Forum » Kaj kupiti » SSD za sistemski disk
SSD za sistemski disk
Temo vidijo: vsi

TOP ::
Imam eno malo "Brezvezno" vprašanje.
Imam Corsair Force Series 3 F120 SSD pogon v računalniku, vendar mi deluje z približno polovico hitrosti po testu CristalDiskMark-a.
A je potrebno kaj posebej nastavit, da deluje, kot bi mogel?
Pa še nekaj - na vsake nekaj časa (Včasih se zgodi na teden, včasih je 1 mesec BP), da mi kar resetira računalnik in nato ne zazna SSDja. Ko ga vgasnem in čez par minut ponovno prižgem pa ga kar naenkrat ponovno zazna. V čem bi bila lahko težava?
Pa ni to star model z znanimi težavami, ampak že noveši!
Imam pa ASUS P8Z68-V PRO ploščo, nastavljeno na AHCI.
TNX
Kar se tiče,da ti ne zazna diska je pač znana stara težava Asusa že pri prejšnjem modelu,sam sem našel tudi na tujih forumih,da je tale težava prisotna pri novih modelih,zato sem jaz uzel Gigabytko ki teh težav nima.Probaj posodobit bios.

novinec09 ::
Half-Saint je izjavil:
Čudno... čas za reklamacijo?

Tako je namreč že čisto od začetka.
BIOS imam tudi najnoveši nameščen!

Mr Hilter ::
Half-Saint je izjavil:
Čudno... čas za reklamacijo?
Tako je namreč že čisto od začetka.
BIOS imam tudi najnoveši nameščen!![]()
A gonilnike imaš tudi inštalirane? Če ja, je možno da so slabi in morda bolje delajo osnovni od Windowsow.
Če imaš čas se malce igraj s format C:

antonhac ::
** SSD MEGA TEST ** Want to know whats best for you? Look inside!! UPDATE 14/02/2012
Conclusion
So what SSD is best for you?
Are you a soul gamer or do you like to take a moment with some photo or video editing as well?
Heres the OcUK "What to buy" based on budget and what you get for your money!
True Gamer!
Better: Adata S511, M4, Performance Pro
Multi tasker!
Best: Performance Pro, M4
Gamer and Multi tasker!
Best: M4, Performance Pro
Overall
Gamer and Multi Tasker: M4
Oprostite nevednežu: M4 = CRUCIAL m4 ?

ST-777 ::
Ogromna večina lastnikov (246) je na newegg.com s Crucial M4 zelo zadovoljna. So pa tudi kritike. Eden je zapisal: "Major design flaws Significant speed decrease over time. Apparently there is a defect with lots, and I do mean LOTS of various sized Crucial SSD's where they basically stop working after you hit 5200 hours of usage on them.
I started getting BSOD's after 7 months of flawless use. I ran Memtest, HD Tune, reseated all hardware, replaced cables all to no avail.
I figured I would just reinstall and start fresh. My speeds dropped about 470MB/s read speed to 240MB/s. I was still getting BSOD's."
Lastnikov, ki so s tem modelom zelo nezadovoljnih, je zelo malo (18). Tako, da lahko zaključimo, da spada Crucial M4 med boljše ssd-je, ker pa je tudi zelo hiter, se mi zdi dober nakup.
I started getting BSOD's after 7 months of flawless use. I ran Memtest, HD Tune, reseated all hardware, replaced cables all to no avail.
I figured I would just reinstall and start fresh. My speeds dropped about 470MB/s read speed to 240MB/s. I was still getting BSOD's."
Lastnikov, ki so s tem modelom zelo nezadovoljnih, je zelo malo (18). Tako, da lahko zaključimo, da spada Crucial M4 med boljše ssd-je, ker pa je tudi zelo hiter, se mi zdi dober nakup.

5pellfire ::
Imam eno malo "Brezvezno" vprašanje.
Imam Corsair Force Series 3 F120 SSD pogon v računalniku, vendar mi deluje z približno polovico hitrosti po testu CristalDiskMark-a.
A je potrebno kaj posebej nastavit, da deluje, kot bi mogel?
Pa še nekaj - na vsake nekaj časa (Včasih se zgodi na teden, včasih je 1 mesec BP), da mi kar resetira računalnik in nato ne zazna SSDja. Ko ga vgasnem in čez par minut ponovno prižgem pa ga kar naenkrat ponovno zazna. V čem bi bila lahko težava?
Pa ni to star model z znanimi težavami, ampak že noveši!
Imam pa ASUS P8Z68-V PRO ploščo, nastavljeno na AHCI.
TNX
Imaš SSD povezan z SATA3 kablom?

