» »

Oblikovanje logotipa

Oblikovanje logotipa

«
1
2

l0g1t3ch ::

Torej rabil bi nekoga, da mi oblikuje logotip za nek s.p. ki se ukvarja z mizarstvom. Koliko so okvirne cene in koliko časa bi trajala izdelava ?

Za dodatne informacije mi pišite na ZS, hvala.

bluefish ::

212,64EUR in 8,62ure.

l0g1t3ch ::

Hvala za nekoristen odgovor. Pod okvirno ceno je blo mišleno a je to 50EUR, 100EUR, 200EUR,... pač nek velikostni red. Za čas se pa tud ve al je to 1dan 3dni ali 1 tedn.

Gre se pa za logotip spletne strani, nekaj idej že imam manjska pa realizacija. Sem pa odprt tudi za sveže zamisli in predloge.

opeter ::

Osnovna izvedba 400 EUR brez DDV (v primeru, da rabiš izdelan celoten CGP, dodaj še poldrugi tisočak).
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

Lion29 ::

logiecg... ne vem kaj fali bluefishovem odgovoru... povedal ti je cist okvirno :).. tak da ves da je blize 200e kot pa 50e

sicer pa je pri tem zelo odvisno komu das delat, kolko ma ta clovek smisla in izkusenj in kolko hitro rabis

za logo bo treba kar odsteti vsaj 200e, za kvaliteten logo (vec razlicnih predlog in ena izpiljena varianta) pa blize 400 oz. 500

lahko pa das sosedovemu mulcu za 20e ali 2 suhi klobasi
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

Icematxyz ::

lahko pa das sosedovemu mulcu za 20e ali 2 suhi klobasi


Počasi bo zmanjkalo sosedovih mulcev. Drugače pa:

-oddaj oglas in zberi ponudbe in se odloči
-googlaj za podjetja (posameznike) z referencami in pošlji povpraševanje

Odgovori nekoga ki se s tem ne ukvarja in ti ne bo izdelal logotipa so brezpredmetni. Razen če ve kakšne so cene in druge okoliščine.

Oziroma glede na to da si napisal da iščeš nekoga (verjetno misliš da kogarkoli ki bi to znal) in si v bistvu že dobil nekaj ponudb. Pač izberi tistega ki se ti zdi primeren. Pred mojim postom si dobil 3 ponudbe.

Zgodovina sprememb…

Gost ::

Predlagam ti nekoga, NE sosedovega mulcaTM, ki ima nekaj referenc, čimbolj mu opiši, kaj bi rad in kaj ne, ustrezne barvne kombinacije, primere tebi lepih logotov. Nihče ti ne bo za majhne pare delal različne primere in dal več logotov na izbiro, če je le kolikor toliko zaseden z delom.

Logo je izjemno pomembna zadeva, na katero podjetja včasih premalo pazijo in premalo vložijo truda.

l0g1t3ch ::

Huh 400EUR za logo je pretirana cena sploh ker sem dobil cel kup ponudb za manjšo spletno stran za taisti sp. z cenami od 300 do 500EUR. In to vključno z izdelavo logota in ostale grafike.

Gost ::

Ne skrbi, poceni včasih tudi ne pomeni slabo, ker lahko kdo nabira reference.
Bo pa tvoj problem potem, če bodo težave in nek zmazek od logota.

Srečno in uspešno s cenejšo ponudbo.

bluefish ::

Moj post se je bolj obregnil ob to, da za konkretno cenitev ni dovolj podatkov, prav tako tudi ne za čas izdelave. Seveda pa je možno podati neke približne okvirne cene/urne postavke.

Icematxyz ::

Huh 400EUR za logo je pretirana cena sploh ker sem dobil cel kup ponudb za manjšo spletno stran za taisti sp. z cenami od 300 do 500EUR. In to vključno z izdelavo logota in ostale grafike.


