» »

Izzivalci vojne

Izzivalci vojne

poweroff ::

Double_J je izjavil:

Nismo mislili z multikulturalizmom to, da eni jejo kebab drugi pa pico, ampak da eni kamenjajo ženske, drugi pa ne. Multikulturalizem kot ga Okapi opisuje za ZDA, je prve sorte.

Aha, razumem. Torej govorimo o dveh različnih zadevah.

Za ene je multikulturalizem to, da ima vsak narod neke svoje specifike, ki jih "vmeša" v novo državo. Recimo kebab ali črnske ritme.

Za druge je pa zavzemanje za multikulturalizem to, da eni kamenjajo ženske, v drugi kulturi pa je to sicer nesprejemljivo, vendar naj bi nekateri (iz te druge kulture) v imenu multikulturalizma govorili, naj se kamenjanje vendar dopusti, saj je to del one druge kulture.

Samo tle si ti na tej drugi strani. Namreč. V moji kulturi velja pravilo, da se pobijat ljudi ne sme, razen v skrajni samoobrambi. In da pravila veljajo enako za vse, brez izjeme.

V kulturi nekaterih pa velja, da se lahko pobija civiliste (zlasti v Palestini in Afganistanu), da se kasetnih bomb sicer ne sme uporabljat, razen, če si Izraelec ali Američan ter da svoboda ideološke opredelitve velja, vendar le, dokler se ne opredeliš za komunizem.

Ja, res govorimo o različnih stvareh!
sudo poweroff

donfilipo ::

Apartheid je imel lastnosti, ki jih je imela USA, par desetletij prej. Ampak v principu v USA niso menjali ustavo! Gre za načelne principe.

Nacionalna država, ena država ena nacija. Multikulturalizem, ena država več kultur. Otoška anglija recimo, je na poti v multikulturno državo. Kar so kot veliki imperij, tudi vedno, verjetno vsaj deloma bili. V grobem.

Apartheid, izolacionizem in 'ponaševanje', pa so odstopanja, ki so se in se še, v večji ali manjši meri dogajajo obem oblikam.
Svoboda religij je ena temeljna oblika multikulturnosti, ki jo priznajo tudi USA. Če pa se dovoli tepsti žene muslimanom, pa imamo zanimive pravne posledice multikulturalizma izvajanega v skrajnosti.

In na koncu nazaj na topic. Z Matthaijem se strinjam. Nobena vzvišena nacija, nima na nekem pravičnem in delujočem svetovnem sodišču prednosti pred ostalimi. Na žalost nam do takega civiliziranega in urejenega sveta še kar nekaj manjka. Smo na stopnji dogovarjanja benevoletnih domačih 'paesano - fratelo:)' in kulturno tujih mafij;(( Mi smo se pridružili na videz domači, močni in benevolentni. Ampak tudi ta včasih mednarodnega sodišča ne prizna. Ali je tako sodišče sploh mogoče???? Bi moralo biti. Očitno pa iz nekih razlogov niti ni preveč praktično;(( In mi slovenci lahko tu naredimo en klinc;((

Priznam pa, da izgleda lepo, če smo idealisti. Vendar NE poznam idealista v dosledni izvedbi, na vseh poljih življenja.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

Okapi ::

Multikulturalizem, ena država več kultur
Za razliko med kulturo in zakoni si kdaj slišal? Kako za vraga ste nekateri prišlo do sklepa, da če zagovarjaš prosto izražanje in vzajemno spoštovanje različnih kultur, samodejno zagovarjaš izvajanje različnih zakonov, pač po želji, kot ti kateri najbolj odgovarja?

Amerikanci se lahko na glavo postavijo, pa pri nas ne smejo nikogar po svojih običajih "humano" scvreti na električnem stolu. Kakšno zvezo ima to za božjo voljo z multikulturalnostjo?

O.

donfilipo ::

Izkrivljaš okapi. Sem rekel, ekstremna oblika. Prej bi morali muslimane priznati kot nacijo, pa se ukrivljajo na vse mogoče načine. Gre za odstop in ne za pravilo. A se lahko zgodi, da bodo čez 30 let muslimani v angliji in nemčiji priznani kot nacija. Če bodo multikulturalizem jemali dosledno. Takrat jih zna biti tam in pri nas dobršen delež.

Pretep žene pa narodni običaj. A se bo žena s tem morala strinjati!

Prosto izražanje in spoštovanje različnih kultur je mantra USA. Pa PONAVLJAM, USA niso vzete za pojem multikulturnosti. Thomas ni multikulturnež. Je pa velik občudovalec USA! Zdaj vidiš, o čem govorimo?
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

guest #44 ::

Dobr Okapi, zgleda da imamo težave pri definiciji.

Če je multikulturalizem...ena država, ena nacija, ena kultura (obogatena z dobrimi delčki druge), potem sem multikulturalist.
Če pa je multikulturalizem...ena država, več nacij, več kultur (vsaka z svojimi pravili, ki niso pogojena z ostalimi), potem sem proti.


Sicer pa muslimani želijo halal hrano, katera je proti našim normam in vrednotam. Kaj jim pač dovolimo ta privilegij, ali jim rečemo naj se gredo solit z njihovimi primitivnimi izmišljotinami?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: guest #44 ()

Okapi ::

Zdaj vidiš, o čem govorimo?
Ja, saj pravim, da ljudje ne razumejo, kaj je v resnici multikulturnost. Multikulturnost ni, da mora biti zakon o dvojezičnih napisih na avstrijskem Koroškem. Zakon mora biti, ker multikulturnosti tam ni.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

guest #44 ::

Okapi je izjavil:

Zdaj vidiš, o čem govorimo?
Ja, saj pravim, da ljudje ne razumejo, kaj je v resnici multikulturnost. Multikulturnost ni, da mora biti zakon o dvojezičnih napisih na avstrijskem Koroškem. Zakon mora biti, ker multikulturnosti tam ni.

