» »

Barvni laserski tiskalnik (s skenerjem)

Barvni laserski tiskalnik (s skenerjem)

nen8zen ::

Živjo!

Jaz in moja sestra rabive za faks ful sprintati, in se spogledeujeva z mislijo nakupiti laserski barvni tiskalnik. Kje bi ga bilo najbolje kupiti, kaj priporočate? je okoli 200-250€ dovolj? Je za ta denar možno dobiti še skener poleg? Ali koliko priporočate da se zapravi (da čimdlje zdrži in brez bodočih investicij)?.

Kakovost printa naj bo nejkje malo nad povprečjem (da se iz slajdov in predavnj na netu da učiti). Koliko je realno pričakovati garantiranih strani (2000, 3000,...)?

Kaj če bi bila možnost samo izbrati nekaj iz avtera.si. Po prevem pregledu sem našla iste tiskalnike na enaa.com 50€ ceneje. Kaj pravite?

Hvala vsem za odgovore in nasvete.

LP, NenZen

LuGi ::

Se zavedaš da rabis 4 tonerje? 3 za barvno in enga čb to je dodaten strosek priblizno 200EUR+ :|

Raje kupi ČB laserca jih dobis 130 ojro :)

nen8zen ::

Hvala za odgovor. Torej se barvni laserski tiskalnik trenutno še ne splača, čeprav so že dolgo na trgu?

LP, NenZen

Opkow ::

Najcenejsi multif. barvni laserc se zacne pri cca 350 EUR naprej. Barvnih printov dejansko rabis precej malokrat, da bi se splacalo.
Katerga bi se splacalo kupit, ti pa zal ne znam priporocit.

Invictus ::

Če že moraš barvno printat, potem vsekakor ne kupuj inkjet tiskalnika, ampak si privošči laserca.

Na www.monitor.si imaš teste tiskalnikov in njihove cene.

LP I.

Picero ::

Oj, sam imam HP CLJ 3550 in je zadeva cisto solidno. Obicajno printam CB zadeve, obcasno tudi barvno. Vsekakor je barvni laser odlicna zadeva - nobenega problema z zasusenimi sobami, je pa res, da so tonerji dragi: za moj model 4 x po cca 100 EUR (original tonerji, neor. dobis ceneje), kolikor stane tudi printer. Zdrzijo pa odvisno od pokritosti povrsine z barvo (deklarirano okoli 3000 strani). Ce hoces cenovno ugodne laserje, se mi zdi dokaj v redu XEROX, kjer se hvalijo, da ima najcenejsi barvni odtis. Vedeti pa moras, da za printanje fotk obicajni laserski printerji niso ravno top izbira (je pa to spet odvisno od tega kako zahteven uporabnik si). Za fotke printat imam jaz se vedno enega inkjeta.

sznn ::

Jaz sem si pred kratkim kupil Samsunga 2160 za 250 Eur s 3 leta garancije (drugače stane 220 EUR) in zraven še komplet barv za 150 EUR. Vsaka barva naj bi zadoščala za 1000 kopij.
Izpis je soliden, fotokopije so tudi v redu. Za domačo uporabo več kot dovolj. In ne skrbi me da bi se barve posušile, čeprav pravijo da pri novih tiskalnikih to ni problem.
Bom pa videl, za koliko kopij bodo zadočale prve kasete barv in koliko potem ostale. Običajno so prve kasete manj napolnjene kot potem tiste, ki jih dokupiš.

nen8zen ::

Printer se ne bi rabil za printanje fotk, ker še nisem zasledila da bi kater tako kakovostno naredil kot v fotostudijih.

Potrebe tisklanika so res nekako sprintat okoli 30 barvnih strani na teden, pa recimo par črno belih skript(na mesec okoli 200 ČB strani). Ne mislim še ustanoviti svoje založbe :P!

Se pravi Xerox da porabi malo barve. Ali pa nekaj solidnega za okoli 250 evrov + kartuše (a nov tiskalnik nima nobene?).

Hvala vsem za nasvete, pa poročajte o svojih nakupih, kako vam služijo. Tiskalnik bom kupila konec meseca. Tako da je še par dni za razpravo.

