» »

Protokol

Protokol

Temo vidijo: vsi
««
113 / 182
»»

Okapi ::

Kdo govori o človeškem embriu? Če ti bo lažje, si predstavljaj rastlinski embrio, v semenu. Se lahko znajde v drastično različnih okoljih, in zrasla bo drastično različna rastlina. Tako različna lahko, da je niti botanik takoj ne prepozna za isto rastlino.

ob podobnem genomu je podoben rezultat.
No, pravilna oblika te trditve je - ob enakem genomu je različen rezultat. In ni važno, kako različen, ker to so samo tehnične podrobnosti.

O.

Thomas ::

Ja, ja, enak genom, eden konj (vosu), drug človek. To bo ja.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Tvoj klasičen odziv, ko vidiš, da si mrzel.

O.

Komur se zdim mrzel tukajle, je sam precej mrzel in nima pojma. Jasno, da je genom nosilec informacij, kakšne naj bodo celice. Tvoje relativiziranje genoma, češ da "stvari so bolj zapletene", je bedasto. Jasno, da vpliva okolje, kako dobro se bo izvršil genomski program, kateri "ifi" genoma bodo izpolnjeni in kateri ne bodo. Ampak to nima nobene zveze s tem, da ne bi bil genom tvoj "blueprint".

imagodei ::

Sam res ne vem, kje je dilema zdej tukaj? Genski material določa, a bo eno bitje konj, ali bo šimpanz ali pa človek, pa kakorkoli obračaš. Vsa informacija je zakodirana v DNA. Tudi to, pod kakšnimi pogoji se bodo izrazili določeni geni - oz. v DNA je zakodiran tudi mehanizem regulacije izražanja genov.

Diferenciacija celic je pač posledica tega, kateri geni se izrazijo na podlagi še ne povsem razumljenega mehanizma "Gene regulatory networka".

Da je hčerka jetrne celice tudi jetrna celica niti ni tako zelo čudno... Materinska celica pač kopiči resource, izdeluje strukturalne proteine, sebi lastne encime, ohranja strukturo - in med mitozo se pač vse to podvoji. Če ni v ozadju drugih mehanizmov (rasnih faktorjev, medceličnega sporočanja oz. drugačnih signalnih molekul), bo jetrna celica pač ostala jetrna celica.
- Hoc est qui sumus -

gardener ::

Vsa informacija o nekem organizmu ni vsebovana v DNK, saj celice niso med seboj zamenljive: človeški genom v žabji celici recimo že ne bi deloval tako kot bi moral (ne da je to kaj posebej pomembno v okviru te teme).
"I Ain't Been Dropping No Eaves, Sir." Samwise Gamgee

Ja ... pa je. Vsa informacija je v genomu. Mogoče so še kakšne molekule zraven, ki jih pa mirne duše prištej kar v genom, ne boš naredil nobene napake. Človeški genom v žabji celici ne bi deloval, ker jo je napravil nek drug genom in sta zdej nekompatibilna. Imaš dve nsaprotujoči si informaciji.

Tema pa je pomembna. Nerazumevanje je pač nerazumevanje, potrebno ga je razčistiti.

Vsa informacija je v genomu.
Ni. Samo na osnovi genoma ne moreš (niti teoretično) narediti jajčne celice z mitohondriji, ribosomi, membranami in vsem, kar je v njej, brez prave jajčne celice pa genom ne "deluje" (vsaj ne pravilno).

Predvsem pa je problem v tem, ker sploh še ne znamo prebrati vse informacije, zakodirane v DNK. Zaradi te manjkajoče informacije, ki je ne znamo prebrati, ti samo podatki o genih (ki jih znamo prebrati), ne povedo dovolj.

O.

> "človeški genom v žabji celici recimo že ne bi deloval tako kot bi moral"

Ja, tle je treba bit pazljiv. Če samo vtakneš DNA v žabjo celico, je seveda problem, ker so v tisti celici že obstoječi (žabji celici lastni) proteini, encimi, ncRNA. Žabja celica ima drugačno strukturo, ki jo je pač "podedovala" od materinske celice, le ta spet od svoje materinske celice in tako dalje; struktura celice pa se je ustvarjala in ohranjala preko žabjega DNA.

