» »

Ali so angleži res nori

Ali so angleži res nori

Spc ::

Ko berem ta članek vedno bolj spoznavam, da so angleži dobesedno nori oz. imajo čudne zakone:

UK Police Cracking Down on Broadband Theft

:\
 

bozjak ::

Hmm zakaj nori? Saj če jaz pustim odklenjeno kolo in mi ga ti ukradeš, lahko še vedno greš v zapor zato (v kolikor te dobijo), kljub temu, da kolo ni bilo zaklenjeno. Kaj je pa s tem narobe?
http://upor.blogec.si
http://bozjak.deviantart.com

A. Smith ::

Spc, ti bom povedal, kaj je razlika med nami in Angleži:

Oni imajo učinkovito policijo, mi pa kup puhlic v stilu "Priložnost dela tatu", ker smo preveč balkanci, da bi imeli stvari tako pošlihtane, kot angleži.

Očitno so tudi tisti, ki so se v neki temi spraševali kako je, če "sadež s sosedove jablane pade na moj vrt", dobili svoj odgovor.

Case closed, kar se mene tiče.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

grex ::

Starka kupi laptop z XPji. V trgovini ji povejo, da je vse naštimano za delat.
Pride domov, prižge računalnik, XPji začnejo iskati brezižna omrežja in se avtomatsko priklopijo na prvega nezavarovanega.

In sedaj bo starka oglobljena?

Mal "intenta" je vseeno potrebno dokazat, če ne imaš lahko zelo policijsko državo, kjer je prepovedano vse kar ni izrecno dovoljeno.

jrtjtejtt ::

kot piše v članku, so modela opazili, kako stoji na ulici z računalnikom. Sicer ne piše kolikokrat so ga opazili, sam bi reku da kar večkrat zapored, tko da jim je postalo sumljivo. Bi rekel, da je model dobr vedu kaj dela. Zakon je pa jasen.

Spc ::

To ni isto če pustiš odklenjena vrata/stanovanje/kolo.
To je tako:

1. Sosed posluša zelo glasno muziko kateri zvok prihaja v mojo sobo (Ali bom kaznovan če jo bom poslušal? beri:kradel) ?
2. Sosed ima CB in se pogovarja z kolegom preko njega ... ker je signal zelo močan ga slišim v moji televiziji v moji sobi (Ali sem sedaj obtožen prisluškovanja oz. kraje pogovora) ?
3. Sosed ima močen reflektor ki sveti na moj vrt .. grem ven in berem knjigo ponoči ter uporabljam njegovo luč .. zgleda, da spet kradem na svoji posestvi.

In če bi že to primerjali z kolesom bi mi mogel tisti kateremu kolo "vkradem" kolo pustiti na mojem vrtu ali v moji sobi saj gre signal tudi v mojo sobo in vse kaj je v moji sobi je v bistvu moje tako, da če uporabim signal, ki je v moji sobi mu jaz nikamor ne vdrem saj sem na svoji posestvi.

Je pa spet tako, da se windowsi celo sami povežejo in uporabnik nima blage veze, da je sploh kaj naredil.
Vsi gledajo na to napačno kajti to ne more biti isto če jaz pustim odprta vrata ker mora nekdo prvo prestopit moje ozemlje oz. parcelo da lahko pride v hišo in ne more krast stvari iz hiše iz svoje hiše/doma/sobe.


:)

Še en primer:
Sosed ma glasno muziko.
- Pokličem policijo in ga prijavim zaradi kršenja reda in miru
On pokliče policijo, da mu kradem muziko na mojem vrtu
- On zmaga, jaz pa grem v zapor
 

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Spc ()

sidd ::

Ah Spc, bluziš, no!

Ne moreš brezžičnega omrežja primerjati s reflektorjem, glasbo, ter ostalim. Če ti nekomu izkoriščaš linijo, mu delaš v bistvu škodo. Če pa njegova luč sveti, al pa muzika prihaja do tvoje sobe, pa to njega nič ne oškoduješ; izkoriščaj koliko lahko. Če je preveč moteče, pa lahko pokličeš policijo (samo bolje je, da se pomeniš osebno...).
Torej, če nekdo namerno koristi tujo linijo, prav, naj ga oglobijo. Tudi če ni zavarovano omrežje, zadeva ni tvoja, torej nimaš kaj brskat. Lahko probaš ugotovit od kerega soseda je, ter soseda kontaktirat, ter mu pojasnit zadevo.

