» »

NLB: iskanje novih možnosti v finančni krizi

NLB: iskanje novih možnosti v finančni krizi

marsovcek ::

V NLB so se domislili izvrstnega vira dohodka, ki bo še kako prav prišel v aktualni finančni krizi:

Ponovno vas obveščamo, da smo z decembrom 2008 uvedli mesečno nadomestilo za uporabo NLB Klika. 6. januarja 2009 smo vam zaračunali uporabnino za NLB Klik za mesec december 2008 v znesku 0,65 €. Mesečno nadomestilo smo z decembrom 2008 uvedli, ker se spletna poslovalnica stalno nadgrajuje, tako na področju varnosti poslovanja kot na področju širitve funkcionalnosti.
Mesečno nadomestilo bomo zaračunavali vsem uporabnikom NLB Klika, ki so v spletno poslovalnico vsaj enkrat v zadnjem letu tudi vstopili. Nadomestilo bomo zaračunavali enkrat mesečno, na začetku tekočega meseca za pretekli mesec. Za višino nadomestila bomo avtomatično bremenili vaš račun, ki je v NLB Kliku prijavljen kot temeljni.


Preračunano to znese skoraj 8 € letno za uporabo "stalno nadgrajujoče se poslovalnice", čeprav se v zadnjih dveh letih spomnim bolj malo sprememb. S tem korakom so mi tehtnico še bolj prevesili v smer zaprtja računa. Kako pa vi komentirate?

mojsterleo ::

mah sej itak te pri vsaki storitvu ucurijo... strosek vodenja racuna, strosek dviga z bank avtomata, strosek menjave kovancev za bankovce. you name it. kar se mene tice, maksimalno varcujem pri teh stroskih storitev. pol poloznic placam na blagajnah firm direktno (vzajemna, elektro,..), kar mi prihrani kar nekaj evrov takse, dvigam samo z avtomatov banke, od katere je kartica ipd. v glavnem, nocem da se mastijo na moj racun.

ssitcm ::

Če smo pošteni, je večina bank to nadomestilo imela (in še ima) že do sedaj.
Vodenje elektronskega bančnega računa pa je v tem trenutku brezplačno pri Banki Celje, Banki Sparkasse, BKS Bank, Hypo Alpe-Adria Bank, NKBM, Probanki, Unicredit banki in Volksbank.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ssitcm ()

rgv45vg4t335 ::

Ja, SKB ima tudi to nadomestilo, 44 cetnov. Ampak to je buzeriranje. Z uporabo elektronskega bančništva, se zmanjšujejo vrste v banki, omogoča se jim manjše število zaposlenih šalteristov in s tem precejšnji prihranki. To bi moralo biti zastonj, lahko bi dali ti celo kakšno vzpodbudo.
MSI K9A2 Platinum@260MHz, Athlon X2 4850e@3GHz, 4GB RAM@1000MHz
Radeon HD 4850

krneki0001 ::

Preračunano to znese skoraj 8 € letno za uporabo "stalno nadgrajujoče se poslovalnice", čeprav se v zadnjih dveh letih spomnim bolj malo sprememb. S tem korakom so mi tehtnico še bolj prevesili v smer zaprtja računa. Kako pa vi komentirate?


Večina bank računa neko uporabo, če ne tako pa drugače. Vse banke se zgledujejo druga po drugih bankah in kmalu bodo vse banke računale čisto vse storitve - to je pač njihova dejavnost in od te služijo. Tukaj boš na istem kamorkoli boš šel.
Seveda pa za slovence resnično velja; Da je treba šparat, pa ni važno kok nas to stane! In tako se večina buni za tistih par evrov na leto (seveda bi recimo v 30 letih prišparal mogoče 300 evrov, ampak...)
Po drugi strani pa greš lahko 8 položnic plačat na pošto, pa garantiram, da ti zaračunajo za tistih 8 položnic 10 evrov, ampak uporabnine pa ne zaračunajo (jo imajo že v ceni storitve, pa lepše zgleda).