Ni pa rečeno, da se v določenih primerih DNA ne bi prijel v tuji celici. Če gre za dovolj podobno celico, če bi imeli ustrezno tehnologijo, da bi zamenjali tudi strukturo celice, membrane, proteine...

In pravzaprav smo to že naredili: Craig Venter je pred par meseci naredil točno to. Začel je z neko celico, vanjo našopal tujo DNA (ki je bila za povrh še v celoti sintetično narejena) in ta celica povsem ustreza definiciji življenja, porablja resurse iz okolja, odvaja metabolite, se razmnožuje. Kar je pa za nas zanimivo je pa to, da se je celična struktura v nekem času po zamenjavi DNA spremenila tako, kot je to narekovala nova DNA.
- Hoc est qui sumus -

Lahko daš genom v dovolj podobno celico, in bo deloval, vsaj približno. Ampak bistvo vsega skupaj je, da informacija za jajčno celico ni zapisana v genomu. Ker preprosto ni potrebno. Tako kot v receptu ne piše, kaj je en liter vode in kaj pomeni vodo zavreti.

Kako je narejena jajčna celica je za genom privzeta informacija, ki je zaradi tega ni potrebno posebej zapisati in tudi dejansko v genomu ni zapisana. To je informacija, ki se, nezapisana v genom, deduje že par milijard let.

O.

To je informacija, ki se, nezapisana v genom, deduje že par milijard let.

A dej no. Kam je pa zapisana, če ne v genom?

Double_J ::

To je pa mal tkole... kje je zapisana informacija, da ne bom videl svetlobe, če si prekrijem oči.:D

Nikjer ni zapisana direktno, zgolj takšna je posledica. Podobno je tudi pri teh celicah.
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Double_J ()

kje je zapisana informacija, da ne bom videl svetlobe, če si prekrijem oči.

V atomsko strukturo Vesolja je to zapisano. Par kB, tops.

Če bi želeli napraviti simulacijo embrionalnega razvoja človeka, kaj vse bi morali vključiti vanjo?

Sestavo DNK, epigenetiko in nasploh celotno strukturo človeške (ali dovolj podobne) celice, poleg tega še nek približek fizikalnih zakonov in seveda okolje.

V tem upam, da se vsi strinjamo.

Kaj točno je potem predmet razprave?

V atomsko strukturo Vesolja je to zapisano. Par kB, tops.

Podobno tudi pri celici. Ni vse zapisano zgolj v DNK.
Dve šivanki...

Seveda je.
- Hoc est qui sumus -

1:
Sestavo DNK

2:
celotno strukturo človeške (ali dovolj podobne) celice

V 1 je vsebovana tudi 2, če nisi sam opazil.

Podobno tudi pri celici. Ni vse zapisano zgolj v DNK.

Ja, pa je. Tako je informacija definirana po Shannonu. Da "externa", pravzaprav ne šteje. V tem postu je okoli 1000 bitov, mau več ali malo manj NE OZIRAJE SE na vso tehnično dato tvojega PC in v katerem kotu ga imaš postavljenega in tko naprej. Pa kdaj ti ga mama pusti laufat.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Thomas ()

Če prebereš DNK celice sam po sebi, pač ne boš poznal lastnosti celice, recimo pri kakšni temperaturi umre.

Tako kot v DNK ne piše, da ne boš več videl, če si daš roko pred oči.

Te stvari pač pišejo vse nekje bolj spodaj. Tam piše, tako DNK in tudi kdaj celica umre in da ne boš videl, če si daš roko pred oči.
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

A dej no. Kam je pa zapisana, če ne v genom
V samo jajčno celico, kot celoto.

O.

Sem ti povedal Double, da te externe informacije ne štejejo. Oddaš bitni string, toliko in toliko bitov dolg, receptor ga pa niti ne zna odkodirat, ker so mu šle baterije. Prava figa. Zato je tisti bitstring še vedno vseboval toliko in toliko bitov. Tadrug sprejemnik ga pa je odkodiral in z njim prejel toliko bitov informacije. Morda redundančne, ampak ni mu pa treba zraven prištevat še cele kolobocije svojih nastavitev mašine, maso Sonca ki ga greje in ne vem kaj še. ATP cikla v svojem telesu.

