» »

Nihanje napetosti?

Nihanje napetosti?

Tammih ::

Zdravo! Zadnje čase se mi računalnik večkrat samodejno resetira, po resetu pa mi večkrat ne dela monitor , oz. slika takoj po resetu zgine (lučka za power še gori)... Comp se mi ponavadi resetira, ko na podaljšek (max:3600W ) priklopim namizno svetilko oz. sobno TV anteno... Včasih se resetira tudi kar z lepega, ne da bi karkoli preklapljal... Da zadevo spravim v red, moram naknadno še parkrat resetirat comp, oz. sklopit vse kable, da se zalaufa vse, vključno z monitorjem...

Računalnik se ne pregreva...nč ni navito..napajalnik pa 550
Je morda težava v slabem podalšku oz razdelilcu (do 3600W), ali morda v slabem toku, nihanju napetosti (študentski dom)?

Rogelj ::

Isto se dogaja pri nas doma, napetost v omrežju je zanič. Lahko izmeriš v el. vtičnici z voltmetrom in opazuješ kakšna so nihanja, ali pa si posnemi program Everest, ki ti pokaže napetost za vsako linijo v napajalniku posebej, tam lahko tudi pogledaš kakšna so odstopanja. Seveda je pa lahko tudi napajalnik pokvarjen ali pa kaj drugega...

Tammih ::

A je to normalno (Everest)? Na elektriko se res ne spoznam:8)

Napetost procesor 3.3 V, 2.9 V
Napetost jedra 1.400 - 1.450 V
I/O napetost 1.2 V + 2.5 V
Maksimalna poraba 67.0 W

Napetosti:
CPU jedro 1.49 V
+3.3 V 3.42 V
+5 V 5.11 V
+12 V 12.34 V
+5 V Standby 5.16 V

Napetost modula SSTL 2.5

Izi ::

Nihanje napetosti ne vpliva na računalnik, ker je vmes napajalnik.
Računalnik deluje na 3 do 12 voltov, napajalnik pa jih dobiva 230, tako, da povprečen napajalnik zdrži celo sekundo popolnoma brez elektrike in še vedno normalno napaja računalnik.

Pri meni se dostikrat zaradi nihanja napetosti ugasnejo luči za kakšno sekundo, celo monitor se ugasne, računalnik pa se mi ni še nikoli resetiral.
Če je dober napajalnik mora zdržati celo fizični izklop kabla iz zidne vtičnice za manj kot sekundo in če takoj nato vtakneš kabel nazaj bi moral računalnik delovati brez da bi se zablokiral ali resetiral.

Pri tebi bolj kaže, da imaš na podaljšku nekje slab stik in pri premikanju podaljška enostavno izgubiš stik.
Najprej probaj nov podaljšek.
Možnosti za napako je še precej :D
Lahko je kriv tudi napajalnik.
Ali pa celo kakšna napaka na matični plošči ...

Rogelj ::

Ja, na ta princip deluje tudi UPS, ki v zelo kratkem času prekopi na drugi vir el. energije takoj ko iz primarnega zmanjka elektrike, verjetno to lahko stori zaradi kondenzatorjev, ko zadržijo še nekaj elektrike v sebi... Samo pomoje, da ko napetost 230V zaniha, potem zanihajo tudi linije v napajalniku kar lahko povzroči preveliko odstopanje od napetosti, ki jo zahteva neka komponenta. To je moje mnenje, lahko pa da se motim in je tvoj problem le uničen podaljšek ali pa imaš kakšnega trojanca.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Napajalnik?

Oddelek: Strojna oprema
131071 (863) Pyr0Beast
»

Nihanje napetosti v vticnicah (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
6310170 (8109) Pyr0Beast
»

Kater PSU za hard OC (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Kaj kupiti
59727891 (16437) LittleDevil
»

Chiftek 420W spreminjanje voltaže (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
806773 (5385) BigSexy

Več podobnih tem