» »

Izšla Mandriva Linux 2009 Spring

Izšla Mandriva Linux 2009 Spring

Slashdot - Leto dni je minilo od izida Mandrive Linux 2008 Spring in pred nami je že nova različica. Glavne novosti so predvsem nove verzije programskih paketov, tako da inačica 2009 prinaša Speedboost za hitrejše zaganjanje, okolja KDE 4.2.2, GNOME 2.26.1, XFCE 4.6 in LXDE, na novo spisan Mandriva Security Centre, izboljšan požarni zid in orodja za nastavitev omrežja, OLPC Sugar, podporo za ext4 itn. Več o novostih si lahko preberete na domači strani, kjer je tudi sprehod po distribuciji. Prenos je že mogoč tudi brezplačno z uradne strani. Klik!

8 komentarjev

terryww ::

In kdaj bo ubuntu dobil security centre? V 9.04 se niti grsecurity ne najde več... pa tak perspektivno je zgledalo od začetka, zaj pa zgleda, da ni nič drugega kot windows z linux kernelom, ki samo čaka, da ga kak rootkit pwna (in potem ni čudno, da laufajo boti na Win, ki se jih nadzoruje iz lnx mašin) . In naenkrat je plačevanje poliranih distribucij (kot npr. Mandriva Powerpack) dobilo smisel oz. kako je škrt človek poškilil k FreeBSD in Nexenti (ne OpenBSD, dokler NSA ne nadgradi novega supercompa in gre njihova cybersecurity ekipa v imenu državne varnosti v ofenzivo cracknit znane pomanjkljivosti (oz. extra features, se boljše prodaja) intelovih cpujev, nisi na vrsti.).

Popravek: nisem jasnoviden - ubuntu 9.04 zaenkrat

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: terryww ()

DeusVult ::

Ubuntu 9.10? A si ti jasnoviden, al po prvih pre-alpha diffih ocenjuješ distro, ki izide čez 6 mesecev?

Drugače pa
sudo apt-get install selinux
.
http://www.rtvslo.si/blog/deusvult
Iz 26:2 "Naj vstopi zaslužen Narod, Narod, ki varuje Vero."

smihael ::

Na Linuxu ne rabiš raznih varnostnih programov dokler si trezne glave oziroma ne daš gesla kar vsakemu "programu"... Za firewall pa priporočam Guarddog-a :)

Se pa strinjam,d abi Ubuntu (še posebej ker je n00b distro) rabil neko nadzorno plato :)

Azrael ::

@mihas10

Vejžda.

Ob tem kako je za (ne)varnost "poskrbljeno" v najbolj razkričanem Linux distrotu Ubuntu/ Kubuntu, je trditev, da uporabnika nima kaj skrbeti za varnost v tem OS, naravnost naivna.

Žal v drugih distrotih ni kaj bistveno bolje, saj se varnost v Linux, z zelo redkimi izjemami, jemlje za samoumevno, kar ni niti malo res.

Da je zadeva še "boljša", pa skrbijo razni Linux "poznavalci" po forumih, ki v primeru, ko nekdo, ki ni med izbranci tega kulta, najde kaj čudnega, takega zoprneža avtomatično spoznajo za neznalca, ki nekaj teži zato, da teži in raznim gurujem moti spanje na lovorikah lastne hvale, ki se po blatu valja.
Nekoč je bil Slo-tech.

G2 ::

A nima ubuntu namesto selinux-a AppArmor ?
LP
G2

denial ::

@Azrael
+1
SELECT finger FROM hand WHERE id=3;

fiore ::

ob vseh teh novicah na slo-techu o novih operacijskih sistemih, me zanima kako je možno da je ušla novica o izidu ubunutja (9.04)? :-)

Jst ::

TUkaj je bilo govora o security centru: openSuse ima zelo dober sistem v lastnem Yast-u. Od Kernel zadev (lahko selinux) do požarnega zidu. N00b klik-klak proof.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Začel se je Google I/O - Android

Oddelek: Novice / Android
2913056 (10597) Marat
»

Izšel Firefox 12

Oddelek: Novice / Brskalniki
389869 (6600) Icematxyz
»

E3: Sony vs. Nintendo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Konzole
5310011 (8710) PrimozR
»

Novo KDE namizje

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
273828 (2815) M.B.
»

Mozilla Firefox 0.8, Thunderbird 0.5, in prenovljen portal MozillaZine

Oddelek: Novice / Brskalniki
405647 (5647) MrStein

Več podobnih tem