» »

Network administratorji.

Network administratorji.

Patricks ::

Nekaj mi ni jasno. Vsi računalničarji se hvalite kako obvladate linux sisteme, apache, bind, itd. Ko pa nekomu ponudijo službo s 1.500 eur/mesec plače, službeno vozilo, da o drugih stvareh sploh ne govorim, pa se tile naši poznavalci teh stvari potuhnejo, pa raje delajo za 600-800 eur/mesec, kjer jih preprosto delodajalci izkoriščajo!

A mi lahko nekdo razloži kje je tukaj logika.

D3m ::

Te je sonce mal osmodil. Kaj zdj......naredi sindikat pa se včlanim vanj ^^
|HP EliteBook|R5 6650U|

Adrijan0 ::

Hehe, Patricks urihti kaj ;)

poweroff ::

Kaj točno je problem?

Da vaša firma ne dobi resnega Linux admina?

Daj resno ponudbo, pa se bo morda kdo javil. Torej: plača, dogloročnost zaposlitve, delovni čas, možnosti izobraževanja.

Pa bomo videli če se splača menjati.
sudo poweroff

D3m ::

Še ugotavljamo, kaj je problem.
|HP EliteBook|R5 6650U|

OmegaBlue ::

Jaz z veseljem vzamem tako službo, problem je čas, ki ga trenutno nimam in mi trenutna služba ustreza ;)
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

Adrijan0 ::

Patricks, a to ti rabiš? Kdo sploh to nuca, tvoja firma?

PaX_MaN ::

Model, na S-T je podizba, namenjena ravno temu ([izbrisana tema] ).

Patricks ::

Ja naše podjetje potrebuje takšnega človeka. Podjetje je namreč iz ZDA in ima med drugim podružnico v Sloveniji, je pa na EU tržišču že prisotno nekaj časa. Vglavnem, danes je direktor ponorel, ko je htel zaposliti admin-a, pa se je vidla zelo lepa slika, kdo se hvali kaj vse zna, pol pa rep med noge, pa nobenega blizu, ki bi po svojih hvalah kaj vedel.
Lepo je slišat, ko se ti nekdo hvali. Ja poznam LINUX sistem v nulo. Apache mala malca, itd.

PaX_MaN ::

Sej gledaš Housa, ane? Potem veš, da ljudje lažemo kot pes teče.

trnvpeti ::

je samo redna zaposlitev ali tudi pogodbena?

poweroff ::

Patrics: ko ste ugotovili, je težko dobiti sposoben kader. Temu je pa tako iz enega razloga: pri nas se izobražuje izključno Windows, Windows in Windows. Poleg tega imamo cele kupe nesposobnih Windows administratorjev z licencami, ki so pripravljeni delati za majhen denar.

To pa zato, ker je windows administratorjev preveč, večina pa jih je tudi nesposobnih. Če namreč naletiš na kakšen bolj resen problem, jih večina zmrzne.

Pri Linux administratorjih je drugače. Tisti, ki Linux res poznajo so dobri, znajo pa delati v obeh sistemih. Vendar jih je malo.

Zato pač hočejo veliko plačo in posebne ugodnosti.

Obstaja pa še nekaj ljudi, ki so slišali za Apache, vendar ne znajo zares konfigurirati resnih sistemov. Takih se je najbolje po hitrem postopku znebiti.

V glavnem, nekateri iz vodstva Slo-Techa zelo obvladajo svoj posel in imajo tudi temu primerno ceno. Čisto v ilustracijo lahko povem, da je pred časom eden izmed njih za nekaj ur dela - potekalo je sicer ponoči (nujna zadeva) in je zahtevalo izjemno strokovno znanje - dobil plačano 10.000 EUR. Jup, deset tisoč. Ampak tisti, ki je plačal je vedel zakaj toliko plača.