Tako se pač ne dela v informatiki. Če imate drugačne ideje kot jih je imel Shannon, vaš problem. Jaz bom zaenkrat jemal informacijo kot jo je definiral on, pred njim pa že tudi drugi, v prav takem smislu.

V samo jajčno celico, kot celoto.

OMG, en del genoma, so navodila, kako narest tisto jajčno celico, jebal te čuk!

Sem ti povedal Double, da te externe informacije ne štejejo.

Če vzamemo odraslo celico kot neko entiteto z točno določenimi lastnostmi, kako boš definiral kaj so eksterne in kaj niso eksterne informacije, da je nastala takšna kot je?
Dve šivanki...

Tista navodila iz genoma, so vse kar šteje. Tam so zapisani messages kaj mora okolica delat, da bo morda prišla do takele celice.

Zakaj so eksterne informacije nepotrebne in ne štejejo v informacijski teoriji?

Tako so definirali in to zelo pametno. Jaz sem ti info dal. Da ne štej zraven še svojega font file sizea, k temu kar sem ti povedal. Kar si imel že pred mojim messagem - ne šteje za informacijo mojega messagea.

V tem upam, da se vsi strinjamo.
Očitno ne. Thomas misli, da je vse zapisano v genomu. Ampak ni. Pravzaprav v genomu zelo veliko pomembnih stvari manjka.

Tako je informacija definirana po Shannonu. Da "externa", pravzaprav ne šteje.
In zakaj ne bi štela? Za izdelavo človeškega bitja potrebuješ več informacij, kot jih je zapisano v genomu. To je preprosto dejstvo in ti nič ne pomaga izgovarjanje na definicijo informacije.

en del genoma, so navodila, kako narest tisto jajčno celico, jebal te čuk!
Hec je, ker ni. Zakaj bi sploh bila taka navodila, če pa jajčna celica v vsakem primeru je. Genom (razen virusnega) ne predvideva možnosti, da bi se znašel sam, gol, brez začetne celice.

Lahko pa vzameš za primer tudi virusov genom. Tudi v njem ni dovolj informacije, ker jo je del tudi v genomu gostitelja.

Kar si imel že pred mojim messagem - ne šteje za informacijo mojega messagea.
Tu se ne pogovarjamo o tem, koliko informacij je v tvojem sporočilu, ampak koliko informacij potrebuješ, da to sporočilo razumeš. Brez celega niza predhodnih sporočil nihče ne bi razumel, o čem se tule pogovarjamo. A je to tako težko razumeti?

O.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Ali pa še en primer. Verjetno se tudi Thomas strinja, da imajo tisti z boljšo prebavo prednost v naravnem izboru. Kakovost prebave pa je pogosto odvisna od simbiontskih bakterij. Nekateri organizmi brez njih sploh ne preživijo. Človek sicer menda preživi, tudi če z antibiotiki pobiješ vso črevesno floro in favno, ampak ima potem slabšo prebavo. In informacij za simbiontske bakterije, ki pomagajo pri prebavi, v genomu preprosto ni.

O.

innerspace ::

??

Donate BTC here: 35KR84u3rXN3in1kCw9YHRz4WF3r5kfFF4

Thomas:
V 1 je vsebovana tudi 2, če nisi sam opazil.

Neprecizno izražanje, mea culpa. Mišljeno je bilo seveda celotna celična struktura brez genoma.

Okapi:
Za izdelavo človeškega bitja potrebuješ več informacij, kot jih je zapisano v genomu. To je preprosto dejstvo in ti nič ne pomaga izgovarjanje na definicijo informacije.

Se strinjam.

Bistveno je prepoznati s kakšnim namenom se igramo to informacijsko poštevanko: želimo ustvariti simulacijo razvoja nekega bitja ali imamo kaj drugega za bregom? Na pomankljivo postavljeno vprašanje ni mogoče dati enoličnega odgovora, zato bi bilo dobro najprej razčistiti ta del dileme (sicer ostanemo pri prepiru o tem, ali je padec drevesa globoko v gozdu oddal kak zvok ali ne - rešitev katerega je seveda v tem kaj mislimo z besedo 'zvok').

Thomas:
Kar si imel že pred mojim messagem - ne šteje za informacijo mojega messagea.

