» »

izbor komponent prenosnika glede na namen uporabe

izbor komponent prenosnika glede na namen uporabe

jerriho ::

najprej vam posredujem info, za kaj bo prenosnik. nato dileme pri izboru par komponent. tiste, ki jih ne omenjam, nam ne delajo težav. s pomočjo vaših mnenj bomo poskušali kar se da dobro izmed nekaj že ogledanih sami izbrati ustreznega. če pa še vedno ne bo šlo, pa spet vprašamo. takrat dobite, kateri nas rajcajo.

NAMEN UPORABE: hkratno 'downloadanje' več večjih datotek prek p2p programov (Emule). zaradi tega bo skoraj vedno prižgan. tudi med srfanjem, ko zna biti odprtih več 'podstrani' znotraj več odprtih mozill. nanj bo najbrž priklopljena tv kartica. tudi med gledanjem TV, med snemanjem programa, med gledanjem filmov, videa prek npr. BS playerja ter med govorno ter video komunikacijo (messenger, skype) naj bi neprekinjeno potekalo 'delo' prek p2p programov. morda bo občasno deležen video montaže oz. obdelave.
NE BO PA ZA: igranje 'zahtevnih' iger, tudi prek interneta ne; programiranje; zahtevno delo z grafičnimi orodji in podobno.

to računalo bo za kar daljše obdobje, s čimer utegne njegov namen uporabe zaiti tudi v rahlo bolj zahtevne vode. sama velikost trdega diska ni ravno pomembna, a pod 120gb najbrž le ne bo. tu se bo že dokupil zunanji usb disk. želimo, da ima kar dober zvok (HP 6715b sempron 3600 ga vsaj zame ima!), tako da ne bo glih obveza dodajat zvočnikov. ostale komponente pa naj bi bile že sedaj spodobno močne, pač ustrezne namenu uporabe. gor bodo za zdaj Windows XP, a v bodoče ne izključujemo Viste oz. česa spet novega. pa še cena. do 800-850 eur, mogoče malo več.

RAM: Ali bo za spodobno delovanje zaradi hkratne odprtosti več programov morda zadosti 1gb al' vseeno bolje 2gb? če 1gb, je menda boljše 2x 512mb al' to spet ni tak pomembno?

PROCESOR: je priporočljivo, da je core 2 duo ali bi morda zadostovali core duo, amd 64 x2 oz. celo amd sempron? Za ustrezne procesorje me še zanima, minimalno koliko biti frekvenca (GHz)? prebral sem, da če je med core2duo ter ostalimi kar velika razlika v ceni pri ostalih enakih komponentah, da morda ni smiselno vzeti core2duo. no, če bo delo na tem računalu neke vrste zahtevalo core2duo, pa pač njega.

OPERACIJSKI SISTEM, DRIVERJI: z HP prenosniki, še posebej z HP 6715b S3600+ z le free dos operacijskim sistemom imam zelo pozitivne izkušnje pri inštaliranju windows xp ter vseh potrebnih driverjev. So kakršnekoli težave pri tem z Toshibo, Dell, Acer, Fujitsu-siemens ter Lenovo?

BREZŽIČNE POVEZAVE: 802.11 a/b/g/n. katera črka mora biti skoraj obvezno prisotna al' to ni glih tako pomembno?

GRAFIČNA KARTICA: naj bo ločena ali bo ok integrirana? katera ter koliko MB oz. kaj je še pomemben faktor pri njej?

ZASLON: naj se glede na namen uporabe ter kar pogosto sedenje za njim, raje vzame enega z resolucijo 1600x1050?

glede na to, da je kupec – ne jaz, ki sem zgolj asistent - kar v denarni stiski in da nujno rabi prenosnik, bi najraje vzeli najcenejšega izmed ustreznih. A je sploh takšen na trgu z resolucijo 1600x1050 za ceno do 850 eur oz. za malo več?

to bi bilo to. če se spomnite oz. imate v mislih že sedaj ustrezen prenosnik pa le glejte, da tega ne zadržite zase.

hvala za pomoč in lep pozdrav od jerriha

zcetrt ::

Za opisano delo (več aplikacij naenkrat, snemanje videa in surfanje...) dvomim, da bo zneslo z enojedrnikom. Enako ram. 2GB bi bila pametna izbira (ali v najslabšem primeru vsaj prosto režo v prenosniku ob 1 GB).

Ekran boš zelo težko dobil dober za tako ceno. Še najbliže je 6715b z dvojedrnikom in cena cca 1000 EUR. Če pa se komp ne bo prenašal veliko oz. se bo na njem delalo doma, pa se lahko potem kasneje kupi en 22" LCD za 300 EUR, ki ima tudi 1680x1050 resolucijo.
4.

dzinks63 ::

:)) >zaradi tega bo skoraj vedno prižgan
Če misliš kot prenosnik , ti nobena baterija tega ne bo prenesla, če pa ga misliš imet skozi na 220V, potem pa sploh ne rabiš prenosnika, ampak eno tiho in normalno zmogljivo kišto, ter pripadajoč monitor.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dzinks63 ()

jerriho ::

po celovitem pregledu prenosnikov v SLO (ceneje.si, bolha.com), pregledu debat na forumih ter ponovnem premisleku z bodočim lastnikom prenosnika, smo prišli do zaključka, da bo za srednje zahtevnega uporabnika tale prenosnik še najbolj ustrezen:

HP prenosnik 6715B za 840 eur
procesor: AMD Turion 64 X2 Mobile TL-58 Cpu 1.9GHz, 2x512kB L2 predpomnilnik
grafika: ATI Radeon X1250 (do 512-MB shared)
zaslon: 15.4 WSXGA+ WVA (1680x1050)
spomin: 2048MB (2x 1024MB) DDRII 667MHz
trdi disk: 160 GB 5400rpm SMART SATA
DVD+/- RW DL Super Multi, LightScribe
povezljivost: NetLink Gigabit Ethernet, 56K V.92
Wi-Fi Broadcom 802.11 a/b/g, Bluetooth v2.0+
I/O vmesniki: 1x: I/II PC Card, VGA, 1394a, RJ-11
in RJ-45, S-video, 1x docking; 4x: USB 2.0
zvočna kartica: na OP ADI1981HD (w/24-bit DAC)
varnost: čitalec prstnih odtisov, TPM modul
čitalec kartic 6 v 1
baterija: 6-celičnal Li-Ion (do 4.5 ur)
Free Dos

to mora bit prenosnik - prenašanja bo kar veliko + premalo prostora.
sem ze povedal, da install Windows ter driverjev ne bo problem, zato tak z free dos. ker ne bo deležen iger ter zahtevnega dela z grafičnimi orodji, se ločene grafične kartice ne bo pogrešalo. glede na namen uporabe tako v bistvu sploh ne bo potreben core2duo. za taisti model ga menda sploh ni na razpolago in pride na vrsto šele z HP 6710b, a jasno pri ostali praktično enaki konfiguraciji za več kot 100 eur več. pa odprt tudi ne bo non-stop, kar mi je zadnjič ne vem kako pobegnilo… no, kak dan v tednu, morda dva pa le zna bit parkrat mesečno. na že omenjenem HP 6715b sempron 3600+ je kar spodoben zvok, tako je najbrž tudi tukaj, saj isti model, kar dodaten plus. baterija je verjetno tudi ok.

v bistvu imam še vedno nekaj malih dilem:

1. a bo za video montažo ter za razne pretvorbe iz dvd formata na divXozAvi zadosti grafika tega prenosnika? sej verjetno se tega ne bo počelo, a nikoli se ne ve, kaj pride. pa dobro je vedeti, ne?

2. je velika razlika pri vsem ostalem enakem v delovanju med procesorjema TL-58 Cpu 1.9GHz ter TL-60 cpu 2.0GHz? sprašujem zato, ker nikjer nisem zasledil ta drugega brez operacijskega sistema ter za nižje denarje… za hkratno delo več-ih stvari bo Turion X2, ki tudi dvojederni procesor, najbrž ok, ne? al' se že tu morda pozna razlika med 1.9 in 2.0?

3. sledeče me še najbolj muči.. ta prenosnik naj bi bil v lasti uporabnika 3-4 leta. tako mi je zanimivo mnenje, podano nedolgo tega na tem forumu:
''Sicer pa pri cenenih prenosnikih najbolj glej na čas garancije. Bolje Acer z dvema letoma kot Hp z enim…''
a zdej me naj pa to odvrne od nakupa HP-jev, al' kaj? pa je sploh izbrani model ceneni prenosnik? mi namreč sploh ne zgleda tak… a priporočate dodatni denarni izdatek za podaljšanje garancije pri tem HP al+ sprejmem tveganje..? se da to HP garancijo kasneje dokupit pred iztekom prvega leta? npr. prenosniki DELL (vir: http://www.fmc.si) imajo to – vsaj na prvi pogled - kar dobro, ceneje, urejeno..

nabava zna bit že jutri (četrtek!), tako da pričakujem kake res hitre, koristne odgovore.. hvala in lp

jerriho ::

dopolnitev prejšnjega mojega teksta... če me ima kdo na kaj opozoriti, lepo prosim, da če le more, da to stori do 15h, saj utegnemo iz rok spustiti ta ugoden nakup.. hvala

Dead_Eye ::

Pri HP-jih lahko dokupiš Care-pack, še boljša varjanta pa je po mojem "se zgodi" v bigbangu.

3-4 leta non-stop p2p ne vem če bo sploh kateri disk zdržal, še posebej 2,5" :D
The one and only

Bug ::

ellow

3-4 leta non-stop p2p ne vem če bo sploh kateri disk zdržal, še posebej 2,5" :D


bo bo, no vsaj naj bi :D Moj 40 GB (4200 rpm) Travelstar v 3 leta starem ThinkPad-u R40 se dela bp...
No, je ze vse skupaj kar staro ampak je le to prvi centrino in baterija se ima vedno legendarne performanse - 4,5 ur :D (ni bila dosti v uporabi - ob shranjevanju na 50% polnosti)...

lp,
bug
It's a basic truth of the human condition that everybody lies.
The only variable is about what.

Cveto ::

Jest bi dal za p2p zunanji disk. Zadeve so zdaj poceni precej cenejše kot menjava diska v prenosniku.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

prenosnik - mudi se z nakupom

Oddelek: Kaj kupiti
181837 (1331) stojko1
»

Kater procesor v prenosniku do 700€

Oddelek: Kaj kupiti
211924 (1506) brera
»

Kateri HP prenosnik

Oddelek: Kaj kupiti
61776 (1776) zcetrt
»

resolucija 1680 x 1050 da ali ne?

Oddelek: Kaj kupiti
152194 (1603) Zheegec
»

HP 6710b ali 6715b? - linux

Oddelek: Kaj kupiti
102159 (1931) jype

Več podobnih tem