» »

Hrvaska in vstop v EU

Hrvaska in vstop v EU

imagodei ::

V-i-p,

ker si verjetno zgrešil moje opozorilo, zate še enkrat: osebno prepucavanje ter žaljive označbe za pripadnike druge države odnesi na zasebna sporočila.

Tukaj se pogovarjamo na kulturnem nivoju.
- Hoc est qui sumus -

V-i-p ::

Prav imagodei. Bom upošteval. Še vedno bom pa trdil, da si Hrvatje vstopa v EU s takšnim obnašanjem še dolgo ne bodo zaslužili. Najprej bo treba po glavah razpucat kako se obnašat do nekoga, ki ti nosi denar potem pa še marsikaj. Tudi glede meje...
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

imagodei ::

> "Prav imagodei. Bom upošteval."

Hvala.
- Hoc est qui sumus -

Slo-One ::

Sicer to sploh ni kaj hudega, zamislite si Makedonce in Grke.

PromeuZ ::

Še en malenkost drugačen hrvaški pogled na vprašanje meje (prva minuta posnetka):


Sicer pa če bi bil velik interes s strani EU, za to da sprejmejo Hrvaško potem bi naredili tako kot z Grčijo...
<!-- https://pisalnik.wordpress.com -->

Samsung06 ::

A mi lahko kdo razlozi kje je fora v teh spornih dokumentih.

Ali res obstajajo sporni zemljevidi? V katerih poglavjih so? So dostopni javnosti? Jih je kdo že videl? Zakaj hrvaška pravi, da ni nobenih zemljevidov prilimala zdraven?

Komu sedaj verjeti? Torej ali so kje dokazi, da se lažje odlocim,.. :)

Zeberdee ::

Samsung06:

Gre preprosto za to (kakor razumem arbitraže), da bi čisto levi dokumenti (recimo tisti od Ininega načrta iskanja nafte) pomagali hrvaški do tega, da bi lahko s temi dokumenti pritisnili tudi na arbitre.
Ok, če se ne gre na arbitražo pa pojma nimam, kako se bo to zmenilo, to bi mogel Z.D. ali kakšen od pravnikov povedat.

Samsung06 ::

No ker zdej malo gledam HRT pa pravjo, da ni niti ene slike v pristopnih dokumentih glede zemljevidov.

Torej ena stran laže.

tx-z ::

Sej, kakor jst vem, hrvati itak nočjo v EU. al je to bla srbija, sj ne vem :P
tx-z

jk ::

No ker zdej malo gledam HRT pa pravjo, da ni niti ene slike v pristopnih dokumentih glede zemljevidov.

Torej ena stran laže.


Sej to je menda jasno, da jih v teh dokumentih ni. So pa v dokumentih na katere se sklicujejo v tej dokumentaciji. Razumeš? Primer: zbrišeš zemljevid ven in namesto tega napišeš sklic na nek dokument xy kjer pa je npr. točno narisana meja HR-SLO čez sredino Kopra. Vsaj jaz to tako razumem.

MadMicka ::

Predstavnik Hrvaške je dejal, da če zahteva Slovenija izjavo, da sporni dokumenti, ki so jih "vrgli na mizo" v zvezi z določenimi poglavji, ki jih morajo zapreti v okviru pristopnih pogajanj, v nobenem primeru ne prejudicirajo meje, potem podati takšno izjavo ni problem.

Če je temu tako, jo pač naj podajo in se naj pristopna pogajanja nadaljujejo.

Kar pa se tiče razlike med arbitražo ali pa sodiščem, je pa v bistvu ni. Oboje zavezuje. S tem, da naj bi na sodišču bolj gledali veljavne konvencije in odločitve sodišč v podobnih primerih, pri arbitražah pa so bolj fleksibilni, tako da naj bi se Hrvaška zavzemala za mednarodno sodišče, Slovenija pa za arbitražo. Tako vsaj jaz razumem zadevo.

Je pa jasno, da če rečemo, da je del obale piranskega zaliva hrvaški (in tudi je), potem ne more biti morje v piranskem zalivu v celoti slovensko. In takoj ko je temu tako, moraš biti čarovnik, da potegneš slovensko morje do odprtega morja.