Meni se angleži kar dopadejo, kaj se tega tiče...

Še en primer: Sosed ma glasno muziko. - Pokličem policijo in ga prijavim zaradi kršenja reda in miru On pokliče policijo, da mu kradem muziko na mojem vrtu - On zmaga, jaz pa grem v zapor


Ojej no! Si prebral,kaj si napisal? Če bi mu fizično kradel muziko( dc-je, kasete, trdi disk, bilokak tak), potem ja, ker pa je to mehansko valovanje, a madona no, valovanje boš mu kradel?

đizs....
no idea for signature
signed
I

5er--> ::

Verjetno je Spc ciljal na to, da je wireless prav tako valovanje.

Ziga Dolhar ::

> In sedaj bo starka oglobljena?

Ne, ne bo, saj ni podan naklep kot zahtevana stopnja kazenske odgovornosti.

Toliko zelo na hitro.

A če ne vidite razlike med nekom, ki nekaj stori namenoma, in drugim, ki takšnega namena nima - bohpomagi!
https://dolhar.si/

Senitel ::

Tudi ne pozabit, da ni nujno povsod flat rate kot je to pri nas in lahko s takim početjem dejansko povzročaš škodo.

sidd ::

5er-->: moraš ločit valovanja! Sploh ni eno in isto to. Za zvok še nisem slišal, da bi ga lahko popolno nadzorovali. Poleg tega, če se sliši nekaj moje muzike iz sobe na cesto, s tem jaz nimam nikakršne škode. Če pa bo na cesti stal en model, pa na moje stroške surfal po netu, ter downloadal zadeve, pa je slika popolnoma druga.
Ostalo je ziga tud lepo povedal.

lp
no idea for signature
signed
I

SasoS ::

Poleg tega, če se sliši nekaj moje muzike iz sobe na cesto, s tem jaz nimam nikakršne škode.

Dokler te RIAA (ali SAZAS ;)) ne toži zaradi nelegalnega javnega predvajanja avtorskega dela.

Nekdo je na odgovor na izjavo da če so vrata odklenjena ne pomeni da lahko vstopiš notri napisal da zadeva ni enaka - namreč, računalnik vpraša router ali se lahko priklopi, router pa to dovoli...nato pa naj bi to bilo nelegalno :\

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: SasoS ()

Mercier ::

No, za glasbo bi lahko hitro uredili. V uhe ti zinštalirajo certifikat, da si odkleneš zvok. Ostali pač slišijo šum ustrezne jakosti. >:D

gzibret ::

Zadeva je taka - če ti ukradejo torbo iz avta, ti pa nisi imel avta zaklenjenega oz. si pustil odprto šipo (in seveda po resnici povedal policaju, ki bo delal zapisnik), ne boš dobil od zavarovalnice NIČ oz. lahko celo fašeš kazen zaradi malomarnosti.

Če nekdo pusti nezavarovan wireless, pač njegova stvar.... IMO.
Vse je za neki dobr!

Mercier ::

SasoS, če pa ruter ne bi dovolil, bi pa računalnikl obtožili posilstva, ali vsaj nadlegovanja. :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mercier ()

Ziga Dolhar ::

> Zadeva je taka - če ti ukradejo torbo iz avta, ti pa nisi imel avta zaklenjenega oz. si pustil odprto šipo (in seveda po resnici povedal policaju, ki bo delal zapisnik), ne boš dobil od zavarovalnice NIČ oz. lahko celo fašeš kazen zaradi malomarnosti.

Zelo slaba primerjava, in napačen sklep.

"Zavarovalno razmerje" je zasebnopravno razmerje med strankama, ki sta to razmerje oblikovali s svojim dogovorom - dogovorili sta se, v kakšnih primerih zavarovancu gre neka zavarovalnina in v katerih ne. "Njuna stvar."

"Kaznivo dejanje" tatvine je storjeno, ko nekdo vzame v posest tujo premično stvar z namenom protipravne prilastitve - in njegov obstoj z okradenim (načeloma) nima veze. Kaznivo dejanje obstaja tudi, če avto ni zaklenjen, hišna vrata odprta, ali stvar položena na okensko polico.