Če si dobil ponudbo za 300 evrov kjer ti izdelajo logotip, stran skupaj z grafičnim oblikovanjem za 300 evrov potem nimaš kaj več za razmišljati. Če seveda tistemu ki ti je ponudbo dal zaupaš da bo sposoben zadevo dovolj dobro izpeljati.

dba ::

ne razumem, da ljudje zadnje čase hočejo samo še delati in dejansko ne nič zaslužiti... zadnjič sm dobil ponudbo za izdelavo spletne strani (joomla - predelava neke generične predloge po mojih željah, logo, postavitev na strežnik, vnos podatkov....) za vsega skupaj 80EUR...
razumem, da to ni oblikovanje z nule, ko rabiš idejo in vse - ampak je vseeno precej dela, vsaj kak dan... polovico daš potem državi...

bluefish ::

polovico daš potem državi...
Hm, pa menda ja ne, da si tako ponudbo dobil od firme?

l0g1t3ch ::

Mnja cene spletnih strani so strmoglavile. Itak je že v slo 1000 firmic, ki to delajo. Seveda tu mislim take male nezahtevne strani za predstavitev kakih sp-jev, društev in podobno.

Icematxyz ::

No ker mislim da je bilo vse povedano ti še predlagam drugačno strategijo.

Ti postavi ceno. Napiši zahteve pa čakaj na ponudbe. Ker če prav razumem ti je 300 evrov za ta projekt preveč.

Potem pa napiši ne vem da imaš za narediti stran kjer bi rad izdelavo logotipa in oblikovanje strani vključno z izdelavo strani za 80 evrov.

Potem pa čakaj na ljudi ki bi to bili pripravljeni narediti. Verjetno se bo celo kdo javil? Kot je nekdo omenil višje ni s tem nekih težav. Se pravi če naredijo to vse določeni ljudje za 80 evrov toliko bolje za tvoj žep. Jaz se nebi obremenjeval kot "kupec" z ceno storitve če je nizka. To pa res ne.

dba ::

polovico daš potem državi...
Hm, pa menda ja ne, da si tako ponudbo dobil od firme?

mislim, da je na njihovi strani celo bil spodaj nek doo podpisan :S Mi je skoraj žal, da nisem dal naredit... tudi če nebi bilo kaj pametnega bi za 80€ bilo verjetno bolje kot da se jaz s tem ubadam :D

l0g1t3ch ::

Stvar je taka.

Oseba A ima sp in si je zaželel spletne strani pozanimal se je o ponudbi takih manjših spletnih strani in dobil kup ponudb v rangu 300 do 500EUR za kompletno stran, sepravi ponudniki zrihtajo vse od A do Ž. No potem pa tu notri pride nadobudna oseba B, ki se ravno uči spletnih tehnologij in se ponudi da naredi to stran za manjši denar ter predvsem za svojo referenco. Sedaj pa rabimo nekoga zunanjega ki bi naredil samo logotip.

That's all folks :), jest sm samo posrednik v tej zmešnjavi :D

Okapi ::

Greš na Google, klikneš Images, vtipkaš mizarstvo logo in dobiš nekaj strani samih logotov. Poglej, kateri so ti všeč, malce predelaj design, da ne bo direkt kopija, in voila, imaš logo. Lahko pa se pozanimaš, kdo je tisti logo naredil, in ga prosiš, če ti naredi nekaj podobnega za 50 evrov. Kot gledam te logote, ti bo večina njihovih avtorjev to z veseljem storila.

O.

blackbfm ::

Predlagam ti nekoga, NE sosedovega mulcaTM

Zakaj pa ne sosedovega mulca? Če ima smisel za oblikovanje in če je stvar na koncu naročniku všeč res ni problema.

Mogoče avtorju teme tole pride prav http://99designs.com/?tp11=a

T-Majo ::

Jaz lahko naredim, če rabiš. Ne bom računal veliko =D Obljubim!

piši mi na tomi.majoranc@gmail.com, lahko ti tudi massenger naslov preko ZS pošljem.