LP, NenZen

Picero ::

Obicajno imajo laserci tonerje ze v paketu, vendar pa imajo nekateri v zacetnem paketu manjse polnitve. Za mojega HPja bi rekel, da je imel kar 100% tonerje notri.

Klemenn ::

ja itaq ja, barvnega laserca rabš za faks :)

TOLE

pa kartuše :

črna
barvna

se pravi pridš pod 100€

whatever ::

Glede tiskalnika ti žal ne znam svetovat. Mislim pa, da za faks ne rabiš barvnega laserca; kupi laserca, ampak kvalitetnega črnobelega. Tiste prosojnice in barvne slide pa itak lahko pretvoriš v črnobele.

Glede trgovine pa - sem že kar nekaj naročil pri enaa, in je blo do zdej vse ok, hitra dostava (2dni), itd. Tak da če imajo ceneje isti artikel imho nimaš kaj razmišljat. Je pa res, da garancije mi še ni bilo treba pri njih uveljavljat.
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

Picero ::

@Klemenn: s tem kar si ti napisal, bi 3000 barvnih printov kostalo 600 EUR (150 barvnih printov je 30 EUR), z lasercem bi pa porabil za 400 EUR tonerja (pa po mojih izracunih naredim vedno vec kot 3000 printov). Ce printa daljse skripte je laserski tiskalnik tudi precej hitrejsi.

Je pa res, da pri inkjetu kupujes kartuse "po obrokih", pri lasercu imas pa naekrat precejsen strosek, ampak imas pa potem dalj casa mir, pa se brez skrbi si lahko, da se ti kaksna soba ne bo zamasila, ker je bolj cela &$#). Dobis pa za laserca tudi cenejse kompatibilne kartuse, le te pa stanejo od 60 do 80 EUR. Po mojih izkusnjah pa naredijo nekaj odtisov manj.

nen8zen ::

Ja res, nam delajo na faksu take barvne slajde s slikicami (no včasih se da skice bolje razumeti, če je barvno, bolj prijetna za oko, kot če imaš tam 100 odtenkov sive). :)

Koliko pa stane kakovosten ČB tiskalnik? Ali na kaj naj pazim? Pomebno mi je da dolgo zdrži (tisklalinik in kartuše), garancija, ni prevelik, po možnosti s skenerjem, bolj majhen in tihe narave.

Predlogi?

Hvala vsem za odgovore. Sem pregledala vse, primerjavo na monitorju, ki me je rahlo razočarala in polinkala na bolho, kar je klemen poslal. Še tako naprej.

LP, NenZen

jernejl ::

Laserski tiskalniki ponujajo kvalitetnejši izpis predvsem besedila, medtem ko pri tiskanju barvnih slik za brizgalniki zaostajajo.
Če so na barvnih slajdih slikice ali diagrami, kjer niso pomembne zelo majhne podrobnosti, bo laserski izpis več kot zadoščal.
Pri izpisu fotografij oz. slik, kjer si želimo ogledovati tudi zelo majhne podrobnosti in je zelo pomembna pravilnost barv, pa je brizgalnik boljša izbira.

Če ti je pomembno:
- da dolgo zdrži - je primernejši laserski tiskalnik
- ni prevelik - primernejši brizgalnik (predvsem barvni laserski tiskalniki so precej veliki in težki)
- je tihe narave - laserski tiskalniki se grejejo in imajo ventilatorje, ki delujejo, kadar je tiskalnik pripravljen za tiskanje. Torej ne samo med tiskanjem, ampak tudi 15 minut kasneje. Nekatere tak zvok precej moti. V fazi samega tiskanja pa so laserski tiskalniki navadno tišji od brizgalnikov. Nekateri brizgalniki med tiskanjem namreč zelo glasno premikajo glave sem in tja in nadležno ropotajo.

