» »

kako ugotoviti dejansko zmogljivost PC-ja

kako ugotoviti dejansko zmogljivost PC-ja

Hister ::

Mogoče mi bo kdo vedel svetovati kako naj postopam. Julija sem si kupil PC čigar specifikacijo vidite spodaj. Mislil sem, da bom z njim igre, ki so trenutno na trgu lahko igral na visokih settingih vendar na moje presenečenje temu ni bilo tako. Zdi se mi, da je s PC-jem nekaj narobe. Sicer sem na njem igral le igre Oblivion, Armed Assault (ARMA), Rome Total War (modifikacijo Europa Barbarorum) ter Medieval 2 Total War vendar po kvaliteti slike in splošni zmogljivosti (frame rate nizek pri višjih in-game settingih) mislim, da mora biti ena izmed komponent (oz. več komponent) pokvarjenih. Ker si hočem priti na jasno kako zmogljiv (oz. nezmogljiv) PC dejansko imam me zanima če mi lahko step by step (mogoče tudi z linki do dotičnega softwera oz. thread-ov) razložite kako to ugotoviti. Sicer nisem ravno zelenec kar se tiče računalništva pa bi vas vseeno prosil da mi negdo podrobneje razloži kako priti stvari do dna.

Mogoče je, da sem kaj narobe nastavil na Nvidia control panel čeprav dvomim, ker sem poskusil že več različnih kombinacij. Uporabil sem tudi priloženi Asusev program za navijanje procesorja, navil grafično kartico vendar nobenih vidnejših boljših rezultatov.

Windows XP,
Hard disc Seagate 320GB, 7200rpm, 16MB, NCQ, SATAII,
Motherboard Asus M2N32-SLI Deluxe/Wireless Edition, AM2,
Processor AMD Athlon 64 5600+ X2 Dual-Core, AM2,
Ram Patriot DDR2 2 x 1GB 800MHz DL PC2-6400,
Power LC6550 550W 24 pin,
GeForce 8800 GTS, 320MB, PCI-e
Monitor LCD 19" Samsung SyncMaster 931C

jimyboy ::

Hitrost, kar se iger tiče boš najlaže ugotovil z 3DMark06. V Control panelu pa poglej nastavitve za glajenje robov (AA) in neizotropno filtriranje (AF). Poglej tudi če imaš vklopljeno vertikalno sinhronizacijo saj v tem primeru FPS v igrah ne grejo več od osveževalne frekvence monitorja.

GrimReaper ::

Jest bi testiral 3DMark, tako sem ugotovil da mi je Geforce 2MX delala pol počasneje, nekakšna okvara, sicer take niso preveč pogoste da bi grafična samo na pol delala (razen mojega primera sploh še nisem slišal za to), ponavadi če crkne, ckrne, al pa maš artefakte pa so performanse iste.

Drgač pa 3DMark, pa primerjaj rezultate s temi na Slo-Techu (oddelek Navijanje) al pa s kakšnim reviewom, mislim da okol 10k pride:
3DMark06

Mogoče maš clo FSAA vključen, poglej če maš zglajene robove, sej ne da nebi z 8800GTS mogel vključit FSAA, sam vseen.
7600X | Noctua NH-D15 | ASUS STRIX X670E-F | G.Skill 6000 CL30
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W

Hister ::

O.K., hvala fanta. Bom naložu 3DMarka pa bomo vidl. Bom poročal...

Hister ::

Okey, tuki so rezultati mojega PC-ja z navitim procesorjem. Kakšno mnenje?

Main Test Results
3DMark Score 8796 3DMarks
SM 2.0 Score 3951 Marks
SM 3.0 Score 3788 Marks
CPU Score 2323 Marks

Detailed Test Results

Graphics Tests
1 - Return to Proxycon 32.367 FPS
2 - Firefly Forest 33.489 FPS

CPU Tests
CPU1 - Red Valley 0.732 FPS
CPU2 - Red Valley 1.18 FPS

HDR Tests
1 - Canyon Flight (SM 3.0) 34.245 FPS
2 - Deep Freeze (SM 3.0) 41.521 FPS

Your rank: 52 out of 59. You scored better than 11% of all similar systems.

