» »

Zivljenski standard v Sloveniji?

Zivljenski standard v Sloveniji?

1 2 3
4
»

kopernik ::

Saj veliko stanovanj tudi JE v najemu, ampak na črno.

Druga stvar je pa ta, da so ta stanovanja kot, ne vem, zlata rezerva. Dobili so jih poceni, sedaj pa (vsaj zaenkrat) nimajo potrebe, da bi jih prodali, saj komot živijo brez kapitala, ki bi ga dobili s prodajo.

borchi ::

> Si pa previdno izbral besedo "direktno", ker veš, kam pes taco moli, ane...

sej vem, ti bi rad, da meni država prepove prodat stanovanje, ki sem ga kupil po jazbinškovem zakonu, stanovanjkemu tajkunu. ti bi od prebivalcev pobral denar za stanovanja, potem bi jim pa prepovedal upravljati z NJIHOVO lastnino. malo bolj mila nacionalizacija pač. nacionalizacija FTW!!!

> V drugi limiti je pa prav tako res, da nobeno od teh stanovanj ni na prodaj, vsaj ne po trenutni "tržni"

še enkrat, zato ker ti in jaz nimava dovolj denarja za tako stanovanje, ne pomeni, da je tržna cena "napačna".
l'jga

borchi ::

> Saj veliko stanovanj tudi JE v najemu, ampak na črno.

bingo! sej pravim, davčna osnova mora bit maksimalno široka. na njo pa mora udarit pametna, ne pa neka shizofrena (kot je davek na neoddajanje), stopnja.
l'jga

borchi ::

> Dobili so jih poceni, sedaj pa (vsaj zaenkrat) nimajo potrebe, da bi jih prodali, saj komot živijo brez kapitala, ki bi ga dobili s prodajo.

neizogibno, še enkrat (za imagodei-a), neizogibno bi do istega stanja prišli, če bi država sedaj še enkrat zrihtala poceni stanovanja vsem svojim prebivalcem.

temu se izognemo samo tako, da prebivalci kupujejo stanovanja po tržni ceni. potem boš v njem stanoval ali pa ga oddajal, če boš hotel poplačevat vire kapitala.
l'jga

hot-stuff ::

Dost naivno je razmišljanje da je 15.000 praznih stanovanj v centru Lj, kot je nekdo zapisal ene par postov zgoraj. Statistika jih mogoce ze prikazuje tako, a vemo zelo dobro da v njih zivijo najemniki - na crno . Tko da na tem crnem trgu se obraca ogromno denarja, in zakaj bi potem prodajal (dobis denar od najemnine, brez da bi dal cent drzavi) in hkrati ti se cena nepremicnine raste. Sem pred kratkim kupil stanovanje, nekej denarja nekaj kredita, in potem ko preracunavas kolk bos preplacal kredit, nekak upas da ti bo še cena stanovanja rastla , da si potem nekak na enakem, ko ga recimo cez 15 let prodajas.Zato grejo pa cene tolk gor, hudic je samo ce se trg zlomi.

Zgodovina sprememb…

Samuel ::

Vse je zajebal Jazbinšek in njegov zakon, ki je raztalal stanovanja za male pare.

Če bi takrat prodali družbena stanovanja vsaj za polovico in iz tega denarja naredili deset tisoče novih, ne bi bilo takih problemov kot so sedaj. Pa vendarle.. z Jankovičem se zadeve premikajo. Za Jankoviča je poštena cena kvadratnega metra stanovanja v Ljubljani cca 1700€. Poleg gradnje poslovnih in športnih objetktov, ki se sedaj gradijo oziroma se bodo začele graditi v Ljubljani (športni center Stožice, Emonika, Rotonda, POC Litostroj, Severna vrata, Gemini v BTCju itd...) se zadeve hitro premikajo tudi na področju stanovanj. Problem podeljevanja gradbenih dovoljenj je znan in prav Jankovič se je tega lotil tako kot se zagre. Kar poglejte parcele okoli ljubljanske obvoznice. Pa saj praktično ni nič zazidano.. placa ko blata.. pa ništa... Tudi ene par ljubljanskih vpadnic je prav bednih, dobesedno.. ko da bi se pelal v neko madžarsko vas (predvsem iz smeri Kočevja je pravi užas).

rasta ::

Iz te teme je razvidno, kaj predstavlja najvrednejšo stvar povprečnemu Slovencu - lastno stanovanje. In ker vsi mečejo prav ves denar v nakup nepremičnin, bodo stanovaja vedno imela tako ceno, kot lahko povprečen Slovenec privarčuje v svojem življenju. In tu se z regulacijo trga ne da kaj dosti narediti (morda če dovolimo zidanje vsevprek, samo potem bo problem z infrastrukturo).