Tudi jaz sem že dobival ponudbe za 1000 EUR za cca. 2 uri dela. Tako da če zares rabite človeka bo pač treba pljuniti v denarnico.

Ali pa - pričeti vlagati v izobraževanje zaposlenih. Ampak večina slovenskih direktorjev ne bi ne eno, ne drugo.
sudo poweroff

c0dehunter ::

Mene pa mal offtopic zanima; kje ste se ljudje, ki obvladate Apache, Linux in ostalo le-tega naučili? Se to uči na univerzi?

Jaz grem v 4. letnik tehniške gimnazije, kjer imamo 3 predmete iz računalništva (programiranje-praksa, programiranje-teorija in Teorija "Računalniški sistemi in omrežja").
Ker se zelo veliko ukvarjam z računalništvom tudi v prostem času, poznam tudi Linux kar precej (delo v konzoli, ki zna biti res hudič za ljudi, ki pridejo na sveže iz Windowsa v Linux), znam tudi programirati v Javi, bolj kot ne osnove. Imam tudi ogromno znanja iz računalništva na sploh, površinsko poznam PHP, SQL baze in seveda HTML.
Zanima me, če imam dobro podlago za nadalnjo kariero... Pa tudi to, če se na računalniškem faksu učiš res o računalništvu, v globino? Se je treba druge predmete, kot je Slovenščina tudi učit v globino?
I do not agree with what you have to say,
but I'll defend to the death your right to say it.

Mavrik ::

Na računalniškem faksu se predvsem naučiš teoretične podlage, ki je potrebna za dobro programiranje (kar ne pomeni da te bodo učili programirat... se moraš tudi sam kaj pozanimat v tej smeri). Za ostala področja faks da v najboljšem primeru osnove. Kot pri večini drugih poklicov, boš se moral takih stvari naučiti preprosto sam iz zanimanja.


To pa zato, ker je windows administratorjev preveč, večina pa jih je tudi nesposobnih. Če namreč naletiš na kakšen bolj resen problem, jih večina zmrzne.


Kar seveda ne pomeni da dobrih Windows administratorjev ni. Samo je pa fora da večina podjetnikov preprosto ne želi plačati njihove cene.
The truth is rarely pure and never simple.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mavrik ()

Yohan del Sud ::

Reference?

Ker so enobesedni odgovoru nekul, bi se najprej v celoti strinjal z Matthaiom nad sabo. Če rabiš sposoben folk boš šel sam iskat z internetom, sicer se ti bodo pač javljali čudaki na oglase... Tudi v tem primeru ni vse izgubljeno. Se boš pač soočil z bleferji ali pa nekomunikativnimi geeki, kjer boš sam rabil hude HR in podobne sposobnosti za rekrutiranje psihonavtov (pač linux znalcev)...
www.strancar.com

poweroff ::

Mene pa mal offtopic zanima; kje ste se ljudje, ki obvladate Apache, Linux in ostalo le-tega naučili? Se to uči na univerzi?


Na žalost ne. Jaz učim na eni izmed ljubljanskih fakultet in sem imel letos izbirni predmet kjer smo se učili osnove Linuxa in informacijske varnosti.

Študentje so se naučili namestiti in nastaviti Linux desktop sistem, nastaviti firewall, delati backupe, šifrirati, iskati izbrisane podatke in datoteke, itd.

Ampak predmet se ne bo več izvajal. Čeprav bi ga jaz z veseljem še izvajal, študentje so ga pa tudi zelo dobro ocenili.

Na žalost živimo v Sloveniji.
sudo poweroff

c0dehunter ::

Študentje so se naučili namestiti in nastaviti Linux desktop sistem
8-O

To bi pa lahko folk znau glede na to da grejo za računalničarje.
I do not agree with what you have to say,
but I'll defend to the death your right to say it.