Skatey ::

To kako je v Sloveniji oblikovanje podcenjeno je mislim, da opaziti na vsakem vogalu. Sam se vedno znova čudim s kakšnimi cenami pridejo naročniki, ki mislijo, da je oblikovanje logotipa par urc dela. Ja super pač naj gre do sosedovega mulca, če želi tak logotip. Sem pa dokaj prepričan, da ne bo inovativen ter pripravljen za različne medije uporabe skupaj s priloženo tipografijo, barvno shemo ter primeri pravilne uporabe.

Da pa bi upošteval še kvalitete dobrega znaka kot so: ločljivost, vidnost, prilagodljivost, brezčasnost, univerzalnost ter zapomnljivost, pa bo verjetno mulc moral še pogledati v slovar kaj sploh pomenijo take besede.

Svoje ponudbe pa sploh dal nam, ker je očitno itak že izbral soseda.
Design, elephants and stuff... www.yukaii.com/blog

Zeberdee ::

Tako, kot se naročniki ne zavedajo, koliko je dela v izdelavi enega logotipa, tako nekateri izvajalci preprosto ne razumejo, da neko bogo mizarstvo iz Zgornjih Lašč ne potrebuje mega ultra druper designa, ki ga za 25.000 EUR izdelajo na Pristopu.
V nekaterih poslih je spletna stran preprosto dokaj nepomembna. Če bi imel mizarstvo bi imel eno clean stran s podatki in kontaktom. Tako stran in tak logotip lahko naredi sosedov mulec in za svoje delo dobi eno gajbo piva ter dunajca in pomfri.

Lion29 ::

in klobaso
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

HardFu ::

(sarcasm on) Zaberdee, imas popolnoma prav, zato pa bogo mizarstvo iz Zgornjih lasc nikoli ne bo vec kot bogo mizarstvo.
http://codeable.io

Okapi ::

Kdor misli, da logotip prodaja izdelke, je nasedel prodajalcem megle.

O.

bluefish ::

Logo seveda ne prodaja izdelkov, oglašuje pa storitev. Za neko mizarsko delavnico sredi neke vasice resda ni ključnega pomena, vendar pa pri resnejših podjetjih predstavlja prepoznaven simbol in znak podjetja.

Icematxyz ::

Problem v tem konkretnem primeru je ta da je cena storitve že določena. In nekega manevrskega prostora za pogajanje o ceni izdelave logotipa ni več.

Tako da se pač ceni primerno izdela logotip. Se pravi pač ena ura dela in poslovanje preko email naslova in tako naprej...

Ales ::

Meni res ni jasno, kako lahko ljudje delajo za tako majhen denar... Razen, če jim to predstavlja potem žepnino za zabavo po koncu pouka v srednji šoli. Ker resnega logotipa se res ne da narediti v parih urah, spletne strani pa še manj. Denar niti ni tak problem tukaj, ampak posledično je temu primerno tudi znanje in kvaliteta izvedbe.

Opetrova cena v drugem postu je realna cena za kvaliteno izdelavo logotipa oz. celostne grafične podobe, pa še ta ni visoka.

Za izdelavo unikatne a proproste spletne strani bi jaz postavil spodnjo mejo nekako na 800 EUR. Za 300 EUR se je ne da narediti, za ta denar lahko delajo študenti ali kak "strkovnjak" na črno. Ampak taka spletna stran ne bo služila svojemu namenu.

Zaberdee, imaš prav, da je lahko kompleksna in draga spletna stran overkill za kakega majhnega obrtnika. Ampak dobro narejena predstavitev pomeni razliko med tem, ali ga bo stranka sploh poklicala ali ne. Spletna stran je odraz lasnika. Če izgleda, kot da jo je naredil sosedov mulec, bo obiskovalec dobil točno tak vtis o storitvah, ki so tam predstavljene. In to je ZELO slabo.

Dobra spletna stran se poplača takoj, slaba naredi veliko škodo. Čisto preprosto.