gruntfürmich ::
sem vedel. že od nekdaj (zadnja generacija) je moj favorit M4.
zanimivo da ni nikjer samsunga še med top priporočenimi. morda bo tam pristal ko bo (če bo) pokazal visoko zanesljivost.
zanimivo da ni nikjer samsunga še med top priporočenimi. morda bo tam pristal ko bo (če bo) pokazal visoko zanesljivost.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Ogromna večina lastnikov (246) je na newegg.com s Crucial M4 zelo zadovoljna. So pa tudi kritike. Eden je zapisal: "Major design flaws Significant speed decrease over time. Apparently there is a defect with lots, and I do mean LOTS of various sized Crucial SSD's where they basically stop working after you hit 5200 hours of usage on them.
Ta problem da so M4 nehali delati po določenm številu ur (nekje nad 5000) so odpravili z najnovejšim firmwarom.
Problem je bil odpravljan hitro nekje v roku 2-eh tednov.

Crucial je za model M4 in za zadnji firmware (0309 ... 13.1.2012) res zapisal: "Correct a condition where an incorrect response to a SMART counter will cause the m4 drive to become unresponsive after 5184 hours of Power-on time."

Buggy ::
a se z zadnjim 0309 firmwareom za m4 kaj spremenijo tudi performance parametri (poslabsajo).
Namrec skok iz 0001 na 0009 je bil zelo velik (sinteticni testi)...kako je pa z zadnjim FW?
Namrec skok iz 0001 na 0009 je bil zelo velik (sinteticni testi)...kako je pa z zadnjim FW?

PlayTheGame ::
gruntfürmich je izjavil:
sem vedel. že od nekdaj (zadnja generacija) je moj favorit M4.
Glede Samsunga so odzivi v glavnem zelo dobri (večinoma ocene 5/5), še od tistih parih, ki so mu pa dali najnižjo oceno 1/5, te ni dobil zaradi diska samega ampak zaradi drugih stvari, ki z njim nimajo veze: http://www.newegg.com/Product/Product.a...
Tudi na anandtech-u so zapisal, da ima poleg Intela (sklicujoč se na prejšnjo serijo 470) prav Samsung najzanesljivejše SSD-je: http://www.anandtech.com/show/4863/the-...

MSI B650 Tomahawk WiFi|AMD Ryzen 7 7700|Asus RTX 4070 Super 12Gb
32GB DDR5 6000|Samsung NVMe SSD 990PRO 2TB|Corsair 850W 80+Gold
32GB DDR5 6000|Samsung NVMe SSD 990PRO 2TB|Corsair 850W 80+Gold

a se z zadnjim 0309 firmwareom za m4 kaj spremenijo tudi performance parametri (poslabsajo).
Jaz nisem opazil. Je pa res da nisem fural benchmarkov.
Se vedno pa je boljše da disk uporabljaš kljub (malo) slabšim performansam kot pa da ga sploh ne moreš,
če si že blizu tistim 5184 uram.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 5pellfire ()

svenica ::
Ravno sem namestil win 7 na prazen Crucial m4 ssd. Problem: po inštalaciji
imam le 83 gb prostora, na c:\ pa naj bi bilo 30gb zasedenega. Vsi fajli na
c:\ pa skupaj zasedejo 12gb, kar je normalna win inštalacija. WAT DO
edit: disk je nov crucial m4 128 gb
imam le 83 gb prostora, na c:\ pa naj bi bilo 30gb zasedenega. Vsi fajli na
c:\ pa skupaj zasedejo 12gb, kar je normalna win inštalacija. WAT DO
edit: disk je nov crucial m4 128 gb
Zgodovina sprememb…
- spremenil: svenica ()

AlienRex ::
WarpedGone je izjavil:
i100k100, ja. Warpedone je že vsaj 30x v tej temi povedal, da čaka, ker je na svojo roko poslal proizvajalcu. Če bi kupil v Funtechu ali kje drugje, bi že zdavnaj lahko zahteval kupnino.
Narobe.
Poslal sem nazaj v trgovino memshop.de v Nemčijo, kjer je bila stvar "ful ugodno" kupljena.
Pred 10imi dnevi sem poslal pritožbo na evropski urad za varstvo potrošnikov zaradi trajanja in neodzivanja trgovca.
10 minut kasneje sm dobil mejl iz štacune, kako jim je žal da se je zataknilo in da v naslednjih 10 dneh pa zadeva sigurno bo.
Teh 10 dni poteče danes, zaenkrat še nobenega znaka o kakem SSD disku.
Torej:
Poslal sm v trgovino pa ni nič.
Ti trdiš da bi moral v trgovino namesto proizvajalcu, en drug je bil pa pameten da bi moral proizvajalcu, ne pa v trgovino.
Pod črto: nateg tko al pa tko.
Glede FunTecha pa samo to, da sem imel tako super izkušnjo z uveljavljanjem garancije na crknjeno grafično, da k njim ne grem več niti na WC, kaj šele da bi tam kej kupil. Never again.
@WarpedOne: Ker sem "dobra duša" dobiš nov SSD pri meni (Device has been exchanged by the manufacturer).
Dropbox: http://db.tt/Jg5BmDw
No brain - No tumors
No brain - No tumors