Kar se pa nadgrajevanja Klika tiče, jih je bilo pa v letu 2008 res izredno veliko, velika večina jih je bila zaradi zakonskih podlag (zakoni se spreminjajo, banka slovenije ima svoje zahteve, itd), druge so bile zaradi prihajajočega SEPA standarda (skupni evropski plačilni standard), po katerem boš lahko v španiji, ali kje drugje po evropi, sredi dopusta brez problema plačeval za slovensko elektriko ali pa španci in drugi pri nas za njihove položnice, direktne bremenitve, trajnike in podobno.
Primer - prideš v španijo na dopust, žena najde v torbici položnico, ki jo je treba plačat in gresta na banko, ter opravita storitev kjerkoli v evropi.
Sicer pa uporabnikov klika ni spet ne vem kok, tako da ni tukaj nek denar, ki ga bo banka zaslužila.


V osnovi je pa itak tako, da če svojih storitev ne računamo (mislim tukaj na vse, ne samo na banke) da sami sebi v skledo pljuvamo, ker drugi namreč bodo vse zračunavali. Pač ni več socializma, je kapitalizem, kjer se računa vse, da se lahko zasluži, v izgubo pa noben noče it.

Zgodovina sprememb…

Icematxyz ::

Potem še je NKBM tako super, ker se s krizo bori na način, da ponuja varčevanja za vezano vlogo z minimalnim vložkom 1000e po 5.3% obrestni meri?

Vsaj tako mislim da je pisalo na obvestuilu. Boljše že tako denar dobit jaz pravim kot pa zaračunavati višje stroške vodenja računa.

Banke bi lahko bile srečne da imaš denar pri njih ne pa da si zmišljujejo celo vrsto nekih stroškov češ da jih imajo s tabo ker si pri njih...

Zgodovina sprememb…

Gavran ::

Ja, uporabniki LAHKO prisilimo banke na ukinitev teh nadomestil - enostavno namesto na bankomat, gotovino dvigovat na banko. Položnice - plačevat na banko. In tako dalje - vsako zadevo - osebno na banko. Ko bodo ugotovili da imajo tako velike stroške, bodo spet razmišljali o brezplačnih bankomatih in drugih "uslugah"!
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

krucymucy ::

Znižali so pa tudi obrestne mere na varčevalnem računu... Bi ze menjal banko ampak je NLB edina v okolici pa še preveč problemov je s spreminjanjem računa. Nakazilo plače je že eden izmed njih.

Gandalfar ::

Ko bodo ugotovili da imajo tako velike stroške, bodo spet razmišljali o brezplačnih bankomatih in drugih "uslugah"!


Ti kr, ce imas cas 2 uri stat v banki za vsak ficenk

imagodei ::

nebivedu> "Večina bank računa neko uporabo, če ne tako pa drugače."

Ja, definitivno zaračunajo svoje storitve. Smešno je samo, če računajo za uporabo e-bančništva, s katerim imajo, globalno gledano, manj stroškov. Bistveno več stane, če moraš imeti odprtih cel kup poslovalnic in tam zaposlene ljudi, ki servisirajo ljudi na okencih. Da ti zaračunavajo uporabo e-storitev je IMO gladka nategancija. BTW, Sparkasse.

nebivedu> "to je pač njihova dejavnost in od te služijo"

Vraga je to njihova osnovna dejavnost. Zelo simpl povedano, je osnovna dejavnost bank obračanje denarja, ki ga stranke prinesejo tja v hrambo. Zato te banka nagradi s (smešno nizkimi) obrestmi. Osnovna dejavnost pa prav gotovo ni odpiranje in zapiranje računov, posredovanje pri plačevanju položnic ipd.

