» »

ESXi 4.0 Server

ESXi 4.0 Server

Squeazer ::

No, slišal sem za zloglasni ESXi 4 in kako je odvisen od svoje stroge liste sistemov ki jih podpira, zato sem se odločil da sprobam zadevo. Za tiste, ki ne veste kaj ESXi je, to je operacijski sistem (temelji na linux-u) firme VMware, ki je namenjen virtualizaciji. Ah in brezplačn je. No, na moje veliko presenečenje se je instaliral na enega izmed mojih PC-jev in dela brez težav. Trenutno imam gor 2 ubuntu serverja in enega FreeBSD in dela brez problema. Malo sem raziskal in očitno moja matična podpira tehnologijo, ki jo ESXi potrebuje (Domnevam da HyperTransport), kar se mi je zdelo čudno, saj je že kr stara. No, če kdo želi laufat esxi, brez večjih stroškov, naj si nabavi tole:

Matična plošča Asus M2N-e
Procesor: Amd Athlon 64 X2 (tega imam jaz, mogoče bi delalo tudi na drugih, definitivno pa mora biti 64 bitni).
Vsaj 3 GB rama (DDR2)

Plata podpira do 8 GB spomina, kar je po mojem mnenju dovolj, saj tudi CPU ni dovolj močan, da bi lahko nanjga obesil toliko operacijskih sistemov, da bi porabili kaj več.

Velikost plošče pa je ATX Form Factor, za kar sem danes prvič slišal, in je očitno malo večji od navadnega atx-a.
Server pa konfiguriraš preko njihove spletne rešitve VMware GO, ki je pomoje edina slabost tega sistema, saj je grozno počasn in včasih ne dela. Poveže pa se z serverjem lokalno, in uporablja .NET Framework 3.5 in še par drugih dodatkov. Navdušenci Chroma pa ste lahko razočarani, saj ga ne podpira. Potrebuje nek dodatek, ki pa je na voljo samo za firefox in IE.

No, zanimajo pa me vaša mnenja. Je že kdo uporabljal esxi in kakšne so vaše izkušnje z njim? Če ste uporabljali kakšne druge virtualizacijske rešitve, lahko tudi o njih napišete (hyper-v, etc...)

overlord_tm ::

Seznam kompaktibilnega HW ce komu pomaga :)
http://ultimatewhitebox.com/

Squeazer ::

Woah epic, to obstaja? No dobro da vemo :D

BlueRunner ::

Athlon64 X2 se ti ne bo dobro obnesel. Če želiš AMD, potem poišči Phenom II arhitekturo (to vključuje tudi novi Athlon-e, ne pa tudi stare).

Za administracijo imaš VirtualCenter odjemalca, ki se poveže neposredno na ESXi. Če ne želiš, ne rabiš uporabljati VMware Go. Odjemalec je že "vgrajen" v ESXi. Po namestitvi pojdi na spletno stran strežnika in si ga prenesi na PC.

Squeazer ::

To.... je dobro za vedet, hvala :) Glede procesorja pa.... nočem ga imeti... Jaz zaupam v Intel ampak ta AMD je pač bil zraven... Pa tudi nadgrajevat ga ne mislim, ko so bom pa resn strežnik gradil pa bom intel imel.
Hmm, ima mogoče kdo kaj izkušen z prenašanjem iz VMware na Hyper-V? Zanima me če je izvedljivo.

5er--> ::

Jaz dam ponavadi virtualne mašine na Ubuntu server z virtualbox OSE + par skript za zagon in shutdown.
Zanimivo predavanje: Virtualizacija v teoriji in praksi

Squeazer ::

Hmm, pozna kdo kako skripto, ki ponovno zažene Ubuntu server po neuspešnem bootu? Ker sem imel ogromno problemov, ko se mi oddaljen strežnik po rebootu ni pravilno bootal, imel pa sem samo ssh / shell dostop.

overlord_tm ::

Kako pa definiras nepravilni boot? Ce ti ssh dela, je to ze ogromno :)

Squeazer ::

Uh ne, mislil sem, da sem imel, ob uspešnem bootu, samo ssh dostop do serverja, nisem pa imel dostopa do mašine, kjer je laufal ta virtualec. Neuspešni boot pa je zame, ko pač hočem mašino restartat in ob bootu izpiše na lokalni konzoli napako. Mislim da je napisalo tudi, da naj dodam "-noacpi" ali nekaj podobnega k boot opcijam, nisem ziher.