No, pa tudi drugje je to normalno, da največji delež premoženja povprečne družine iz srednjega sloja pade na stanovanje. Tudi v bogatih zahodnih državah. V bistvu je bilo tako (in je še), da je družinsko premoženje skupaj znosilo več generacij. Se pravi to, da lahko veliko družin v eni generaciji reši stanovanjski problem z nakupom lastne nepremičnine je zgodovinsko gledano visok nadstandard.

imagodei ::

borchi@ sej vem, ti bi rad, da meni država prepove prodat stanovanje, ki sem ga kupil po jazbinškovem zakonu, stanovanjkemu tajkunu...

Dvakrat sem te že opozoril, da mi ne polagaj besed v usta, pa ti še kar naprej. Morda misliš, da si na ta način pravi Care, da ti ostali sogovorniki na forumu ploskajo. Kar. Jaz ti pa ne. Sem te sit in ti ne mislim več odgovarjat. Blagohoten nasvet še v tretjo: ne pametuj in ne pripisuj sogovornikom izjav, ki jih niso dajali. Boš izpadel kot bolj kredibilen, tako na forumu, kot v zasebnem in strokovnem življenju.

Pa lep dan še naprej!
- Hoc est qui sumus -

kixs ::

Trg se seveda bo zlomil... nekje med 2010 in 2012. Ce se bo zgodila se kaksna financna kriza, pa lahko tudi prej.

lp

imagodei ::

Hot-stuff@ Dost naivno je razmišljanje da je 15.000 praznih stanovanj v centru Lj, kot je nekdo zapisal ene par postov zgoraj. Statistika jih mogoce ze prikazuje tako, a vemo zelo dobro da v njih zivijo najemniki - na crno .

Jaz sem samo citiral arhitekta, izpostavil pa tudi podatek, da MOL priznava "samo" kakih 7.500 takšnih stanovanj. Jasno, da jih vseh 15.000 ni prostih. Tudi, če je številka 10x previsoka: ali res misliš, da 1.500 stanovanj v LJ ne bi vplivalo na tržno ceno?
- Hoc est qui sumus -

hot-stuff ::

Ja Jankovič je res car, najprej pobere donacijo od Vegrada -Šiška Celovški Dvori, nato odkupi 300 in še nekej stanovanj v teh dvorih (mislm da okrog 1500 EUR za m2) za MOL neprofitna stanovanja, in Vegrad začne tržiti stanovanja ta stanovanja čez 3000 EUR za m2. Zdej mi pa prosim povej kako naj pol padejo cene na 1700 EUR za m2. Pa so bli vsi prepričani da bo tam m2 pod 2.500 EUR k je taka masovka le teh. Tko da kvečjemu dela vse obratno kot to da bi zniževal ceno m2 v LJ.

Mr.B ::

100k za stanovanje s kreditom, bo čez 20let 170k, pozabi, to je bilo do sedaj, sedaj je pa neka meja ko ne gre več. Stara generacija je prodala (jazbinškove) stanovanja, in se zakreditirala za nova z nekim minimalnim vložkom 20k€, Nova generacija je kupila stara stanovanja in se zakreditirala za 15+ let, kaj misliš da 15 let ne boš gradil. Računaj, mladi kupi stanovanje, otroki iz hiše šele po 25 letu, pri taki ceni stanovanj pozabi…Zakaj pa v ljubljani ne gradijo, ali pa zraven ljubljane nei, kaj pa razpis za Brdo, nič od tega, le zakaj, zato da se cena drži visoka, pa da lahko prodaš s profitom, in pokriješ nakup…

Poleg tega računaj, da je malo čez Alpe ceneje, pa tu ne mislim najdražje Anglije.
Nisem nor, meni se računica izide, če plačujem 500€ najemnine, ostalo pa nakupček, in čez 20l kupim stanovanje brez krede….
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mr.B ()

hot-stuff ::

Evo sem ti dal odgovor , Celovski dvori, cca 850 stanovanj, cez 3300 EUR m2, sam draži se vse skupaj 2 leti sem iskal stanovanje v ljubljani, in non stop kalkuliral kako bo kaksna gradnja (masovka recimo kot so Celovski dvori) mal znizala cene (starih, novih) stanovanj. Dobr da me je moja prepricala lansko leto da kupiva stanovanje in v enem letu sem prišparal 600 EUR na m2 ko so cez cesto prav tako zaceli tržiti ista firma nova stanovanja. Grozn če pomislim da bi vztrajal in cakal razne , celovske dvore, in SSRS (ti so pa res nategatorji).

borchi ::

> Nisem nor, meni se računica izide, če plačujem 500€ najemnine, ostalo pa nakupček, in čez 20l kupim stanovanje brez krede…

ne preveč okrog razlagat, da se rentanje splača. bojo šle najemnine gor, pa boš vsak mesec majn na kupček dajal. :D

jaz stavim glavo, da je v povprečju na koncu koncev ista figa. enostavno, težko je ena varjanta bistveno bolj ugodna. razen, če je res, da smo slovenci iracionalni glede stanovanj.
l'jga

djordjevic ::

Mr.B: V 20 letih boš torej pognal 120k evrov (če ne računaš povišic najemnine, ki definitivno bodo) za najemnino? In dal še enkrat tolko na stran? Dober načrt, ni kaj. Ker če bi se pa danes, recimo zakreditiral za 70k in jih vrnil 100, bi bilo pa to tako metanje denarja skozi okno?

imagodei ::

rasta@ Iz te teme je razvidno, kaj predstavlja najvrednejšo stvar povprečnemu Slovencu - lastno stanovanje.