Okapi ::

Meni res ni jasno, kako lahko ljudje delajo za tako majhen denar...
In kako lahko delajo mnogi pri razvoju linuxa in drugih open programov celo zastonj?

O.

bluefish ::

Nekaj je, če logotip dela podjetje, nekaj pa, če nekdo v prostem času.

Zeberdee ::

HardPhuck: Verjeti ali ne, najboljši mizarji spletnih strani sploh nimajo. In kar pri nekaj obrtnikih je tako, od mizarjev do vodovodarjev. Najboljše si ljudje podajajo od roke do roke. Preprosto imajo za sebe, in za svoja dva delavca dovolj dela. Čez glavo dela. Večina obrtnikov ne razmišlja o širitvi dejavnosti, preprosto zato, ker so zgolj in le obrtniki. Živijo le za sebe, svojo bajto (in vikend), svojo familijo in kišto pira na koncu tedna. Takih obrtnikov je 95%.

In kar je najpomembnejše: 5%, ki razmišlja o tem, da iz mizarstva postanejo Mizarstvo razmišljajo veliko potezno. Ta stranka, ki tukaj sprašuje, ne razmišlja tako. Kolega mu je rekel, da bi "blo dobr, da maš spletno stran. Poslikaš mal kva nardiš z digitalcem, pa objaviš. Domena pa to da maš gor spletno stran pride 50 EUR na leto. Drgač pa poklič suseda, on se s tem ukvarja." To ni razmišljanje podjetnika ampak obrtnika. Zdej so že vsi na netu, dejmo bit še mi. Zakaj? Pojma nimajo zakaj.

Aleš:
Majhnih obrtnikov je pri nas ogromno. Pri spletni strani majhnega obrtnika, ki bi ga naredili v najboljšem studiu in pri mulcu, ki vsaj malo ve, kaj dela, razlike pri taki spletni strani ne bi bile velike. Razlika v ceni bi bila za tak majhen projekt prevelika. Razlike v kvaliteti se seveda začnejo k profesionalcem nagibati, ko so dela bolj zahtevna in prav je, da profesionalci računajo več, za bolj sofisticirano delo. Ampak neko malo mizarstvo sofisticiranega dela ne potrebuje, potrebuje pač stran s telefonsko številko.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Zeberdee ()

opeter ::

Kdor misli, da logotip prodaja izdelke, je nasedel prodajalcem megle.

O.


Okapi, upam, da je to sarkazem.
Samo en primer:

 Logo ne prodaja izdelke?

Logo ne prodaja izdelke?



Odličen logo + odličen PR marketing = ubijalska kombinacija
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

Okapi ::

Okapi, upam, da je to sarkazem.
Niti najmanj. Osnova je dober izdelek, nadgradnja je dobro trženje (včasih je marketing tudi pomembnejši od izdelka), logo pa si potem ljudje zapomnijo sami od sebe, ne glede na to, kakšen je. Apple bi lahko imel kakršenkoli logo, pa bi se njegovi izdelki prav enako prodajali. In obratno - cel kup firm je imelo odlične logote, pa so veselo propadle.

O.

Ales ::

Zaberdee, razlika med sosedovim mulcem in nekom, ki je strokovnjak na svojem področju je posledično razlika med tem, ali bo neka stranka poklicala lastnika strani ali ne. Četudi je razlika v dejanski strani navidezno subtilna. In razlika v ceni izdelave morda le nekaj 100 EUR ali manj. Se pa strinjam, da kdor ima dovolj strank tudi brez spletne strani in se ne želi širiti, potrebuje največ spletno vizitko z kontaktnimi podatki, ali pa še to ne.

Okapi, glede odprtokodnosti - primerjaš IMHO jabolke in hruške... Tudi moji sodelavci in jaz sodelujemo pri nekaj odprtokodnih projektih, zastonj. Včasih sam kak prispevek dejansko financiram. Delno čisto iz veselja, ker so obetavni in koristni projekti, delno pa zato, ker uporabljamo kup odprtokodnih rešitev pri delu in se mi zdi čisto naravno, da na enak način tudi vračamo skupnosti.