Drži. In ker je računalnik nepopisan list, moramo vanj vnesti še marsikaj poleg samega genoma, da bi se iz tega razvil človek. V tem pogledu preostali del celice, fizikalni zakoni in okolje vsebujejo pomemben del informacije, ki pa je v naravnem okolju res avtomatično prisotna. Kot sem dejal, vedeti je treba kaj točno nas zanima, da lahko nato sploh pričnemo z iskanjem odgovora.

Hja ... kaj naj vam rečem? Ne gre za izgovarjanje na neko neposrečeno definicijo informacije, gre za uporabo tega pojma, definiranega zelo bistroumno.

Tvoj font ali bios, NI sestavni del mojega sporočila. Berite Shannona, ne sklicujte se na dim razumevanja informacije po svoje, naivno!

Jaz sem govoril o informacijah, s katerimi opisuješ lastnosti žive celice. Saj tudi kvantna fluktuacija lahko iz nič naredi živo celico. Opis DNK pač ni isti od opisa žive celice.
Dve šivanki...

ABX ::

Da zunanje okolje vpliva na nas ni dvoma. Vendar je po moje v veliki meri zanemarljivo, človek je v bistvu vedno isti ne gleda na to kje se rodi, edino umre če pogoji niso pravi.

Tako da tudi jaz menim, da je vse v genetskem zapisu.

There is no magic!
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Vajenc ::

Da zunanje okolje vpliva na nas ni dvoma. Vendar je po moje v veliki meri zanemarljivo, človek je v bistvu vedno isti ne gleda na to kje se rodi, edino umre če pogoji niso pravi.
Okolje mora biti bistveno za mutacijo, zato je toliko različnih vrst. Človek je povsem drugačen, če se rodi nekje sredi pragozda v plemenski ureditvi, kot če se rodi v Ljubljani, kjer več ali manj vsi dobimo (pod prisilo) dozo najnovejšega znanja in s tem poglobljenega dojemanja sveta. Mene samo čudi, zakaj niso možgani avtohtonih ljudi iz pragozda manj razviti ... ali so, pa jaz ne vem?

There is no magic!

Za ljudi je evolucija še vedno en majcen misteriozna, ker še zdaleč niso vsega definirali in uskladili. Prajuha je npr. en tak magic moment.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Vajenc ()

Life is tough. Koliko informacije je v vseh slikah Mandelbrotove množice, pri vseh povečavah in vseh paletah?

Neskončno?

Ne. Toliko, kolikor rabimo za enoličen zapis algoritma "z=z2+C".

Opis DNK pač ni isti od opisa žive celice.

Mi je prav žal ... informacijsko gledano, je čisto isti šmoren.

Opis recepta za polento, ni enak opisu polente same, to je jasno.
Dve šivanki...

Oba imata enako število bitov. To je vse, kar informacijsko gledano, šteje.

Sej lahko tud pogledamo v kakšno knjigo, ter prepišemo recept ter opis jedi, pa bomo hitro videli.:)

Recept bo zmešaj prah in vodo ter mešaj, opis jedi pa bo, je rumena brez izrazitega okusa in vonja.
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

Če pri temeljenju zanemariš nosilnost temeljnih tal, je lahko še tako vrhunska stolpnica en epic fail.
Woody Allen

Tole preberte ... Kolmogorov complexity @ Wikipedia

Se bomo potem pogovarjali naprej. Sicer nima smisla.

http://szabo.best.vwh.net/kolmogorov.ht...

Tole zelo verjetno presega moj domet, pa bom vseeno probal. Če nakaj zookrožimo in izberemo najhitrejšo še primerno rešitev, potem je vseeno, če boš v simulaciji rak namesto človeka, ker ti bo ob dobrem počutju vseeno kakšna je zevolvirana forma, v bistvu ti bo vseeno za vse, ker boš morda ves čas zadovoljen ščipal debel kos ribe. Zakaj potem sploh simulacija, če nam to v skrajni sili lahko ponudijo tudi na Studencu 48!?
Woody Allen

@Thomas
Ko sem omenjal simulacijo embrionalnega razvoja človeka in kaj vse bi bilo potrebno vključiti vanjo, sem imel v mislih ravno kompleksnost Kolmogorova, ki je v mojih očeh tule primernejše orodje od Shannonove informacije.