naredil update na M4 s FW 0309.
CrystalDiskmark napram verziji 0009 poda iste rezultate, tako da performance ostaja isti :)
CrystalDiskmark napram verziji 0009 poda iste rezultate, tako da performance ostaja isti :)

RC14 ::
torej trenutno je best buy SSD Crucial m4, kako je pa z Samsung 830 ? To me zanima za 128GB različico.
Lp
Lp
:4770K@4.5GHz @ BeQuiet!Dark Rock Pro2; MSI Z87 GD65 Gaming; 16GB RAM:
::GTX 1060 6GB; SSD Samsung 840 EVO 250GB; SEAGATE 3TB+3TB+1TB; LG 27"IPS::
:::: XFX 850W Black Edition; X-Fi Titanium; Fractal Design ARC R2 ::::
::GTX 1060 6GB; SSD Samsung 840 EVO 250GB; SEAGATE 3TB+3TB+1TB; LG 27"IPS::
:::: XFX 850W Black Edition; X-Fi Titanium; Fractal Design ARC R2 ::::

kmetek ::
Sam res no: imaš 3-4 leta star prenosnik, ki misliš, da ti dela počasi že...probaš vse načine (ponovna namestitev OS itd), pa je rešitev pred nosom - SSD. Sam kaj ko dosti ljudi tega sploh ne ve
Mufasa, si dal klasičnega ven pa SSD notri ali namesto DVD pekača? Kako ostali zašraufate tam kjer je klasičen disk? Tudi mene mika, da bi matki butnil 2,5'' ven pa lepo dal en poceni 60-64GB SSD.

WarpedGone ::
Pravilno se ti zdi.
Nisem dovolj star, da bi se spomnil kakšne druge uvedbe nove tehnologije/pristopa v kakšnem delu računalnika, ki bi predstavljala podoben "skok" v perofrmansah oz. splošne uporabnosti mašine.
Sumim, da bi lahk bla to zamenjava bobnov s "solid state" pomnilnikom kar je na nek način podobna reč :)
Nisem dovolj star, da bi se spomnil kakšne druge uvedbe nove tehnologije/pristopa v kakšnem delu računalnika, ki bi predstavljala podoben "skok" v perofrmansah oz. splošne uporabnosti mašine.
Sumim, da bi lahk bla to zamenjava bobnov s "solid state" pomnilnikom kar je na nek način podobna reč :)
Zbogom in hvala za vse ribe

kmetek ::
Če bi masovno ljudje "ugotovili", da dejansko še kako leto ali 2 ne rabijo novega prenosnika, bi prodaja močno upadla 
Po drugi strani pa 3 leta star prenosik dobiš za 100-150€ pa butneš en SSD za 80-90€ pa voila

Po drugi strani pa 3 leta star prenosik dobiš za 100-150€ pa butneš en SSD za 80-90€ pa voila

trnvpeti ::
Če bi masovno ljudje "ugotovili", da dejansko še kako leto ali 2 ne rabijo novega prenosnika, bi prodaja močno upadla
Po drugi strani pa 3 leta star prenosik dobiš za 100-150€ pa butneš en SSD za 80-90€ pa voila![]()
pa še gor en linux(pa ne unity), niti se ne rabi rama nadgraditi, pa bo vse letelo

V namiznem računalniku imam SSD, v starem prenosniku pa še vedno običajni disk, ker nima SATA priključka ampak PATA. Firma Buffalo sicer dela PATA SSD-je vendar so zelo dragi ($360 za 64GB). Letos sem zamenjal disk v prenosniku (59€ za 160 GB) in sedaj je prenosnik precej hitrejši. Običajne vrteče diske so očitno v zadnjih letih kar dosti izboljšali, kar vidim po tem, da so hitrejši in bolj tihi.
Neverjetno pa se mi zdi, da je PATA SSD tako drag. Bolje je kupiti nov prenosnik in vanj vgraditi SATA SSD.
Neverjetno pa se mi zdi, da je PATA SSD tako drag. Bolje je kupiti nov prenosnik in vanj vgraditi SATA SSD.