Tudi par spletnih strani smo naredili zastonj, za prijatelje ali sodelavce. Ampak kljub temu so bile izdelane profesionalno (vodja projekta, oblikovalec, programer, itd.). Stran lahko izdelaš zastonj ali precej pod ceno ampak njena dejanska vrednost (in stroški izdelave) niso zato nič manjši. To ni isto, kot če jo izdela nekdo, ki računa malo ali nič, ker ne zna delati in verjetno celo dela na črno, in višje cene ne more postaviti. Mene "motijo" slednji... delajo škodo stranki in tudi vsem korektnim ponudnikom storitev.

Tisti, ki znate, in iz raznih razlogov delate kak projekt pod ceno, kar... To je čisto naravno, vsi to počnemo kdaj.

Apple bi lahko imel kakršenkoli logo, pa bi se njegovi izdelki prav enako prodajali
Hm, se ne strinjam. Ne bi se... Lahko bi bil drugačen, ampak moral bi biti enako dober. Pri izdelku / logotipu, spleti strani, itd. je malo podobno vprašanju, kaj je bilo prej, kokoš ali jajce. Ko imaš oboje, je težko dati odgovor. Ampak če enega nimaš, imaš praviloma problem.

...cel kup firm je imelo odlične logote, pa so veselo propadle.
Seveda, ampak brez dobrega logotipa bi še malo prej. Potebuješ oboje.

Firma IMHO mora biti čim bolj uravnotežena celota. Kakor vse v lajfu. Če je lahko uravnotežena brez logotipa in spletne strani, potem ok. Če pa ni... bi to morala imeti.

bluefish ::

logo pa si potem ljudje zapomnijo sami od sebe, ne glede na to, kakšen je
Se ne strinjam. Če ti sedajle pokažem nekaj zmazkov, ki jih ljudje objavijo na raznoraznih straneh tipa 99design, se boš verjetno zgrozil.

fosil ::

Apple bi lahko imel kakršenkoli logo, pa bi se njegovi izdelki prav enako prodajali
Hm, se ne strinjam. Ne bi se... Lahko bi bil drugačen, ampak moral bi biti enako dober. Pri izdelku / logotipu, spleti strani, itd. je malo podobno vprašanju, kaj je bilo prej, kokoš ali jajce. Ko imaš oboje, je težko dati odgovor. Ampak če enega nimaš, imaš praviloma problem.

Apple je imel pred 15 leti enak logotip in so se njegovi izdelki obupno slabo prodajal.
Preporod je prišel z iPodom.

Logotip in brand name ni isto.
Tako je!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fosil ()

Okapi ::

Fiat je imel v svoji zgodovini že več različnih logotipov. A se je kdo za njihov avto kdaj odločil na osnovi tega?



O.

Gost ::

A vas je recesija zdelala, da ste tako jezni, če bo dobil logo za 40 EUR. :)
Kaj nas briga njegov logo. Če zna izdelovati mize in omare, je to bistveno. Danes male obrtnike itak cesar obere do kosti (DDV in dohodnina) in na koncu nihče nič kaj veliko nima.

Hkrati to velja tudi za oblikovalce. Kdor bo delaven, marljiv in konkurenčen ter bo zares vedel, zakaj stane pravi logo 500 EUR in več, bo imel itak sčasoma precej dela in se bo lahko s tem uspešno preživljal. Je pa potrebno biti tudi realist. Ne more se pričakovati, da z nekaj prebranimi PDF knjigami z interneta in nekaj izdelanimi referencami začneš služiti velike agencijske denarje.

Je pa res, da se pojavlja v oblikovalski panogi prenasičenost s ponudbo in pomanjkanje povpraševanja in s tem se tudi cene nižajo na minimum, ki še gre čez, ampak mislim, da to ni zgodba za v to temo.

Icematxyz ::

Zdaj pa že podcenjujete malo moč logotipa. Pomislite samo na:

 Logo

Logo



Logotip je pomembna zadeva za podjetje. In zelo težko ga je izbrati če v naprej ne vemo kaj želimo.