Če sedaj v tej luči ponovno pogledamo dilemo, ali je v genomu dovolj informacije za to, da lahko program le z njegovo uporabo zgenerira človeka... mislim da je odgovor jasen - se še kdo s tem ne strinja? Ok, case closed. Okapi je imel očitno le prav. ;)

Koliko je Windowsov 7 na DVDju? Recimo, da jih je 1 GigaByte.

Opletanje s tem, da jih mora pričakati PC, ki je konfiguriran s še več informacije, naprimer 3 GB plus še elektrana ki ga napaja in je komplicirana 9 GB... je popolnoma deplasirano. Popolnoma deplasirano.

Če tega ne razumeš, kdorkoli ne razumeš ... brez veze se je dajat še s tabo.

nevone ::

Če sedaj v tej luči ponovno pogledamo dilemo, ali je v genomu dovolj informacije za to, da lahko program le z njegovo uporabo zgenerira človeka... mislim da je odgovor jasen - se še kdo s tem ne strinja?

Okolje je samo material za gene. Tako kot je papir material za program, ki printa tekst. Če papirja ni, program ne printa. A to ne pomeni, da je papir informacija programu za printanje. Program zna printat in bo sprintal, če bo papir na voljo. A informacija o tem, kako naj se printa se s tem, ko mu papir damo, ne poveča nič.
Program za printanje zahteva dato in printer, a tema dvema ne moreš pripisovati funkcij programa samega, ki ju skrmili.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Imamo preprost Turingov stroj, na njegovem vhodnem traku je zaporedje baz celotnega človeškega genoma AACGC..TA (ali pa kar primerno zakodirana kemijska struktura DNK kakor je zvita v kromosome), na njegovem izhodnem traku želimo dobiti molekularno natančen opis človeka. Kakšen program se mora izvesti, da nam to uspe?

Sam si predstavljam, da bi šlo za natančno fizikalno simulacijo, v kateri bi nastopalo lokalno okolje, preostale celične strukture ipd., brez katerih ne vidim, kako bi lahko dobili željeni rezultat.

Kaj si predstavljate drugi, ki se s tem ne strinjate? Genom -> Some Zero-information Magic Happens here -> Človek?

@nevone:
Okolje je samo material za gene.

Drži.
A informacija o tem, kako naj se printa se s tem, ko mu papir damo, ne poveča nič.

Algoritmično kompleksnost/vsebnost informacije česa točno merimo tule? Ura je res že pozna in morda zato ne vidim analogije s primerom genov in naših teles, čeprav se mi vseeno zdi verjetneje, da je enostavno ni.

Okapi je imel očitno le prav.
Samo Thomas tega ne bo priznal, pa če ga pri živim telesu pečeš>:D

O.

Ura je res že pozna in morda zato ne vidim analogije s primerom genov in naših teles,

Ni ravno analogija, je samo primer, kako ločiš navodila za izdelavo nečesa od materiala, ki je potreben, da se navodila izvedejo.

Geni so NAVODILA za izdelavo (posameznih enot) organizma.

o+ nevone

>Geni so NAVODILA za izdelavo (posameznih enot) organizma.

Ampak ne dovolj podrobna, da bi lahko brez drugih informacij to lahko naredil.

V resnici mi ni čisto jasno - Thomasa in Nevone sem imel za še kar bistra primerka, ampak glede na to, da jima očitno niso jasne nekatere zelo osnovne zadeve, začenjam v to dvomit.

Očitno si ne moreta predstavljati nekega "marsovskega" znanstvenika, ki proučuje genom in ne pozna vseh drugih privzetih informacij, brez katerih je genom "mrtva črka na papirju."

O.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Ampak ne dovolj podrobna, da bi lahko brez drugih informacij to lahko naredil.

Drugih informacij? Morda drugih formacij. Informacije, ki jih vsebuje gen so zapisane v njem in ne izven njega.

V resnici mi ni čisto jasno - Thomasa in Nevone sem imel za še kar bistra primerka, ampak glede na to, da jima očitno niso jasne nekatere zelo osnovne zadeve, začenjam v to dvomit.

