» »

Rač. med igranjem igre ugasne!

Rač. med igranjem igre ugasne!

SisQ ::

Lep pozdrav!
Računalnik med igranjem iger nenadno ugasne, brez kakršnega koli sporočila. Izgleda tako, kot, da bi naenkrat izklopil elektriko. Zadeva se pojavlja cca. 1 mesec in to samo pri igranju igre. Med surfanjem po netu, poslušanjem glasbe ali predvajanju filma ni nobenih problemov. Naredil sem tudi obremenitveni test kompa, ker se ni zgodilo NIČ. Test je trajal 20 minut, nato sem ga prekinil, ker ni bilo nič. Temperatura procesorja je takrat prišla na cca. 65 stopinj in je vse delalo brezhibno. Pri težavi med igranjem igre pa je celo tako, da je komp prižgan nekaj minut pa je konec.

Imam pa 550w napajalnik, 8800gt, 4 gb rama, Athlon 6400.
Sistem sem že preveril z antivirusnim programom pa žal (ali na srečo) ni nič najdel.

Kakšen nasvet?


Hardstyle ::

Izmeril si temperaturo procesorja, kaj pa temperatura grafične?

SisQ ::

Žal je ne morem, ker na tej ASUS grafični ne gre. Sicer uporabljam SENSORVIEWPRO, pa je ne pokaže. Tudi druge sem probal. Vendar dvomim, da bi bilo to. Ker namreč, včasih igram kakšno uro, da ugasne. Včasih pa že po minuti igranja.
Pozabil sem tudi napisat, da sem naredil test z 3dmarkom (2x) pa se ni zgodilo NIČ. Samo igro sem večkrat že naložil, če bi prišlo med nalaganjem do kakšne napake. Tudi NVIDIA driverje sem že zamenjal, pa žal ni nič bolje.


BmN ::

HWMonitor googlaj, ta ti bo sigurno pokazal. Verjetno je temperatura grafične kriva

SisQ ::

Zgooglal, naložil, preveril.....NIČ najdel. Glede te grafične kartice sem že enkrat prej pregooglal in sem ugotovil, da ima to pomanjkljivost, da ne moreš odčitat temperature jedra. Tako, da.....
Sicer imam kišto odprto in bi potemtakem grafična bila za odpis. Jaz mislim, da to ni krivo, ker v eni minuti, včasih celo manj igranja računalnik ugasne. To pa je premalo časa, da bi se grafična pregrela.


xnnx ::

ti lepo grafo uzemi vn pa lepo hladilnik z nje vrži, hladilnik rastavi in ga počisti nato ga sestavi nazaj in preden ga namestiš nazaj na grafo nanesi na čip termalno pasto in pritrdi hladilnik nazaj na grafo, če ne bo nič bolje provaj še haldilnik procesorja snet dol in ga počisti in nato ga dej mal termalne paste na procesor in pritrdi hladilnik na procesor in užgi komp pa se ne bi smelo nič pregrevat

obranc ::

v PRVI fazi poglej, če nimaš v BIOSU nastavljeno, da ti ob določeni temperaturi naredi SHUTDOWN.

SisQ ::

Tako...naredil sem kot je napisal XNNX. Nobenega učinka....vse je ISTO! Kar se pa tiče BRABRABRANCovega nasveta, pa nisem mogel naredit nič, ker te opcije v BIOSU nimam. To sem preveril tudi v knjigi matične plošče. Še kakšna ideja?! Ker to je za popizdit....pa za čez okno vrečt. Mater mu zajebantsko...
Sicer je komp delal do sedaj brez problemov. To je cca. leto. Pa kar nekaj iger sem prešpilal. Včasih po 2-3 ure COD 4 pa ni bilo NIČ! Zdaj pa to.


Rotaidal ::

Meni se je podobno dogajalo pri starem računalniku. Pri igranju katerekoli igre se mi je računalnik ugasnil. Krivec je bil napajalnik.