O.


Definiraj (tvojo) razlago te besede, ker drugače se bomo lovili v krogu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: guest #44 ()

Okapi ::

Sicer pa muslimani želijo halal hrano, katera je proti našim normam in vrednotam.
Očitno sploh ne veš, kaj je halal. Zakaj bi bila proti našim normam in vrednotam?

O.

donfilipo ::

Po priznanih normah je Kanada, Slovenija multikulturna. Sem povedal zakaj. Ker konstitutivne nacije prizna z ustavo. USA pa NE!
Po Okapijevi definiciji so multikulturne praktično vse dežele sveta. Le da so ene manj rade multikulturne druge pa ne:)

PO taki deniciji bosta potem, tudi prej ali slej USS in Thomas multikulturalista;((
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Okapi ::

Bi rekel, da si zamešal večnacionalne, ali večetnične, z multikulturnimi. Če neka država v ustavi priznava več narodov ali avtohtonih manjšin, to nima dosti skupnega z multikulturnostjo.

Moja kultura s kulturo kakšnega hudo zavednega Slovenca nima dosti skupnega, če sploh kaj. Ne oblačiva se enako, ne poslušava iste muzike, ne bereva istih knjig (in časopisov in malonakladnih revij), ne gledava istih televizijskih oddaj, ne hodiva na iste kulturne prireditve, ne verjameva v istega boga, nimava istih vrednot ...

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

donfilipo ::


Multiculturalism is the acceptance or promotion of multiple ethnic cultures, applied to the demographic make-up of a specific place, usually at the organizational level, e.g. schools, businesses, neighborhoods, cities or nations. In this context, multiculturalists advocate extending equitable status to distinct ethnic and religious groups without promoting any specific ethnic, religious, and/or cultural community values as central


Evo sem šel prav gledat. Ker včasih dohtarji celo več vedo:)
In ta 'acceptance' ima smisel le, če je uzakonjen. Sicer je stvar blablanja.

Pomeni, država je multikulturna:
-če prizna da v njej živi več nacij/etnij in ima to predpisane posledice...sicer je enaka vsem drugim tudi reichu, v ranih začetkih (nihče niti hitler ni zanikal da v nemčiji živijo druge nacije, le osnovne pravice jim je počasi odvzel, kar je ekstrem ena država-ena nacija v drugo smer. In ta ekstrem je tudi uzakonil.
-če prizna različnim nacijam/etnijam pravico do enakopravne uporabe lastne kulture in jezika in ima to predpisane posledice...sicer je enaka vsem drugim, tudi USA z od številnih občudovanim melting potom, tu imajo vsi ljudje pravico svobodnega govora in gojiti svojo kulturi, a uradni jezik je angleški. Kar se prej ali slej povsod pozna! Bil je baje en glas razlike in bi bil nemški, in to danes naciji s solzami obžalujejo. Baje. Nisem nikoli preveril.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

Okapi ::

a uradni jezik je angleški.
Ja, tudi tu se v resnici motiš. Angleščina v resnici sploh ni bila uradni jezik, do 1981.
The founding fathers did not designate English--or any other language--as the official language of the United States (US). It would be moot to ask if they considered it necessary to lay down in law what existed in fact, or whether they desisted from granting official language status to English out of their respect for 'language minorities' already in the new republic.


Bil je baje en glas razlike in bi bil nemški, in to danes naciji s solzami obžalujejo.
Urbana legenda.
Notwithstanding a persistent legend that German missed becoming our official language by a single vote, American English has never been in jeopardy. In 1795, the 3rd Congress did consider and reject a petition by German Americans in Virginia to translate all federal laws into their language. A tie vote in the House of Representatives appears to have been broken by Speaker Frederick A. C. Muhlenberg, a Pennsylvania German with budgetary concerns and assimilationist tendencies. Poor recordkeeping leaves much uncertainty about what role he may have played. But the Muhlenberg legend is certainly false: German was never seriously considered as an official language - despite a century of claims by the likes of Ripley's Believe-It-or-Not, the German-American Bund, and Parade magazine.

Americans have traditionally resisted language legislation, beginning in 1780, when John Adams propoised to establish an official Language Academy to set standards for English. This idea was rejected by the Continental Congress as an improper role for government and a threat to individual liberties.

Potem so sicer šle stvari malo na slabše in od 1906 je bilo treba za podelitev ameriškega državljanstva dokazati znanje angleščine, leta 1981 pa so, če se ne motim, sprejeli tudi nek zakon o angleščini kot uradnem jeziku.

O.

guest #44 ::

Okapi je izjavil:

Sicer pa muslimani želijo halal hrano, katera je proti našim normam in vrednotam.
Očitno sploh ne veš, kaj je halal. Zakaj bi bila proti našim normam in vrednotam?

O.


Če se ne motim, je zakol živali po halal načinu bolj mučen za žival kot metode, ki jih zahod uporablja oz. želi uporabljati.

Za kravo halal narekuje prerez vratu, zahodnjaške vrednote pa narekujejo, da mora biti žival omrtvičena prej, aka...žebelj v glavo. Sicer ta metoda ni nujno tako vigorozno prakticirana vsepovsod, je pa načeloma boljša smernica. Če bi slučajno nekoč zahtevali (z podporo znanstvenih dognanj), da mora biti žival uspavana ali anestezirana pred smrtj, bi pač to uzakonili. Pri halalu pa mora ostati metoda tako kot je predpisana v knjigi pravljic imenovana Koran.

