» »

Neupravičena kazen-pomoč pravnikov

Neupravičena kazen-pomoč pravnikov

Doman ::

Danes sem 200m stran od hiše šel na burger z dvema prijateljema. Po telefonu me je ob 1.30 klical prijatelj, da bo čez 15 min doma, saj je bil 7dni na smučanju.
Mi smo stali približno 30m od ceste, nakar sem videl prijatelja kako se pelje mimo in mu pokazal sredinca (iz heca, kar tudi sam ve in je videl). Problem je, ker je v tem momentu mimo peljal tudi policist, ki je to videl, obrnil avto in se pripeljal do mene. Rekel mi je, da kršim javni red in mir, kljub temu da sem jedel, se normalno obnašal in bil popolnoma normalen. Izročil sem mu pasoš, ta pa mi je napisal plačilni nalog 417€.
Imam tri priče, dve ki sta bile ob meni, 1pričo kateri sem pokazal sredinec in me sedaj zanima kako naprej, saj kazni ne mislim plačat. Nikoli do sedaj nisem imel problemov z policijo, plačilnega naloga pa nisem hotel podpisati.

Lp, Doman

Beli_Zajcek ::

Hmm, v mojem primerui je policaj trdil, da sem mu pokazal jezik iz avta, ko sem se peljal mimo. Na srečo sem imel zraven sopotnico, ki je videla kaj se je res zgodilo in bila pripravljena pričati. Je pa res, da je policaj podal predlog za sodnika za prekrške. Ker sem se takoj naslednji dan pritožil, sem bil povabljen na policijsko postajo, kjer sem še enkrat pojasnil kako sva skupaj s soptnico videla dogodek. Nato pa so mi povedali, da so se, že preden sem podal pritožbo, pogovorili na postaji in sklenili, da nima smisla peljati postopka naprej. Srečo sem imel, ker sem imel zraven sopotnico, če bi v avtu bil sam bi plačal takrat cca 10.000 Sit. Napiši pritožbo tako kot sem jo jaz, mislim da rok za pisanje pritožbe ni spremenjen (8 dni), sicer ti pa mora pisati to na kazni. Glede na to da imaš dve priče bi moral uspeti s pritožbo po mojem mnenju.

madmitch ::

Enostavno se pritoži in priloži izjave prič, da si s prstom pokazal na prijatelja v avtu (s kazalcem, ne sredincem). Enostavno vsi vstrajajte pri tem in amen. Čeprav je sedaj v nekaterih primerih "Kadija tuži, kadija sudi", ne bodo mogli nič proti trem pričam.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Doman ::

Torej moram napisati pritožbo, podati zraven še izjave prič. To potem pošljem na policijsko postajo? Koliko časa ponavadi traja, da dobim odgovor na pritožbo?

Mi lahko nek pravnik potrdi informacijo, da se na ZJRM-1 7člen ni mogoče pritožiti?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Doman ()

Arto ::

Enostavno se pritoži in priloži izjave prič, da si s prstom pokazal na prijatelja v avtu (s kazalcem, ne sredincem).


Zakaj pa ne smeš prijatelju pokazati sredinca?

AndrejS ::

Lahko tudi rečeš da se vedno tako s prijatelji pozdravljate.

k4vz0024 ::

Pozdrav med dvema subkulturama...:))

shark_nm ::

Ljubi jezus 500 eur ker stegneš palc. Pa učas si policaja namlatu pa si dubu 10.000 sit kazni. So že zaščiteni ko kočevski medvedi.

gzibret ::

Doman,

čim prej pejd do načelnika na policijski postaji, kjer dela policist, ki ti je napisal kazen. Osebno mu razloži zadevo. Če lahko zraven pripelješ še kakšno pričo, toliko bolje. Če se ne bo dalo nič zmenit, se pritoži uradno in priloži izjave prič. V tem primeru bo zadevo prevzel sodnik za prekrške.
Vse je za neki dobr!

krneki0001 ::

Ljubi jezus 500 eur ker stegneš palc. Pa učas si policaja namlatu pa si dubu 10.000 sit kazni. So že zaščiteni ko kočevski medvedi.


