» »

Kaj paziti pri nakupu stanovanja?

Kaj paziti pri nakupu stanovanja?

BlackHole ::

Zanima, če kdo pozna vse previdnostne ukrepe, ki jih je treba preverit pred nakupom stanovanja. Torej, da nimaš karkšnihkoli težav po nakupu, predvsem z lastništvom in pa tudi ostalimi pripadajočimi stvarmi. Na kaj paziti, torej?
LP Marko

tempoFlow ::

Predvsem je pametno pogledat v zemljiško knjigo, če ne obstajajo na tem stanovanju/hiši/parceli kakšne plombe (hipoteke).

Okapi ::

Če je stanovanje vpisano v zemljiško knjigo, pogleš vanjo, kdo je lastnik in ali je s čim obremenjeno. Problem je, ker veliko stanovanj še ni vpisanih v zemljiško knjigo in pri teh nikoli ne moreš zanesljivo vedeti, ali ga ni lastnik prodal še komu drugemu, nanj vzel hipoteko ali kaj tretjega, kar ti utegne greniti življenje.
Za začetek ti mora recimo lastnik pokazati originalno kupoprodajno pogodbo stanovanja. Če je nima, ali če ima samo kopijo, je to že slabo znamenje.

O.

tempoFlow ::

v primeru, da stanovanje ni vpisano v ZK, mora imeti lastnik celo serijo kupoprodajnih pogodb od prvega lastnika dalje, ker je to potrebno za vpis v ZK.
V primeru, da je karkoli sumljivega pri dokumentih, je bolje pustiti vse skupaj, saj se lahko pošteno opečemo.
In pa svetujem nakup preko posrednika, saj plačilo provizije odtehta enostavnost postopokov in pa odgovornost, ki je na strani posredniške hiše (po zakonu, če se ne motim), če gre pri transakcijah kaj narobe. Oni tudi preučijo vso dokumentacijo.

Okapi ::

Na nepremičninske agencije se jaz osebno ne bi preveč zanašal. En malo bolj zapleten in drag, a skoraj 100% varen način je, da stanovanje kupiš na leasing. V tem primeru namreč stanovanje najprej kupi banka in oni imajo strokovnjake, ki se prepričajo, da je vse OK. Potem pa preprosto predčasno odplačaš leasing in postaneš lastnik stanovanja. In celo, če se kasneje izkaže, da je vseeno kaj narobe (kar je malo verjetno tudi zato, ker se prevarant ne bi upal stanovanja prodati banki), je prodajalec v bistvu nategnil banko, ki se bo z njim lažje bodla, kot bi se ti.

O.

MadMicka ::

Po pravni plati imaš ogromno varovalk, ampak jebeš pravo, če se moraš vlačiti po sodišču leta in leta. Če kupuješ stanovanje, rabiš preveriti lokacijo (bližina trgovine, banke, šole), rabiš preveriti prometne konice, pač tako, da se ob določenih urah odpelješ po tistih cestah tam okoli, rabiš izpisek iz zemljiške knjige na dan, ko podpišeš pogodbo (zadeva dostopna preko interneta) in rabiš majstra, ki se spozna na zadeve, da preveri, če ne bo npr. v kratkem odstopil parket ali pa kaj takega, kar se pri novih gradnjah dogaja. Pa še dobro je, da dobiš koga, ki je pred kratkim kupil stanovanje, tako kot ti, da ti zaupa svoje izkušnje.

Okapi ::

Če zanemarimo lastniške zadeve, je treba pri nakupu stanovanja pogledati, v kakšnem stanju so okna, ali odtoki lepo požirajo vodo, v kakšnem stanju je parket in morebitno pohištvo (recimo kuhinja), ki bo ostalo, pri starejših stanovanjih tudi, kako je z električno napeljavo. Pogledati je treba radiatorje, če so kakšni znaki puščanja (na tleh pod njimi) in kako se vrtijo ventili. Če je peč, je treba pogledati, kako je z dimnikom. Pozoren je treba biti na ploščice v kopalnici in povsod, kjer so (potrkaš na vsako in se sliši, če katera odstopa in je mogoče samo provizorični nalepljena). Po stropu je treba pogledati, a so kakšni znaki, da iz zgornjega stanovanja kdaj zamaka. Pri starejših blokih se je koristno pozanimati, v kakšnem stanju je streha.

Po drugi strani pa se z videzom stanovanja ni treba po nepotrebnem obremenjevati. Brušenje in lakiranje parketa je razmeroma poceni, pa tudi zamenjava je v primerjavi s ceno celega stanovanja razmeroma poceni. Enako velja tudi za recimo zamenjavo ploščic, ali oken. Koristno pa je vse morebitne pomanjkljivosti pred nakupom opaziti, ker potem lahko nanje opozoriš lastnika in zbijaš steno stanovanja (pa seveda tudi zato, da lahko oceniš, kakšni stroški te še čakajo).

Bolj pomembna je velikost in razporeditev prostorov in položaj nosilnih sten (montažne stene lahko brez težav podiraš in prestavljaš in tako spreminjaš velikost in razporeditev prostorov).

Koristno se je pozanimati tudi, kako je s sosedi. Pozvoniš pri vseh (tudi spodaj in zgoraj), poveš, da kupuješ stanovanje in se pozanimaš, kakšno je stanje v bloku, a se kdo pogosto pritožuje zaradi hrupa ali kako drugače teži ostalim.