Ali pa zahteve, da muslimani 5x na dan molijo proti meki, četudi bi to med službo. Te zahteve so se že pojavile, mislim da v nemčiji. Na srečo mislim, da niso ugodili zahtevi.

donfilipo ::

@Okapi

Sem napisal JE. In ne je bil vedno.

Prej pa kot vidim, so bili nacija brez kakršnihkoli definicij, kar je konec glede na poreklo njihove 'nacije' tudi razumljivo. In je bilo tudi zelo pametno, ker je 'se domneva', delovalo:). Le da se hudo zatakne, če bi kdorkoli, to vsaj malo skušal zlorabiti, v kakršnekoli namene. Ker ni tako samoumevno, da bi ob številnih priseljencih vseh nacij, ravno angleščina bila jezik birokracije in prava.

In ja, od nacijev tudi kaj drugega nisem pričakoval, kot urbano legendo;(( Da pa so nanjo tako ponosni, pa vendarle da malo misliti.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

POPRAVEK!!!

USA do danes nimajo uradnega jezika! Pomeni so do danes nacionalno/etnično nedefinirani. Nekaj povsem IZVEN! Pravno gledano, so vsi jeziki enakopravni. Domneva se, da je angleščina nekakšen samoumeven jezik učenja, komunikacije in kulture, piše pa ti izrecno nikjer! Le da tega nihče ne izkorišča ali zlorablja. Prej ali slej, pa bo to znalo prinesti hude težave!

In tako kot je, če so s tem zadovoljni, je pa celo praktično nad multikulturnostjo uradnih definicij. Modernejše. Le da dvomim, da bi to še dolgo brez problemov in vse večjih številk špansko govorečih recimo delovalo brez problema. Prej ali slej se bodo definirali kot klasična multikulturna država. Pomeni tudi z vse večjimi problemi.

Je pa zanimivo: USA so multikulturna in celo moderno multikulturna, pa vendar nasprotniki multikulturnosti in občudovalci USA, pri nas so vse prej kot to! Kdo bi si mislil:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

Okapi ::

Le da tega nihče ne izkorišča ali zlorablja.
My point exactly, ker so multikulturni (vsaj v tem pogledu:), ne potrebujejo zakonov, ki bi takšne stvari posebej določali. Multikulturalizem ne pomeni, da lahko svojo svobodo zlorabljaš na račun drugih.

Ali pa zahteve, da muslimani 5x na dan molijo proti meki, četudi bi to med službo.
Nobene take zahteve ni, samo priporočilo. Če musliman lahko moli 5x na dan, bo molil, če ne more, pa mu ni treba.

Podobno recimo velja za prepoved uživanja svinjine. Če mu grozi lakota ali smrt, lahko musliman je tudi svinjino ali hrano, ki ni halal.

Judovski verski zakoni so recimo veliko strožji od islamskih, pa ni videti, da bi se tule kdo spotikal obnje.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

donfilipo ::

Hm ja, dva pomisleka:

A)taka fina multikulturnost v USA ne bo šla v nedogled, NIKAKOR pa ni recept za nas recimo. Ni šanse, da bi to pri nas delovalo. Ne deluje sicer tudi uradna, kaj prida, malce pa vseeno! Tako kolobocijo poizkusa neuradne jugoslovenizavije smo doživljali v jugi, kjer pa se je po propadu, sprevrgla v več nacionalističnih sadističnih zverin.

B)če pa to bo delovalo, potem se najbolje ves svet pripravi in vpelje v pragmatične multikulturalizme ameriškega tipa. Ampak do tja vidim, vodi še dolga vijugasta in minirana pot;(( Ali pa da bo bolj plastično, multikulturalizem kitajskega tipa;((
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

donfilipo ::

In ŠE NEKAJ. Tisti SE DOMNEVA je sicer pravno gledano, trhel kot 200 let star panj. Ampak praktično efektivno, pa je v silnem 'doublethinku' lahko tudi trdnejši od katerekoli nacionalistične definicije.

Pomeni 'melting pot' dobro deluje, kadar se domneva sam od sebe in ni definiran z zakoni????? Trdim, da je pa to, če bi res dolgo delovalo še naprej, eno najbolj radikalnih spoznanj dosedaj! Pa ne zaradi nacij in jezikov. Lahko se preslika tudi drugam. Pa zato rahlo dvomim.:|
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Okapi ::

Kitajska nima nič skupnega z benevolentno multikulturnostjo.

V zakone zapisane zadeve so velikokrat samo maska, podobno kot Demokratična ljudska republika Koreja ni demokratična. V ustavo lahko zapišeš, da ima manjšina enega poslanca v parlamentu, ampak to je največkrat znak, da je ta manjšina tako ali drugače zatirana, ker če ne bi bila, ne bi potrebovala obveznega poslanca v parlamentu (ne glede na to, ali lahko tam dejansko varuje manjšino, ali pa je samo za okras).

O.

guest #44 ::

Okapi je izjavil:


Ali pa zahteve, da muslimani 5x na dan molijo proti meki, četudi bi to med službo.
Nobene take zahteve ni, samo priporočilo. Če musliman lahko moli 5x na dan, bo molil, če ne more, pa mu ni treba.

Podobno recimo velja za prepoved uživanja svinjine. Če mu grozi lakota ali smrt, lahko musliman je tudi svinjino ali hrano, ki ni halal.

