja, si na routerju ne pozabi nastaviti en drugi port za management (to že pred postopkom).
Nato na usmerjevalniku nastavi bodisi DMZ host na zgoraj določeni IP (npr. 192.168.1.10), bodisi (če želiš malo večji nadzor) naredi port forwarding samo za določene porte do zgoraj omenjenega IP (192.168.1.10). Če imaš res samo spletni strežnik, je recimo dovolj port forwarding porta 80 (http) in/ali 443 (https).
Ker se port 80 dostikrat uporablja za management routerja, si na routerju ne pozabi nastaviti en drugi port za management (to že pred postopkom).
Jernej88_ ::
LP!
Jaz pa imam naslednji problem:
Imam takšno omrežje:
modem->router 1.(priključena: 2 PC-ja in seveda 2. router)->router 2. (priključeni: 3 PC-ji). Za inf. na vseh je Win XP.
Tiskalnik je v 2. segmentu na enem PC-ju (router 2.)in na vseh dela internetna povezava.
IP naslovi:
router 1. : 192.168.2.1
router 2. : 192.168.2.2
Kako naj nastavim omrežje da bom lahko iz 1. segmenta omrežja (priklj. PC iz routerja 1.)izmenjeval datoteke in tiskal dokumente?
Jaz pa imam naslednji problem:
Imam takšno omrežje:
modem->router 1.(priključena: 2 PC-ja in seveda 2. router)->router 2. (priključeni: 3 PC-ji). Za inf. na vseh je Win XP.
Tiskalnik je v 2. segmentu na enem PC-ju (router 2.)in na vseh dela internetna povezava.
IP naslovi:
router 1. : 192.168.2.1
router 2. : 192.168.2.2
Kako naj nastavim omrežje da bom lahko iz 1. segmenta omrežja (priklj. PC iz routerja 1.)izmenjeval datoteke in tiskal dokumente?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Jernej88_ ()
Predvidevam da maš drugi router wireless in si hotel le podaljšat wireless signal. V tem primeru dej drugi router da deluje kot AP. Če pa je bila drugačna ideja o uporabi drugega routerja, potem moraš popravit route v drugem routerju.
Spremeni drugi router v switch (stikalo) tako da mu dodeliš stični IP in izklopiš DHCP. To je najlažja varjanta. Če pa imaš drugi router iz kakih posebnih namenov in razlogov pol pa kot sm že povedal moraš popravit route tabelo. Ker pa jest nisem neki znalec o teh stvareh te prepuščam drugim osebkom.
v tem primeru povežeš drug router v normalni port in ne v WAN.
Jernej14
A si rešil zadevo ali ne?
Jernej14
A si rešil zadevo ali ne?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gapi ()
Spremeni drugi router v switch (stikalo) tako da mu dodeliš stični IP in izklopiš DHCP. To je najlažja varjanta. Če pa imaš drugi router iz kakih posebnih namenov in razlogov pol pa kot sm že povedal moraš popravit route tabelo. Ker pa jest nisem neki znalec o teh stvareh te prepuščam drugim osebkom.
Misliš da bo tako vredu?
Ej kaj naj rečem. Probaj pa boš videl. Še vedno lahko spremeniš nazaj kot je bilo. in poiščeš pravilno rešitev.
Nekateri smo se naučili po principu error&try
Wolfman ::
Mene pa zanima nekaj v zvezi z routerjem in LANom... Ne vem če spada ravno sem ampak mogoče pa. Imam router in povezanih nekaj računalnikov. Rad bi blokiral enemu dostop do ene strani, pa tako da bi drugi (ali pa vsaj jaz) še vedno lahko dostopali. Poskušal sem že z routerjem pa ima neke probleme in sploh ne deluje (dal sem block site, pa očitno potrebuje tudi parental control kateri pa bi moral kupiti.)
Ali pozna kdo kak program ki bi lahko deloval podobno?