Včas je bila cena 20.000 sit za napad na uradno osebo (sem plačal toliko, priznam,nisem bil tiho ko je pametoval, pa je skočil vame in sem ga nabil). Plače sem imel pa takrat tam okol 42.000 sit - nekako tako kot da bi danes imel plače okol 850 evrov, plačat bi mogu pa 400 evrov.

tx-z ::

Svašta. :\ Mislm, no comment kaj se grejo
tx-z

Meizu ::

To je res neverjetno ja. A zdej se bomo pa še takšne igre šli z njimi al kaj. Sej ne smeš niti trznit al kaj...

shark_nm ::

hopla nebivedu ti si že v tadrago tarifo padu :)... Ok sej vse vredu in prav, pač ne smeš žalit uradne osebe. Samo naj bo zmerno opomin in mogoče kaka pošta domov... Ne pa 500 eur, ko da si ga na voziček spravu.

TekO ::

Jao, pa sej to nemoreš verjet! Možje v modrem ja ..my a$$ (ojej zdej bom kazen dobil zaradi žaljenja?). Predstavljajte si potem človeka brez prič. Policaji te lahko oberejo samo zato, ker je njim pač takrat tako pasalo, pač rečejo da si kršil JRM ali pa da si ga žalil.

Pomoje je najbolje, da narediš tako, kot ti je gzibret svetoval. Če je kaj pameti v načelniku bodo to že tam razrešili in boš imel hitro mir (vse priče seveda sabo vzami). Drugače pa pač pritožba.
Ideas are bulletproof.

imagodei ::

Ja, tako se pri nas kaže kriza s policijskim kadrom. Ne samo, da jih je očitno premalo, da bi bili bolj prisotni na terenu (na cestah), še med tistimi, ki so, je polovica povsem nesposobnih opravljat policijsko službo.
- Hoc est qui sumus -

opeter ::

Tudi v našem kraju zgodil se je zgodil zanimiv primer, ko je znanca pred kratkim zgrabilo lulanje in je v večernim urah v lokalnem parku izpustil "odvečno tekočino".

Na njegovo nesrečo sta ravno takrat šla mimo dva policaja in je dobil 870 € kazni,ker, da je ogrožal javni red in mir, ter uničevanje javne lastnine.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

imagodei ::

Takšne kazni za očitno nesmiselno majhne prekrške so dokaz, da je v naši državi nekaj jako narobe. Takšnim policistom bi bilo treba nemudoma pobrati pooblastila. Zaradi "zalivanja rož" nekdo ostane brez mesečne plače? In pri tem se ni razkazoval, ni rjovel... WTF is wrong with this picture?

Človek plača za prekršek, kjer ni bilo storjene nobene škode in/ali nobenega oškodovanca.
- Hoc est qui sumus -

aljazh ::

Zaradi "zalivanja rož" nekdo ostane brez mesečne plače? In pri tem se ni razkazoval, ni rjovel... WTF is wrong with this picture?


OFF: Ali pa zaradi "nedostojnega vedenja" dobi večjo kazen kot za vožnjo v napačni smeri po avtocesti. Očitno je bil zakonodajalec mnenja, da je JRM višja vrednota kot človekovo zdravje in življenje... :|

fabrskd ::

Ljubi jezus 500 eur ker stegneš palc. Pa učas si policaja namlatu pa si dubu 10.000 sit kazni. So že zaščiteni ko kočevski medvedi


V tem primeru res mogoče neupravičeno toda če policija ne bo zaščitena še bolj kot kočevski medved pa država lepo propade.
Screw you guys i'm going home!!!

PacificBlue ::

Ljubi jezus 500 eur ker stegneš palc. Pa učas si policaja namlatu pa si dubu 10.000 sit kazni. So že zaščiteni ko kočevski medvedi
V tem primeru res mogoče neupravičeno toda če policija ne bo zaščitena še bolj kot kočevski medved pa država lepo propade.


Raje to, kot pa da imamo policijsko državo.


Edit:typo

Zgodovina sprememb…

gzibret ::

> Na njegovo nesrečo sta ravno takrat šla mimo dva policaja in je dobil 870 € kazni,ker, da je ogrožal javni red in mir, ter uničevanje javne lastnine.