Judovski verski zakoni so recimo veliko strožji od islamskih, pa ni videti, da bi se tule kdo spotikal obnje.

O.


Koran nevem če izrecno zahteva. Nekaj ekstremnežev pa je že hotlo uzakonit take privilegije.
To sploh nima veze, če je zahtevano ali ne.
Vse kar je pomembnega je to, da če gre to proti naši "sekularni" in "razsvetljeni" kulturi potem je pač zahtevana prepoved.
Torej mulsiman, ki ne bo smel legalno jesti halal hrano, molit 5x na dan, oblačit se po verski zapovedi, ubiti žival po željeni metodi,... potem to bo le delno musliman.
Hočem povedat, da tak musliman ne bo prinesel v našo kulturo nič kar bi lahko dodali to pomeni, da njegove običaje lahko kratko malo ignoriramo, ker imamo vzpostavljene druge, boljše.

Govorim seveda z malo pretiravanja, ampak you get the point i'm making:

Če maš kaj dobrega za dodat (tuj input)...you're welcome, če nimaš nič pametnega za dodat pol bodi tiho, če pa misliš degradirat naš sistem pa te bomo odstranili.
Določenim običajem (teh je še veliko) je čas napočil, da postanejo zgodovina.


Židi so itak krneki, njihova religija pa je daleč od nekega dobrega vzora. Od teh treh puščavskih dogm, če bi mi merili pištolo v glavo bi vrjetno izbral Krščanstvo (predvsem novo zavezo), je veliko nesnage tam...ampak od vseh treh je še najbolj pobožna oz apolitična. Sam to je nekako kot da bi izbiral med Josef Mengel-om, Richard Kulinski-jem in Josef Fritzl-om. Logično bom izbral Fritzla.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: guest #44 ()

donfilipo ::

@ Okapi

Torej zate je vzor multikulturnosti pravno gledano etnično nedefiniran 'melting pot' USA?
Ok, potem ste se ves čas kregali približno isto misleči;(( okoli različnega pogleda na pojem.

Kitajska je še kako multikulturna po nastanku, a se bojim, da je to zaslepila z socialističnim internacionalizmom razrednega združenega boja vseh proletarcev:D. Tako da zdaj imamo, da po definicji ni. Malce drugačen trik od ameriškega, ampak ker so 60 let za USA, ne vem, če ravno tako eksemplarno manj benevolenten? Morda celo za kak vogel od banke manj rasističen;(( Če pa se jim ne zaleti v gospodarski rasti, pa ravno tako učinkovit!

In kadar so v ustavo zapisane zadeve samo maska, gre praviloma za hude in nevarne spačke, ki kar kličejo nekega svetovnega policaja! (zaradi trpljenja množic) Le da tega ni. Včasih, če vidijo interes, se javijo marjanci, potem je pa večinoma dolgo tema in nato pridejo grobarji in plave čelade z golobi8-)

Manjšine v zakonih so nek garant proti fašizmom v konkretno naših prostorih, pa tudi drugod. Najvišji GDP, ali največja rast GDP sta redkost:) Pomagajo zakoni sicer ne 100%, a prejkoslej vendarle. Sicer ne bi bilo ne slovenstva v trstu in gorici in ne na koroškem. Niti za gram! Če rovtarski vindiš vzamemo, da ga jaz konkretno, težje razumem kot nemško!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Okapi ::

Kitajska je še kako multikulturna po nastanku,
Že spet nekaj mešaš, bi rekel. Če hočeš biti multikulturen, se moraš potrudit malo bolj, ni dovolj, da se zadovoljiš s tem, da drugih kultur nasilno ne izbrišeš.

Za angleški imperij bi težko rekli, da je bil multikulturen, čeprav je bilo v njem ogromno različnih kultur. Za kitajskega to velja še manj. Avstroogrski je bil morda malo bolj kot kitajski, čeprav so imeli Avstrijci in Madžari o tem precej samosvoje predstave. Otomanski imperij je bil recimo precej bolj multikulturen. Indonezija se recimo precej trudi v tej smeri, ali pa Argentina, Brazilija. Ampak povsod imaš probleme, ker marsikdo misli, da je njegova kultura več vredna od drugih.

In sploh ni treba, da so različni narodi. Tudi pri nas recimo mnogi mislijo, da je kultura v Cankarjevem domu več vredna od kulture na Metelkovi, tista v Kino Šiška je pa recimo nekje vmes. In ni multikulturnost, če (po možnosti s stisnjenimi zobmi) samo toleriraš še kakšno drugo, poleg svoje.

O.

donfilipo ::

Potruditi se malo bolj, je klinac-palac:) Ne gre tako od oka. Nihče se kaj prida za tujo kulturo ne bo trudil, razen cesar z modro glavo, batino, in prepričanjem, da se etnije med sabo ne samo tolčejo, ampak lahko tudi dopolnjujejo. In to ti ves čas govorim. V naši prostorih, kjer smo okuženi z nacizmi in fašizmi, to še dodatno eksplicitno pomeni, točno določene in zapisane pravice. Kjer fašizmov ni, to dejansko niti ni nujno potrebno. Ampak živimo v evropi, deželi nacij, nacionalnih držav in konec konec tudi nacizma. In EU je kot skupnost idealno multikulturna, zato tudi svoje mehanizme multikulturnosti preprosto kopira tudi na bazične enote. So pa tudi novonastale skupnosti, kjer je bila borba za novo šanso in prosperiteto, daleč pred etnično 'mitsko' pripadnostjo. Rezultat. Melting!
V Clevelandu nihče več praktično ne govori slovensko. Pa ok. Slovenci smo pljunek. Nemško! Razen, če se ne nauči v šoli! Ampak v šoli se učiš kanček tujih kultur in ne svoje! Tvoj jezik in kultura se postavlja zahtevno! Prešeren, Cankar, in ostali so peli po zadnjicah mladine, ko je to najmanj primeren čas. Ko bi veljalo jih doumeti pa ......no ja.