... v bistvu vsakemu Zemljanu. Že od nekdaj se je štelo zelo visoko na lestvici prioritet, da si imel ponoči toplo ležišče, zavetje pred dežjem in mrazom, ter da si lahko jedel v udobnem položaju in svojega uplena nisi delil s krokarji, zvermi in z insketi.

Žal je v Sloveniji mnogo stvari napačnih in tranzicijski tajkuni si pač ne želijo, da bi se jih v bodoče preveč omejilo... Ko enkrat dobiš, težko daš. To, da bi tudi drugi želeli predvsem "kruha in iger" (in v tem primeru nam je vseeno, ali nekateri zaslužijo 10.000 EUR na mesec), pa nekateri še niso jemali. Rimljanom je bilo zgleda bolj jasno...

No, v zdravem in ustaljenem gospodarstvu, kjer ni takšnih privatizacijskih in podobnih dobičkarjev, je situacija na npr. trgu nepremičnin bistveno drugačna: najemnina je neposredno vezana na ceno nepremičnine, je običajno precej višja, kot v SLO, vendar ob predpostavki, da so tudi neto plače 3x višje. Lastnik stanovanja dobi povrnjeno vrednost stanovanja v 10-15 letih. Za naše razmere bi to pomenilo cca 830 EUR mesečne najemnine za 100.000 EUR vredno stanovanje, če naj se investicija vrne v 120 mesecih. Seveda pa imajo takšna gospodarstva še eno posebnost: višina mesečnega obroka kredita, ki ga pač vzameš s tehtnim razmislekom, je zlahka nižja, kot 830 EUR. Nedolgo tega mi je sodelavec razlagal, kako je njegov prijatelj v Avstraliji že praktično milijonar v AUD: Stanovanje plača z 10% pologa, 90% kredita; višino mesečnega obroka kredita mu pokrije najemnina, ki jo plačujejo najemniki, ki živijo v njegovem stanovanju. V desetih letih na ta način dobi stanovanje, trenutno ima baje 4 kredite, plača mu jih niti ne pokrije več (mu jih pa najemnine več kot dovolj). Banke sploh ne zanima, koliko ima kreditov, dokler jih je sposoben plačevati. Če se kaj zgodi, mu lahko zasežejo 2 ali 3 stanovanja, jih ima še vedno dovolj: skratka, že zdavnaj se je rešil skrbi.

Tako to delajo tam, kjer država v tržnem gospodarstvu odigra svojo pravo vlogo in skrbi za to, da se ustvarjajo pogoji za podjetne, ter da se denar dejansko obrača.
- Hoc est qui sumus -

Mr.B ::

Najemnine ne bodo šle gor v nebesa, kot stanovanja.. Dejstvo je da imajo nova stanovanja astronomsko ceno, stara pa tako tako. Najemnina daje realo stanje trga, ki kaže da ni šla najemnina gor, zato ker je enostavno zmanjkalo povpraševanja, po taki ceni najema, pri prodaji stanovanj pa gre za špekulacije, ki so se do sedaj splačale, no pa verjetno se bodo še. Relanost je ta da v Ljubljani primanjkuje 10-20k stanovanj, tistih 600 na leto ne pripomore ničemu, saj je toliko prirastka na leto po novih stanovanjih….
Drugo je to, da če mi ni všeč grem lahko drugam, tebi kot lastniku pa to ni izbira..
Kar pa je jasno, da so se stanovanja kupovala zato, ker so imela večji donos kot banka, pa še neobdavčeno je, če zadevo narediš na črno, v banki tega ni…Davčna te ne preverja, …kot če bi položil v banko, itd…
Obdavčitev stanovanj, bi morala biti nekako tako : minimalna norma velikosti stanovanja za eno , dva tri itd število oseb. Do te minimalne norem se davek nebi računal, presežek pa, po možnosti kar exponentno do neke mere. Nekdo ki ima v lasti 5 kosov po 80m2 stanovanj, pa živi sam, bi plačal vsaj 300€ davka, če so stanovanja prazna, če pa so v najemu, pa samo pavšal od najemnine, s to razliko, da bi kot olajšavo najemnik dal vsoto najemnine pri davčni napovedi. In če bi inšpekcije delale kot je treba, bi se zelo hitro ugotovilo kdo daje fake najemne pogodbe in kdo ne…
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Samuel ::