In dvomim da cena ki zajema 1 uro dela in poslovanje preko interneta zna vedno zadeti v polno. Da ne bo pomote. Lahko tudi milijon evrov daš za logotip pa ti rezultat ne bo všeč.

Bolj se gre za to da če resnično hočeš nekomu izdelati logotip kot si ga želi in da bo ga vzel za svojega da je tu od začetnih pogovorov in prvih idej do končnega rezultata lahko prehojene kar nekaj poti in vloženega kar nekaj razmišljanja. In z plačilom za 1 uro dela težko ekonomsko to upravičiš?

Kar pa ne pomeni da lahko z več denarja dobiš boljši logotip. Ampak za toliko denarja da pokrije potne stroške v eno smer pa tudi neke zagretosti in želje oblikovalca da se maksimalno potrudi ne boš dobil. Kar pa ne pomeni nujno da na koncu z zadevo ne boš zadovoljen.

Je pa dejstvo da sedaj nekega mizarja ne boš šel olupit do kosti. Podjetje kot je FIAT pa zagotovo. Ampak tam so verjetno tako natečaji in moraš najprej zmagati.

Zgodovina sprememb…

HardFu ::

HardPhuck: Verjeti ali ne, najboljši mizarji spletnih strani sploh nimajo. In kar pri nekaj obrtnikih je tako, od mizarjev do vodovodarjev. Najboljše si ljudje podajajo od roke do roke. Preprosto imajo za sebe, in za svoja dva delavca dovolj dela. Čez glavo dela. Večina obrtnikov ne razmišlja o širitvi dejavnosti, preprosto zato, ker so zgolj in le obrtniki. Živijo le za sebe, svojo bajto (in vikend), svojo familijo in kišto pira na koncu tedna. Takih obrtnikov je 95%.


Imas prav in to je napacno razmisljanje, med recesijo pa so k meni hodili ravno taki primerki, ce bi lahko nahitro nekaj naredil da se spromovirajo ker nimajo dela. Nekaj jih je celo propadlo... Na znamki moras delat ko imas delo, ne ko se po riti praskas.
http://codeable.io

Icematxyz ::

Sam sem že za en S.P. naredil logotip. Pa še ga danes po 10 letih uporablja na vizitkah in štampiljkah in...

Tako da dvomim da si obrtniki ne želijo lastnega logotipa. Prav gotovo si ga.

Ales ::

Okapi, na osnovi prepoznavnosti znamke? Ja, ljudje se odločajo za nakup avtomobila tudi iz tega vzroka. Včasih je bil to celo eden glavnih vzrokov za nakup, v zadnjem času morda nekoliko manj. Pri tem ni pomembno, ali so menjali logotip ali ne, FIAT je definitvno prepoznaven brand.

Okapi ::

Ampak tule se pogovarjamo o logotipu, ne o brandu. A je Fiat prodal en avto več, ko so zamenjalo okrogel logotip za pokončnega pravokotnega? Ali ko so tega zamenjali za ležečega pravokotnega? Ali ko so ga potem že spet zamenjali za okroglega? Ali ko so modrega zamenjali za rdečega?

O.

Ales ::

Point je v tem, da ga imajo in da deluje.

Okapi ::

Ampak očitno je čisto vseeno, kakšen je.

O.

Gost ::

Ampak očitno je čisto vseeno, kakšen je.

O.


Če ne drugega, ga "oblikovalsko-kreativni" del populacije ne kupi, če je logo in v veliki s tem povezano tudi kar cel avto grd.

HardFu ::

Okapi, prav taksno razmisljanje je napacno in podcenjuje vrednost logotipa - vpliv je subtilne narave in ni nekaj kar bi se dalo zmeriti. Sem pa preprican da se kvaliteta logotipa pozna pri financnem doprinosu podjetja - dolgorocno, ne cez noc. Razen kaksnih old school podjetij, ki so zgodovinsko poznana zaradi dejavnosti a imajo kljub temu grd logo - IBM recimo.
http://codeable.io

bluefish ::

Ne pozabimo na Nike in njegov Swoosh, izdelan le za nekaj $.