A veš, jaz se ne ustrašim vsakega, ki misli, da če je nekaj študiral, da je tudi dobro naštudiral. Sploh ni nujno.

o+ nevone

ABX ::

Vajenc je izjavil:

Okolje mora biti bistveno za mutacijo, zato je toliko različnih vrst. Človek je povsem drugačen, če se rodi nekje sredi pragozda v plemenski ureditvi, kot če se rodi v Ljubljani, kjer več ali manj vsi dobimo (pod prisilo) dozo najnovejšega znanja in s tem poglobljenega dojemanja sveta. Mene samo čudi, zakaj niso možgani avtohtonih ljudi iz pragozda manj razviti ... ali so, pa jaz ne vem?

There is no magic!

Za ljudi je evolucija še vedno en majcen misteriozna, ker še zdaleč niso vsega definirali in uskladili. Prajuha je npr. en tak magic moment.

Priporočam da se vrneš v osnovno šolo in se ponovno učiš teorijo evolucije.
http://www.google.com/search?hl=en&rlz=...
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: ABX ()

ABX je izjavil:

Vajenc je izjavil:

There is no magic!

Priporočam da se vrneš v osnovno šolo in se ponovno učiš teorijo evolucije.
http://www.google.com/search?hl=en&rlz=...

Zaplankanost je huda reč. Okolje mora biti bistveno za mutacije,tako po Darwinu kot po Lemarcku in kot po katerem koli drugem učitelju EVOLUCIJE. Žirafa ni dobila tako dolgega vrata zaradi stegovanja, ga je pa zato, ker so tiste z daljšim vratom imele krajevno boljše možnosti preživetja, če so pobrale listje tudi iz višjih predelov, čemur rečemo tudi naravna selekcija. To je iz osnovne šole! Med in po srednji šoli lahko spoznaš tudi, da imajo geni nekakšen spomin, ki omogoča vklapljanje in izklapljanje genov ob določenem zunanjem signalu. Sklepam, da po dolgi uporabi vklopljenega, to ostane permanentno oz. do dolge uporabe izklopljenega. To zadnje ni nujno resnično, pa vendar me ti ne moreš prepričati, če obenem trdiš, da okolje ni bistveno za evolucijo.
Woody Allen

Ma kdo je rekel, da "okolje ni bistveno za evolucijo"? Kje si to dobil? Dej se sprav nekam!

Samo ponavljam, kar nekaterim ni in ni jasno. Informacija o človeškem telesu je vsa v DNA. V embrionalnem razvoju se samo (delno) odkodira. Vsak trenutek se nekaj te informacije odkodira v tvojem telesu, da živiš naprej.

V kakšnem drugem okolju kot je človeška celica, se ta informacija, ne odkodira. Recimo v plavžu.

Tako kot je VSA informacija o Windowsih ali igrici na DVD plošči. Odkodira se v okolju PC računalnika. V pečici se pač ne odkodira.

Še drugače rečeno. Vsa informacija zgodbe je v knjigi. Pismeni, videči in tko naprej, jo pa lahko odkodira.

Ne mi zdej tupit za "kako bo delal Turingov stroj, da bo bral knjigo". Vsako dekodiranje informacije je fizikalni proces, jasno da.

Vendar vsa informacija o človeškem telesu je v DNA. Tako kot je vsa informacija zgodbe v knjigi. Ne v bralcu. Bralec jo samo dekodira.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Thomas ()

Informacija o izdelku je na bar code nalepki. Ne v blagajni. V blagajni je ta informacija kvečjemu redundantna in/ali dodatna.

Po radijskih valovih potuje informacija pesmice Mance Izmajlove, Čez zelene trate, s svetlobno hitrostjo na vse strani Vesolja. Moj radio v avtu jo je enkrat odkodiral, najbrž še kakšen drug tudi. Tista valovna fronta je zdaj že svetlobne tedne daleč v Vesolju, kjer dekoderjev zanjo najbrž ni, vendar informacija je še vsa tam.

Tudi Arecibo radijski teleskop, če se prav spomnim, je pred desetletji oddal nekj kB informacije o človeški civilizaciji v Vesolje. Ta informacija, zakodirana v radijske valovih, je že šla mimo nekaterih zvezd in bo šla še naprej in kakšen alien bi jo potencialno lahko odkodiral, kdaj v prihodnosti. Vendar ne glede na to, če tak alien sploh obstaja ali ne obstaja, vsa informacija je zakodirana v tistih fotonih.
««
113 / 182
»»