Ali pozna kdo kak program ki bi lahko deloval podobno?
tomko030 ::
Berem vseh 17 strani teh postov pa ne najdem ene povezave oz. nisem našel tistega kar hočem - zvem vse napol (ali pa napol zastopim). No glede omrežja sem popoln laik. Imam dva računalnika v dveh nadstropjih (eden zgoraj, drugi spodaj). Imam T2 internet - modem SV2M 104, vsi porti na tem modemu so polni (ker imam še 2 IPTV in telefon), zato sem dobil switch (od T2) za priklop na internet na obeh računalnikih. Naj navedem, da na obeh računalnikih internet deluje normalno. Rad pa bi vzpostavil povezavo - mrežo, da bil imel povezavo še s spodnjim računalnikom. Nekaj sem sicer probal vzpostavljati, vender brez uspeha. Na mojem računalniku (Win XP) na mrežnih povezavah se mi prikažeta dve ikoni - Local Area Connection in 1394 connection, drugi - spodnji računalnik (Win XP) pa samo Local Area Connection. Naj mi prosim eden od vas majstrov napiše po korakih kako zadevo vzpostaviti.
Wolfman ::
Na switch bi rad dal oba kompa? Potem moraš priklopiti oba kompa z kablom in dati še en kabel iz modema v switch. Potem (ne vem ali moraš vpisati ročno IP, pomojem ne) preglej obe povezavi če sta enaki. Mrežo? Najbrž misliš tisto da imaš skupne mape ipd? To narediš tako da pod connections daš connection wizard, se spomniš eno ime omrežja, potem pa daš cd od windowsa na komp in daš perform additional tasks in tam piše nekaj o sharing... Če sem te narobe razumel povej;)
tomko030 ::
pok1yoyo, ja prav si me razumel, tudi oba kompa imam povezana na switch s kabli in switch z modemom in internet normalno dela na obeh komopih. Rad bi imel skupne mape na obeh kompih, tako kot si napisal,potem se mi pa neha...:)) bom sprobal še tvojo varianto
Ej kaj naj rečem. Probaj pa boš videl. Še vedno lahko spremeniš nazaj kot je bilo. in poiščeš pravilno rešitev.
Kako pa naj konfiguriram router?
No more Slovenia!
jenc ::
Zdravo!
Bi mi lahko kdo pomagal pri sledečem primeru. Na osebnem računalniku imam naloženo visto 64 na prenosniku imam pa xp 32 sp3. Sedaj pa probavam z mrežnim kablom direktno priklopit osebni in prenosni računalnik. Seveda sem na drugi strani tiste žičke obrnu. Nikakor se ne morem povezati na prenosni računalnik. Na prenosniku mi piše omejena ali prekinjena povezava. Na visti je stvar podobna.
Prenosni računalnik ima dostop do interneta preko Wi-Fi. Prenosni računalnik bi rad uporabil kot neke vrste router da bi imel dostop do interneta na osebnem računalniku. Seveda moram prej rešit prvi problem.
Hvala
Lp,
Bi mi lahko kdo pomagal pri sledečem primeru. Na osebnem računalniku imam naloženo visto 64 na prenosniku imam pa xp 32 sp3. Sedaj pa probavam z mrežnim kablom direktno priklopit osebni in prenosni računalnik. Seveda sem na drugi strani tiste žičke obrnu. Nikakor se ne morem povezati na prenosni računalnik. Na prenosniku mi piše omejena ali prekinjena povezava. Na visti je stvar podobna.
Prenosni računalnik ima dostop do interneta preko Wi-Fi. Prenosni računalnik bi rad uporabil kot neke vrste router da bi imel dostop do interneta na osebnem računalniku. Seveda moram prej rešit prvi problem.
Hvala
Lp,
matejkor ::
pozdravljeni
js mam eno vprašanje
mamo net od siol-a in njihov modem prospero 623 SM-10
v njega je vklopnen brezčični vmesnik prbližn tok velk k usb kjuček
en računalnik je povezan žično ta je skos skor ugasnjen, dva pa sta povezana brezžično
zdej me zanima če bi se dal naštimat da se določ kok hitrosti povezave kšn računalnik dobi
en bi mel pol druga dva bi si pa drugo polovico razdelila
če se da mi prosm povejte pa čim bl podrobno ker imam o tem zelo malo znanja
hvala tistim k bodo prispeval
js mam eno vprašanje
mamo net od siol-a in njihov modem prospero 623 SM-10
v njega je vklopnen brezčični vmesnik prbližn tok velk k usb kjuček
en računalnik je povezan žično ta je skos skor ugasnjen, dva pa sta povezana brezžično
zdej me zanima če bi se dal naštimat da se določ kok hitrosti povezave kšn računalnik dobi
en bi mel pol druga dva bi si pa drugo polovico razdelila
če se da mi prosm povejte pa čim bl podrobno ker imam o tem zelo malo znanja
hvala tistim k bodo prispeval
Pesimist ::
Prej si se lahko 2x povezal na internet skozi en modem in dobil 2x20Mbit povezavo.
