» »

Akustična levitacija

Akustična levitacija

WarpedGone ::

Ne, ne takoj brisat! Hear me out first :)

Igram se z eno idejo, kako bi se morda dalo prepričat mašine težje od zraka da visijo kak meter nad tlemi, brez mlatenja in pospeševanja zraka navzdol. Oziroma vsaj z malo drugačnim pospeševanjem zraka.

Za začetek si predstavljate, da mate v roki teniško žogico in jo zagonite proti tlem. Newton trdi, da se ob pospeševanju žogice proti tlem na vas vrši kontra sila, ki vas med tem dela malo lažje. Če ste dovolj močni, da žogico zagonite z dovolj neumnim pospeškom, vas lahko tudi vzdigne v zrak. Potem, ko žogico spustite, se še nekaj časa dvigate nato pa začnete zopet padat. Ampak žogica se od tal odbije in se z visoko hitrostjo zaleti v vašo roko in vas upočasni ali pa skoraj povsem ustavi vaše padanje, vi pa ponovite met proti tlom. Če bi tako tisto žogico dovolj hitro metali ob tla in jo zopet vsakič ulovili - bi lebdeli (malo bi nihali gor in dol, odvisno od frekvence metanja).

Malo sm računal in rezultati so me presenetili. Objekt z maso ene tone, ki bi streljal eno žogico z maso 1 gram proti tlem, bi lahko lebdel 1 meter nad tlemi, če bi tisto žogico pospešil do hitrosti 140m/s, proti tlom bi jo odbil po 70krat na sekundo, za kar pa bi rabil kakih 1000W moči (brez upoštevanja upora zraka, ki bremza žogico). V primerjavi s helikopterji in letali je to skoraj zanemarljivo malo moči za visenje v zraku.

Bi se mogoče dalo to žogico nadomestit s samim zrakom - 1 gram ni kaka huda masa, to je recimo dober liter zraka - ampak ne na helikopter princip ampak na princip zvoka.
Kakšno vzdrževanje stoječega valovanje pod objektom, ki visi v zraku?

Zakaj tak princip recimo nebi mogel delat?
Zbogom in hvala za vse ribe

Grey ::

Hehehe...po "ustnem izročilu" so to delali Tibetanci pri izgradnji templjev, človek, ki je zgradil grad iz apnenca in morebiti celo egipčani pri piramidah. Ta efekt pa uporabljajo v laboratorijih (i guess), ker kapljice lahko levitirajo na tak način, probali pa so že tudi z manjšimi živalmi in predmeti (pajki, ribe, pinkponk žogice, pena,...). Za dvig transportnega plovila...plausible.

Mene bolj zanima nekaj drugega, kar bo imelo velik vpliv na prihodnost vesoljskih odprav...kako to narediti z EM valovanjem? Ko nam to uspe, ne bomo potrebovali superprevodnikov za ITER, vesoljska plovila bodo precej hitrejša, okretnejša in na sploh zmogljivejša. Planet bo popolnoma spremenilo.

PacificBlue ::

:D
Bravo W1.
Kakor omenja Grey naj bi po ustnem izročilo to počeli Tibetanci za gradjo templjev in še kdo. Tudi prilepil sem eno takšno "pričanje" v temi o gradnji piramid. In tudi ideja z EM valovanjem je zelo privlačna..z zanimivistjo berem dalje:)

BorisJ ::

mal prevec simple si preskocu od zogice na zvok,
zvok je samo nihanje tlaka zraka,
sila ki bi delovala nate bi tudi nihala,
se pravi te nekaj casa vlekla gor nekaj casa pa dol,
vse skup nobenega efekta.

jest10 ::

:D
Bravo W1.
Kakor omenja Grey naj bi po ustnem izročilo to počeli Tibetanci za gradjo templjev in še kdo. Tudi prilepil sem eno takšno "pričanje" v temi o gradnji piramid. In tudi ideja z EM valovanjem je zelo privlačna..z zanimivistjo berem dalje:)

Ampak tole je le "pričanje", ki pa z resnico nima veze;) Je nekako na ravni letečih čarovnic na metli v srednjem veku.

WarpedGone ::

BorisJ:
mal prevec simple si preskocu od zogice na zvok, zvok je samo nihanje tlaka zraka, sila ki bi delovala nate bi tudi nihala,

Nihanje tlaka zraka je spreminjanje gostote in hitrosti molekul zraka. Ko se objekt prvič odrine od zraka pošlje tako zgoščino proti tlom, ta se od tal odbije in pride nazaj. Namesto da bi se od objekta zopet le slepo odbila, jo objekt v momentu, ko je zgoščina tik pri njemu, od sebe pononvo odrine in jo še dodatno pospeši proti tlom.

Ne vidim zakaj žogica nebi mogla bit poenostavitev za takšen pingpong?

P.S. Tibetansko petje pa pustimo za kakšno drugo temo.

Edit:
Čisto možno, da bi morala spodnja ploskev bit precej delikatno narejena. Da ko se odrine od zraka ne skoči takoj nazaj ampak ostane izbočena in tako izniči ali vsaj zmanjša začasen podtlak, ki bi objekt dodatno potisnil navzdol. Ko se vrne odboj od tal pa se izboklina najprej vboči z enako hitrostjo kot jo ima vračajoča se zgoščina zraka nato pa jo spet izstreli navzdol. Z zgornje strani objekta pa nebi bilo odbojev niti aktivnih ploskev zato bi rezultanta tega početja morala biti različna od 0.