A se je pritožil? Saj imamo pravno državo, v kateri je pravica dop pritožbe določena v ustavi. Vsak normalen sodnik za prekrške bi na podlagi pisne pritožbe znižal kazen ali primer celo opustil. V zakonu o prekrških obstaja člen, da se lahko ob posebno blagih oblikah izreče zgolj opomin, ali pa primer celo opusti.

Vsaj sodniki so šolani, za razliko od....
Vse je za neki dobr!

AndrejS ::

Problem je ker so policaji dobili preveč pooblastil.
Lahko te ustavi na cesti in reče da si kršil JRM in napiše lepo plačilni nalog.
Kriv si... ker je on BOG. Edino reši te ,da si cigan. Ker ciganov se pa bojijo navadni policajčki. Ali
pa kaki mafijozo, pri teh pa se userjejo v gate in zbežijo.

AndrejS ::

@gzibret.

Pritožba je samo še samo ena teoretična rešitev. Ker policaji odlačajo o kazni in ne sodnik za prekrške.
Torej se moreš pritožit, in če ne uspeš te dosti dražje pride, zato so ovčke raje tiho in plačajo kazen.
Pa če tudi ti uspe pritožba , potrebuješ dobre odvetnike da te rešijo, in ti ponavadi več stanejo kot kazen.

imagodei ::

AndrejS,

policaji imajo v določenih primerih še premalo pooblastil. Primer bi bil npr. izdajanje kazni za "reckless driving", ki jo recimo v ZDA lahko napiše policist sam, brez dokaznega materiala v smislu rezultata radarske meritve. Tam potem velja policajeva beseda proti tvoji. Je pa jasno, da je npr. v ZDA po eni strani precej manj nekih samovoljnežev, ki uniformo vidijo kot sredstvo za reševanje osebnih frustracij, po drugi strani pa se ve, da s policisti tam ni šale: če te ustavi, si bolj ali manj "pečen". Tam je "dirty cop" nekaj strašno slabega, notranji nadzor je precej visok in si redko kateri policaj dovoli npr. spustit svojega stanovskega kolega brez kazni, če ga dobi v pijanega v avtu. Pri nas so se nedolgo nazaj policaji na njihovem forumu celo hvalili, kako ima "pek vedno zastonj kruh in mesar meso, policaj pa ne zajeba policaja". Zdej so to verjetno umaknili iz foruma, ker se tega ne da več najti.

Sam kaj, ko bi pri nas morali potem bistveno dvignit zahteve, vpeljat rigidne psihoteste in vsakega nadebudnega, hormonov polnega mladiča <25 let dat v par skupaj z enim umirjenim, izkušenim policajem >35 let; pa povečat število policajev na cesti... Ampak to ne gre, ker so pred leti dovolili celi generaciji izkušenih policajev, da se je upokojila. Tko zdej mamo, kar mamo in potem debilni policaji, ki ob zaključku šolanja stolčejo pol Tacna in potem po forumu iščejo razna opravičila, pišejo drakonske kazni za nesmiselno majhne prestopke.

gzibret, ja, seveda se lahko pritoži in bo "normalen" sodnik znižal kazen, če ne celo odstopil od pregona, ampak v osnovi je to strokovna napaka policista, ki na ta račun obremenjuje sodišče in troši davkoplačevalski denar.
- Hoc est qui sumus -

gzibret ::

> Pritožba je samo še samo ena teoretična rešitev. Ker policaji odlačajo o kazni in ne sodnik za prekrške.

Če se pritožiš, ti kazen izreče sodnik za prekrške.

Sicer pa IMO prav prevečkrat vse požremo in plačamo. OK, če si vozil prehitro ali pijan (in je bilo to izmerjeno s testirano napravo), potem ti bo sodnik nabil še višjo kazen kot policaj. Če pa je kazen le rezultat izživljanje prepotentnega policaja, ti pa to kazen s cmokom v grlu požreš in plačaš, daš prav policaju. In on bo dobil od komandirja povišico za odlično opravljanje dolžnosti.