Okapi ::

Sem pa preprican da se kvaliteta logotipa pozna pri financnem doprinosu podjetja
Ja, izdelovalci logotipov in prodajalci megle bi vsekakor radi v to prepričali potencialne stranke. Sam pa mislim, da nimajo nobenega empiričnega dokaza za svoje trditve.

o.

Icematxyz ::

Sam bi si pa upal trditi da znak na avtomobilu tudi prodaje avtomobile. Ne toliko sam po sebi kot nek znak. Ampak tisti znak nekaj predstavlja. Za to se gre.

In upal bi si trditi da ta logotip:

 Mercedes

Mercedes



tudi sam po sebi prodaje avtomobile. Se pravi da nekdo kupi točno ta in ne drugega avtomobila izključno zaradi logotipa ki ga lahko nato prevaža na vidnem mestu naokrog.

 Glej kaj pa imam jaz...

Glej kaj pa imam jaz...



S tem da tudi neka identifikacija podjetja in zaposlenih in tudi kupcev z nekim simbolom zagotovo je pomembna. Če temu ne bi bilo tako potem podjetja dan danes ne bi imela niti imen. Logotip je pa tisto ki je dejansko še nad imenom podjetja. In podjetja se ne bi ukvarjala z razpoznavnostjo znamke in še čem drugim če to ne bi bilo potrebno.

Lep primer je Apple. Zaradi imena in logotipa si pripravljen plačati več. Za ponaredek pa četudi bi šlo za isto kvaliteto pa zagotovo nisi pripravljen plačati toliko.

Želel bi pa na njem ta isti logotip kot je na originalu. Zakaj le? Če pa nič ne pomeni...

Gre se tudi za to da na steno z voščenko narišeš nek znak in praktično vsi vedo kaj pomeni. Še več kaj ta znak predstavlja. Kaj je lahko zelo širok pojem.

Tako na mikro ravni (neka pokrajina v neki državi kjer deluje nek obrtnik) kot globalno gledano kjerkoli na zemeljski obli pri podjetjih ki so prisotna praktično povsod.

Preprosto potem logotip nalepiš na majico ali na balon na neki prireditvi in avtomatsko si dobil odlično reklamo. Narišeš ga nad nadvoz prometne ceste in ogromno ljudi bo vedelo koga predstavlja. Brez besed in brez razlag. Nalepiš ga športniku na kapo in takoj filozofijo svojega podjetja povežeš z športom. Nalepiš ga na škatlo rdečega križa in vsi vedo da podpiraš dobrodelnost... Logotip je podjetju pomembna stvar. Začne se s tem da da samo podjetje v njega verjame. Potem pa so na vrsti drugi.

In oblikovalec mora začutiti kaj naročnik od njega želi in mu to ponuditi če naročnik v naprej ne ve kaj bi sploh rad imel. In to se plača. Ne sam logotip. Ampak proces ki je potreben da do njega prideš.

Za neko plačilo ki je ovrednoteno nekje za 1 uro dela bo pa tega procesa bore malo. S tem da to ne pomeni da bo rezultat slab! Nič pa ne bi bilo narobe če bi domnevali tako. A ne da?

Zgodovina sprememb…

«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako zaslužiti z ustvarjanjem logojev

Oddelek: Loža
488686 (6914) Vice
»

Pozor pri Carglassu "originalni" nateg stoletja (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
7319145 (15252) mihec500
»

Google si je izbral nov logotip

Oddelek: Novice / Ostale najave
4718864 (14614) msjr
»

Je tole plagiat ali ne ?

Oddelek: Loža
214291 (3162) opeter
»

Logotip podjetja

Oddelek: Pomoč in nasveti
424160 (3330) enjst

Več podobnih tem