Stroškovno gledano s stališča banke nima nobene veze, kako udobno je e-bančništvo za komitente. Banke bi se posrale na vaše udobje, če ne bi e-bančništvo prinašalo velikih zmanjšanj stroškov. Čisto simpl računica: ker se vrste v bankah zmanjšajo, ima lahko poslovalnica skrajšan delovnik, manj zaposlenih in posledično prihrani vsak mesec za več 10 delovnih mest denarja. Ali pa bankomati: ker ljudje ne hodimo dvigovat denarja v banko in banka lahko drži manjše količine gotovine, so spet v plusu. Ker se veliko plačilnega prometa dogaja elektronsko, so spet v plusu...

Tko da ne tukaj prodajat nekega udobja, ki naj ga plačujemo uporabniki e-bančništva. To, da lahko žena plača položnico na dopustu v Španiji, je fino, ampak verjemi, da to ni razlog da so banke z vsemi štirimi pograbile informatizacije bančništva.
- Hoc est qui sumus -

borchi ::

mislim, da je še vedno tako, da naše banke procentualno prinesejo not manj "neobrestnih" prihodkov kot banke v tujini...

drugače pa je elektronsko bančništvo nočna mora naših bank. otepale so se ga dokle so se ga lahko. zaradi nesposobnosti (think sigma) in stroškov (think sigma)...

in, ja, elektronsko bančništvo je neprimerno bolj udobno od šalterskega poslovanja (razen za penzjoniste). če kdo trdi drugače je verjetno zmešan (al pa penzjonist), poleg tega mi je čisto ravno iz kakšnih razlogov mi nudijo večje udobje.
l'jga

krneki0001 ::

Imogodei, v sloveniji smo bili približno 20 let pred ostalimi evropskimi bankami, kar pa je evropa uspela zmanjšat na nič z glupimi zakoni in ostalimi sranji.
1.) imeli smo sistem, ko si denar nakazal, je mroal še isti dan, ali pa naslednji (če je bilo danes že pozno) do tistega, do katerega si nakazal. V tujini je to najmanj 2 do 3 delovne dni. Kar pomeni, da oni obračajo denar tist 2 do 3 dni, pri nas pa ne ostane v banki, da bi to obračali, to pomeni, da nimamo tok dobičkov, kot ostale banke v tujini.
Še vedno pa se trudimo, da bi nakazilo šlo isti dan ven, pa čeprav zaradi tega evropske banke skažejo do stropa in nam grozijo.

2.) iz naše banke v tujino se še vedno nakazuje takoj. Evropa pa zahteva, da se nakazuje D + 2 in da ima banka prejemnica nakazila D + 2 ali 3 dni za obdelavo in šele potem nakaže na račun prejemnika. Kar pomeni, da če jim bo uspelo, bo isti, ki si mu nakazal denar, ta denar dobil čez 5 do 6 dni.
Enako je iz evrope v slovenijo.

3.) Kar se tiče zaračunavanja storitev (osnovna dejavnost banke namreč že dolgo ni več samo obračanje denarja, ki ga ti prineseš v banko) - v tujini se vsaka transakcija zaračuna in ni važno, če je uspela ali neuspela. Pri nas zaračunavamo samo uspešne.

4.) Ko bo komplet evropsko sranje prišlo v slovenijo, si bo večina želela, da bi plačo dobivali na roko, ker bodo samo te storitve nakazovanja in vsega postale drage.


Tisti, ki se danes buni za 8 evrov na leto za klik, se bo v parih letih bunil za 15 evrov na mesec (pa ne bo važna banka, ker nam to evropa diktira - oni zaračunavajo vse in kar je možno - lih tok, da ne zaračunajo vstopa v objekt, če prideš na poslovalnico pogledat kok je ura)

solatko ::

borchi - zakaj pa penzionist, jih pa kar nekaj poznam, ki že leta uporabljajo e-bančništvo, poznam pa precej mladih, ki še vedno dvignejo celo plačo na enkrat in potem doma to razmetavajo po predalčkih. Položnice hodijo plačevat pa na pošto, ker je kao ceneje. Toliko in toliko Slovencev je pač računalniško nepismenih, pa to niso samo penzionisti.