Po drugi strani, če bo čez prepotentnega policaja priletelo veliko pritožb, tako na policijsko postajo, kot na sodišče za prekrške, potem pa bo ta policaj zelo verjetno dobil kazensko urejanje prometa.

To je to... Pretiho smo, nič se ne bunimo, tudi takrat ne, ko je to treba.

Pa saj ni takšen problem napisat pritožbe. Pejte na gugl, poiščite zakon in člen, po katerem vam je policaj naložil kazen in si preberite, kaj vas v resnici obtožuje. Poglejte še Zakon o policiji, da boste videli, kakšna pooblastila imajo policaji, in sestavite eno smiselno pritožbo. Povejte z navadnimi besedami: KDO se pritožuje, KAJ je predmet pritožbe (zapisnik, obdolžitev, postopek...), KDAJ in KJE se je to zgodilo (ter navedite še številko zapisnika ali kaj podobnega), KAJ se je v resnici zgodilo in z lastnimi pesedami (vse skupaj max. ena stran) opišite, zakaj se vam zdi, da si kazni niste prislužili. Na koncu se sodniko vljudno opravičite za čas, ki ga je on zaradi zapravil zaradi vas (tudi njemu se zdi popolnoma izpod časti, da po opravljenem faxu, pravosodnemu izpitu in 20 leti delovne dobe rešuje probleme uriniranja v parku) in se mu vljudno zahvalite za ugodno rešitev pritožbe. Napišite tudi, da ste za dodatna pojasnila dosegljivi na tem in tem emailu, telefonu.... in kdaj bi se lahko oglasili na eventuelno zaslišanje.

V najslabšem primeru boste plačali max. predpisano kazen ter dodatne sodne stroške (okoli 50e). Če vam je policaj že v osnovi nabil maksimalno kazen (kar radi počnejo), potem res nimate kaj dosti za zgubit.
Vse je za neki dobr!

connel ::

jap imagodei, to z Ameriko je čisto res, nekako velja še za sramoto, če dobiš kazen od policistov (pri nas se govori samo o tem kako se potem izogniti sankcijam in se nič naučiti iz nje in potem je na koncu policist baraba in še kaj vem kaj, tisti ki je pa naredil prekršek pa junak, mislm brezveze) in pa precej bolj dodelan sistem imajo, recimo da prevoziš rdečo luč v križišču, tam plačaš kazen, ki ni majhna plus še na obvezno predavanje moraš iti, tudi glede alkohola ne delajo takih potez kot pri nas, zelo lepo se da ocenit kdo je vinjen in kdo ne brez pomoči tehnike in če te tam dobijo si precej bolj pečen kot pri nas, nekako imam občutek da si sploh ne želijo urediti tega področja,... P da ne bo kdo mislil, da še nikoli nisem plačal kakšne kazni, malce sem jim dajal, dokler me ni srečala pamet, sedaj se pa čisto fino razumem z njimi, ne delam prekrškov, lepo se z njimi pogovarjam in se čisto lepo razumemo :) Ljudje so kot vsi ostali, samo to smolo imajo da opravljajo zelo nehvaležen posel,...
In ja, javno uriniranje je prepovedano, na srečo, nekako si ne želim srečevat folka, ki urinira sredi ulice na vsakem koraku, dajte mal pamet v roke pa pustite hormone pri miru,...
Doman, če meniš da nisi kriv se pač pritoži, pred tem pa pojdi na postajo do komandirja in se pogovori z njim, seveda v normalnem tonu, kakšen je to najbrž veš,...

darkolord ::

in pa precej bolj dodelan sistem imajo
Mnja, očitno si nihče ne upa, si mislijo "še dobro da sem ostal živ" - če bi ameriškega policaja probal "nabit" tako kot nebivedu trdi, bi bil preluknjan kot švicarski sir

connel ::

drugačen odnos imajo do njih tam,...pač ni balkanskega vpliva in precej več spoštovanja in recimo mogoče tudi malo strahu, če boš počel neumnosti tam te bodo obrali do kosti plus še delal boš za njih, ne samo v službi da boš odplačal dolg, še precej drugega se najde (javna dela, čiščenje okolice itd...)
ni rečeno, najbrž bi imel precej časa za razmislek o tem kaj si storil v kakšni celici :D seveda bi bila pa čisto drugačna situacija če bi se ga lotil s strelnim orožjem, no lahko pa tudi da ne, ne menjat scen v ameriških filmih z resničnimi situacijami,...
eh, to kar nebivedu trdi ne verjamem niti besedice, če bi to res naredil dvomim da bi se lahko tukaj hvalil o tem, posledic pa tudi ni nič omenil,...