Ampak, če to nikoli ni bil problem v stari federaciji SFRJ, potem tudi ne bi smel biti problem v novi (kon)fedraciji EU.

[SpydeR] ::


Sej ne, da je bil Piranski zaliv vedno naš in pod našo jurisdikcijo, celo Istra je bila naša.


Kdaj je bila Istra naša?

Okapi ::

Če leta 91 vstop na odprto morje ni noben postavljal pod vprašaj,


Se bojim, da takrat o tem nihče ni prav dobro razmišljal. Osnovni problem je ta, na katerega je opozorila NoraMicka, namreč nesrečni dostop do odprtega morja, oziroma fiksna ideja naših politikov in večine državljanov, da bomo brez njega očitno propadli. Kaj manjka Švici, Avstriji ...?

Ker vse te mučke z mejo v Piranskem zalivu so samo zaradi tega, da bi ga nekako sčarali, ampak če smo čisto pošteni, ga pač nimamo, jebiga. Zato se tudi naši ne upajo odločit za mednarodno arbitražo, ker ga skoraj zanesljivo ne bi dobili.

Ampak sedaj je očitno prepozno, da bi politiki pošteno povedali ljudem, da dostopa do odprtega morja v resnici sploh ne potrebujemo. Ker za kaj bi ga sploh potrebovali? Za švercanje orožja?

Dokler smo s Hrvati in Lahi v kolikor toliko dobrih odnosih, bodo ladje lahko nemoteno plule. Če se z njimi skregamo, nam pa tudi tisti koridor, ki sta ga namaštala Drnovšek/Račan, čisto nič ne koristi, ker je dovolj ena hrvaška ali italijanska topnjača, da ga zaprejo.

O.

Coinbird ::

Hrvatom je ta spor priložnost oz. orodje, da vršijo pritisk. Zakaj? Zato ker imajo možnost.
Z vsem morjem, ki ga imajo za njih ni nobene praktične vrednosti v tem zalivu razen ustvarjanje boljšega pogajalskega položaja.
V smislu; tukaj malo popustimo zato želimo tisto itd. Pač se zavedajo, da je za nas dostop do odprtega morja predstavlja veliko vrednost.

EU-ju je vseeno, ker ima (kot vsaka) velesila dvojna merila. Na eni strani slišim, da se v evropskem duhu dvostranska vprašanja ne rešujejo na tak način, po drugi strani pa vsi vedo, da je v realnosti drugače. Če možnost obstaja jo bo tudi nekdo izkoristil in tokrat smo jo mi s tem ni nič narobe. Uniji se zdi super, da bi ob hitrem razpletu lahko Hrvaški pogojevala - navesila podpis Lizbonske pogodbe pred vstopom in karavana potuje naprej.

Ostaja zanimivo :D
(In partially high-pitched voice) Feel good (9x)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Coinbird ()

treker ::


Kdaj je bila Istra naša?


Zemjovid Slovenske dežele in pokrajin


Zemjovid Slovenske dežele in pokrajin

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: WarpedGone ()

bf4ed ::

Če slučajno kdo rabi Hi-Res tega zemlevida.

Wikipedia-Slovenija

MadMicka ::

Leta 1853 "naše" države še ni bilo. Slovenci smo živeli v Avstroogrski in v Kraljevini Italiji. Svoje dežele je avstrijska monarhija delila, kot jim je to ustrezalo. Razen, če kdo misli, da sta tudi Rijeka pa Krk pa Cres naša?

treker, pa ja ne misliš resno, da bi kak sodnik oz. arbitertale zemljevid jemal kot neko izhodišče pri reševanje odprtih vprašanj glede meje?

jype ::

Obstaja tudi nek jugoslovanski zemljevid (ki je bil tudi v nekaterih zemljepisnih učbenikih tistega časa), kjer je meja narisana približno po katastru.

Ampak tudi za tistega dvomim, da nosi kakšno resno težo ko gre za pogajanja.

Zeberdee ::

Kar pa se tiče razlike med arbitražo ali pa sodiščem, je pa v bistvu ni. - zato ne razumem slovenskega stališča.

[SpydeR] ::

Zemjovid Slovenske dežele in pokrajin


Pa ti veš, da je avtor tega zemljevida (P. Kozler) leto zatem izdal še Kratki slovenski zemljopis v katerem piše "blizu Pirana se začne meja med slovenskim in hrvatskim govorom in teče po dolini Dragonje ali Rokave proti planinam in vasem Topolovec in Sočerga"?