Test je trajal 20 minut, nato sem ga prekinil, ker ni bilo nič


Kakšen test? Jaz sem mojo kišto sprobal v 3d mark, kjer se mi je tudi takoj ugasnil.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Rotaidal ()

SisQ ::

Tudi jaz sumim na to tako, da bom kupil novega in upam, da bo problem rešen. Sem pa opazil še eno stvar. Namreč v SENSORVIEW kjer prikazuje VOLTAŽO so sledeče meritve:
CPUTemp: 44 CPU:3
SysTemp: 44 IT8712F:1
AuxTemp: 36 IT8712F:2
VCoreA: 1,39 IT8712F:1
VCoreB: 0,00 IT8712F:2
3.3: 3,30 IT8712F:3
5: 4,95 IT8712F:4
12: 11,90 IT8712F:5
Vvsb: 4,87 IT8712F:6
VBAT: 3,06 IT8712F:7
CpuFan: 2778 IT8712F:1
SysFan: 0 IT8712F:3
AuxFan: 0 IT8712F:2


Pri VCoreB je 0,00. Sicer je tudi pri zadnjih dveh ventilatorjih 0, pa čeprav vem, da so zmontirani in, da se vrtijo.


Opkow ::

Memtest si probal?
Laufaj ga celo noc...

garage ::

Obvezno naslednjič kupi intel,ne bo problemov.

...Core2

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: garage ()

bluefish ::

Daj, ustreli še kakšno neumesno, da se nasmejemo.

Valvoline ::

Obstaja tut en monitoring program ki sproti kontrolira kolk so posamezne napetosti.
Če se računalnik ugaša to je potem trenutni padec voltaže in program bo registriral ter vpisal v log datoteko. Če se le spomnim programčka.... Probaj bios nastavit na default če bo kej boljš. Še boljše če veš kako si najnovejšega biosa gor naloži. Probaj mal razmigat grafo in rame levo desno ter ju fajna potisni notr. Mogoče je kakšn slabši stik nekje.
Enako velja za vse napajalne kable in konektorje.

SisQ ::

Mah...sedaj pa več ne vem. Po netu sem izbrskal, da je možna tudi slabša električna napeljava v prostoru. Zato sem potegnil kabel iz drugega prostora in začel igrat FARCRY 2. Pol ure nažiganja in nobenega problema. Nato grem probat še BIA HH. 20 sekund in ......IZKLOP! Za popizdit. Zaženem komp in ponovno probam FARCRY 2. Po 2 minutah se je isto zgodilo....IZKLOP!
Kako je možno (če bi se segrevala grafična), da potemtakem različno izklopi? Če je pregrevanje krivo bi se nekje po istem času izkloplo...ali pač ne? No, pa elektrika v prostoru tudi očitno ni slabša od tiste v iz drugega prostora.


bluefish ::

ne, ne bi se izklopilo po enakem času.

SisQ ::

Na moje simptome problema....kaj je večja verjetnost, da je v okvari?! Pregrevanje grafične ali slab napajalnik?
Danes sem naredil tudi MEMTEST od 01.30 do 07.20. BREZ PROBLEMOV! Vsaj nekaj. Kasneje bom še parkrat zagnal 3DMARK, pa probal (na dotik pač) koliko se kaj med testom segreva grafična. Saj jo pošteno obremeni med testom, a ne? Ali ta tester ni ravno preveč dober za ugotavljanje stabilnosti grafične? Mogoče kateri drugi?


Bellzmet ::

"Na dotik" bodi previden, ker moj GeForce 6600GT se segreje na 106 stopinj. Sem probal enkrat tudi jaz probat, če je res tako vroce in če bi dobro zagrabil za heatpipe bi pomoje kar spulu ven grafično, ker sem tako hitro umaknil roko.

SisQ ::

Pri meni na srečo ni tako. Namreč rastavil sem komp in ga na novo sestavil, vse prepihal in posesal. Pol ure je bil komp takorekoč zato ugasnjen in popolnoma hladen, ko sem ga znova prižgal. 3 minute windowsev in samo reklamni napis UBISOFT ter IZKLOP! Probam grafično...MLAČNA. Okrog procesorja...MLAČNO, napajalnik isto. Se pa sliši neko hreščanje iz napajalnika. Ne preveč močno ravo toliko, da se. Še posebej, ko se na računalniku kaj dogaja. Aplikacije itd...
Pa še ena slaba stvar sedaj....tudi 3DMARK več ne gre skozi.
Grafična pa je sedaj, ko sem na netu bolj vroča, kot pa takrat, ko izkopi računalnik med igro oz. 3DMARKOM.
Šel bom kupit nov napajalnik. Upam, da ne bom vrgel 100€ čez okno.