Celovški dvori (za tiste, ki ne vedo.. Stanovanjsko poslovni kompleks bodo sestavljali trije sklopi objektov, ki jih bo pod zemljo združevala štirietažna garaža. Največji del Celovških dvorov bo predstavljal stanovanjski objekt z 821 stanovanjskimi enotami (garsonjere, enosobna, dvosobna, trisobna ter štirisobna stanovanja), proste površine ob objektu pa bodo urejene kot skupne ozelenjene površine in bodo opremljene s parkovno in urbano opremo ter otroškimi igrali)





Ta kompleks se bo nahajal več ali manj v širšem centru Ljubljane in je seveda za pričakovat višjo ceno kvadratnega metra. Prav tako bo v tem kompleksu nekaj luksuznih stanovanj z najvišjo ceno 990.000€. Dejansko je MOL odkupil 300 stanovanj po takšni ceni, vendar se to kaže na višji ceni ostalih stanovanjskih enote tega kompleksa). O 1700€ za kvadratni meter se govori za stanovanjske enote zraven obvoznice.

Marsikdo govori o poku stanovanjskega balona v letih od 2010-2012. Eden izmed indicev zakaj bo temu tako je tudi v tem, da bomo v parih letih končali z Avtocestnim križem in ker ne bo drugih projektov (mogoče železnica?), bodo razni STCji, Primorje itd pospešeno gradili prav stanovanja.

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Gandalfar ()

imagodei ::

Mr.B@ Nisem nor, meni se računica izide, če plačujem 500€ najemnine, ostalo pa nakupček, in čez 20l kupim stanovanje brez krede….

Evo, še en argument, da je zadeva jako čudna... Ob takšni najemnini za stanovanje, ki je vredno, koliko, 120.000 EUR (?), se lastniku investicija povrne v 240 mesecih oz 20 letih. Seveda pa glede na plače, ki jih Slovenci uživamo, najemnina ne more biti višja. In to je dejansko realnost, kot razlagaš v kasnejšem sporočilu.

Kakšna je to ekonomska situacija, če gledaš oportunitetno, če se ti pa v bistvu ne splača investirati v stanovanje?
- Hoc est qui sumus -

Bellzmet ::

Problem s ceno stanovanj v Ljubljani je tudi ta, da takoj ko se bodo cene (hipotetično) začele nižati, takoj bo večje povpraševanje, saj bo manj ljudi kupovalo stanovanja v širši okolici Ljubljane in več ljudi (iz Slovenije) se bo hotelo priseliti v Ljubljano. Glavni razlog je seveda število služb v sami Ljubljani. Tako da za kakšen padec cen v Lj. je potrebno kar veliko število novih stanovanj, obdavčitev praznih, davek na premoženje...pa ne nazadnje, upati, da se čim manj ljudi preseli iz ostale Slovenijo v Ljubljano.

lp

kixs ::

Upam, da sledite zgodbi o financni krizi v ZDA in koliko ljudi dejansko ne more vec odplacevati kreditov. 8-O In koliko bank je zaradi tega slo v stecaje in predvsem koliko jih se bo!

Ne it brezglavo v kredite!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kixs ()

Mr.B ::

Še en problem Slovenije, ki je posredno odgovorjen. Zaradi visoke davčne obremenjenosti.
Pri nas je celi kup S.P.-jev, težava je v tem, da meni država pobere 41%, če vse lepo na kupček dam. Kar moraš narediti je to da si naredim stroške, in kot storitveno podjetje le teh nimam ? Hm. vzamem avto na Operativni lizing vključno z zavarovanjem, to je čisti strošek, ki ga trgam od osnove. Najamem stanovanje in poslovni prostor, in to je spet strošek…Tako da drugič ko vidite direktorja v novi marcini vedite, da je delal v dobro družbi, in ne vas, ker je delal stroške podjetju kjer dela, zaradi tega bo konec obdobja država manj trgala, ker padeš v drugi davčni razred, in zaradi tega bo ostalo podjetju več denaraj, temu primerne bodo nagrade, samo za vas delavce ne bo, ker niste direktni strošek…
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

hot-stuff ::

Seveda je potrebno pogledati strukturo teh kreditov (ZDA) in kako so se le ti odobravali (srž problema te hipot. krize), slo banke veliko bolj rigorozno talajo kredite.

kixs ::

Upam pa, da se zavedas, da je danes svet ena globalna financna vas. Finance so "povezane", banke posojajo drugim bankam, itn.

Danes, v teh nestabilnih casih, je vecji kredit vsekakor nespametna poteza.