Laserski tiskalniki med drugim ustvarjajo ozon in spuščajo značilen vonj. Ni primerno, da so v zelo slabo zračenih prostorih. Dodatna slabost najcenejših barvnih laserskih tiskalnikov je še počasen barvni izpis (4x počasnejši od črnobelega), medtem ko so črnobeli izpisi navadno hitrejši od brizgalnikov.
Slaba stran brizgalnikov pa je recimo ta, da papir bolj nagubajo, vsebina pa se bolj vidi tudi z druge strani lista (niso zelo primerni za obojestranski tisk). Tisk teksta je manj kvaliteten.

Torej, za resnejše delo (seminarske naloge, diplomske naloge, tekst) je primernejši laserski tiskalnik. Za nezahtevno, občasno domačo rabo, kjer se tiskajo tudi fotografije in manj teksta, pa zadošča brizgalnik.
Naj opomnim, da nekatere fakultete celo pričakujejo, da so članki, seminarske / diplomske naloge natisnjene z laserskim (ali po kvaliteti enakovrednim) izpisom.

Ena izmed trenutno cenejših barvnih laserskih multifunkcijskih naprav je npr. Samsung clx 2160, ki stane okrog 200 eur. Ima (seveda) tudi 4 ločene tonerje (vsaka barva posebej), česar večina cenejših brizgalnikov ne premore. Vsako "barvo" tako zamenjaš takrat, ko je zmanjka. Kljub temu, da gre za eno izmed najmanjših barvnih laserskih naprav, je veliko večja in težja od brizgalnikov.

Mavrik ::

jernejl:

Prvo kot prvo, nimajo vsi barvni laserci ventilatorjev, pa drugo kot drugo, tudi poceni laserski tiskalniki tiskajo barvne strani precej hitreje kot pa kerikoli brizgalnik. S tem da pa imajo ponavadi precej dolg (okoli 20sek) pripravljalni čas za prvo stran.

Sam si lastnim Samsunga CLP-300, ki niti ni tako hudo velik, nima nobenih ventilatorjev (po tiskanju takoj potihne), pa tudi barvne strani tiska precej hitreje kot katerikoli brizgalnik.
The truth is rarely pure and never simple.

nen8zen ::

@jernejl: Hvala za izčrpen odgovor in nasvete. Bom upoštevala. Ja tistih par slikic pač bi mi bilo lepo če so barvne, kvaliteta ni ponavadi tako pomebna, če bi bili kaki pomebni detajli, bi itak si posebi označla.

Priporočana samsunga s strani jernejl in mavrika sta oba med favoriti, sam še mal gledam, imajo spletne trgovine tudi dnevne nove ponudbe in akcije.

Sam malo pa sem razočarana, da so laserji še kar dragi, niso toliko napredovali, se pocenili in da je še vedno toliko inkjetov... :/ .

Lp, NenZen

bobby ::

@ jernejl
laserdki tiskalniki proiuzvajajo ozon??? wtf???
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

Klemenn ::

kakor komu.

jaz sem ravno včeraj sprintal cca 200 strani obojestransko na mojem dobrem starem hp 5550 pa je zmlel bp

kupiš nekaj takega kot sem dau link, če maš pa skripte debele za printat neseš pa v kopirnico, študentsko, kjer ti sprintajo skor đabe

kinimod5 ::

Po hudo slabih izkušnjah z low cost barvnimi tiskalniki (samsung) ti bolj priporočam kakšen HP Officejet pro k5400 (cca. 100 EUR) - ločene barve, poceni tiskanje (nabaviš XXL kartuše), pa še za kakšno sliko je zadosti. Skener pa kot ločeno napravo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

kateri tiskalnik (strani: 1 2 3 412 13 14 15 )

Oddelek: Kaj kupiti
714145061 (457) scipascapa
»

Barvni laserski tiskalnik?

Oddelek: Kaj kupiti
252222 (523) T-I-N
»

Laserski tiskalnik (poceni)

Oddelek: Kaj kupiti
143871 (3098) jero_no1
»

Kateri laserski tiskalnik?

Oddelek: Kaj kupiti
324918 (4273) dolenska
»

Primerjava DeskJet in LaserJet tiskalnikov

Oddelek: Pomoč in nasveti
132948 (2821) Yohan del Sud

Več podobnih tem