Pozoren je treba biti na stanje vhoda v blok, hodnikov, dvigal in kleti, ker po tem lahko precej dobro oceniš splošne razmere v bloku.

Pozabiti ne smeš na infrastrukturo (je v bloku optika, recimo). Pa še marsikaj bi se našlo, če si zelo natančen:-))

O.

Tomas 33 ::

Okapi je še pozabil na parking; zna biti pomemben faktor. Ti pa tudi v primeru hipotekarnega kredit banka natančno preveri lasništvo.
Preveri še pri različnih sosedih, če je kdo opravil kakšen grob poseg na noslinih stenah in stem porušil statiko stavbe (težave z zavarovanjem). Pa če boš delal kakšno predelavo, je lažje, da ti prodajalec priskrbi soglasja sosedov.

Kar pa se kredita tiče, je hujše kot na kaki turški tržnici; vsaj leto nazaj je bilo tako. S ponudbo ene bake si šel do konkurenčne, ti so ti dali boljšo ponudbo s kateri si šel spet do prve...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tomas 33 ()

veverrca ::

Živjo. Moje vprašanje ni ravno v sklopu teme, ampak je nekaj o stanovanju. Zanime me koliko sob oziroma kaj ima 2-sobno stanovanje. Kopalnica vem da je :). Za kuhinjo ne vem ali je skupaj z dnevnim prostorom ...? Mi lahko prosim kdo to razloži?
Ja pa kaj pravite na ceno 60m2 2-sobno 200€? Pogledat pa še nism šla. Tako da če bi mi kdo povedal kaj je dobro da si najbolj ogledam in vprašam?

lep pozdrav

ZdravkoČolič ::

Kaj paziti pri nakupu stanovanja?


Na sosede. ;((

Okapi ::

Zanime me koliko sob oziroma kaj ima 2-sobno stanovanje.


Dnevno sobo in spalnico normalne velikosti. Kuhinja bi pri 60 kvadratih morala biti ločena od dnevne sobe, razen če je lastnik kaj predeloval.

A s ceno 200 € misliš mesečno najemnino? To je AFAIK zelo ugodno.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

balkanec ::

Zanime me koliko sob oziroma kaj ima 2-sobno stanovanje.


A s ceno 200 € misliš mesečno najemnino? To je AFAIK zelo ugodno.

O.


Odvisno od lokacije.
Ti si ziher pozigalec !!!

tempoFlow ::

Ja pa kaj pravite na ceno 60m2 2-sobno 200€?


Za osrednje slovensko regije, primorje je relativno poceni, medtem ko na štajerskem, koroškem, prekmurju niti ne tako zelo.

T0RN4D0 ::

No ja, v Lj je najemnina za kaj takšnega 400€. :) ODvisno seveda od lokacije, stanja, opremljenosti, lahko je tudi dvakrat več :\
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

veverrca ::

Ja je v starejši hiši v centru Idrije. Sam me je itaq minil it gledat, ker sem šla gledat starejše številke izdaje idrijskega oglasnika in sem vidla, da oddaja ta stanovanje že 5 mescev. Tako da se ne čudim da je 200 evrov najemnina.

To se prav, če je pa 1-sobno je pa dnevna s kuhinjo vred vrjetno ane?

fosil ::

Ne. Če je stanovanje x-sobno to vedno pomeni, da je kuhinja + x sob.
Dnevna soba in kuhinja v enem prostoru je pa garsonjera, ki je še manjša stvar od enosobnega stanovanja.
Tako je!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fosil ()

bzp ::

Ni res, enosobno je kuhinja+dnevna soba skupaj, tista x soba je pa spalnica.

BlackHole ::

Pri enosobnem ali 1,5 sobnem je kuhinja in jedilnica skupaj z dnevno, pri dvosobnem pa bi morala biti kuhinja že ločena od dnevne. Spalnica pa itak za sebe. 60m2 je pa tak že precej veliko.
LP Marko

fosil ::

Ne govorte neumnosti.
1 sobno pomeni ena soba. Lahko jo imenujete kakor želite, spalnica, dnevna soba, jedilnica ali pa telovadnica.
Tukaj ne govorimo o hiši ampak o stanovanju. V hiši se govori o številu spalnic, pri stanovanju pa o številu sob.
Torej če imaš hišo z dvema spalnicama to pomeni kuhinja + dnevna soba + 2 spalnice.
Če pa imaš dvosobno stanovanje pa to pomeni kuhinja + 2 sobe in nobene dodatne dnevne sobe ali spalnice.
Pri enosobnem stanovanju je kuhinja ločene od ene in edine sobe. Če je vse v enem prostoru se pa temu reče garsonjera.
Tako je!

BlackHole ::

Fosil, a je kdo kaj drugače govoril?
LP Marko


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakup stanovanja (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
30566608 (47849) Okapi
»

Kaj je garsonjera, 1,5 sobno stanovanje..

Oddelek: Loža
4130343 (29349) LeQuack
»

Nakup garsonjere

Oddelek: Loža
444597 (3516) KandazaR
»

Stanovanje, stanovanje...

Oddelek: Loža
295477 (5476) tomaz-

Več podobnih tem