En poucen film (priporocam ogled):
Maxed Out

lp

mtosev ::

Ce koga zanima: Main article: List of countries by Human Development Index
The report for 2007 was launched in Brasilia, Brazil, on November 27, 2007. Its focus was on "Fighting climate change: Human solidarity in a divided world." [1] Most of the data used for the report are derived largely from 2005 or earlier, thus indicating an HDI for 2005. Not all UN member states choose to or are able to provide the necessary statistics.
The report showed a small increase in world HDI in comparison with last year's report. This rise was fueled by a general improvement in the developing world, especially of the least developed countries group. This marked improvement at the bottom was offset with a decrease in HDI of high income countries.
A HDI below 0.5 is considered to represent "low development". All 22 countries in that category are located in Africa. The highest-scoring Sub-Saharan countries, Gabon and South Africa, are ranked 119th and 121st, respectively. Nine countries departed from this category this year and joined the "medium development" group.
A HDI of 0.8 or more is considered to represent "high development". This includes all developed countries, such as those in North America, Western Europe, Oceania, and Eastern Asia, as well as some developing countries in Eastern Europe, Central and South America, Southeast Asia, the Caribbean, and the oil-rich Arabian Peninsula. Seven countries were promoted to this category this year, leaving the "medium development" group: Albania, Belarus, Brazil, Libya, Republic of Macedonia, Russia and Saudi Arabia.
On the following table, green arrows () represent an increase in ranking over the previous study, while red arrows () represent a decrease in ranking. They are followed by the number of spaces they moved. Blue dashes () represent a nation that did not move in the rankings since the previous study.

Iceland 0.968 ( 1)
Norway 0.968 ( 1)
Australia 0.962 ()
Canada 0.961 ( 2)
Ireland 0.959 ( 1)
Sweden 0.956 ( 1)
Switzerland 0.955 ( 2)
Japan 0.953 ( 1)
Netherlands 0.953 ( 1)
France 0.952 ( 6)
Finland 0.952 ()
United States 0.951 ( 4)
Spain 0.949 ( 6)
Denmark 0.949 ( 1)
Austria 0.948 ( 1)
United Kingdom 0.946 ( 1)
Belgium 0.946 ( 4)
Luxembourg 0.944 ( 6)
New Zealand 0.943 ( 1)
Italy 0.941 ( 3)
Hong Kong 0.937 ( 1)
Germany 0.935 ( 1)
Israel 0.932 ()
Greece 0.926 ()
Singapore 0.922 ()
South Korea 0.921 ()
Slovenia 0.917 () SLOVENIJA
Cyprus 0.903 ( 1)
Portugal 0.897 ( 1)
Brunei 0.894 ( 4)
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()

krucymucy ::

V temi mnogi omenjate dohodke na druzino 2000€ in naprej. Pozabljate pa, da je takih relativno malo. Se motim?
Sklepam pac iz tega da v sirsi okoli kjer zivim (notranjska) so dohodki delavca 500-600€ mesecno. Celo manj.

gruntfürmich ::

sj to je to. ko se ljudje tega sploh ne zavedajo, al pa namenoma pozabljajo. tudi tu.
povprečna plača pa tudi ni dobro merilo za stanje v državi. bolje bi bilo videt koliko ljudi prejema od 500-600, od 600-700, itd.
povprečje zna biti zelo zelo zavajujoče.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

djordjevic ::

Statistika je kurba. Vedno bila in vedno bo.

PaX_MaN ::

Kurbe so že v redu, zvodniki so tisti, ki so zajebani.:D

jrtjtejtt ::

A stat. urad slučajno objavlja tudi porazdelitev plač, kako krivuljo, pa modus in mediano plač? Potem bi blo lažje.

Samuel ::

Finance 23.4.2008:
Janković: Kvadratni meter stanovanja bo definitivno cenejši

V Ljubljani bo prihodnje leto zazidljivih novih tisoč hektarov zemljišč. Kot zagotavlja župan Zoran Janković, bo v treh letih cena kvadratnega metra stanovanja padla na 1.800 evrov.

"V naslednjih treh letih bo cena kvadratnega metra stanovanja padla na 1.800 evrov, definitivno,« je zagotovil župan Ljubljane Zoran Janković, ki danes predstavlja včeraj na mestnem svetu sprejet nov prostorski načrt Ljubljana do leta 2027. Nanj so Ljubljančani čakali preko 20 let in zato ga Janković označuje za zgodovinskega.

Ljubljana ohranja zvezdastvo obliko

Po njem bo v Ljubljani dodatnih tisoč hektarov zazidljivih zemljišč, kar naj bi spodbudilo gradnjo in posledično spustilo cene stanovanj, obljublja Janković. Nov fond zazidljivih zemljišč in zasnova infrastrukture bo spodbudila stanovanjsko gradnjo in tudi sicer nov gospodarsko-razvojni cikel, pričakuje tudi podžupan Janez Koželj. "S tem se bo Ljubljana izvila iz stagnacije, v katero je zašla," je še dejal Koželj.