Rippy ::

To zgleda kot normalen rezultat za tvoj sistem. Drugače pa pozabi ASUS driverje in si potegni uradne s www.nvidia.com in jih redno posodablji, tukaj boš mogoče nekaj pridobil na igrah.

Hister ::

Hmmmm, pol pa ne vem kaj bi blo narobe. Nekdo mi je rekel, da obstaja možnost, da mi monitor (19" samsung 932c) ne dela dobr. Ker sem prej vedno imel 15" monitor mi ni ravno jasn kake resolucije so "naravne" za to velikost. Če npr. hočem igrati igro Medieval 2 Total War v resoluciji 1024X768 na mojem 19" monitorju imam sliko vso spacano, nečisto, popačeno. Na resoluciji 1280X1024 je slika okey vendar mi seveda FPS v igri pade pod mejo igralnosti če in-game vključim tudi antialiasing in texture filtering (anisotropic), ki pa sta nujno potrebna, da igra zgleda uredu.

Ima kdo kakšno idejo? Je mogoče res kaj narobe z monitorjem?

Kako bi po vašem na nVidijini nadzorni plošči moral nastaviti globalne nastavitve, da bi mi računalnik optimalno deloval v smislu, da je slika lepa in FPS znosen?

Filtriranje tekstur - kakovost: ?
Filtriranje tekstur- negativno odstopanje ravni podrobnosti:?
Filtriranje tekstur - neizotropna optimizacija vzorcev:
Filtriranje tekstur - trilinearna optimizacija:
Glajenje robov - korekcija game:
Glajenje robov - nastavitev:
Glajenje robov - način:
Glajenje robov - prosojnost:
Navpična sinhronizacija:
Neizotropno filtriranje:
Optimizacija z nitenjem:
Poročanje o napaki:
Pospeševanje več zaslonov/mešanih grafičnih procesorjev:
Trojno shranjevanje v medpolnilniku:
Usklajena spona za teksturo:
Vsili mipmape:
Zgornja meja:

ronaldo ::

Ta igra je znan da laga, se posebej ko je dosti enot. PRobaj tole in porocaj, pojdi v video setings v igri in izberi: shader version namesto 2 daj na 1, shadow quality daj na none.
Tako se bodo fps-ji izboljsali za skoraj dvakrat. (vsaj tako je drugim pomagalo)

x45 ::

3d mark je za igre...
Drgač maš pc mark ki pa tud ni realne povsod al pa konkreten test za nek program, na tomshardwareu maš čarte.

pa tud everest 2007 ma teste za memory in cpu.

g. Oden ::

Tvoj komp bi moral dejansko mlet vse naštete igre bi super visoki resoluciji in detajlih. Si prepričan, da imaš najnovejše gonilnike (169.04). Gonilniki so v takem primeru tisto, na kar moraš bit pozoren. Če imaš najnovejše gonilnike za grafo, pa posodobi še vse ostalo (matična, hotfix za Athlona X2 itd.). Z navijanjem tu ne boš prišel daleč!

M-XXXX ::

Nevem kaj še hočeš- ti rezultati so kar dobri za tvoj PC

Hister ::

Ronaldo: Ja sm dal na shader 1 in dejansko se FPS izboljšajo. Sam bi pa pričakoval od mojga PC-ja, da mam vse nastavitve na high - very high in imam solidne FPS-je kar pa pri meni ni tako! Hvala za nasvet!

x45: Hvala za napotke, bom sprobu ob priliki.

g. Oden: Saj ravno zato, ker sem pričakoval, da bom vse igre igral kot za šalo v najvišjih resolucijah sumim, da z mojim PC-jem neki ni vredu dasiravno ste mi tukaj povedali, da naj bi rezultat na 3DMarku06 ustrezal specifikaciji moje mašince. Neki tle ne štima in ravno zaradi tega so vaša mnenja in napotki nadvse dobrodošli, saj bi tej stvari rad prišel do dna! Hvala vsem!
Ja, za grafo imam najnovejše gonilnike (169.04). AMD Dual-Core Optimizer(avgust 2007) bom naložu sam zele nism doma tko, da lahk povem ce bo kej boljs sele cez kak teden, upam pa, da ze kej prej! Sem pa starejšo različico optimajzerja za AMD dual core procesorje že naložu. Prav tako bom apdejtu ves software za matično ploščo. Bomo vidl če bo kaj boljš.