Oz. zakaj točno ne?
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

BorisJ ::

zgoscini pac sledi razredcina ki ima obratni efekt :)
pod sabo bi rabil stalni nadtlak kar pa nima veze z zvokom.

WarpedGone ::

Stalni nadtlak v smislu stola pod ritjo al pa helikopterja?

Naj bo ta žogica ena molekula dušika. Če jo dost močno nabijam ob tla me bo to držalo v zraku, malo bom le nihal gor pa dol. Kljub temu, da se teoretično v momentu, ko molekulo zagonim proti tlom, pod mano pojavi podtlak, saj se tista molekula nekaj časa ne bo zaletela vame. Ko pa se končno bo, ji bom hitrost spremenil v nasprotno z dodatnim pospeškom in tako v momentu trka dejansko povzročil nadtlak, ki je po vrednosti večji od prejšnjega podtlaka.

Lahko bi imel tudi dve žogici v serijski navezi, prva trka med objektom in drugo žogico, druga pa se odbija od prve in od tal. Pa sem še vedno v zraku.

Če to lahko deluje z eno tako serijsko navezo, lahko deluje tudi z milijardo vzporednih serijskih navez, ki laufajo v fazi. Če deluje dušik, delujejo tudi ostale molekule v zraku. Če pogledaš od strani vidiš fronto hitrih molekul, ki potujejo gor in dol - zelo podobno stoječemu valovanju.
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

Thomas ::

Ja, ja, zadeva mora delat. Čeprav je na prvi pogled čudno, jaz ne vidim ovire. Nisem sicer prepričan, da je z zvokom najbolj smiselno se zadeve lotevati, a vendar je treba povedati, da poljubno majhen energetski pretok, lahko drži skalo na nebu. Zelo kontraintuitivno sicer, a nič manj res.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

BorisJ ::

nabijanje molekul gor in dol nima zveze z zvokom,
zvocni valovi minimalno premikajo molekule, prenasa se motnja v snovi
ne pa sama snov, a razumes razliko?

gibanju zraka lahko pa po domace recemo kar pihanje :)
in na ta princip ze imamo letece stvarce.

Luka Percic ::

Ionski pogon, z "ground efektom"?

WarpedGone ::

BorisJ,
Če ne maraš izraza zvok tudi prav. Nism emocionalno vezan nanj.

Zanima me, zakaj točno opisan princip nebi deloval. Osnovna fora je "ground efect" oz. pingpong. Da ne zauhaš vedno nove materije in jo le pospešuje stran od sebe temveč, da impulz usmeriš ob tla in počakaš, da se vrne odboj od tal. Nato pa ga z dodano energijo zopet odbiješ od sebe v tla.

Stvar ni raketa, bi pa morala bit čisto sposobna vzdrževat neko razdaljo nad tlemi in to ob "smešno" nizki porabi energije.
Zbogom in hvala za vse ribe

R33D3M33R ::

Ne vem če se snov ravno idealno odbije, ko zadene ob tla (nekateri delci se lahko ne odbijejo v tvojo smer, ampak drugam). Ideja je pa zanimiva.
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

Thomas ::

Ja, že ko lebdi na magnetu, porablja točno 0 energije, za samo lebdenje.

A to ni tako pripravno in uporabno, kot bi zvočno mogoče lahko bilo.

Ali pa da s skale na nebu, usmeriš laserček dol na ogledalo na Zemlji. Če se zadostikrat odbije, bo skala lepo visela v zraku.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

R33D3M33R ::

Če uporabiš optično vlakno - ali bi to z laserjem delalo bolje ali slabše? Izgub zaradi delcev v ozračju in posledičnega sipanja bi bilo verjetno manj.
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

Luka Percic ::

Tako na pamet bi rekel da tak pingpong napol že obstaja. Helikopter porabi precej manj energije dokler lebdi nizko nad tlemi.
Gre pa najbrž za zelo malo odbojev, preden molekula pobegne, in ne pomaga več ustvarjat nadtlaka.

Laser bi deloval(če bi bil vakum vmes.. da ne požre zrak vseh fotonov.. odvisno kakšen izkoristek hočemo imet).. za zvok pa nevidim preveč varjante, saj se ga neda naredit koherentnega.

Daedalus ::

Akustična levitacija@wiki

There is no known limit to what acoustic levitation can lift given enough vibratory sound, but currently the maximum amount that can be lifted by this force is a few kilograms.[2] Acoustic levitators are used mostly in industry and for researchers of anti-gravity effects such as NASA; however some are commercially available to the public.


Očitno ni lih enostavno spravit eno tono težke skale na tak način v zrak...možno pa je.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

WarpedGone ::

Deadalus, hvala za link. Še enkrat se je pokazalo, da če maš dobro idejo, sigurno nisi prvi.

Problem svetlobe je, da se zaradi manjših valovnih dolžin bistveno bolj sipa kot pa sam zvok in je zato skoraj nemogoče vzpostavit kakšno obmembe vredno stoječe valovanje nad neidealnimi tlemi. Vsa energija ti sproti pobegne.

Bi tak princip lahko fural na radijske valove z valovno dolžino parih metrov?
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

Luka Percic ::

Maserji so izredno švoh. Pa kovinska tla najbrž rabiš.

Ne zgleda ravno praktično.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vprašanje iz fizike

Oddelek: Šola
121904 (1528) FrRoSt
»

Zakaj letalo leti (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
31569482 (64904) seminal
»

Zakaj muhe v avtu ne prilepi na zadnjo sipo ? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6213309 (10916) dronyx
»

Peak power of the human body (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
17010167 (7254) PersonaRudis
»

Aerodinamika (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
847119 (6021) Boeing

Več podobnih tem