Razvoj Ljubljane bo sicer še naprej v obliki petkrake zvezde, visoka gradnja pa je predvidena predvsem ob glavnih vpadnicah, ob Celovški, Dunajski, Tržaški in Šmartinski cesti. Omeniti pa velja, da bo po osnutku 6 hektarov zemljišč namenjenih za urejene vrtičke.

Do konca maja čakajo pripombe meščanov

Od danes pa do konca maja je prostorski plan za vsako parcelo razgrnjen na četrtnih skupnostih, v Jakopičevi galeriji, pa tudi na tem [+] internetnem naslovu.

Vsak lastnik si lahko ogleda pogoje za posege na njegovi parceli oziroma, kaj bo dovoljeno zidati na njej. Na osnutek lahko poda tudi pripombe. Jeseni naj bi mestni svet te proučil in še pred koncem leta sprejel končno verzijo novega prostorskega plana, ki naj bi stopil v veljavo z letom 2009.

Samuel ::

Mimogrede.. Jankovič prihaja iz gradbeništva (remember Electra).. bo že vedel.

kopernik ::

V članku piše, da napoveduje 1800€/m2 za novo stanovanje. Jaz temu ne verjamem, sicer pa bomo videli.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

JanezekNovak ::

IMO si samo politične točke nabira!
http://www.euroairsoft.com/

Opkow ::

Po radiu vceraj je bilo receno, da bo 2000 EUR na kvadratni meter.

Tak da...

djordjevic ::

Politične točke za ... Ponovno izvolitev čez dve leti in pol?

jype ::

Hja, zazidanega bo precej več, kot bi bilo po sodobnih standardih smotrno. Morda bi bilo dobro, če bi županu Ljubljančani povedali, da zeleno mesto pomeni, da ima vsaka mestna četrt svoj mestni park.

Tudi na Fužine, naselje, ki je od blokovskih naselij v Ljubljani daleč najbolje izvedeno (in žal eno redkih, ki tudi v nižjih nadstropjih prejema sončno svetlobo skozi celo leto), bi bilo pametno pokazati kot na zgled, iz katerega bi bilo treba potegniti smernice za naprej.

Pametno bi bilo zahtevati tudi razgrnitev načrtov za izgradnjo spremljajoče prometne infrastrukture, ki bi morala lajšati dostop do novo zgrajenih četrti - če pogledate nekatere nove ljubljanske soseske (npr. Zupančičeva jama), ki so zgrajene mimo sodobnih urbanih okvirjev se na povprečen dan utapljajo v pločevini povsem brez potrebe, kolesarskih poti in zelenih površin pa v njih praktično sploh ni, čeprav je prostora več kot dovolj.

globoko grlo ::

baje, da v kapitalizmu ne gre z neko določitvijo cen s strani župana/države

Ker zdej je kolk, 3000e/m2 v LJ? Čez 3 leta pa kr 1800e? Hm...?

jype ::

To lahko zračunaš tako, da na trg postaviš tolk-pa-tolk novih stanovanj. Ker bo ponudba višja od povpraševanja, bodo cene padle.

Seveda je to v interesu mesta, ne pa tudi v interesu investitorjev in lastnikov stanovanj, tako da bomo šele videli, kako bo šlo v praksi.

username ::

Jype>Hja, zazidanega bo precej več, kot bi bilo po sodobnih standardih smotrno.


Koliko natačno pa je to, "po sodobnih stadardih"? Me prav zanima, iz katere riti bomo potegnili cifro (če sploh kakšno).

Morda bi bilo dobro, če bi županu Ljubljančani povedali, da zeleno mesto pomeni, da ima vsaka mestna četrt svoj mestni park.

Tudi na Fužine, naselje, ki je od blokovskih naselij v Ljubljani daleč najbolje izvedeno (in žal eno redkih, ki tudi v nižjih nadstropjih prejema sončno svetlobo skozi celo leto), bi bilo pametno pokazati kot na zgled, iz katerega bi bilo treba potegniti smernice za naprej.
Ampak a ne veš, da se možnosti za tako bolj razprostraneno gradnjo povečajo ravno tedaj, če se za pozidavo sprosti čimveč površine? (najbolje kar vsa).
Zakaj pa misliš, da novejši bloki stojijo eden zraven drugega in tipu iz sosednjega bloka lahko skozi okno preverjaš, katere knjige ima na polici? Zato, ker so bile zazidljive površine odmerjene le v lekarniških količinah.