V nasprotnem primeru postavljate izjemno nevarne trditve. Sklep bi šel, da se odpovedujete zasebnosti vsak trenutek, ko hiše nimate zaklenjene ali imate rahlo odprto okno. (Jaz lahko zlezem skozi marsikaterega.) Bančni sistemi so tako "odprti", če le niso zaščiteni. Bančni sistemi so celo "odprti", če niso zaščiteni proti konkretni nevarnosti (določenemu exploitu.) Analogija gre lahko še dlje. Ne uživate varstva pred protipravnim odvzemom življenja, če vas utopim - saj se niste zaščitili pred pomanjkanjem zraka, gre za naravno pomanjkljivost vašega telesa. In vašo malomarnost.
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

gzibret ::

Sicer offt., ampak vseeno:

> Ne uživate varstva pred protipravnim odvzemom življenja, če vas utopim - saj se niste zaščitili pred pomanjkanjem zraka, gre za naravno pomanjkljivost vašega telesa. In vašo malomarnost.

Ni res, saj je nedotakljivost človekovega življenja zapisana v ustavi, ki pa je nad zakonom. Je pa res, da je zavarovalna polica pogodba, ki vsebuje določena določila in da primerjava kraje wireless-a s krajo torbice iz avta ni najboljša.
Vse je za neki dobr!

jype ::

Tudi pravica do zasebne lastnine (in dedovanja) je zapisana v ustavi.

Torej se tudi torbic iz nezaklenjenih avtomobilov očitno ne sme krasti, ne glede na zavarovalniško prakso.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

grex ::

Ne moreš brezžičnega omrežja primerjati s reflektorjem, glasbo, ter ostalim. Če ti nekomu izkoriščaš linijo, mu delaš v bistvu škodo. Če pa njegova luč sveti, al pa muzika prihaja do tvoje sobe, pa to njega nič ne oškoduješ; izkoriščaj koliko lahko. Če je preveč moteče, pa lahko pokličeš policijo (samo bolje je, da se pomeniš osebno...).

Aha, torej se mu lahko čist legalno priklopiš na kabelsko TV :D

5er--> ::

Verjetno bi operater kabelske imel kaj proti (pa v pogodbi ima kje napisano,da to ni kul), njemu bi blo pa verjetno vseeno (dokler ne bi operater težil).
Summa summarum:dokler operater ne zve, je vse OK.:D

Spc ::

Vidim, da nimate pojma ker primerjate neke neodklenjenje avtomobile in hiše.
Glej jaz ne rabim it v njegovo hišo po internet (čeprav ima neodklenjeno) ampak se povežem na njegov internet iz moje posestvi - beri sobe/auta/hiše/vrta.

To pomeni, da lahko kradem kar je v mojem avtu, moji hiši, mojem vrtu in niti slučajno ne grem jaz v njegov odklenjen vrt/avto/hišo .. itd...
On je pač pustil odprt avto v mojem vrtu in ker mu jaz nisem dal dovoljenja da je parkiral na mojem vrtu mu lahko jaz avto vkradem...

Finta vsega tega je, da signali prihajajo na mojo posest / parcelo pa če hočem ali ne in to je čisto isto kot da bi det na črno potegnil kable preko moje parcele brez mojega dovoljenja.
Če ima unsecured network za mene pomeni, da se lahko moj notebook sam poveže gor ali pa mi celo moti moje omrežje.
Če si pa bo det zavaroval omrežje in bom mogel noter vdret (to pa je potem vdor tako kot eni tukaj pišete) je pa to seveda ilegalno pa čeprav je tudi samo WEP vdor je vdor .. dokler pa ti samo vklopiš notebook-a pa ne more bit vdor .. saj nisi nikamor vdiral plus tega pa si na svoji parceli.
 

Ziga Dolhar ::


To pomeni, da lahko kradem kar je v mojem avtu, moji hiši, mojem vrtu in niti slučajno ne grem jaz v njegov odklenjen vrt/avto/hišo .. itd...
On je pač pustil odprt avto v mojem vrtu in ker mu jaz nisem dal dovoljenja da je parkiral na mojem vrtu mu lahko jaz avto vkradem...


8-O
https://dolhar.si/

sidd ::

Spc, a če bi lovil kakšno vojaško ali zasebno frekvenco, ter jo koristil, ker je pač, UPS, na tvojem posestvu, me prav zanima kaj bi kak štab al pa korporacija na to rekla.