Ali je možno, da kaže rezultat 3DMarka eno, dejansko stanje pa je drugačno?

Mi lahko kdo razloži kaka je razlika med Windowsi 32 bitnimi (te mam jaz) in 64 bitnimi? A bi slučajn mogu met 64 bitne Windowse glede na to, da mam AMD Athlon 64? Kukr vem naj tle nebi smelo biti frke.

Ima mogoče kdo od vas podobno mašinco kot jaz? Lahko bi npr. primerjala rezultate iz iste igre - imela bi isto in-game nastavitev in gledala koliko FPS ima kdo. Tako bi bilo mogoče lažje ugotoviti kaj je na stvari.

Ali je normalno, da je pri resoluciji 1024X768 (monitor 19") slika v igri Medieval 2 Total War oz. katerikoli drugi aplikaciji (npr. Windows desktop) popolnoma zmazana, motna, nejasna - negledljiva?

Aja pa še neki. Od trenutka, ko prižgem računalnik pa do takrat, ko pridem do menija kjer izbereš uporabnika traja kar nekaj časa. Še pri moji punci, ki ima veliko "švohejši" PC traja vse skupaj le nekaj sekund. Je to odvisno od vsake matične plošče plošče posebej? Če že, pol bi naj pri meni stvar mogla bit hitro opravljena glede na to, da je moja matična v višjem rangu kvalitete. Da ne govorim o procesorju...

g. Oden ::

Hm, čudno je to. Ponavadi gre pri takih zadevah za prestare gonilnike. Sam sem prepričan, da bi morala 8800GTS s takim procesorjem dosegat več slikic v sekundi v teh igrah. Glede strojne opreme, jaz dvomim da bi bilo lahko kaj narobe. Mogoče edino da imaš rahlo prešvoh napajalnik ali pa kaj takega, samo se po mojih izkušnjah v takem primeru zadeva enostavno ne bi zagnala (in ne le delala pri polovični hitrosti). No, pomoje gre za software zadevo. Še vedno se mi zdi da ne štima vse pri gonilnikih. Poglej gonilnike za matično, predvsem pa preglej zadeve okoli diska. Sam sem imel nekoč težave z nVidia gonilniki za disk... v bistvu je tu možnih več zadev. Aja, pa poglej če ti vse komponente delujejo tako, kot bi morale (npr. pri pravilnih MHz, disk v sata2 načinu itd.). No, v vsakem primeru vso srečo pri reševanju problema.

m16si ::

HISTER morbid mam pa rešitev zate!

Pejt pogledat pod NVIDIA CONTROL PANEL pa poglej ce mas vklopljen VEČZASLONSKI ZMOGLJIVOSTNI NAČIN če ga imas ga preklopi na ENO ZASLONSKI ZMOGLJIVOSTNI NAČIN razen ce komp laufas z dvema monitorjoma! Jst sm mu ist tezavo sam z 6600GT!


Povej mi ce bo delal! :D

ialexxb ::

Da ne bom nove teme odpiral, ker vidim, da je tu omenjen 3DMark. Jaz sem lepo iz interneta downloadal tisto free verzijo in jo lepo instaliral, ko pa sem 3DMark hotel zagnati, se mi pokaže na sredini zaslona tisti znak od 3D Marka pa All Rights Reserved ipd. in potem se nič ne dogaja. In potem odprem Windows Task Managerja le-ta mi vedno napiše za status "Not Responding". Kaj bi bilo lahko narobe?

klik

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ialexxb ()

opeter ::

Ali je normalno, da je pri resoluciji 1024X768 (monitor 19") slika v igri Medieval 2 Total War oz. katerikoli drugi aplikaciji (npr. Windows desktop) popolnoma zmazana, motna, nejasna - negledljiva?


