» »

Pregrevanje laptoap ACER aspire 5920G

Pregrevanje laptoap ACER aspire 5920G

mazy ::

imam problem pri omenjenem laptopu, vedno kadar je prižgan se ventilator za hlajenje na procesorju vrti na polno. temperatura sicer nikoli ni prekomirna vendar ta ventilator je res glasen in moteč. cimer ima isti laptop kupla sva ga na isti dan in njegov dela skoraj ne slišno, ventilator se prižge če je res obremenjen. sej moj je bil tut tiho prvi mesec potem pa ne vem kaj se mu je zgodilo.
uporabljam windows vista 64bit business . probal sem laptop imeti nažgan samo v biosu pa se ravno tako po 2min prižge ventilator in potem se ne ugasne. tudi linuxe sem probal ravno tako. pri bateriji se nastavlja moč procesorja tudi to sem dal na minimalno pa ni pomoči.
prosim pomagajte ker nebi rad dal rač. na servis ker ga nujno rabim če pa ga dam sem pa 1 mesec brez njega.

ant ::

s cimrom zamenjajta diska, oz sposodi si njegov disk in poglej ali je enako.
ali si kaj update-al bios? če imata s cimrom enak bios in bo z njegovim diskom ventilator še vedno deloval na polno, potem je nekaj narobe hardwersko. ali ti procesor deluje normalno (če je non stop na 100% ni čudno, da tudi ventilator deluje)

LP

zlobcek ::

Kakor je meni znano procesor u biosu deluje na polno. Čeprav nimam pojma kaj. Tko da s tem ne morš probat tega.

Isti občutek imam jest. Imam enak prenosnik in se mi zdi, da je, ko je bil nov, delal bolj potiho. Sem pa zamenjal že ene dva biosa. Problem je, ker ima ventilator dve ali tri hitrosti vrtenja in se sicer (če že se) vrti na najpočasnejši, vendar je le-ta moteča, ker imam temperature po rm-clock programu konstantno nad 36 stopinj pri t7500, kar je meja med najnižjo hitrostjo in ugasnjenim ventom. Voltaža je pri power saving s super LFM 0,9V pri 600MHz. Če bi vsaj ta smotan intel pustil spustiti proc na ene 0,7V ali še manj... Očitno tele minimalni obrati ventilatorja ne motijo le mene. Moteč pa je zame prenosnik le, če je v prostoru res tišina - recimo ponoči.

Ko je prenosnik v orenk uporabi mam itak vse te low power stvari izklopljene in dela na ful. Tudi v takih primerih se mi ventilator ne zavrti čez minimalne obrate.

Za primerjavo sem recimo vzel fotrovga Toshibo 17", s t7300. Njemu ventilator sicer večinoma laufa, vendar se ga na najnižjih obratih praktično ne sliši. Enako je pri kolegovem 17" hp 8710 t7500, ki ima procesor v stanju mirovanja precej večkrat kakor jest, ki ga ubistvu nimam nikoli - niti T se ne približa meji izklopa - vedno je minimalno okoli 42 stopinj.

Sem pa ugotovil, da ima tale Acer v primerjavi z drugimi precej majhno vhodno odprtino okoli ventilatorja na spodnji strani (recimo okoli 3x3 cm) - precej manjšo, kot je skupek odprtin za izpih na straneh... Drugi prenosniki (recimo kolegov HP in fotrova Toshiba) imajo vsi okoli 5x5 cm in večje reže. Zato sem odstranil spodnjo stranico in ga nekaj časa postil laufati brez. Temperatura je padla za zajetnih 5-7 stopinj (večinoma verjetno zaradi tega, ker je bila hladilna plošča na procesorju na zraku (če je čez plastika, se toplota transportira iz te ploščice do rež na zunanji strani ohišja notebooka po heat pipe cevki in še vse je diht zaprto okoli praktično do ventilatorja...), tako da sem bil potem res čisto vedno na meji in se mi je ventilator vklapljal le sem in tja.

Tako da resno premišljujem, da bi odprtine na notebooku naredil malo po svoje...:D. Malo me matra edinole garancija hihihi. Itak je imam le eno leto...

Ne izključujem (pri sebi) pa tudi možnosti, da je enostavno za tišino nekaj prispevala tudi vista. Praktično mam od petega dne, odkar je škatla pri meni, gor win XP pro. Rekel bi da me je tudi takrat enkrat začelo malo motiti. Mogoče ima kaj boljši sistem varčevanja in je dejansko procesor več časa neaktiven. Moram enkrat probat spet. Čeprav, če ti praviš, da imaš gor original Visto - isto kot sem imel jest, potem to že ni to.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: zlobcek ()

mazy ::

js imam gor visto 64bit, ta ni bla gor na začetku to sem dobil zastonj na faksu in je licenčna. moj cimer pa ma visto ki je gor že od kar sma ga kupla samo js sm mojo povozu z tole 64bitno. zanimivo je to da sem probu tudi z linuxi iz cdja pa se mi tut ventilator pržiga na šus. moj cimer pa recimo lahko tipka po msnju pa se mu sploh ne prižge ventilator comp. je neslišen. ponočit tut če ga posti nažganga zaradi torentov se bo mogoče an pol ure pržgal ventilator za 1min potem pa mir. pr men pa nonstop in res ne vem kaj nej probam. sm ga hotu že odpret pa ma neko zašito čez vijake tak da se ga ne upam ker ma garancijo. ma kdo še kej idej

mazy ::

nove ugotovitve. ker je zunaj ful hladno danes npr. 1°C sem ga dal ven na balkon in ga pustl 15min ventilator se je pžigal in ugašal tak kot ponavadi. ga prinesem noter in ne moreš vrjet se ventilator ugasne, spremljam temp. in vidim da se ponovno prižge pri 25°C. ga zopet odnesem ven dam v power saveing se menim po msnju je neslišen tak kot mora bit. ko ga prinesem noter zopet neslišen do temp. 23°C potem pa spet na polno in se nikol ne ugasne sej temp. ne gre čez 24 al pa 25 sam ne vgasne se on kr pali na polno. cimer ma pa npr. 27°C pa se mu sploh ne prižge?
zanimivo, ne vem al naj ga nesem na servis al ne

ant ::

sem ti rekel, da zamenjaj diska, da boš videl ali je programski problem. če bo s cimrovim diskom deloval normalno, potem je nekaj programsko narobe s tvojo namestitvijo sistema in gonilnikov. Če pa bo še vedno tako glasen, potem pa na servis.

sej če zamenjaš disk itak ne izgubiš garancije. pa računalnika morata biti res identična, da lahko narediš tak test.

LP

zlobcek ::

Daj poglejta še ali imata isto različico biosa naloženo. Ker temperature, pri katerih se ventilator prižiga in ugaša, so sprogramirane v biosu. Sam imam tudi mnenje, da bi bile lahko mejne temperature precej višje, kot so trenutno nastavljene. Recimo da do 40 stopinj ventilatorja sploh nebi zavrtel, potem pa.

Jest sem zelo kmalu po nakupu (ne prvi dan sicer) zamenjal bios za novejšega in je mogoče tudi to problem.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

asus laptop problem z ventilatorjem

Oddelek: Pomoč in nasveti
14819 (679) proxy18
»

Ventilatorji se ne ugasnejo (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
5110298 (8889) inbox
»

Temperatura vode pozimi v avtomobilu

Oddelek: Na cesti
3310479 (8620) amigo_no1
»

pregrevanje hp prenosnika (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
7019587 (18656) Havq
»

Za vse lastnike Volcano 7+

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
402171 (1444) Coinbird

Več podobnih tem