Sicer pa delaš slab zgled za sebe. Tud če se ti notebook poveže, veš, da to ni tvoje, in ne uporabljaš. Si torej zavestno uporabljal tuje omrežje, kar zna bit potem zanimivo. Če ti nekdo parkira avto na dovoz, še ne pomeni, da je to sedaj avtomatsko tvoje.

Nevem no, na kakšen način si ti to razlagaš. Dokler imetnik nima škode (primer glasbe/biločesa), pomoje ni nekih problemov. Kaj pa če ma tipson nevem, zaračunan prenos podatkov, ti pa mu lepo nabijaš račun. Če najde kdo si, se ti pomoje ne piše nič dobrega...imo

Summa summarum:dokler operater ne zve, je vse OK.

nekako tako, a :D
no idea for signature
signed
I

A. Smith ::

>>>Finta vsega tega je, da signali prihajajo na mojo posest / parcelo pa če hočem ali ne in to je čisto isto kot da bi det na črno potegnil kable preko moje parcele brez mojega dovoljenja.

A radijske postaje si že tožil?
Pa soseda, ki je vklopil borvinto?

:O Vsi ti radijski valovi na tvoji parceli!
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Spc ::

Mene nebo noben našel ker:
1. nimam Wi-Fi (in nikoli nebom imel)
2. Tukaj okoli mene sosedi nimajo Wi-Fia oz en ima pa je lepo fino z WPA2 zaščiteno (to vem ker je bil kolega tu z notebookom).
3. Wi-Fi-a ne uporabljam.

Jaz samo razpravljam in razmišljam kako je treba gledat na to stvar.. oz kako jaz to gledam.
Če si ne zaščitiš omrežja pomeni:
1. Da hočeš drugim ponujat internet
2. Da si tako hudo nesposoben, da se ti še navodil ne da prebrat

In ja če bo en det parkiral avto ne na mojem dovozu ampak NA VRTU in ga pustil tukaj vsaj mesec im pol bom jezen in prišel uporabljat to kar je na MOJEM vrtu.
No to z avtom in hišam ravno ni pravi primer.


Nekaj podobnega je tudi radio oz televizija.
Recimo primer da je neki kanal z imenom Huda Buba za katerega je treba plačat mesečno naročnino ampak se oddaja v AIR (Eter) preko lufa oz. oddajnika na pohorju.
Vklopim prenosno televizijo in mi avtomatsko lovi ta kanal in ga pričnem gledat ... jaz sploh ne vem ali je to za plačat ali ne potem pa bi me recimo vidla policija, da gledam ta kanal na prenosnem tvju in mi rečejo naj dokažem, da plačujem za ta kanal...
Seveda tega nimam (dokazila) in plačam 1000€ kazni.
Sedaj pa če bi Huda Buba kodirala svoj signal pa do tega nebi prišlo in vsak bi vedel, da je za plačat - ker je kodirano.

To mislim, da je najboljši primer, ki vam ga lahko dam

Vojaške frekvence pa ne morem loviti ker nimam opreme in tudi to ni public oprema.
Notebooka lahko kupi vsakkdor.
 

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Spc ()

jype ::

Pomemben je, kot ti je že Žiga Dolhar razložil, naklep. Če tega ne razumeš, pa...

Ponovno razlagati isto reč bi bilo nesmiselno. Oziroma, ko že ravno govorimo o norih angležih:

This conversation can serve no purpose anymore. Goodbye.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

MTm2H37rqt7B ::

Nekaj je 'motenje osebnega prostora oz. posesti' nekaj je pa 'kraja'. Samo to, vse ostalo je irelevantno.

Spc ::

No takšno je pač moje mnenje in vsak ima svoje mnenje.
Zelo dosti ljudi tudi na slashdotu misli tako kot jaz tako, da nisem edini (dokler je omrežje unsecured).

Finta je pač, da nekdo sedaj ne more vedet ali sem se jaz povezal naklepno ali pomotoma oz. mogoče sploh nisem vedel da sem povezan (ker se mi je recimo notebook sam povezal brez mojega vedenja).
 