Seveda, da je normalno... zakaj? Zato ker ima tvoj 19" LCD Samsung nativno resolucijo 1280x1024, ti pa hočeš programe in igre kar naprej poganjati na 1024x768 pik ločljivosti :\

Aja pa še neki. Od trenutka, ko prižgem računalnik pa do takrat, ko pridem do menija kjer izbereš uporabnika traja kar nekaj časa. Še pri moji punci, ki ima veliko "švohejši" PC traja vse skupaj le nekaj sekund. Je to odvisno od vsake matične plošče plošče posebej? Če že, pol bi naj pri meni stvar mogla bit hitro opravljena glede na to, da je moja matična v višjem rangu kvalitete. Da ne govorim o procesorju...


Enostavno povedano: imaš preveč nepotrebnega sr*nja naloženega na tvoj računalnik.
Skype, MSN Messenger, razni Yahoo Widget ipd. bedarije se ti moraj na začetku naložiti v pomnilnik, to pa traja kar nekaj časa.

Hister ::

"HISTER morbid mam pa rešitev zate!
Pejt pogledat pod NVIDIA CONTROL PANEL pa poglej ce mas vklopljen VEČZASLONSKI ZMOGLJIVOSTNI NAČIN če ga imas ga preklopi na ENO ZASLONSKI ZMOGLJIVOSTNI NAČIN razen ce komp laufas z dvema monitorjoma! Jst sm mu ist tezavo sam z 6600GT!"

Hvala za napotek vendar imam nastavljen enozaslonski zmogljivostni način!

"Ali je normalno, da je pri resoluciji 1024X768 (monitor 19") slika v igri Medieval 2 Total War oz. katerikoli drugi aplikaciji (npr. Windows desktop) popolnoma zmazana, motna, nejasna - negledljiva?"
"Seveda, da je normalno... zakaj? Zato ker ima tvoj 19" LCD Samsung nativno resolucijo 1280x1024, ti pa hočeš programe in igre kar naprej poganjati na 1024x768 pik ločljivosti."

Ola, hvala za to pojasnilo, to je torej zdej razčiščeno! Huuuh, vsekakor potlej bolje imeti 15" zaslon in furat igre v ločljivosti 1024X768, ker je "naravna" resolucija za 19" monitor preveč zahtevna za mlinček... :|

"Enostavno povedano: imaš preveč nepotrebnega sr*nja naloženega na tvoj računalnik.
Skype, MSN Messenger, razni Yahoo Widget ipd. bedarije se ti moraj na začetku naložiti v pomnilnik, to pa traja kar nekaj časa."

Ja to bi vsekakor bilo logično sklepanje vendar moram to trditev na mojem primeru izpodbiti, ker je trajalo popolnoma isto časa, da so se naložil Windowsi tudi, ko še nisem naložil gor še nič drugega kot same Windowse. Mam pa tud drgač minimalno raznega "sr*nja" na njem.

Okej fantje, res vam hvala za trud! Ko uspem apdejtat dual core fix in ostale driverje vas obvestim če bo kaj drugače.

P.S. LeMans, pojma nimam kaj bi ti lahko šlo narobe. Preveri če tvoja mašinca ustreza minimalnim specifikacijam, ki so navedene na strani kjer program zloudaš dol. Mogoče, da je šlo kej narobe pri davnloudanju tko, da si ga še enkrat dol snem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Hister ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Medieval 2: total war

Oddelek: Igre
405615 (3960) Berserker
»

Ekran šteka ob igranju preproste igre!!!

Oddelek: Pomoč in nasveti
383652 (2904) Cirosiro
»

Medal Of Honor Airborne (strani: 1 2 )

Oddelek: Igre
9610154 (5453) MKC00
»

Nov racunalnik

Oddelek: Kaj kupiti
161312 (1028) AlesC
»

Problem Radeon 9800pro

Oddelek: Strojna oprema
311625 (1079) bambi

Več podobnih tem