darkolord ::
Neverjetno pa se mi zdi, da je PATA SSD tako drag. Bolje je kupiti nov prenosnik in vanj vgraditi SATA SSD.No, za take bolj DIY tipe je pa še opcija, da SSD razstaviš in daš vmes še SATA<->PATA konverter

Ja, "razstaviš" v tem primeru pomeni da vzameš stran plehnato škatlico in ohraniš samo ploščico z tiskanim vezjem in čipi.
Tko dobiš nekaj prostora da lahko morda zraven 'porineš' nekaj takega za 11 USD.
Preveri pa točno kak PATA konektor maš v laptopu. Obstajajo neke 'mini' variante za 2.5" HDDje.
Tko dobiš nekaj prostora da lahko morda zraven 'porineš' nekaj takega za 11 USD.
Preveri pa točno kak PATA konektor maš v laptopu. Obstajajo neke 'mini' variante za 2.5" HDDje.
Zgodovina sprememb…
- zavaroval slike: kuglvinkl ()

Razstavljanje SSD-ja ima za posledico izgubo garancije. Za marsikoga, in tudi zame, to nikakor ne pride v poštev.

kuglvinkl ::
Ma nabav si en X61, šutn notr SSD in to je to. 300 evrov.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kuglvinkl ()

Seveda je bolje kupiti nov ali rabljen prenosnik in vanj vgraditi SATA SSD. Če pa bo kdo poskušal sestaviti to zadevo z bidirectional IDE to SATA converterjem, ki je res poceni, naj prej prebere komentarje na amazon.com. Kar dosti se jih je pritožilo, da zadeva ne deluje. http://www.amazon.com/Bidirectional-IDE...

Razstavljanje SSD-ja ima za posledico izgubo garancije. Za marsikoga, in tudi zame, to nikakor ne pride v poštev.
Ja, garancija je lahk problem. Pač ne vzameš OCZ ampak kej druzga, ki crkuje mal bol poredko.
Delna OT info:
OCZ je končno rodil zamenjavo za crknjen Vertex II 60GB - originalna varianta s 34nm čipi. Kaj točno so mi poslali vidm čez dobro uro.
Prijavljen RMA: 25.10.2011
Zamenjava prišla v štacuno: 15.2.2012
Trajanje: tri mesece in 3/4.
Recimo, da se je zadeva tri tedne svaljkala po pošti in raznih pisarnah. Še vedno ostane 3 mesece da je OCZ premaknil svojo rit. Zakaj točno bi še kdaj kupu karkoli od OCZ? Obstaja neka nenegativna šansa da je počasnoritež tudi memshop.de, kjer je bla stvar nabavljena. Z obema firmama sm zakluču.

mat xxl ::
Ko tole berem, pa ne bi OCZ-ja vzel, če mi ga šenkajo, razen če bi mi vsaj 2 hkrati, da bi imel v enem miroring ....

JayKay ::
Samsung 830 zgleda dobra izbira za sata II capable plate
Zgodovina sprememb…
- spremenil: JayKay ()

bond007 ::
Meni že stari samsung 470 več kot zadostuje v prenosniku (sata II), odzivnost proti staremu 5400 rpm disku je neverjetna in ni šans da opazim razliko napravm kakšnemu novejšemu super hitremu SSDjem. Važno je, da je hiter, zanesljiv, en mali plus pa je še, da malo štroma porabi. Bil je celo 70€ za 64GB, zdej je "malo" dražji - http://www.pixmania.si/si/uk/10653070/a...
No OCZ polizdelke pa prav mečejo za tabo: http://www.pixmania.co.uk/uk/uk/1047014... , pa še 120GB: http://www.pixmania.co.uk/uk/uk/1119975...

Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bond007 ()

mihco ::
vi ste smesni...OCZ je izdal Vertex Plus pred dvema letoma in je ze zdavnaj EOL! Tudi samsung je takrat imel na trgu le "polizdelek"

Dr_M ::
Tudi samsung je takrat imel na trgu le "polizdelek"
To ni res.
Res je, da prvi samsungi in vsi ostali SSDji z njihovim kontrolerjem niso bili pretirano hitri, ampak vsaj niso na veliko crkovali.