darkolord ::

ne menjat scen v ameriških filmih z resničnimi situacijami,...
Ja, v resnici so žal še bolj trigger happy...

opeter ::

> Na njegovo nesrečo sta ravno takrat šla mimo dva policaja in je dobil 870 € kazni,ker, da je ogrožal javni red in mir, ter uničevanje javne lastnine.

A se je pritožil? Saj imamo pravno državo, v kateri je pravica dop pritožbe določena v ustavi. Vsak normalen sodnik za prekrške bi na podlagi pisne pritožbe znižal kazen ali primer celo opustil. V zakonu o prekrških obstaja člen, da se lahko ob posebno blagih oblikah izreče zgolj opomin, ali pa primer celo opusti.

Vsaj sodniki so šolani, za razliko od....


Ne, ni se pritožil. Je raje plačal in trpel (plačo ima okoli 700 €).
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Good Guy ::

kreteni.. tejle kapsi..

nej raj lovijo drogeraše pa norce na cestah ne pa zarad teh oslarij pišejo kazni.. budale..

PS:očitno še vedno drži da majo slamo v bučah
http://goo.gl/7ItKpU
Naj računalnik dela za vas^^

bluefish ::

Nikoli do sedaj nisem imel problemov z policijo

Sicer offtopic, vendar... Seveda odvisno, kaj si predstavljaš pod zgornjim citatom.

šernk ::

rad bi si le sposodil temo:


zakon o policiji

35. člen

Policisti lahko ugotavljajo identiteto osebe, ki:
– jo je treba prijeti, privesti, ji odvzeti prostost ali jo pridržati;
– je na območju, na katerem je prepovedano ali omejeno gibanje;
– je na območju, v kraju ali objektu, v katerem se izvajajo ukrepi za iskanje ali izsleditev storilca kaznivega dejanja ali prekrška ali predmetov in sledi, ki so pomembne za kazenski postopek ali postopek o prekršku;
– s svojim obnašanjem, ravnanjem in zadrževanjem na določenem kraju ali ob določenem času vzbuja sum, da bo izvršila, izvršuje ali je izvršila kaznivo dejanje ali prekršek;
– je po opisu podobna iskani osebi;
– je očitno nebogljena in je ugotavljanje identitete nujno za zagotovitev pomoči;
– bi lahko dala koristne podatke za opravljanje uradnih nalog policije.

itd...


ali to pomeni da če ne spadam v nobeno izmed zgoraj naštetih oseb (in v nadaljevanju člena tudi) ne sme od mene zahtevati osebnega dokumenta? ker sem že večkrat videl kako so brez pravega razloga popisovali ljudi, kot da nimajo boljšega dela.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

Doman ::

@blueFish
Sem imel le takrat, pa še to je bilo slabi dve leti nazaj, bil sem spoznan za nedolžnega, torej nisem naredil še nobenega prekrška niti kaznivega dejanja.

Bom pa jutri poslal pritožbo, v primeru da bo sodnica verjela policistu bom pretrpel teh 417€+sodni stroški.

tlozej ::

@Šernk
... vedno lahko spadaš pod zadnjo alinejo :) Pobere tvoje podatke in če te bo potreboval (pri razjasnjevanju kakšnega dogodka, ki se je zgodil v bližini), te bo kontaktiral.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Policija - neupravičena globa (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Na cesti
13018375 (12651) St235
»

vožnja pod vplivom alkohola (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8218508 (15825) St235
»

policija in popis

Oddelek: Loža
286013 (5206) poweroff
»

Pravno vprašanje &#8212; prekršek

Oddelek: Loža
433868 (2392) nastyboy
»

Policaji, cesta...

Oddelek: Na cesti
183014 (2380) BigWhale

Več podobnih tem