Imperiji praviloma so multikulturni, glavni problemi so vedno bile dajatve.
Tudi kitajske dinastije so temelje multikuturnosti poznale, sicer 56 etnij ne bi preživelo tisočletja.
.
Ti govoriš o nekem dobrohotnem odnosu do tujih narodov in kultur
To je lahko svetovljanstvo. To pa je spet nekaj drugega.

To bi bil nek tak širok toleranten pogled na tuje kulture in še lastne subkulture zraven.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

T-h-o-r ::

guest #44 je izjavil:

Multikulturalizem je v praksi velik BS! Se strinjam s Tomasom, čeprav on pove to tako hladno, kot kak serijski morilec :P

Naša zahodnjaška kultura je prinesla najboljše udobje človeku in spoštovanje vsakega posameznika, seveda imamo še kar nekaj težav za rešit. Je pa logično, da vsi bi raje živeli v evropi/ZDA/... kot kaki nasilni in zatiralski družbi.
Če pač treba kakega afričana/kitajca/arabca več ustavit na meji, da ohranimo to kar smo s krvjo pridobili, naj bo tako.

Če bi po nekem čudnem načinu tisti afričan pobegnu v...pakistan, bi tam brez usmiljenja linčali njega in njegovega sina in vrjetno se zabavali pri tem.
Našo kulturo treba branit pred nazadnjaškimi, ne pa popuščat. Je sicer kontradiktorno, ampak mora bit tako. Multikulturnost se lahko greš le z kulturami na istem nivoju.


Osebno ne vrjamem, da bi v Evropi spet bile vojne dokler smo še vsi relativno siti. Evropa je itak v postopku formiranja lastne združene vojske, je pa Amerika sigurno pomagala k ohranitvi miru.

Vsi tisti, ki zagovarjate ostale pod-kulture rabite kak reality check. Raje se smejem 100 security cameram, kot pa da me saudski krajl pretepa z žebljasto palico, ker sem mu prodal slabo moko (google it bitchez).



saj ne, da je multikulturalizem omogočil zda, da so postale to, kar so danes
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Thomas ::

Kapitalizem v pravni državi je bil osnovni pogoj. Potem pa ljudje, ki so se čutili dovolj svobodne in ambiciozne, so iz Amerike nekaj naredili.

Multukulturalizem je bil pač ena prazna beseda. Vsakega so asimilirali.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Vajenc ::

USA do danes nimajo uradnega jezika! Pomeni so do danes nacionalno/etnično nedefinirani. Nekaj povsem IZVEN! Pravno gledano, so vsi jeziki enakopravni. Domneva se, da je angleščina nekakšen samoumeven jezik učenja, komunikacije in kulture, piše pa ti izrecno nikjer! Le da tega nihče ne izkorišča ali zlorablja.

ZDA res nima uradnega jezika. Večina zveznih držav pa ga ima, uzakonjeno angleškega. Nekatere zvezne države kot so A.Samoa, Puerto Rico in Hawai imajo dva uradno priznana jezika. Severni Marianski otoki pa celo tri.
Prej ali slej, pa bo to znalo prinesti hude težave!
Kalifornija in Florida, kjer je največ bojazni za prevlado španščine, sta bile med prvimi ameriškimi državami, ki so uzakonile uradni jezik. Niso oni tako "loco loco" ;)
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

USS Liberty ::

Vajenc ima prav, v ZDA na zvezni ravni ne obstaja uradni jezik. Uradni jezik v ZDA ureja vsaka zvezna država posebej in stanje je tako, da trenutno ima večina zveznih držav za uradni jezik angleščino in trend je takšen, da tudi v tistih zveznih državah, ki nimajo nobenega uradnega jezika, obstajajo močna politična gibanja, da bi tudi tam v ustave zveznih držav dali angleščino kot edini uradni jezik. Nekatera gibanja v ZDA se pa zavzemajo tudi, da bi v zvezno ustavo dali angleščino kot uradni jezik, vendar je procedura spremembe ameriške ustave zelo kompleksna in bo ZDA najbrž prej razpadla, kot bodo dali angleščino v zvezno ustavo...

Da je pa multikulturalizem failed system, je pa tipični primer Kalifornija, kjer so se šli multikulturalizem z mehiškimi špansko govorečimi priseljenci in posledica tega je, da danes v Kaliforniji veliko Mehičanov druge generacije priseljencev rojenih v zda, zelo slabo zna angleščino in tako sta tam nastala dva paralelna svetova, eden špansko govoreči, eden pa angleško govoreči, kjer obstajajo stalna trenja, Mehičani so pa v Kaliforniji postali vedno večja riba, ki je v nekaterih okoljih postala večina in začela izpodrivati angleško govoreče prebivalstvo. Posledica tega je white flight, masovni beg angleško govorečih belcev srednjega razreda v druge zvezne države, predvsem v Arizono. V Arizoni je sedaj največji odpor v ZDA do multikulturalizma, španščine in prisljevanja iz Mehike.