Tak da sta oba racunalnika lahko mela polnih 20Mbit. Zdaj nevem ce se vedno deluje to.
Tak da sta oba racunalnika lahko mela polnih 20Mbit. Zdaj nevem ce se vedno deluje to.
mosnik ::
Imam pa jaz še eno vprašanje imam ADSL in imam priključen en računalnik sedaj sem pa kupil še prenosnika pa bi se tudi rad priključil na internet preko kabla da bi lahko brskal na obeh na enkrat pa me zanima kaj moram naredit in pa če še rabim kakšno opremo
danč
marjan20 ::
Ali mora biti router prikloplen na računalnik al je lahko sam modem -> router. rad bi namreč imel wireles po celem stanovanju. (malo čudno vprašanje ampak se ravno ne spoznam na te zadeve)
PrimozR ::
Jah če maš wireless je računalnik povezan brezžično, valda. prenosnik uproabiš tako, desktopa pa najbolje da žično. Itak imaš verjetno router blizu modema, ja?
marjan20 ::
Torej ... Jst mam prenosnik pa desktopa. In če hocem da imata oba brezžično povezavo moram kaj storit ? al se to sploh da? Hvala za odgovore.
jedateruk ::
Ne da se mi vseh 17 strani brati, pa bom kar napisal, kaj je moj problem. Poleg PC-ja (win XP) imam tudi prenosnik (win Vista), imam vzpostavljeno brezžično internet povezavo, ki sem jo naštimal na Siolovi modem strani. Zdaj pa bi rad naštimal še omrežje za file sharing, torej, da bi dal neke datoteke, mape in predvsem tiskalnik v skupno rabo. Na PC-ju nimam težav, grem na Moja omrežna mesta > Entire network > Microsoft Windows Network in tam vidim omrežje prenosnika in vse, kar sem dal v Public mapo na prenosniku. Na prenosniku pa ne vidim nič. Pa grem v PC-ju na Čarovnika za namestitev omrežja, kot povezavo izberem prvo možnost (torej PC ima internetno povezavo, prenosnik pa je povezan z internetom preko PC-ja), izberem isto ime omrežja, kot je v prenosniku, na koncu pa mi napiše: "Čarovnika za namestitev ni mogoče dokončati, med konfiguracijo omrežja je prišlo do napake." Isto se zgodi, tudi če izberem drugo ime omrežja. Vseeno pa v Microsoft Windows Network vidim v omrežju tako prenosnik kot PC, pa tudi v prenosniku zagledam - čeprav traja eno minuto, da mi pokaže - PC. Se že veselim, potem pa ko dvokliknem PC, mi napiše: "Windows cannot access [ime računalnika]. Error code: 0x80070035 - the network path was not found."
Kliknem Diagnose in mi napiše: "Cannot comunicate with [ime računalnika]. Network diagnostics pinged the remote host but did not receive a response."
WTF je zdaj to?
Požarni zid imam od Bit Defenderja, a moram tam kaj naštimat? V prenosniku imam tudi isti antivirus in isti požarni zid, tako da ne vem, če ima to kaj veze.
Dajte pomagat.
Edit: no saj to ni ne vem kako pomembna stvar. Bi pa rad zbrisal to omrežje, ki sem ga naredil s tistim čarovnikom, kako se to naredi?
Hvala.
Kliknem Diagnose in mi napiše: "Cannot comunicate with [ime računalnika]. Network diagnostics pinged the remote host but did not receive a response."
WTF je zdaj to?
Požarni zid imam od Bit Defenderja, a moram tam kaj naštimat? V prenosniku imam tudi isti antivirus in isti požarni zid, tako da ne vem, če ima to kaj veze.
Dajte pomagat.
Edit: no saj to ni ne vem kako pomembna stvar. Bi pa rad zbrisal to omrežje, ki sem ga naredil s tistim čarovnikom, kako se to naredi?
Hvala.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: jedateruk ()
Prospekt ::
Iz servisa (ni delalo nič) sem dobil buffalo whr-hp-g54 ruter in se noče povezat na net. Imam stock buffalo firmware.
