» »

Problem z grafično kartico

Problem z grafično kartico

WarMaker ::

Pozdrav vsem. Imam problem in ne vem, kaj bi lahko bilo narobe. Namreč, pred kratkim se mi je pokvarila grafična kartica - Geforce 8800GTX 768MB, enostavno se mi ne prikaže več slika, pa sem naročil novo, XFX Ati Radeon HD 5750 512MB. Sedaj pa mi ta Atijeva kartica ne dela pravilno, saj se mi na začetku, ko prižgem PC, ene 30 sekund boota. Dejansko požene ventilator na full, potem miruje, nato ponovno vrti hitreje, ponovno miruje,... in to dela kakih 20-30 sekund, na kar se vse skupaj lepo vklopi in dela.

Zadeva me ne bi motila, če se mi ne bi kar sredi windowsa, ko odprem photoshop, pojavila črna slika (to se mi je 1x zgodilo do sedaj) in vse zmrznilo - imam občutek, da sistem ni več stabilen. Torej, nekaj ni v redu. Sem probal grafično v bratovem računalniku, ki lavfa Atijevo 4850 in dela brez problemov, se takoj zalavfa itd.

Zdaj, dvomim, da bi bil napajalec kriv, saj ta grafična (5750) ne potrebuje nekega močnega napajanja (prej sem imel 8800GTX, ki je trošila za 3 Atijeve). Matična je od Gigabyte N680SLI-DQ6 (ima podporo za SLI).

Kaj pravite, kaj bi lahko bilo narobe?

xyd1 ::

Izbriši golnilnike od starejše grafične kartice, počisti register (ter vnose od karice). Naloži novejše golnilnike. Poizkusiš lahko tudi z drugim napajalnikom (ne vem koliko W porabi katera kartica - poišči na internetu). Mislim da je krivda predvsem v ostankih starejših golnilnikov od geforce kartice.

solatko ::

Stestiraj RAM-e.

WarMaker ::

xyd1: Driverji so zbrisani, register čist, gonilniki so najnovejši. Upam, da bo zdaj sistem stabilen.

solatko: Kaj bi lahko imeli veze rami pri bootu grafične kartice? Do sedaj mi je vse delalo brez problemov, samo grafično sem menjal in ta dela probleme. :o

solatko ::

Če ima ram napake, se zna zgodit, da počepne pri močnejši grafični - se večkrat dogaja, iz prakse, zamenjali RAM, včasih samo med seboj, pa se je slika čudežno pojavila, pa ni bilo nikoli več problema.

kitzbrado ::

Malo bi vkradel temo, da ne odpiram nove... Z "novim" racunalnikom sem imel do sedaj same tezave. RAMi (Mushkin) mi nikakor ne zelijo delat. Prvi so bili zanic in so ze po par sekundah povzrocali blue screen (celo pri instalaciji Windowsov). Presenecenje je, da enako pocnejo tudi novi rami, ki sem jih dobil na servisu (kjer so potrdili, da so bili prvi rami zanic.) Memtest novih ramov pa kljub vztrajnim blue screenom ne pokaze nicesar slabega.

Zakaj kradem tole temo, ne pa kake o ramih? Izkazalo se je, da samo z eno palcko rama sistem dela normalno - oziroma je delal en dan normalno. Danes je zacela slika utripat (vsakih nekaj sekund), na ekranu so se pa zaceli kazati artefakti. Tako na prvo zogo bi rekel, da je za to kriva graficna, samo glede na prejsnje tezave z rami nisem povsem preprican. Zanima me, ce je imel kdo podobne izkusnje oziroma ce mi lahko pomaga kdo z vec znanja o hardwareu?

Se tole, ce komu pomaga: maticna je Asus p5q pro, graficna pa ATI 4850.

solatko ::

Kateri napajalnik imaš, da nimaš slučajno prešvoh posamezne linije - poglej koliko A ti daje in še to, če bi slučajno moral povišat voltažo na ram-ih.

kitzbrado ::

Napajalnik je 620 W Corsair in bi moral biti vec kot dovolj. Nominalna voltaza na ramih naj bi bila 1.8 V, katero sem rocno nastavil tudi v biosu. Poviseval je nisem.

Zgodovina sprememb…

solatko ::

Morda so 12V linije malo švoh, bolje bi bilo imet kakšno manj, pa močnejšo - cca 25A. Poizkusi si sposodit kakšen močan napajalnik z eno močno linijo, pa boš videl učinek, 18A je za tvoj sistem ravno nekje na meji. Koliko imaš pa mašino navito.

kitzbrado ::

Sistem ni navit.

18A je premalo? Za kaj, za graficno? Saj menda sama ne zre 216 W?

svetetko ::

Dvomim, da je napajalnik švoh. Sam imam Q9550 @ 3,8 GHz, navito 4870, p5q-pro, 2 diska na LC6600 (linije: 14+15A). Dela brez problema.

solatko ::

Kako imaš razdeljene linije - imaš poleg grafike še kaj drugega na isti liniji.
Q9550 je majhen porabnik.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

kitzbrado ::

Nicesar drugega ni na isti liniji z graficno.

Edina linija z dvema porabnikoma je tista, na kateri imam DVD rom in hard disk.

svetetko ::

Q9550 na 3,8 GHz da je manjši porabnik od q6600 na stock? močno dvomim. Napajalc ima en pci-e 6 pinski priključek, drugega pa predstavlja 2x molex v 6 pin pci-e. imam pa še 5 ventilatorjev. Zasedeno imam vse razen 2 sata napajanj.

kitzbrado ::

No, moj procesor je itak se manj pozresen - gre za core 2 duo (3 GHz).

solatko ::

45nm procesorji imajo precej nižjo porabo že po defaultu.

kitzbrado ::

Tole mi je kar malo nerodno priznati, samo za tezave z artefakti in z utripanjem je bil ocitno kriv samo slabo pricvrscen dvi kabel. Se sam nisem preprican, zakaj nisem najprej tega pogledal - verjetno zaradi tega, ker se ostale stvari kvarijo in sem pricakoval najslabse.

V vsakem primeru me caka se tezava z rami, samo zdaj imam vsaj delujoc racunalnik.

WarMaker ::

solatko: Sem probal menjat rame, dat v druge slote itd, še vedno dela probleme boot time :)
Na xfx supportu tudi nimajo pojma, kaj bi lahko bilo... Zadnji nasvet = ensure that you have the latest mainboard and/or chipset drivers installed.

Updejtal tudi bios na matični (probal tudi s PCI prefetch disabled), dunno... Bom probal še menjat napajalc...

Whatever ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: WarMaker ()

WarMaker ::

Okej, ugotovil, da se mi pri prižigu računalnika (bootu), ene 8x resetira (zato se tudi ventilator 8x prižge in ugasne).

Menjal sem: Napajalec, RAM, BIOS na matični in še vedno ISTO. Kaj naj naredim? Zamenjam grafično, dokler imam čas?

solatko ::

Če ti grafična na drugem računalniku dela normalno, potem je narobe nekaj s tvojo matično ploščo ali RAM-i.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Neuspelo navijanje Intel core 2 quad 9550 (strani: 1 2 )

Oddelek: Navijanje
7111056 (9506) Domobrancek
»

Moč napajalnika

Oddelek: Strojna oprema
393640 (3084) #AzZey
»

Optimalna postavitev ventilatorja

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
264760 (2413) svetetko
»

PC konfiguracija Intel Q9550 ??? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
595269 (3719) M-XXXX
»

Problem z RAMi

Oddelek: Pomoč in nasveti
141301 (1005) shany

Več podobnih tem