imagodei ::

nebivedu> "Tisti, ki se danes buni za 8 evrov na leto za klik, se bo v parih letih bunil za 15 evrov na mesec (pa ne bo važna banka, ker nam to evropa diktira - oni zaračunavajo vse in kar je možno - lih tok, da ne zaračunajo vstopa v objekt, če prideš na poslovalnico pogledat kok je ura)"

Ja, zato, ker smo Slovenceljni pač takšni, da se raje držimo kot pijanec plota stare, ustaljene navade, kot pa da bi "kaznovali" pogoltneža z odhodom h konkurenci. Raje hodimo v isto gostilno, kot že 20 let, čeprav so vmes zmanjšali porcije, začeli streči na umazanih krožnikih in se kelnarca obnaša nesramno, kot pa da bi preizkusili novo gostilno. V nedeljah se pač hodi na kosilo k "Franceljnu".
- Hoc est qui sumus -

borchi ::

"penzjonisti".
l'jga

solatko ::

Zato pa smo ostali Slovenci skozi stoletja, ker smo neradi menjali navade. To se močno spreminja in menim, da je to za obstoj naroda izredno slabo.

krneki0001 ::

nebivedu> "Tisti, ki se danes buni za 8 evrov na leto za klik, se bo v parih letih bunil za 15 evrov na mesec (pa ne bo važna banka, ker nam to evropa diktira - oni zaračunavajo vse in kar je možno - lih tok, da ne zaračunajo vstopa v objekt, če prideš na poslovalnico pogledat kok je ura)"

Ja, zato, ker smo Slovenceljni pač takšni, da se raje držimo kot pijanec plota stare, ustaljene navade, kot pa da bi "kaznovali" pogoltneža z odhodom h konkurenci. Raje hodimo v isto gostilno, kot že 20 let, čeprav so vmes zmanjšali porcije, začeli streči na umazanih krožnikih in se kelnarca obnaša nesramno, kot pa da bi preizkusili novo gostilno. V nedeljah se pač hodi na kosilo k "Franceljnu".


Kam boš pa šel h konkurenci? Na hrvaško, v bosno?
Napisal sem ti da je evropska bančna politika taka, da ti moramo vsak prdec v ali zraven banke zaračunat. In to bodo morale vse evropske banke delat. Sej se mi tega ne zmišljujemo - to nam drugi vsilijo.

Boeing ::

Sej se mi tega ne zmišljujemo - to nam drugi vsilijo.

No lih kej preveč branite se ne no...
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

krneki0001 ::

Se dosti bunimo, samo naši poslanci se vsi9 sklicujejo na evropo in njene zakone, ker pa smo državni, jih moramo pa ubogat.

Verjemi, da se nam gre za stranke (vsaj nam delavcem), ker vemo, da bomo od tega dobili plače. Vprašanje pa je kako se tisti tavišji (ne najvišji - tiste itak določi vlada) obnašajo.
Zame osebno je stranka stranka, pa ni važno al je to en predsednik vlade, al pa tazadn klošar, k ma par evrčkov na računu (al pa je u minusu). So pa nekateri, ki bi klošarje spodili in samo predsednike mel, ampak tisti nimajo pojma od česa živijo in se na srečo menjajo vsake par let (ko se vlada zamenja), tako da ne morejo preveč škode narest.
Problem so tudi nekateri po poslovalnicah, ki se do nekoga, ki ima denar na raćunu osladno obnašajo, do nekoga, ki je pa u minusu pa kot da je gnoj. Ampak tukaj pa največ stranke pomagate - imamo pritožno knjigo in se vpiše tak odnos in osebo. Ampak dokler se ne pritožite taki osebi nič ne morejo.

root987 ::

Mogoče nebi bila napaka naredit neko pritožbeno knjigo na internetu (ali v kliku ali pa tako da ima do tega dostop vsak?)
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

krneki0001 ::

Napaka vsekakor nebi bila, vendar do takih stvari je pot dolga.

marsovcek ::

Zaračunavanje uporabe klika je v mojih očeh podobno pobiranju vstopnine v bančno poslovalnico. Naj stroške posodobitev in razvoja pokrije nadomestilo za vodenje računa (ki tudi ni zanemarljivo).

root987 ::

Napaka vsekakor nebi bila, vendar do takih stvari je pot dolga.