Arizona je leta 2007 dala v svojo ustavo angleščino za uradni jezik, česar prej ni imela. Šli so celo dlje, agleščino so dali tudi za edini jezik, ki se lahko uporablja v poslovnem okolju...
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29

Matako ::

Mah španščina je v marsikateri državi ZDA de facto že eden od uradnih jezikov. Saj na opozorilnih tablah predvsem pa na policijskih postajah :D Pa tudi sicer je znanje španščine tudi med ostalim prebivalstvom kar razširjeno, ker je to dosti priljubljen (izbirni) predmet v šolah. Končno ti pride prav - folk je pragmatičen.
/\/\.K.

Vajenc ::

Španščina je (poleg angleščine) de facto uradni jezik samo v Novi Mehiki. Glede na to, da je v ustavi Kalifornije in Floride "že" več kot 20 let uradni jezik samo angleščina, de facto španščina ne pride v poštev. Je pa špansko govorečih vsako leto več in Mehičani očitno ne vidijo potrebe po asimilaciji.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

Karaya 52 ::

Na koncu gre za igro številk, problemi, na začetku tehnični prerastejo v večjo krizo. Potreben je hladen pragmatizem, da to vzameš na znanje in v politiki sprejemaš ustrezne ukrepe, ostrejši pogoji priseljevanja znajo zadostovati. Pretiranega idealizma do drugih kultur ni potrebno zganjati, ponavadi je celo tako, da bolj kot je skupina problematična, več simpatij oz. pozitivnih diskriminacij je deležna. To ni ravno znak racionalnega razmišljanja, prej ideologije: "probleme multikulturne družbe lahko reši samo še bolj multikulturna družba".

T-h-o-r ::

Thomas je izjavil:

Kapitalizem v pravni državi je bil osnovni pogoj. Potem pa ljudje, ki so se čutili dovolj svobodne in ambiciozne, so iz Amerike nekaj naredili.

Multukulturalizem je bil pač ena prazna beseda. Vsakega so asimilirali.



pa ravno to je fora, da ga niso

imaš še vedno italijane in kitajce, ki ne znajo besedice angleško, pa vseeno jim biznis laufa


imaš žide, katolike, protestante, muslimane etc. etc.
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Thomas ::

To je folklora.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Okapi ::

Kaj pa je kultura?

O.

T-h-o-r ::

Thomas je izjavil:

To je folklora.



lej bmk kaj je, očitno deluje
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Thomas ::

No, v primeru ameriških Slovencev je tako, da vsi skupaj še znajo eno Prešernovo in tri Avsenikove pesmice in da se jim solzijo oči, ko poslušajo o stari domovini.

Drugače pa, business as usual, ameriški way jih je zagrabil, hvalabogu, safe so.

Tudi z ostalimi Evropejci je podobno.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Manu ::

SomethingEls je izjavil:

Manu je izjavil:

Jaz se popolnoma strinjam z Larisso.

ZDA se obnašajo nezrelo. So še mlada država in se obnašajo kot adolescenti. ZDA je res izzivalska država, polna sama sebe, svojega idealizma "edine prave demokracije", popačenega indoktrinalnega pogleda na komunizem in socializem, lačna moči in večinski vzrok finančnih problemov, katere posledice čuti cel svet.

ZDA so država z romantično-idealistično predstavo ameriške demokracije in kapitalizmom. Njihovo bogastvo temelji na izkoriščanju revnih držav z vmešavanjem v njihovo notranjo politiko.

Eden, ki se upa povedat američanom, da so v resnici oni problem št. 1 na tem svetu:


Se popolnoma strinjam, Kubanci, Rusi, Južno Korejci, Venezuelci so veliko bolj srečni brez vseh teh brezveznih materialnih stvari! Tam Država(inc.) v kali zatre vse zlobne poskuse korpuracij, da bi proizvajle te... "dobrine". Prava nebesa v primerjavi z Ameriko kjer so povsod same reklame in trgovine, ki nedolžne ljudi SILIJO, da kupujejo in kupujejo. Naposled to mučno kupovanje prinese v njihove domove utelešeno zlobo. Internet, avtomobili, !!!HRANA!!!, obleke, mobitele... vse to pa je seveda popolnoma neuporabno. *vzdih*

Amerika izkorišča revne države? Do tell!

Tale schmuck od katerega video si linkal je pa tudi samo nakladanje. Demokracija je samo sistem po katerem se izvoli voditelja. Tale schmuck razlaga, da sta samo dve enaki možnosti. Saj za volitve jih ne sme biti preveč (možnosti namreč), ker bi to pomenilo, da ima država preveč moči. Že sedaj jo ima.

Mater ste nadležni vi levičarski tepčki! Ampak ne nadležni kot velik trn v peti kapitalističnim pujsom kot si radi predstavljate... bolj kot metal glasba, gasilska sirena ali jodlanje Tine Drole.

Kaj pomeni schmuck? Zakaj si uporabil to besedo? Gre mogoče za žaljivko? To je Raj Patel in ne schmuck!

Prosil bi za komentarje na višjem nivoju!!

Vse to kar si napisal je pretiravanje in ni v skladu mojega komentarja in videa, ki sem ga dal.

Ne gre za internet in tehnologijo, ampak za izkoriščanje revnih držav! Razumeš razliko!

Gre za vmešavanje v notranjo politiko revnih držav, da si lahko korporacije prilastijo zemljo, vodo in ostale dobrine zemlje:
- http://rajpatel.org/2010/04/22/win-win-...
- http://rajpatel.org/2010/06/08/responsi...
- http://rajpatel.org/2010/07/26/this-is-...
- http://rajpatel.org/2010/04/14/more-lik...
- http://rajpatel.org/2010/05/21/the-info...

guest #44 ::

Mislim, da se vsi strinjamo, da zahod potihem izkorišča nerazviti del. Ni pa vse črno, s tem vsaj malo višamo standard v teh regijah ker jim omogočimo zaslužek, je pa ta zaslužek precej manjši od tistega, ki bi ga lahko imeli če bi bili poštenjaki.