Morda te bo zanimalo štetje prebivalstva kronske dežele A-O Primorske (Küstenland)leta 1910?

Bewohner:

Gefürstete Grafschaft Görz und Gradisca:

* Slowenen 154 564 = 58 %
* Italiener 90 119 = 36 %
* Deutsche 4 486 = 2 %

Markgrafschaft Istrien:

* Kroaten 168 184 = 43,5 %
* Italiener 147 417 = 38,1 %
* Slowenen 55 134 = 14.26 %
* Deutsche 12 735 = 3,3 %

DavidJ ::

Kar pa se tiče razlike med arbitražo ali pa sodiščem, je pa v bistvu ni. - zato ne razumem slovenskega stališča.

Kar se tiče veljave razsodbe enega ali drugega ni razlik. Razlike so v načinu (rigidnosti) delovanja, kot je tudi Micka napisal.

Zadnja verzija, ki sem jo slišal od nekoga, ki naj bi vsaj nekaj vedel o tej zadevi, je takšna da tudi meja v Jugoslaviji ni bila natančno določena, ampak to takrat ni bil problem. Je pa obstajal tihi dogovor, da piranski zaliv nadzoruje slovenska policija.
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

Okapi ::

da piranski zaliv nadzoruje slovenska policija.


Samo resnici na ljubo tudi to ne bi smelo prejudicirati meje. Naš zračni prostor varuje italijansko vojno letalstvo, pa to s stališča suverenosti nič ne pomeni.

O.

nevone ::

Ker vse te mučke z mejo v Piranskem zalivu so samo zaradi tega, da bi ga nekako sčarali, ampak če smo čisto pošteni, ga pač nimamo, jebiga. Zato se tudi naši ne upajo odločit za mednarodno arbitražo, ker ga skoraj zanesljivo ne bi dobili.


Tole cincanje in pesimizem je zelo tipično za Slovence. Bognedaj, da bi kdo kaj čez Slovence pošimfal, takoj se zamislimo nad sabo in delamo zaključke, da ga verjetno res nekaj serjemo.

Če tokrat ne bomo vztrajali glede Hrvaške, potem bomo samo pokazali, da smo kot celota zelo šibki. Če Hrvaška ne želi v EU, zakaj se potem sploh pogaja? To da je celi EU, še posebej pa Sloveniji bolj pomembno, da Hrvaška postane članica kot Hrvaški sami, je za lase privlečeno. Sanader pač strelja z vsemi topovi, mi pa naj bi svoje šparali.

Piranski zaliv (ali del njega) in dostop do odprtega morja je nekaj, kar smo imeli tudi v okviru Jugoslavije. Po moje bi morali kot polnopravna članica EU-ja, ki ima pravico odločati o drugih članicah, enostavno zahtevati od Hrvaške, da se pred vstopom v EU nesporno določi meja med našima dvema državama. To je naš pogoj. Ker če jih spustimo noter brez jasne meje, te meje ne bomo uredili nikoli. Hrvatom v bistvu ustreza tudi če zadeva ni rešena. Oni itak po svoje delajo in se ne ozirajo kaj dosti na nas in zanje je nerešeno mejno vprašanje prednost.

Če pa bomo pričakovali, da nas bo EU podprla, nas pa verjetno ne bo. Oni bodo šli po liniji najmanjšega odpora. Če bo kazalo, da bi mi prej popustili bodo delali v tej smeri. Kot članica EU-ja imamo nekatere pravice - ena od njih je odločanje o vstopu drugih držav v EU - in bili bi naravnost neumni, če ne bi te prednosti izkoristili. Nikjer ne piše, da članice EU-ja ne smemo pogojevati vstopa neke nove kandidatke. Celo IMAMO to pravico.

Da pa bilateralni odnosi ne bi smeli vplivati na odločitve glede EU-ja, je pa spet za lase privlečeno. Dobri bilateralni odnosi med posameznimi članicami Eu-ja so temelj uspešne unije. Če teh ne moremo vzpostaviti s Hrvaško pred njenim vstopom v EU, jih tudi potem ne bomo, vsaj ne v doglednem času.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

MadMicka ::

nevone, podobno sranje je delala oz. dela Grčija Makedoniji. Zaradi imena. Presneti grški primitivci.