Em, en obrazec spisat je dolga pot?

Al je to bolj problem politike?
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

krneki0001 ::

To je problem viodstva - oni odločajo kaj bo laufalo in kaj ne. Mi jim ogromno gradiva pripravimo, potem pa se oni na sejah odločajo kaj in kako naprej. So nam pa oklestili proračun za 75%, tako da bo letos bistveno manj razvoja - samo zakonske zadeve in že štartani projekti.

kihc ::

A kdo kaj ve, je treba za odjavo od klika (kot storitve), kaj plačat (kot npr zapiranje računa), ali to naredijo free?
x

fosil ::

V tistem sporočilu v kliku piše, da če se 1 leto nisi prijavil v klik ti ne bodo računal.
Drugače se moraš pa verjetno odjavit.
Tako je!

zimurg ::

problem je v tem, da se certifikat nlb-ja kupi, torej storitev že plačaš ko jo začneš uporabljati in ko certifikat poteče ga moraš kupiti ponovno ... sedaj pa to isto storitev plačuješ že drugič .... mthfx .... menat banko!

fosil ::

To je približno tako, kot bi rekel, da ti ob nakupu računalnika zraven pripada še zastonj dostop do interneta, ker si pač že plačal računalnik.

Certifikat je neke vrste programska oprema, ki jo rabiš za dostop in ga lahko uporabljaš tudi za druge stvari, recimo e-davke. Torej to ni storitev.

Storitev je potem sama spletna banka.
Tako je!

Tutankhamun ::

Pomoje se e-davke lahko uporabla sam sigen-ca certifikatom.
AMD Phenom QUAD 9950 Black Edition, 8GB

Witboy ::


drugače pa je elektronsko bančništvo nočna mora naših bank. otepale so se ga dokle so se ga lahko. zaradi nesposobnosti (think sigma) in stroškov (think sigma)...



Projekt Sigma nima nbene veze z elektronskim bancnistvom LOL

Witboy ::

Pomoje se e-davke lahko uporabla sam sigen-ca certifikatom.


ACNLB je mednarodno priznan sertifikat tako kot sigen-ca ;) in lahko ga uporabljas recimo preko mobitelovih storitev, e-davkov, klika in se kaj bi se najdlo, sam se trenutno ne spomnim :)

Ziga Dolhar ::

Podpisovanje in sifriranje mejlov. :-)
https://dolhar.si/

neo ::

Vse plačujem preko interneta, za teh par evorov se neke ne sekiram, ker zaradi njih umrl ne bom, ampak mi je pa sarkastično smešno, ko dobim mesečno obresti za kar lep znesek na TRR-ju cca. 1€ obresti, odtegnejo pa mi cca. 1.5 € za njihove kao "storitve". Drugače pa, vsaj če mene vprašate, ima SKB internetno bančništvo najboljše porihtano.
Neo's

Witboy ::

Podpisovanje in sifriranje mejlov. :-)


true ;)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

NLB paketi (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
19844506 (20116) harvey
»

2,2 € za menjavo PIN kode (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6415430 (5384) crniangeo
»

NLB Klik zaračuna znesek po vsakem obisku?

Oddelek: Loža
488971 (4943) mojsterleo
»

E-bančništvo?

Oddelek: Loža
344365 (3267) fosil
»

Banke dražijo storitve! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14413145 (9628) dimko

Več podobnih tem