aiko ::

Jaz imam podoben pojav... ali ugasne kot da zmanjka toka, ali dobim blue screen...
Probal sem ze vse, mislim, res vse. Zamenjal sem napajalnik, rame, disk, cpu, grafično in še vedno isto.
Updajtal bios(e) in nič.
Tako, da mislim da je plata fuč (hvala bogu je v garanciji). In zelo verjetno je tudi tvoja.

lp

SisQ ::

Da izključim neke možnosti, sem 2 uri in pol testiral procesor. Uporabil sem ORTHOS in zgodilo se ni NIČ.
SENSORVIEW pa je med tem zaznal sledeče:

CPUTemp: 64
SysTemp: 66
AuxTemp: 37
VCoreA: 1,33
VCoreB: 0,00
3.3: 3,30
5: 4,97
12: 11,80
Vvsb: 4,87
VBAT: 3,04

Prav tako sem opravil neke teste s PRIME95 in ni bilo nobenih težav in ne napak.


SisQ ::

Pozabil sem še, da moram rašunalnik, ko je dalj časa ugasnjen, nekaajkrat zagnat, da se požene v vindowsw. Pri tem pa napajalnik oddaja čudne hreščeče zvoke. Ti zvoki niso tako glasni, da bi se slišalo 5 metrov stran. Kasneje, ko pa računalnik dela nekaj časa se ta zvok nekoliko pomiri. Slišen je predvsem takrat, ko se na kompu nekaj dogaja....aplikacije in podobno.


teddy81 ::

Torej, bo napajalnaik... poskusi si sposodit od koga napajalnik... kakšnega kolega, samo tolko da testiraš en dan ali dva...

Jaz sem mel problem, da se mi je računalnik ugašal, ampak ne tako, da bi se ugasnil, pač resetiral se je... Sem zamenjal napajalnik... in je vse ok.

BTW kateri napajalnik pa imaš? Znamka?

SisQ ::

Imam LC POWER 550W...cca. 3 leta star.


SisQ ::

No, sem le najdel nekoga, ki ima napajalnik za posodit. "Problem je le ta, da je 420W in nisem prepričan, če bo dovolj močen za mojo konfiguracijo.
AMD 6400+
8800GT
4Gb rama
2x disk
2x DVD rom


Bo dovolj močen napajalnik?


bluefish ::

odvisno od znamke in izhodnih linij. Povej točen model. Načeloma bi moralo delovati. Ne boš pa nič okvaril, če poskusiš.

teddy81 ::

Ti samo poskusi... mislim, da bo dovolj za konfiguracijo, boš pač videl, če je mogoče na tvojem napajlniku kera linija preslaba...

SisQ ::

Malo je trajalo, pa vendar uspelo. Tistega 420w nisem probal. Enostavno sem kupil novega in sedaj po dveh 3DMARKIH in 1,5 ure igranja BIA HH se ni zgodilo nič tako, da bo verjetno kar rešeno s tem. Upam, da nisem prehitro prišel do zaključka. ;S
In seveda.......hvala za nasvete.


teddy81 ::

Po moje in tudi mojih izkušnjah, nisi prehitro prišel do zaključka...

Pa obilo užitkov ob več urnem igranju.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

mene zanima kaj pomeni power/aux temperatura

Oddelek: Pomoč in nasveti
51565 (1252) huek111
»

everest

Oddelek: Pomoč in nasveti
81160 (871) m.i.h.a.
»

hitrost ventov: speedfan na dfi lanparty ut ultra-D...se ga da usposobit???

Oddelek: Pomoč in nasveti
9832 (689) Mirč
»

ASUS A8N-sli NB temp?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
7929 (771) hamax
»

se splaca kupiti ABIT KV8PRO K8T800 +SB+LAN+SATA?

Oddelek: Kaj kupiti
9972 (823) Oblivion

Več podobnih tem