Kar pa se meje na morju tiče, je pa tako, da nam - Slovencem ustreza sedanja situacija. Če bi o zadevi odločal tretji, bi se Slovenci za slovensko morje do odprtega morja obrisali pod nosom.

Ampak četudi nimamo slovenskega morja do odprtega morja, imajo ladje po mednarodnih konvencijah prost, neoviran prehod preko hrvaškega morja do odprtega morja.

p.s.: pravica, da je nekdo primitivec, še ne pomeni, da je dolžan biti primitivec

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

nevone ::

nevone, podobno sranje je delala oz. dela Grčija Makedoniji. Zaradi imena. Presneti grški primitivci.


Kje ti vidiš tukaj podobnost? Jest je ne. Predobro pa vem, kam pelje stalno umikanje.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

MadMicka ::

Kakšno stalno umikanje? Kaj spet neki flancaš in pavšaliziraš?

Kaj neki ma sporna meja na morju med Slovenijo in Hrvaško veze z vstopom Hrvaške v EU. Pameten Slovenec bi rekel, še bolje, da Hrvaška vstopi v EU, saj bo tako meja na morju med državama postala manj pomembna, kot je sedaj. Manj pomembna zadeva, manjši problem.

fabrskd ::

aaaaa....?!?! NE!
Screw you guys i'm going home!!!

Karaya 52 ::

MadMicka; prihrani nam z moraliziranjem. Resno. Po vseh teh letih je to zadnje na kar bo mislil povprečni SLOVENEC.

TESKAn ::

Pameten Slovenec bi rekel, še bolje, da Hrvaška vstopi v EU, saj bo tako meja na morju med državama postala manj pomembna, kot je sedaj.

Nekaj takega je imel v mislih Kardelj, ko je pop*****, ko so mu predlagali, da se točno določi meja - je bil čas bratstva i jedinosti. Danes so pa problemi zaradi tega. Naj se določi čim prej, da ne bo čez par desetletji ob (morebitnem) razpadu EU ponovno hvaležna predvolilna tema meja med dvema državama.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

SmeskoSnezak ::

Najbolje za Slovenijo bi bilo, če Hrvaška sploh ne bi obstajala, kolikor tukaj berem :D Zakaj niso v preteklosti bli Slovenci tak pametni, ko so imeli Hrvati vojno z Srbijo, da bi jo napadli od zgoraj? Hrvati se ne bi mogli branit na dveh straneh in bi jo z lahkoto zradirali iz zemljevida. Zdaj pa mamo to, Srbe so odbili, zdaj so se pa spravli še nad Slovenijo, samo drugo taktito uporabljajo. :P

Če že ne morejo nič zrihtat, naj rečejo, da bo meja potekala tam, kjer je bilo dogovorjeno leta 1991 in pika ter podpis iz obeh strani. Kdor hoče več, malega ni vreden al kak gre pregovor :)

Al pa naj dajo možnost nacionalnistom, ki imajo vse poštimano pri sebi, kje bi naj potekala meja, da oni uredijo z vrlo sosedo Hrvaško. Ti se namreč ne bi pogajali za nekaj, kar je dejansko zares našega že od nekdaj! Meja bi se tako prestavla za več kot borih 25km. :P

irony off
@ Pusti soncu v srce... @

Ziga Dolhar ::

MadMicka; prihrani nam z moraliziranjem. Resno. Po vseh teh letih je to zadnje na kar bo mislil povprečni SLOVENEC.


Se strinjam.

MadMicka vsekakor ni "povprečni SLOVENEC".
https://dolhar.si/

nevone ::

MadMicka vsekakor ni "povprečni SLOVENEC".

Ne vem no. Kot pravnik bi moral izčrpati vse pravne možnosti v prid Slovenije, razen če zastopa Hrvaško.