Pametno bi bilo zahtevati tudi razgrnitev načrtov za izgradnjo spremljajoče prometne infrastrukture, ki bi morala lajšati dostop do novo zgrajenih četrti .
Se povsem strinjam. Če bi za pozidavo sprostili VSO mestno površino, bi bilo tudi to vedno izvedljivo. In tudi za parke bi še dovolj ostalo.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

jype ::

username> Koliko natačno pa je to, "po sodobnih stadardih"?

Natančno toliko, da na vsakega prebivalca pride 25 kvadratnih metrov (urejenih!) zelenih površin ne dlje kot 10 minut peš (~1km) od praga.

username> Ampak a ne veš, da se možnosti za tako bolj razprostraneno gradnjo povečajo ravno tedaj, če se za pozidavo sprosti čimveč površine? (najbolje kar vsa).

Ne, ne vem - v praksi pač ni bilo nikoli tako, kot si ti umišljaš. Poleg koseškega bajerja se je sprostilo za pozidavo "čimveč" površine, zdaj pa je tam skrpucalo, ki ne ustreza imenu soseska.

username> Zakaj pa misliš, da novejši bloki stojijo eden zraven drugega in tipu iz sosednjega bloka lahko skozi okno preverjaš, katere knjige ima na polici? Zato, ker so bile zazidljive površine odmerjene le v lekarniških količinah.

To je seveda neumnost, saj so bile zazidljive površine odmerjene na podlagi projekta, v katerem zgradbe niso smele biti tako zelo natrpane skupaj. Edini pravi razlog za tako gradnjo je neučinkovitost inšpekcijskih služb, ki bi morale takšne zlorabe preprečiti, pa jih ne.

username> Se povsem strinjam. Če bi za pozidavo sprostili VSO mestno površino, bi bilo tudi to vedno izvedljivo. In tudi za parke bi še dovolj ostalo.

Preseli se v Villers-le-Bel, tam je bilo točno tako, kot predlagaš. 20 let po pozidavi je tam umazan geto. Po drugi strani boš kaj takega v predmestjih npr. Frankfurta (na Maini, da ne bo dvomov) zaman iskal, ker se tam sprememba namembnosti površin odobri na podlagi projekta, odgovorne osebe investitorja, ki projekt zgradi drugačen, kot je bil na papirju, pa se dejansko zapre, ker je pri njih to kaznivo. Prepovedano je tudi odobriti projekte, ki so v nasprotju s smernicami, ki jih sprejmejo posamezne regije.

Najbolj smešno je seveda to, da v "dereguliranih" ZDA tam kjer je urbana pozidava strogo nadzorovana prijetno urbano okolje, kjer pa tega ni, je pa packarija - pa vseeno nekateri še vedno radi trabunjajo o tem kako je to "plansko gospodarstvo".

Prostor je pač tako kot frekvenčni spekter omejena površina v skupni rabi in jo je kot tako treba na nek način varovati pred nesmotrno uporabo, še posebej glede na to da stolpnice težje premikaš kot uglasiš radijski sprejemnik, če nisi ravno s Kitajske.

kekz ::

Vsake oči imajo pač svojega malarja.

Meni so pa namreč všeč kaotična mesta. Npr. španska in grška. Tam so hiše postavljene, kot bi se nekomu vsule iz vesoljnega predpasnika. Prav super je.
Sterilnost, ko so vse ulice simetrične in v vinkel, pa vse zgradbe enake, me spominja na vojsko in taborišče. ;(

jype ::

kekz> Sterilnost, ko so vse ulice simetrične in v vinkel, pa vse zgradbe enake, me spominja na vojsko in taborišče.

A ni smešno, da ravno to nastane tam, kjer ni nobenega urbanega planiranja?

Ker, resnici na ljubo, je Barcelona eno najbolj zaščitenih urbanih središč. V Grčiji v nekaterih predelih še okna ne smeš zamenjat, ne da bi ti zadevo odobril ekvivalent našega urada za zaščito kulturne dediščine.

V raznih surovih predmestjih, kjer je bilo pomembno samo to, kako se bo prodalo stanovanja, se je pa zgradilo kvadratne kocke, vanje izrezalo okenčka in vrata, ter se pobralo denar - ljudem se pa zdaj fuzla, ker živijo v okolju, ki je podobno koncentracijskim taboriščem.

borchi ::

da o užitku popoldanske vožnje z avtomobilom (bog ne daj, da bi se poskušal vozit z biciklom) v atenah ne govorimo...
l'jga

jype ::

No ja, tudi po Frankfurtu se ni prijetno vozit ob prometni konici - imaš pa vsekakor možnost, da se odločiš za bicikel.

København je bistveno prijetnejši, pa nič manj pozidan.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Samuel ::

baje, da v kapitalizmu ne gre z neko določitvijo cen s strani župana/države

Ker zdej je kolk, 3000e/m2 v LJ? Čez 3 leta pa kr 1800e? Hm...?



pred tremi leti je bil m2 cca 1800-2000€, danes je 3000€*

Hm...?

kmetek ::

a ni smešno, naroda skoz isto a kar rab se vsako leta na tisoče stanovanj, za koga?