Prej je že čarovnik za vzpostavitev povezave delal. Sedaj pa noče avtomatsko dobit ipjev. Če grem po ročni poti pa se noče povezati na DHCP server (oz. napiše da ga ni).
(Imam optiko pri t-2. Iz milana imam 3 utpje eden za t-2 tv, eden za stacionarni comp takoj pri milanu, ter en kabel za bivola.
Na ta ruter se brezžično brez problema priklopi laptop z visto in najbrž bi se tudi playstation3.)
Kaj naj naredim, da se bo ruter povezal na net?
Poskusil sem že z 30-30-30 resetom pa je rezultat isti.
Aja da ne bo pomote, nekoč mi je net že delal prek ruterja.
EDIT: Playstation 3 napiše (ko se hoče povezat na net) da je to DNS error.
Prej je že čarovnik za vzpostavitev povezave delal. Sedaj pa noče avtomatsko dobit ipjev. Če grem po ročni poti pa se noče povezati na DHCP server (oz. napiše da ga ni).
(Imam optiko pri t-2. Iz milana imam 3 utpje eden za t-2 tv, eden za stacionarni comp takoj pri milanu, ter en kabel za bivola.
Na ta ruter se brezžično brez problema priklopi laptop z visto in najbrž bi se tudi playstation3.)
Kaj naj naredim, da se bo ruter povezal na net?
Poskusil sem že z 30-30-30 resetom pa je rezultat isti.
Aja da ne bo pomote, nekoč mi je net že delal prek ruterja.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Prospekt ()
Torej ... Jst mam prenosnik pa desktopa. In če hocem da imata oba brezžično povezavo moram kaj storit ? al se to sploh da? Hvala za odgovore.
Imeti moraš brezžično dostopno točko, ki je bodisi v usmerjevalniku (usmerjevalnik z Wi-Fi), bodisi kupiš dodatno, če že imaš usmerjevalnik. Tudi desktop mora biti opremljen s primerno berzžično kartico. Potem pa je stvar nastavitev dostopne točke in računalnikov.
Od kar imam mobilnika opremljenega z WiFi sicer zelo cenim odprta omrežja, vendar pa ti vseeno priporočam, da omrežje tudi primerno zaščitiš (saj vrata v stanovanje menda tudi zaklepaš kdaj ali ne?).
Poskusi, če ti dela ping na 193.1.2.66. Če ti to dela, potem promet dela in je res težava samo v DNS. Potem pa poglej v nastavitvah usmerjevalnika, kateri DNS je notri vpisan (verjetno nekje v razdelku LAN nastavitev, sja se ta DNS potem servira DHCP klientom).
Prospekt ::
Fakin šit. Danes sem po 2 dneh prižgal ruter in optimistično zalaufal internet connection wizard in je v 20sekundah vse sam nastavil ter se povezal na net.
Čudna so pota internetnih škratov...
Čudna so pota internetnih škratov...
CriC ::
Živjo!
Jst sem tudi popolen laik kar se tiče teh poveza!! Imam pa sledeč problem:
Imam pc in laptopa in pa internet od mobitela!
Zdej imam povezan pc z internetom in bi rad internet vzpostavil tudi z laptopom!
Imam postavljeno mrežo na wlan asus na kateri imam naštiman tudi printer! Laptop se je avtomatsko povezal z wlanom tako da to vse dela lepo in prav!
Zdej pa potrebujem pomoč da prestavim iz pc-ja internet na wlan! A je potrebno naložiti kaj posebnega na wlan!
Prosim za pomoč!!! Samo prosim da mi odgovorite v jeziku telebana!! Ker nisem profi!!!
Jst sem tudi popolen laik kar se tiče teh poveza!! Imam pa sledeč problem:
Imam pc in laptopa in pa internet od mobitela!
Zdej imam povezan pc z internetom in bi rad internet vzpostavil tudi z laptopom!
Imam postavljeno mrežo na wlan asus na kateri imam naštiman tudi printer! Laptop se je avtomatsko povezal z wlanom tako da to vse dela lepo in prav!
Zdej pa potrebujem pomoč da prestavim iz pc-ja internet na wlan! A je potrebno naložiti kaj posebnega na wlan!