Azrael ::

225. člen KZ: Neupravičen vstop v informacijski sistem.
(1) Kdor neupravičeno vstopi v informacijski sistem ali kdor neupravičeno prestreže podatek ob nejavnem prenosu v ali iz informacijskega sistema, se kaznuje z denarno kaznijo.
(2) Kdor podatke v informacijskem sistemu neupravičeno uporabi, spremeni, preslika, prenaša, uniči ali v informacijski sistem neupravičeno vnese kakšen podatek, ovira prenos podatkov ali delovanje informacijskega sistema, se kaznuje z zaporom do dveh let.
Wifi ali katero drugo rač. omrežje zavarovano ali čisto odprto, tu nima veze. Ergo lahko te za Wardriving čopnejo tudi pri nas. Zakonska podlaga je.
Nekoč je bil Slo-tech.

Ziga Dolhar ::

Dokler ne ve - ti ne bo hudega.
Dokler ne ve, ali si povezan namenoma ali ne - ti tudi ne bo hudega. Krivda (naklep) se ne domneva, ampak dokazuje.
https://dolhar.si/

gzibret ::

> Torej se tudi torbic iz nezaklenjenih avtomobilov očitno ne sme krasti, ne glede na zavarovalniško prakso.

Nikjer nisem rekel, da se jih SME krasti. Rekel pa sem, da tudi tisti, ki pusti odklenjen avtomobil, nosi del odgovornosti. Moralno vsekakor, za pravno pa ne vem.
Vse je za neki dobr!

MTm2H37rqt7B ::

Dej dej, to je tako, kot bi rekel:

Nekdo ima v mestu parkiran avto (ja spet avti). Avto je ZALJENJEN! Ampak, ker doma rabim par opilkov, bom vzel najbolj oster kovinski predmet in mu sel malo popraskat avto, da dobim opilke.

Sedaj pa vi majstorji povejte, kdo je kriv.

Tisti, ki je avto parkiral na dolocenem parkirkenm prostoru? Ker sploh ima avto?
Tisti, ki je sel malo opilkov nabrat, zato ker se itak tam bili parkirani, saj je itak veliko pleha na avtu

Ce kdo ne bo dojel, kaj sem mislil povedat... pa naj ne odgovarja na moj post.

Pa tudi ce kdo ujame tvoj wireless signal, posledicno je ta signal oddan od TVOJE opreme, in nima kdo kaj sarit po tvoji opremi. Se manj pa uporabljat tvoj link. Pa se bo kdo nasel pa rekel, ja.. pa nej zaklene! Ja, sej roparji isto recejo, ko poberejo stvari iz hise ven ali iz avta.

+ kje vam je slaba vest in morala...

MTm2H37rqt7B ::

Najbrz so proti temu tisti (da se lovi zajedalce), kateri sami kradejo linke drugih.

Spc ::

podatek ob nejavnem prenosu

Nejavnem prenosu ?
No ta prenos preko Wi-Fi je javen saj je odprto omrežje za vse ki pridejo mimo.


Še en anti primer (recimo, da bi šel to nekdo delat):
Še ena fora je ta, da recimo da si grem jaz sedaj kupit WI-FI Router.
Ta router zanalašč pustim nekje v hiši in naredim unsecured network.

Potem pa budno pazim in spremljam kdo se gor poveže... in ko vidim,da se je nekdo povezal gor vse preverim kdo je to in recimo, da zvem kdo je bil.
Potem grem lepo v sodišče in vložim tožbo itd.. (kar je bil moj namen že od samega začetka) in dobim mastne pare .. torej se nekako lahko tudi z tem služi?
 

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Spc ()

MTm2H37rqt7B ::

Javno bi default?

Senitel ::

Prenos preko WiFi še vedno ni javen, dokler tega nekdo eksplicitno ne specificira. Če nekdo pusti odprto omrežje, ki je celo tako prijazno da dodeli vse nastavitve preko DHCP, to še vedno ni javno omrežje in javen prenos!