Tkole, zamenjavo za crknjen Vertex 2 mam sedaj v rokah.
Prvotno sm mel retail varianto v ornk škatli, kjer je bil priložen tudi bracket za montažo v 3.5" ohišje. Zamenjava je v plastiko zapakirana OEM varianta brez tega bracketa.
Originalno sm imel OCZSSD2-2VTXE60G-P-6603, zamenjava je pa OCZSSD2-2VTX60G, se pravi "E" varianto so zamenjali z "ne-E" varianto. Po temule sodeč, sm mel prej problematično 25nm varianto (brez da bi se tega zavedal), sedaj so mi pa poslali starejšo 34nm varianto. Če se seveda da zanest na te serijske cifre. Držim fige, da bo tale reč sedaj dočakala vsaj eno leto.
Prvotno sm mel retail varianto v ornk škatli, kjer je bil priložen tudi bracket za montažo v 3.5" ohišje. Zamenjava je v plastiko zapakirana OEM varianta brez tega bracketa.
Originalno sm imel OCZSSD2-2VTXE60G-P-6603, zamenjava je pa OCZSSD2-2VTX60G, se pravi "E" varianto so zamenjali z "ne-E" varianto. Po temule sodeč, sm mel prej problematično 25nm varianto (brez da bi se tega zavedal), sedaj so mi pa poslali starejšo 34nm varianto. Če se seveda da zanest na te serijske cifre. Držim fige, da bo tale reč sedaj dočakala vsaj eno leto.

LuiIII ::
Menim, da je ravno Samsung 830 trenutno best buy za tistega, ki išče konkreten SSD.
Očitno je Samsung trenutno res no. 1 firma za potrošno elektroniko v svetu. Povsod kjer se pojavljajo imajo izjemne uspehe oz. izdelke.
Očitno je Samsung trenutno res no. 1 firma za potrošno elektroniko v svetu. Povsod kjer se pojavljajo imajo izjemne uspehe oz. izdelke.

Zheegec ::
U ja, še malo pa bo Intelov 520 zamenjal 3 leti starega Vertex 1

"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

nUUb ::
Kaj je pa toliko narobe z Corsair Force 3 SSDji, da se o njih nič ne govori? Poceni, hitri?
i7 2600k@4.8GHz - nV 760 - 850 EVO 250GB - 4TB FreeNAS
ASUS 1920x1080@144Hz
ASUS 1920x1080@144Hz

Tezaab ::
Ker mi je sistemski disk (WD VelociRaptor) crknil, sem se odlocil, da je perfekten cas za nadgradnjo na SSD. Racunalnik je btw namenjen predvsem igranju iger.
Katerega od naslednjih bi priporocili? Oziroma, mogoce katerega drugega?
Crucial M4 128GB - 180€
OCZ Vertex 3 120GB - 168€
Corsair Force GT 120GB - 168€
Corsair Force 3 120GB - 153€
Budget je recimo do nekje 200€.
Katerega od naslednjih bi priporocili? Oziroma, mogoce katerega drugega?
Crucial M4 128GB - 180€
OCZ Vertex 3 120GB - 168€
Corsair Force GT 120GB - 168€
Corsair Force 3 120GB - 153€
Budget je recimo do nekje 200€.

fireX88 ::
jst sm v petek naroču tega: http://www.dinokomp.si/product_info.php...
gledal sm teste pa je kr cool ssd, pa glede na to da me samsung ni še z nobeno stvarjo razočaral, upam da me nebo tudi s tem diskom.. kaj več pa povem ko ga dobim, pa kak test prlepim!
EDIT: pa še to, pr agtju se pripravi da boš čakal na disk kar nekaj časa!
gledal sm teste pa je kr cool ssd, pa glede na to da me samsung ni še z nobeno stvarjo razočaral, upam da me nebo tudi s tem diskom.. kaj več pa povem ko ga dobim, pa kak test prlepim!
EDIT: pa še to, pr agtju se pripravi da boš čakal na disk kar nekaj časa!
ANY OF MY POSTS ARE RESEARCHED AND/OR COMPILED BITS OF INFORMATION*
AND YOU SHOULD FOLLOW THEM AT YOUR OWN RISK.
*EXCLUDING SARCASTIC AND OR SUBJECTIVE RESPONSES!
AND YOU SHOULD FOLLOW THEM AT YOUR OWN RISK.
*EXCLUDING SARCASTIC AND OR SUBJECTIVE RESPONSES!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: fireX88 ()

Tezaab ::
Ja, sem mislil najprej vprasat kaj sploh imajo na zalogi, imam ze izkusnje s cakanjem pri njih 
Drugace: s seznama crtam Force 3, kot sem zasledil je med njim in GT minimalna razlika v prid GT.

Drugace: s seznama crtam Force 3, kot sem zasledil je med njim in GT minimalna razlika v prid GT.