Manu ::

guest #44 je izjavil:

Mislim, da se vsi strinjamo, da zahod potihem izkorišča nerazviti del. Ni pa vse črno, s tem vsaj malo višamo standard v teh regijah ker jim omogočimo zaslužek, je pa ta zaslužek precej manjši od tistega, ki bi ga lahko imeli če bi bili poštenjaki.

Zakaj arogantni zahod misli, da morajo tudi drugje na svetu živeti tako, kot mi živimo? Zakaj vsiljujemo svojo tehnološko in kapitalistično ideologijo drugim državam?
Vsaka država je suverena v svojih odločitvah. Zakaj vsiljevati drugim državam politične nazore, ki na koncu koristijo samo "bogatemu zahodu"?
Zakaj se sprenevedamo in kot misijonarji mislimo, da "pomagamo" drugim, ko jim pridigamo in vsiljujemo "sveto kapitalistično demokracijo"? Zakaj se obnašamo kot misijonarji demokracije in izobilja?

Bill Clinton, ki je 8 let predsednikoval ZDA je priznal svoje napake v zunanje-trgovinski politiki:

It began with his congressional testimony last month. Discussing his administration’s trade policy, Clinton admitted that it “has not worked” to alleviate poverty, as promised.

“It was a mistake,” he said of his agribusiness-backed initiatives forcing impoverished countries to eliminate tariffs. “It was a mistake that I was a party to. ... I had to live every day with the consequences of the loss of capacity to produce a rice crop in Haiti to feed those people because of what I did.”

Clinton didn’t stop there. In a subsequent ABC News interview, he said that when it came to 1990s-era financial deregulation that so harmed today’s economy, “I think [my advisers] were wrong, and I think I was wrong.”

Vir: truthdig.com



Ume in dejanja vlad, katerih odločitve vplivajo na življenje vseh, še vedno vodijo prej ideologije kot pa razum. (neznani avtor).

Matako ::

Silimo jih zato, ker se ful branijo. Pa čim dalj od nas hočejo tudi, potem moramo pa za njimi hoditi! :D

Težka je belčevska!
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

TESKAn ::

Zakaj arogantni zahod misli, da morajo tudi drugje na svetu živeti tako, kot mi živimo? Zakaj vsiljujemo svojo tehnološko in kapitalistično ideologijo drugim državam?


Mogoče zato, da ne bi več trumoma silili k nam? Očitno si sami želijo živet tako, kot mi, ne?
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Manu ::

Matako je izjavil:

Silimo jih zato, ker se ful branijo. Pa čim dalj od nas hočejo tudi, potem moramo pa za njimi hoditi! :D

Težka je belčevska!

Bežijo od tam, ker jim zemljo krademo in se posledično selijo v "slume", barakarska naselja .. nekateri pa k nam.
Povzročamo revščino, potem ni čudno, da hočejo k nam, kjer dobro živimo od njihovega nizko plačanega dela.

USS Liberty ::

>>>>>>>Bežijo od tam, ker jim zemljo krademo in se posledično selijo v "slume", barakarska naselja .. nekateri pa k nam.

Kdo so to "mi ki jim zemljo krademo"?
Jz nisem nikomur nič ukradel...
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29

Karaya 52 ::

Manu; Komu smo vzeli zemljo? V južnoamerške in afriške slume pa se selijo ljudje iz tvojih "rajev" sredi pragozda ali savane. Sicer si pa poglej dokumentarce o Lagosu (Welcome to Lagos), se boš morda kaj naučil o kapitalizmu.

tsh2 ::

Manu je izjavil:


Zakaj arogantni zahod misli, da morajo tudi drugje na svetu živeti tako, kot mi živimo? Zakaj vsiljujemo svojo tehnološko in kapitalistično ideologijo drugim državam?
Vsaka država je suverena v svojih odločitvah. Zakaj vsiljevati drugim državam politične nazore


Zato ker je tako prav. Misli na države kot na družine. Tudi družina ni suverena v svojih odločitvah, do neke mere že, ampak država poseže vmes, ko en član družine izvaja nasilje nad drugim. Nihče iz zahoda pa ne vsiljuje tehnologije ali kapitalizma drugim državam.

Matako ::

Dejansko so države tretjega sveta precej manj izkoriščane s strani industrializiranega sveta, kot velja mit. Ja, itak obstajajo primeri. Hej obstajajo cele države primeri!! Brez skrbi, poznamo jih vsi.

Samo v splošnem je največja zamera in travma teh držav, da enostavno ne morejo dosegati standardov razvitejših držav (jebi ga, čudno bi bilo, če bi jih lahko vsi!) in si največkrat oni SAMI oz. predvsem njihove vlade vsiljujejo "tehnološko in kapitalistično ideologijo" - verjetno v brezupnem in povsem nekoristnem poizkusu parirati razvitejšim državam. Dodaj še malo tradicionalne korupcije in rezultati so poznani, Vse skupaj nima smisla in lahko bi živieli bolje, če bi se držali lastnih tradicij, samo to je povsem njihova lastna krivda. Nihče jih ni silil. Razen če misliš, da je sledenje zgledom siljenje. Pa ne mi nabijati zdaj o kolonializmu, ker so zadnji bledi ostanki tega že globoko v prejšnjem stoletju. Ker po tej logiki bi mi lahko stalno nabijali o srednjem veku in vpadu muslimanov in hunov in podobnem bullshitu. Ko je konec je konec!
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

nevone ::

Dejansko so države tretjega sveta precej manj izkoriščane s strani industrializiranega sveta,


Se strinjam. Dejansko so tisti ljudje tam zadovoljni, da nekdo pride k njim in jim omogoči neko dejavnost, zaradi katere potem _bolje_ živijo. Ni nujno da živijo zelo dobro, ampak zagotovo živijo bolje.