Če pa popuščanje Hrvatom predstavlja višje stanje duha, potem ga pa kar imejte.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: nevone ()

Pyr0Beast ::

Lahko se pa tudi tolcemo, zapiramo in pregovarjamo se nadalnjih 200 let ..
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

WarpedGone ::

Lahko pa tut enostavno izkoristimo orodja, ki so nam trenutno na razpolago, imajo pa omejen rok trajanja.
Smo res tolk out of line v primerjavi z italjani in avstrijci v naši zgodbi? Bi reku da ne. Vsak pač zastopa svoje lastne interese. Nihče drug jih ne bo.
Zbogom in hvala za vse ribe

podbevna ::

Jaz mislim, da je vprašanje, kaj je v dejanskem interesu Slovenije.

5 oljk, eno močvirje, en hrib, davki od Joška Jorasa in Dostop Do Odprtega Morja (o katerem nekateri govorijo kot da je Dostop do Nebes)?

Koliko je to vredno? Kaj bomo imeli od tega v naslednjih 50 letih? Naj nekdo oceni v mio €, da bomo vedeli o kakšni stvari se pogovarjamo.

Lapati, da moraš narediti vse za Slovenske Interese je totalna neumnost. Narediti moraš ravno še tisto česar strošek ne presega donosa. Vsaj v mojem svetu...

Okapi ::

meja potekala tam, kjer je bilo dogovorjeno leta 1991 in pika ter podpis iz obeh strani.

Saj se vsi strinjajo, da naj bi bila meja tam, kjer je bila 1991, ampak hudič je, ker se ne ve točno, kje je takrat bila. Oziroma ima o tem vsak svoje prepričanje.

O.

Karaya 52 ::

podbevna> Lapati, da moraš narediti vse za Slovenske Interese je totalna neumnost. Narediti moraš ravno še tisto česar strošek ne presega donosa. Vsaj v mojem svetu...

Dostop do odprtega morja ni v prvi vrsti ekonomsko vprašanje. Sodi bolj pod poglavja: kdo nadzira Sueški in Panamski prekop, Midway, Falklandske otoke oz. če hočeš Postojnska vrata, Montaž etc. Upam da našo stran ne bodo zastopali ljudje s tako ozkim pogledom na svet in zgodovino. Zato je to pravzaprav bolj politično in ne pravno vprašanje.

mojsterleo ::

Če že ne morejo nič zrihtat, naj rečejo, da bo meja potekala tam, kjer je bilo dogovorjeno leta 1991 in pika ter podpis iz obeh strani. Kdor hoče več, malega ni vreden al kak gre pregovor :)

ravno v tem je problem, da meja ni natancno dolocena. v osimskem sporazumu recimo zgolj pise, da ima slovenija dostop na odprto morje, hrvaska pa mejo z italijo. te mejne crte nikoli niso bile definirane s kakim kasnejsim sporazumom med republikama.

od tu dalje se po osamosvojitvi pristopa potem locita, slovenija zahteva nekaksno vzpostavitev "naravnega stanja" iz 1991, temeljecega predvsem na katastrih ter policijskih registrih (po katerih je slo.policija nadzorovala 3/4 zaliva, imeli smo tudi dostop na odprto morje, kar je razvidno iz kart tistega casa).

po drugi strani hrvati sledijo uredbam pomorskega prava, ki obicajno podeli obema stranema polovico. seveda po hrvaskem predlogu potem slovenija nikakor ne more imeti dostopa na odprto morje, kot je to ena od nasih osnovnih zahtev. je pa po drugi strani res, da ce mi dobimo dostop na odprto morje, hrvati izgubijo morsko mejo z italijo.

tako da hrvaske zahteve niso povsem neupravicene, vendar pa kritiziram dejanja hrvaske, ki poskusajo kar na silo nekaj prejudicirati.

podbevna ::

@ Karaya 52

A dostop do odprtega morja Slovenije je primerljiv s kontrolo Sueškega in Panamskega prekopa?

In misliš, da kontrola strateških prometnih poti (brez da se opredeljujemo o tem ali pri slovenskem odprtem morju gre za to) ni vsaj posredno opredeljeva v določeni vrednosti?

Vsak nacionalni interes je lahko izražen edino skozi izboljšanje kvalitete življenja ljudi. Slovenija niti Hrvaška sama po sebi nima nobenih interesov. Kar doprinese k kvaliteti življenja ljudi v kakršnem koli smislu je pozitivno - donos, kar negativno vpliva je negativno - strošek.