Prosim za pomoč!!! Samo prosim da mi odgovorite v jeziku telebana!! Ker nisem profi!!!
načeloma bi internet connecion sharing moral delat tudi pri tebi. Asusa dej kot AP in poveži pc na asusa v navadni ethernet port. tako bi moral na prenosniku delat inet.
ponky ::
Strani je preveč,pa ne najdem prave informacije...imam sicer dober ruter doma,le to me moti,da je domet wi-fi bolj bog pomagaj kljub drugi,večji pojačani anteni.
Kateri ruterji imajo definitivno velik domet? MIMO,vem,ampak kateri? Ogledujem si D-Link DIR-635 (malo stara verzija) in DIR-655...a kdo ima tole doma,da mi pove kako mu deluje?
Linksys sem immel,čisto prvo serijo...ne vem kako je z novimi,vem le,da se je vsaj 2x sesul firmware,dal gor drugega DD-WRT se mi zdi,pa blo tudi kar kmalu spet isto tako,da nad to firmo nisem navdušen.
Aja,pa še to,za ruter dam tja do 100€,mogoče kaj malega čez...Vsi predlogi dobrodošli ;)
Kateri ruterji imajo definitivno velik domet? MIMO,vem,ampak kateri? Ogledujem si D-Link DIR-635 (malo stara verzija) in DIR-655...a kdo ima tole doma,da mi pove kako mu deluje?
Linksys sem immel,čisto prvo serijo...ne vem kako je z novimi,vem le,da se je vsaj 2x sesul firmware,dal gor drugega DD-WRT se mi zdi,pa blo tudi kar kmalu spet isto tako,da nad to firmo nisem navdušen.
Aja,pa še to,za ruter dam tja do 100€,mogoče kaj malega čez...Vsi predlogi dobrodošli ;)
ponky ::
a kdo rabi ruter z hardware-skimi 8-kanalnimi VPN-ji? Prodajam mojega,Drytek Vigor 2200V/G...Rolan cena 215€,dam ga za ceno po dogovoru oz.menjam za MIMO ruter.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: ponky ()
toxius ::
Strani je preveč,pa ne najdem prave informacije...imam sicer dober ruter doma,le to me moti,da je domet wi-fi bolj bog pomagaj kljub drugi,večji pojačani anteni.
Linksysova routerja WRT5GL (trenutna cena cca 50€, 2 cca. 100€) poveži med sabo v WDS (wireless distribution system), še prej si moraš pa naložiti firmware za routerje, ki to sploh podpira (np. DD-WRT), drugi router nastaviš kot repeater in boš videl čarovnijo....
Zgodovina sprememb…
- spremenil: toxius ()
toxius ::
... Isto se zgodi, tudi če izberem drugo ime omrežja. Vseeno pa v Microsoft Windows Network vidim v omrežju tako prenosnik kot PC, pa tudi v prenosniku zagledam - čeprav traja eno minuto, da mi pokaže - PC. Se že veselim, potem pa ko dvokliknem PC, mi napiše: "Windows cannot access [ime računalnika]. Error code: 0x80070035 - the network path was not found."
Kliknem Diagnose in mi napiše: "Cannot comunicate with [ime računalnika]...
NI se mi dalo prevajat zadeve:
Turn off any firewalls for debugging. If the firewall is the problem, you'll have to configure it to allow access to "trusted zone" addresses. Note that some firewalls must be completely uninstalled to stop them from affecting your networking.
PING each computer by IP address, and if successful, PING by name. You can obtain the IP address of a computer by opening a command prompt (DOS window) and typing IPCONFIG. This should work for any Windows version. A failure here needs to be corrected before you go any farther.
Check your Services are Started on all PCs: Workstation, DHCP Client, DNS Client, Server, TCP/IP Netbios helper, Computer Browser.
All computers should be in the same workgroup for computer browsing to function properly. File & Print Sharing has to be enabled on any computer you wish to share files or printers from. You also need to actually share the resource in question from My Computer, right click on the drive/printer/folder, and select sharing.
If you encounter difficulties accessing computers that are visible in Network Neighborhood, make sure the computer being accessed has an account with the same name/password as the system connecting to it uses to login.
While the default NetBIOS setting is correct for normal network configurations, it's possible for it to be altered, and it costs nothing to make sure it's correct. NETBIOS over TCP/IP must be enabled for normal network browsing.
Bistvo, požarni zid in pravilne nastavitve IPjev na routerju...