Loki ::

pozno-jugoslovanska generacija je bila produktivna, mind you. pa vcasih se je zivelo (in gradilo) kar pri starsih. zdaj je tega manj oz. prevladuje v italiji (tudi zaradi visokih cen);)
I left my wallet in El Segundo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Loki ()

mile ::

ja, pa vsi stajerci se niso v Lj preseljevalj ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mile ()

mtosev ::

Ce koga zanima: Main article: List of countries by Human Development Index
The report for 2007 was launched in Brasilia, Brazil, on November 27, 2007. Its focus was on "Fighting climate change: Human solidarity in a divided world." [1] Most of the data used for the report are derived largely from 2005 or earlier, thus indicating an HDI for 2005. Not all UN member states choose to or are able to provide the necessary statistics.
The report showed a small increase in world HDI in comparison with last year's report. This rise was fueled by a general improvement in the developing world, especially of the least developed countries group. This marked improvement at the bottom was offset with a decrease in HDI of high income countries.
A HDI below 0.5 is considered to represent "low development". All 22 countries in that category are located in Africa. The highest-scoring Sub-Saharan countries, Gabon and South Africa, are ranked 119th and 121st, respectively. Nine countries departed from this category this year and joined the "medium development" group.
A HDI of 0.8 or more is considered to represent "high development". This includes all developed countries, such as those in North America, Western Europe, Oceania, and Eastern Asia, as well as some developing countries in Eastern Europe, Central and South America, Southeast Asia, the Caribbean, and the oil-rich Arabian Peninsula. Seven countries were promoted to this category this year, leaving the "medium development" group: Albania, Belarus, Brazil, Libya, Republic of Macedonia, Russia and Saudi Arabia.
On the following table, green arrows () represent an increase in ranking over the previous study, while red arrows () represent a decrease in ranking. They are followed by the number of spaces they moved. Blue dashes () represent a nation that did not move in the rankings since the previous study.

Iceland 0.968 ( 1)
Norway 0.968 ( 1)
Australia 0.962 ()
Canada 0.961 ( 2)
Ireland 0.959 ( 1)
Sweden 0.956 ( 1)
Switzerland 0.955 ( 2)
Japan 0.953 ( 1)
Netherlands 0.953 ( 1)
France 0.952 ( 6)
Finland 0.952 ()
United States 0.951 ( 4)
Spain 0.949 ( 6)
Denmark 0.949 ( 1)
Austria 0.948 ( 1)
United Kingdom 0.946 ( 1)
Belgium 0.946 ( 4)
Luxembourg 0.944 ( 6)
New Zealand 0.943 ( 1)
Italy 0.941 ( 3)
Hong Kong 0.937 ( 1)
Germany 0.935 ( 1)
Israel 0.932 ()
Greece 0.926 ()
Singapore 0.922 ()
South Korea 0.921 ()
Slovenia 0.917 () SLOVENIJA
Cyprus 0.903 ( 1)
Portugal 0.897 ( 1)
Brunei 0.894 ( 4)

A new index was released on December 18, 2008. This so-called "statistical update" covers the period up to 2006 and was published without an accompanying report on human development. The update is relevant due to newly released estimates of purchasing power parities (PPP), implying substantial adjustments for many countries, resulting in changes in HDI values and, in many cases, HDI ranks.[6]

Norway 0.968 (▬)
Iceland 0.968 (▬)
Canada 0.967 (▲ 1)
Australia 0.965 (▼ 1)
Ireland 0.960 (▬)
Sweden 0.958 (▬)
Netherlands 0.958 (▲) 3)
Japan 0.956 (▬)
Luxembourg 0.956 (▲ 10)
Switzerland 0.955 (▼ 3)
France 0.955 (▼ 1)
Finland 0.954 (▼ 1)
Denmark 0.952 (▲ 1)
Austria 0.951 (▲ 1)
United States 0.950 (▼ 3)
Spain 0.949 (▼ 3)
Belgium 0.948 (▼ 1)
Greece 0.947 (▲ 6)
Italy 0.945 (▲ 1)
New Zealand 0.944 (▼ 1)
United Kingdom 0.942 (▼ 4)
Hong Kong 0.942 (▼ 1)
Germany 0.940 (▼ 1)
Israel 0.930 (▼ 1)
South Korea 0.928 (▲ 1)
Slovenia 0.923 (▲ 1)
Brunei 0.919 (▲ 3)
Singapore 0.918 (▼ 3)
Kuwait 0.912 (▲ 4)
Cyprus 0.912 (▼ 1)
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
1 2 3
4
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Bogati siromaki??? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
30188209 (77769) energetik
»

Stanovanjski problem (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10811210 (7068) Jergo

Več podobnih tem