Žal se trenutno vrednost za kvaliteto življenja ljudi lahko objektivno izrazi le z €, $ ali kakšno drugo valuto. Vsaj dokler na Metelkovi ne pogruntajo kaj boljšega...

Bolestna navezanost na državno kontrolo zemlje je čisto logična z vidika kontrole naravnih virov. Ljudje države, ki je imela vire za proizvodnjo hrane, energetske vire ali druge surovine so boljše živeli. In še danes živijo, a stvari niso tako preproste. Mozambiku bolj malo pomaga suverenost na celotnem ozemlju, če ima kontrolo nad diamanti (in dodano vrednost za življenje ljudi) nekdo drug... Hipotetični primer hrvaške, ki ima suverenost nad celim Piranskim zalivom, a je pol obale v lasti slovenskih družb bi bil super!

Revčki, ki pojejo himne ali celo umirajo za vsako ped zemlje pa so bolj sredstvo kot ideal. Sredstvo ki je lahko pametno ali neumno uporabljeno.

Thomas ::

Hrvaška ima namen dobiti vsak možen kvadratni centimeter na vseh svojih mejah, okoli in okoli.

Slovenija ima namen dobiti ugodno mejo na morju, za kakšen Trdinov vrh bi se ne sekirali preveč, če bi se preimenoval v Sveto Gero.

Slovenija ima edine ase v rokavu v zvezi z EU (in NATO) pristopanjem Hrvaške. Prvič in zadnjič v zgodovini.

Grdi pogledi iz Evrope in Hrvaške so nebistveni. Lahko jih izsiljujemo poljubno dolgo in odslavljamo delegacije na pragu.

Noben nam zares nič ne more. Ne EU, ne Hrvaška in ne ZDA.

Če je pravično, da jim bomo tako vzeli nekaj morja, ni bistveno. Toliko ozemlja imaš, kolikor si ga pridobil na "grd način". Ali drago plačal, kot Aljasko in Luzijano.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Samsung06 ::

NATO smo že zapravili,...

Karaya 52 ::

Utk ::

Ja mislili so, da Pahor blefira, kot so vsi do zdaj. Meni ni najbolj fajn, da je do tega prišlo, ampak če ne gre drugač...

TheJack ::

Hrvaška ima namen dobiti vsak možen kvadratni centimeter na vseh svojih mejah, okoli in okoli.

Slovenija ima namen dobiti ugodno mejo na morju, za kakšen Trdinov vrh bi se ne sekirali preveč, če bi se preimenoval v Sveto Gero.

Slovenija ima edine ase v rokavu v zvezi z EU (in NATO) pristopanjem Hrvaške. Prvič in zadnjič v zgodovini.

Grdi pogledi iz Evrope in Hrvaške so nebistveni. Lahko jih izsiljujemo poljubno dolgo in odslavljamo delegacije na pragu.

Noben nam zares nič ne more. Ne EU, ne Hrvaška in ne ZDA.

Če je pravično, da jim bomo tako vzeli nekaj morja, ni bistveno. Toliko ozemlja imaš, kolikor si ga pridobil na "grd način". Ali drago plačal, kot Aljasko in Luzijano.



Thomas ima tule prav (celega topica se mi ni ljubilo brati, ker sklepam, da gre itak za nacionalistična sranja). In čisto tehnično se strinjam. Sem pa po drugi strani mnenja, da so dobrososedski odnosi (imam kar slab okus v ustih, ker uporabljam tale, od politikov tako zlorabljani izraz) med SLO in HR vredni bistveno več kot tistih par metrov meje. Ali, povedano drugače, več mi je do tega, da bom poleti pri sosedih sprejet kot dobrodošel gost, kot pa do tega, na kateri strani meje bo končalo tistih par naselij v katerih nikoli nisem bil in nikoli ne bom. Kako nedomoljubno, kajne?

Skratka, bolj kot za južno mejo mejo mi je do tega, da se spor čim hitreje reši, pri tem pa niti ni pomembno, kakšna bo tehnično končna rešitev. Vse, samo da mi ne bi bilo več treba poslušati, gledati in brati debilnih nacionalističnih izpadov na obeh straneh meje.