Propaganda o izkoriščanju se mnogo ljudi, ki so kao izkoriščani, ne tiče. Mnogi so veseli, da imajo/dobijo delo in plačilo. Ampak zahodni wannabeji jim perejo glave s tem, da so izkoriščani, čeprav so sami v bistvu prav zadovoljni.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: nevone ()

WarpedGone ::

Nekaterim je nedoumljivo, da vietnamski otroci delajo da sploh lahk preživijo in ne ker bi jih grdi američani silili v delo. Brez grdih američanov bi tisti vietnamski otroci lepo umirali od lakote.

Ko pa ti pametnjakoviči grejo po nove najkice jih udari amnezija.
Zbogom in hvala za vse ribe

Matako ::

In spet pridemo do znanca iz domačih logov: militantnega egalitarizma.

Recimo: ker povsem normalno vse države niso enako razvite (nekaj najbolj običajnega, takorekoč statistični zakon) nekateri delajo celo dramo in težijo, naj se razvitejše izravnajo s tistimi manj razvitimi oziroma naj delajo v smeri, ki je povsem nasprotna njihovemu razvoju, zato da ne bo "takih razlik". WTF? Komu na čast in kdo bi imel kaj sploh od tega? To je dobesedno retardirano.

Redux te ideologije poslušamo in gledamo v Sloveniji stalno dan za dnem in gre res že močno na jetra: takoj, ko ima nekdo malo več ambicije od povprečja pridejo na plano zagovorniki sestradanih delavcev in obubožanih mater z lačnimi otroki in pozivaju k razlastninjenu pohlepnih delodajalcev, ki si celo upajo delati za lastno dobrobit, prasci!

Spet, prihranite mi z izjemami, poznam jih!
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

guest #44 ::

Matako je izjavil:

In spet pridemo do znanca iz domačih logov: militantnega egalitarizma.

Recimo: ker povsem normalno vse države niso enako razvite (nekaj najbolj običajnega, takorekoč statistični zakon) nekateri delajo celo dramo in težijo, naj se razvitejše izravnajo s tistimi manj razvitimi oziroma naj delajo v smeri, ki je povsem nasprotna njihovemu razvoju, zato da ne bo "takih razlik". WTF? Komu na čast in kdo bi imel kaj sploh od tega? To je dobesedno retardirano.

Redux te ideologije poslušamo in gledamo v Sloveniji stalno dan za dnem in gre res že močno na jetra: takoj, ko ima nekdo malo več ambicije od povprečja pridejo na plano zagovorniki sestradanih delavcev in obubožanih mater z lačnimi otroki in pozivaju k razlastninjenu pohlepnih delodajalcev, ki si celo upajo delati za lastno dobrobit, prasci!

Spet, prihranite mi z izjemami, poznam jih!



To da pravni sistem ščiti tiste, ki so po sreči ali podlosti prišli na tak položaj?

Ne vrjamem, da se kdo kaj dosti buni proti Akrapoviču ali Pipistrelu ali komu drugemu, katerega premoženje je bilo pridobljeno na moralno bolj opravičljiv način.

Btw...industrializacija anglije se je začela ker so si veleposestniki/fevdalci prilastili in ogradili surovine (travnike, zemljišča,...) na katerih so si ljudje neodvisno od njih zagotavljali preživetje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: guest #44 ()

SomethingEls ::

Kaj pomeni schmuck? Zakaj si uporabil to besedo? Gre mogoče za žaljivko? To je Raj Patel in ne schmuck!

Prosil bi za komentarje na višjem nivoju!!

Vse to kar si napisal je pretiravanje in ni v skladu mojega komentarja in videa, ki sem ga dal.

Ne gre za internet in tehnologijo, ampak za izkoriščanje revnih držav! Razumeš razliko!

Gre za vmešavanje v notranjo politiko revnih držav, da si lahko korporacije prilastijo zemljo, vodo in ostale dobrine zemlje:
- http://rajpatel.org/2010/04/22/win-win-...
- http://rajpatel.org/2010/06/08/responsi...
- http://rajpatel.org/2010/07/26/this-is-...
- http://rajpatel.org/2010/04/14/more-lik...
- http://rajpatel.org/2010/05/21/the-info...


Ne mislim brat sto linkov do bloga (or whatever) od tega all mighty Raj Patela, če ga hočeš uporabljat kot vir raje nekaj povej po svojih besedah na podlagi njegovih... če ga res že moraš upoštevati.
Silly Rabbit, Trix are for Kids


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

NATO odobril vojaške napade na hekerje (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
9018783 (14440) nekikr
»

Kako se mora islam spremeniti, da ga bo zahod 'sprejel'? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
22936133 (31534) guest #44
»

ZDA pritiskajo na zaveznike v primeru Wikileaks (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / NWO
28361245 (54072) Mipe
»

Wikileaks izdal Iraške dosjeje z dokazi o mučenju zapornikov in ubijanju civilistov (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / NWO
18437313 (34529) jype
»

Wikileaks nadaljujejo objavljanje afganistanskih dosjejev (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
6222439 (20224) pss-m

Več podobnih tem