Patricks ::

Vglavnem pri nas v firmi je tako. Ko si glava podjetja v ZDA nekaj zmisli, da bi imel v Sloveniji, to hoče tudi izvesti neglede na ceno. Recimo jaz vodim celoten elektro oddelek. Res je da sem imel na začetku, takrat so še bli tolarji 120.000 SIT plače, malo sem potrpel, da sem dosegel svoje. In bom povedal to da mi zdaj nič ne manjka. Še več. ZELO SEM ZADOVOLJEN. Direktorji niso zabiti in vidijo trud delavca. Če je vredu direktor te bo za-to tudi plačal tak kot more. Je pa res da je glede plačil kriv naš slovenski parlament, saj sami vemo kolk je najnižja osnovna plača. Bravo parlament. In to Slovenski delodajalci zelo lepo izkoriščajo.
So pa tukaj direktorji ki operejo denar iz podjetja med drugim tudi za delavca, samo da mu plača tisto, kar si zasluži.
Vglavnem opazil sem da neglede na stroške opreme in drugih zadev bo še mogo ta projekt malo počakat, dokler nebomo uvoziti delavca iz tujine.

Na žalost res živimo v Sloveniji !!!

poweroff ::

Ne učim na računalniškem faksu.

In moji študentje pred tem Linuxa še niso videli.

Torej je bilo treba začeti s čistimi osnovami.
sudo poweroff

Mercier ::

Pomoje je bil problem "službeno vozilo". "Ej, mali, Jožici na karauli "ne dela printer", odpel se tja."

:)

PaX_MaN ::

Vglavnem opazil sem da neglede na stroške opreme in drugih zadev bo še mogo ta projekt malo počakat, dokler nebomo uvoziti delavca iz tujine.

Na žalost res živimo v Sloveniji !!!


Lejga, to je S-T. Kjer se definitivno svaljka veliko pametnih glav med katerimi ni dvoma, da nebi našel vsaj enega, ki bi imel znanje Apacha v malem prstu. Že Matthai ti je povedal, da je tak en bwana pričujoče strani.

Lepo daj oglas v [izbrisana tema] , pa mirna bosna.

c3p0 ::

In potem te kliče tak nadobudni nov direktor, ki potrebuje sysadmina. Šel se bi resnega hostinga, VPS, ni da ni. Mu poveš koliko pride en tak povprečen strežnik za shared hosting in reče: "ojoj to pa je povsem preveč, nekako 1k€ na strežnik je več kot dovolj, saj boš uštimal, a ne?" Hvala in nasvidenje.

preem ::

menim, da je bolj kot biti naučen na pamet stvari, biti sposoben hitro najdi informacije in rešiti problem z iznajdljivostjo. dejstvo je, da je biti admin tako širok pojem, da mora človek vedet ogromno stvari in dejstvo je tudi da si človek ne more vsega zapomnit. jaz cenim iznajdljivost in možnost identificiranja problema z smiselnim debuging procesom bolj kot na pamet naučen npr. vse direktive ki jih apache ponuja.

prvo ti da šola, faks in teorija. drugo pa praksa ;) seveda pa niti eno niti drugo ne gre brez enega ali drugega, odločilno je razmerje.

Tear_DR0P ::

če se kdo res hoče učiti sistemske administracije je za to več kot dovolj priložnosti, vsaj v LJ se najdejo ljudje in organizacije, ki ti ponudijo možnost se učiti - če se res hočeš

kar pa se najemmanja tiče pa zaenkrat nimam pojma :)
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Inženir informatike in zaposljivost z določenim znanjem (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
6616493 (13482) Invictus
»

Dilema - iskanje zaposlitve

Oddelek: Loža
245197 (3885) ulemek
»

Nemške ambasade gredo na Linux (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
749716 (6794) Matevžk
»

Ubuntu na 9000 računalnikih v švicarskih šolah (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
18634418 (30658) MrStein
»

katera linux distribucija?

Oddelek: Operacijski sistemi
271643 (1270) gpg

Več podobnih tem