Seveda lahko loviš nepridiprave na način, da kupiš WiFi router in zelo lepo gledaš nanj kdo se kaj povezuje gor. Seveda tudi ne bo dovolj, da se samo poveže na tvoj nezaščiten router, če pa začne uporabljati internet in/ali šariti po tvojem računalniku je pa to vdor.
Pa če malce obrnemo situacijo, postavim prosto dostopen WiFi router, ga priključim na internet in beležim čisto vse kar router sprejme. Potencialno se lahko ti pripelješ mimo s prenosnikom, se priklopiš gor, preveriš novičke na slo-techu, prebereš mail,... Po tvoji logiki torej nisem naredil ničesar narobe, če si shranim tvoj username in password, kakšen certifikat,... saj si ga itak poslal "javno" v nekodirani obliki itd.? Saj nisem vedel, da nočeš, da jaz vem tvoja uporabniška imena in gesla...
Dalje po tvoje tudi ni nič narobe, če recimo jaz izkoristim neko (javno objavljeno) luknjo recimo v WinXP in se prosto sprehajam po tvojem domačem računalniku. Saj si nisi namestil zadnjega popravka, ki to luknjo zakrpa in si torej javno dostopen vsemu internetu.

Kot je Žiga že rekel... Važen je namen! Če si se ti pomotoma priklopil na sosedov router namesto na svojega je eno, če se pa ti priklopiš na sosedov router z namenom izkoriščati njegov internetni dostop je pa drugo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Senitel ()

grex ::

Tale komentar na originali novici /. je posebej zanimiv (by teutonic_leech (596265) ):

Bandwidth should be ubiquitous - as usual we are letting our fears drive our policies. I completely understand that the authorities want to be able to pinpoint who's using their connection to download child p0rn, send messages to known terrorist organizations, steal credit cards, or send spam. But the reality of it all is that the 'bad boys' already know how to protect themselves and how to obfuscate their identity. Add to this that 90% of all computers connected to the Internet are virus and trojan ridden (i.e. running Windows).
So, this whole push to penalize people for using Internet connections wherever they are available is tantamount to the RIAA's effort to curb the proliferation of digital media, which thus far has proven to be an exercise in futility (since digital media inherently wants to be copied since it [most] always produces identical copies). I see a huge opportunity here for some entity to encourage and drive the proliferation of [low cost] ubiquitous Internet access.
Obviously in some way or fashion the wireless and mobile industries are working towards that goal, but it's far from being universally available. Again, the wrong paradim is being applied - we should encourage bandwidth to be used, not prevent others from accessing it.
If I am able to share my bandwidth with my neighbors, and vice versa - we all win in the end and enjoy higher QoS. Also, the more we spread out the last 100 feet Internet access points the more efficient we are using our infrastructure as a whole. I know this sounds anarchistic to some extent, but right now we are moving into the exact opposite of the spectrum: bandwidth scaling, packet filtering, access restrictions wherever you turn. Is this how we imagined the Internet to turn into? If we let this trend continue, how is it going to wind up 10 or 20 years from now? Are we all going to be monitored/analyzed/profiled and at the same time 'herded' into tightly controlled pipes managed by large consolidated corporate monopolies? I hope WiMax will come to the rescue at some time - it's been promised for a long time and the roll out has been extremely slow.

MTm2H37rqt7B ::

Nja, ves tle je tipo rekel:

If I am able to share my bandwidth with my neighbors, and vice versa - we all win in the end and enjoy higher QoS.

Torej on zeli deliti bandwith. Nevem kaj ma tukaj veze zajedalci na osebnih linkih. Potem se pa se obnasa kot pravi zeleni (kako smo profilirani ipd.). Vlaci FUD za svoje izgovore.

Domaci WiFi (ali katerikoli, razen eksplicitno dogovorjeni) promet ni javen. Pika. Iscite izgovore raje drugje.

jype ::

Zanimiv diskurz in mnenja v komentarjih.

Sam nisem čisto prepričan, kako bi reč naredil varno in hkrati omogočil javno rabo interneta tam, kjer lastnik svoj wifi pusti odprt ravno v korist drugih.

TESKAn ::

Kako? Po defaultu narediš wlan z enkrpcijo. Računalnik z okni te potem tako ali tako samo vpraša po geslu, pa je povezan. Kdor pa nima oken na računalniku, ima pa tako ali tako dovolj znanja, da si sam skonfigurira enkripcijo. V bistvu mi ni čisto jasno, zakaj je sploh po defaultu enkripcija izklopljena...
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Spc ::

Če je unsecured .. je public.

Pomojem proizvajalci zato pustijo unsecured ker drugače si sploh ljudje z nizkim IQjem nebi znali nastavit omrežja.