TESKAn ::

Ali, povedano drugače, več mi je do tega, da bom poleti pri sosedih sprejet kot dobrodošel gost, kot pa do tega, na kateri strani meje bo končalo tistih par naselij v katerih nikoli nisem bil in nikoli ne bom. Kako nedomoljubno, kajne?

Boš tako naredil tudi, ko ti bo sosed na mejo postavil ograjo tako, ene pol metra na tvojo stran? Pa vzemimo, da meja ni nikjer točno določena, obstaja samo nek "dogovor iz pradavnine", kje približno naj bi šla. Bi se ti odpovedal delu svoje parcele, da bi te tvoj sosed še naprej prijazno trepljal po rami?
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Utk ::

Ja...rajši ugasni tv, če ti gre to tolk na živce. Pa pusti, da ima zemlja pravega lastnika.

djordjevic ::

Vse, samo da mi ne bi bilo več treba poslušati, gledati in brati debilnih nacionalističnih izpadov na obeh straneh meje.
Komot sekundiram večino, kar si napisal, samo se postavlja vprašanje, kje vendarle potegniti mejo. Ker, roko na srce, Hrvati so precej goreči pristaši politike izvršenih dejstev, če pa se greš neko suvereno državo, pa najbrž ne moreš goltati sranja do onemoglosti. V imenu dobrososedskih odnosov. Ali pač? Kar bi trezen človek od Hrvaške na tem mestu pričakoval, je, da pošteno sede za mizo in pristane na kompromis - torej za te opevane dobrososedske odnose kaj tudi žrtvuje. Ampak ne. Oni so vedno v poziciji, da jim je treba v vsaki zadevi prikimati. A, jebiga, na dolgi rok to tako ne gre.
No grave is deep enough to keep us in chains.

djordjevic ::

Bi se ti odpovedal delu svoje parcele, da bi te tvoj sosed še naprej prijazno trepljal po rami?
Ne, s tožbo si izboriš tisto, kar ti pripada. Govorim iz osebnih izkušenj.
No grave is deep enough to keep us in chains.

Mercier ::

Tak, BTW, ima kdo kakšno spodobno mnenje o tem, koliko je ta spor dejansko rešljiv? Mislim, se da videt kje, da se takšne stvari vlečejo stoletja, pa ne pomaga prav dosti, da kdo misli, da bi bilo treba in moramo, pa da je treba malo zgurat, pa kar bo.

TheJack ::

Ali, povedano drugače, več mi je do tega, da bom poleti pri sosedih sprejet kot dobrodošel gost, kot pa do tega, na kateri strani meje bo končalo tistih par naselij v katerih nikoli nisem bil in nikoli ne bom. Kako nedomoljubno, kajne?

Boš tako naredil tudi, ko ti bo sosed na mejo postavil ograjo tako, ene pol metra na tvojo stran? Pa vzemimo, da meja ni nikjer točno določena, obstaja samo nek "dogovor iz pradavnine", kje približno naj bi šla. Bi se ti odpovedal delu svoje parcele, da bi te tvoj sosed še naprej prijazno trepljal po rami?


Vem da te bo to šokiralo, ampak Slovenije ne dojemam ne kot svoje parcele, ne kot svoje lasti. Nacionalne države se mi zdijo relikt preteklosti in skorajda se ne spomnim manj pomembne stvari kot to, do kam segajo "meje očetnjave". Bistveno bolj pomembno se mi zdi npr. to, da bi nacionalizem, ta ideologija smrti, po dobrih sto petdesetih letih sejanja groze, strahu in ubijanja po celi Evropi, končno že odšel na smetišče zgodovine. Glede na to, da so ljudje za par metrov ozemlja, za katerega sicer ne bi niti slišali, če ne bi bilo hujskaštva medijev in politikov, očitno pripravljeni iti malodane v vojno, očitno upam zaman.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izzid arbitraže ter izbira arbitra

Oddelek: Problemi človeštva
277026 (6240) mojsterleo

Referendum o arbitraži (strani: 1 2 3 444 45 46 47 )

Oddelek: Problemi človeštva
2340204257 (167174) Ziga Dolhar
»

Osimski sporazum (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
10312078 (10276) jype
»

Rehnov predlog o SLO-HR arbitraži (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
726453 (4788) Karaya 52
»

Hrvaška (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
716808 (5345) ||_^_||

Več podobnih tem