Zobek ::

Kar se mene tiče zadevo uporabljam že odkar je bla free(od verzije 3.5 naprej).
Edino kar me mal moti /si žlim je da bi lahko virtualcu mapiral USB direkt iz kište in mu pol priklopil usb disk. Tudi jaz zadevo laufam na eni stari plati DFI LAN PARTY ..... in enem starem Athlonu 3.2 + 4 GB rama. Tista lista na internetu se mi sdi bolj okvirna men je uspel tud zadevo laufat na unsupported serverjih HP DL 380 (g4).. Nasploh se mi zdi super, tako za test kot tudi zares.:D

alen1 ::

Imam matično ploščo Asus M2N-e SLI je komu mogoče uspelo namestit zadevo na usb ključ? Se da sploh kasneje uporabljat usb porte, ker meni jih nikakor ne zazna. je možno v tem sistemu dodelit celoten disk brez kreiranja virtualnega?

ender ::

ESXi (ki mimogrede, ni osnovan na Linuxu) ne podpira dodeljevanja USB naprav virtualnim računalnikom, ravno tako pa ne moreš uporabljati celotnega diska. Če bi rad dodelil celoten disk virtualnemu računalniku, raje uporabi Linux in KVM (ki podpira tudi dodeljevanje USB naprav, vendar trenutno samo s hitrostjo USB 1.1).

Glede namestitve na USB ključ, pa je dovolj, da nanj zapišeš samo image - enkrat sem to počel, in je delovalo, vendar se potem nisem več ukvarjal s tem.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

Brane2 ::

Meni ne dela, pa če se obrežem.

Moj sistem je :

Phenom II x4 955BE
Plata: Foxconn A79A-S
RAM: 8GB
grafikulja: nVidia 8800GT
disk: elcheapo SATA crap
DVD: echeapo crap- Samsung, na SATA portu

Stvar mi pride čez tisto fazo oranžnega zaslona kjer izpisuje, kateri modul se trenutno nalaga, potem me vpraša če se strinjam z licenco ( F11 ), takrat pa škripne. Evo zaslona:
 ESXi-4.1

ESXi-4.1

On the journey of life, I chose the psycho path.

urosh ::

Potem si pa namesti xenserver - kar se hwja tiče je zelo manj zahteven (predvsem pri mrežnih) in meni dela nekaj takih mašin že lep čas bp. Seveda ima vsak svoje prednosti/slabosti.

lp

Brane2 ::

In kaj so slabosti Xenserverja ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

urosh ::

v bistvu je zelo podobna zadeva. Ima enake manjke kot esxi (ne moreš portat usbja na virtualca), drugače pa: http://lmgtfy.com/?q=esxi+vs+xenserver :)

v glavnem - za to kar ga jaz rabim mi dela na xenu isto kot na esxi...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: urosh ()

gokky ::

Ali ni ESXi server nekoliko omejen (lahko koristi samo 6 jeder)?

alen1 ::

Ja mislim, da bo kar držalo. Zanimam me, ali je kdo še nadgrajeval ESXi iz različice 4.0 na 4.1 in kako to poteka. Ne bi rad izgubil vseh podatkov.

_Dejan_ ::

alen1 je izjavil:

Ja mislim, da bo kar držalo. Zanimam me, ali je kdo še nadgrajeval ESXi iz različice 4.0 na 4.1 in kako to poteka. Ne bi rad izgubil vseh podatkov.


Jaz še nisem upgradeal... Imam pa namen ta teden upgradat enega od testnih hostov da vidim kako se bo obnašal na live hostih...

@Brane2: vmware je zelo izbirčen glede hardwarea.
Recimo jaz sem ga normalno naložil na domači PC:
MB: ASUS P5E3
CPU: INTEL Q6600
GFX: ATI HD 2600XT,
RAM: A-Data 4x2GB PC3-10700H(9-9-9-24-2T)
RAID Kartica: LSI 9260-8i
SSD&HDD Array: 4x OCZ Vertex Turbo 30GB(RAID10), 3x1TB (RAID1+Spare)
LAN: Intel PRO/1000 GT Desktop Adapter

Verjetno je v tvojem primeru krivec RAID kartica ali LAN kartica...
ASUS P5E3, INTEL Q6600(3000Mhz 333x9), ATI HD 2600XT,
A-Data 4x2GB PC3-10700H(9-9-9-24-2T),LSI 9260-8i,
4x OCZ Vertex Turbo 30GB(RAID10), 3x1TB (RAID1+Spare)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

VMware ?

Oddelek: Operacijski sistemi
206728 (6245) Buggy
»

Sistem za virtualizacijo (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
687542 (5114) Blisk
»

VmWare ESXi- a je kdo že delal z brezplačno verzijo ?

Oddelek: Programska oprema
11872 (687) alen1
»

VMware ?

Oddelek: Operacijski sistemi
328013 (7523) BlueRunner
»

Izšel brezplačni VMware ESXi Hypervisor

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
257422 (4579) BlueRunner

Več podobnih tem