Tako kot sem rekel, da to ne moreš primerjat z hišo ali avtom ker ta Wi-Fi od soseda je V TVOJI SOBI in ti v hišo ne moreš vdret iz svoje sobe.


Anketa:

Is taking unsecured wi-fi without permission wrong?
YES: 39.16%
NO: 52.93%
NOT SURE: 7.91%

Tukaj se vidi kaj je pravilno in kaj ne.
 

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Spc ()

TESKAn ::

Spc, se pravi če si ti s svojo punco, pa pozabita zagrnit okna in sem jaz slučajno v stanovanju čez cesto in slučajno tako idealno, da vidim ravno tvojo posteljo - lahko nastavim kamero in posnamem? Po tvoji logiki ne more bit nič narobe, saj je svetloba enako valovanje, kot wireless in nisem jaz kriv, da je zašla v mojo sobo in v objektiv kamere. Butast primer, ampak mogoče boš sprevidel, da če neko valovanje zaide na tvoj vrt, ti to še ne da pravice, da to dejstvo zlorabiš.

IMO bi si ljudje z nizkim IQjem znali nastavit, če bi privzeto zaščita bila vključena in bi te namestitveni CD vprašal po omrežnem ključu. V oknih nato samo izbereš, na katero omrežje se želiš prijavit in vpišeš ključ. Nobenega nastavljanja več, če si ljudje uspejo skonfigurirat, kakšno povezavo imajo, potem si lahko tudi to. Zahtevalo bi edino 5 minut dela nekoga v firmi, da bi se popravilo firmware in namestitveni CD. No biggie.

Tale anketa je pa toliko vredna, kot spletna anketa 'Je krast lizike iz trgovine narobe?', torej nič. Če polovica geekov misli, da je OK, če se priklopijo na sosedov nezaščiten wireless, to še ne naredi to pravilno.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Spc ::

Seveda.
Če okna nisem zaprl in si me nagega slikal je to moj problem ker sem sam kriv in nisem zaprl okna.
Kako pa te misliš, da paparaci to delajo...
:)
 

TESKAn ::

Aha in bi bil vesel, ko bi tvoja mama videla kake kočljive slikice v kakem e - mailu?

Če omrežje nima za SSID MyFreeForAllNetwork, ga pusti na miru. Ne samo, da se ne spodobi brskat tujim ljudem po računalniku, kot kaže, bo počasi to postalo kaznivo - seveda, če si se priklopil z namenom, ne po pomoti.

Še ideja - bom postavil odprto omrežje in lepo logiral ves promet, ki bo šel čez. Hkrati pa še 'pokukal', kaj 'napadalec' sharea in kaj zanimivega skopiral. Hm, bi znalo bit zanimivo...
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Spc ::

Kaj pa če napadalec izklopi NetBios ?
:)
 

TESKAn ::

Hej, še zmeraj se podatki prenašajo nešifrirano. Kaj bi že dobil:).
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

grex ::

Torej on zeli deliti bandwith. Nevem kaj ma tukaj veze zajedalci na osebnih linkih. Potem se pa se obnasa kot pravi zeleni (kako smo profilirani ipd.). Vlaci FUD za svoje izgovore.
V tem konkretnem primeru to drži. Ampak komentarji na take novice obravnavajo bolj filozofijo, ki po njegovem mnenju gre v napačne vode, zaradi katerih bi na koncu izgubili predvsem uporabniki, sploh tisti, ki si ne morejo privoščiti hitrejšega interneta, ker pri ISPjih ni interesa za postavitev central.
Tudi komentarji tukaj se bolj oprijemajo filozofije nezavarovanega wirelessa. Gre pa v smer, da bi se morali uporabniki takih storitev izobraziti, morda pa plačati ISPju, da to naredi namesto njih = več plačati na splošno.
To gre na roko predvsem ISPjom, uporabnika pa "ščiti" pred tem, da nekdo na tvojem routerju pošlje email Bushu in ga pošlje v PM. Kar je pa bolj zastraševanje, ki ščiti bolj ISPje kot Busha.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Legalnost povezovanja v odprta WiFi omrežja (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
12628645 (26076) BlueRunner
»

Kdo mi ''krade'' wireless

Oddelek: Pomoč in nasveti
459207 (5470) ameba
»

Tri leta za krajo brezžičnega interneta (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
11213798 (11166) poweroff

Več podobnih tem