» »

PC za AUTOCAD in risanje gradbenih načrtov--kaj priporočate

PC za AUTOCAD in risanje gradbenih načrtov--kaj priporočate

monocit ::

Pozdravljeni,

Kupujem nov namizni PC , ki bo namenjen risanju načrtov stavb, autocad in podobni programi. Ker ne spremljam razvoja procesorjev me zanima kaj je bolj primerno AMD ali INTEL. Zahteva je solidna grafična karica, in vsaj 2 GB rama. Pripravljen sem odšteti okoli 1000€ ( +- po potrebi).

Za nasvet vsem vnaprej hvala....LP

bluefish ::

AMD ali Intel, je bolj odvisno od pripadnosti. Vsekakor pa izberi dvojedrni procesor.
V današnjih časih je za tovrstna opravila 2GB RAM-a postal skorajda minimum. Kupi ga v kitu 2 x 1GB, po potrebi pa boš pozneje lahko še dodajal.
Grafična pri samem delu nima veliko vpliva na performance, le ta je bolj pomembna pri dokončnem upodabljanju. Razne Quadro (nVidia) rešitve za domačo uporabo odpadejo, saj so ceno neprimerljivo visoke v primerjavi z "navadnimi" grafičnimi karticami. Torej izberi nekaj v razredu GeForce 88xx.
To so nekako glavni deli računalnika, ki skrbijo, da vse izgleda dobro :D. Nekaj pozornosti pa je dobro nameniti tudi trdim diskom. Za primarnega ti priporočam Raptorja (cena je sicer visoka), ki z ustrezno pritrditvijo v ohišje kljub svoji hitrosti ne povzroča veliko hrupa. S tem diskom tako pridobiš nekaj časa pri odpiranju aplikacij in dostopanju do datotek. Za sekundarni disk pa vzemi nekega 320 GB, ki bo skrbel za shranjevanje. Če si paranoičen in želiš podatke na njem zavarovati, dokupi še enega identičnega in ju skupaj poveži v RAID 1. Tako bo vsebina prvega tudi na drugem. V primeru odpovedi enega, boš ohranil podatke.

barbarpapa1 ::

Pozdrav

Tole risanje je mišljeno 2D ali je tudi kaj 3D modeliranja zraven?

LP

Jože

minime ::

Za acad je dobra tišta za 500 €. Rajši si kupi en orng lcd .Nisem še videl biroja ki bi mel high end kište za acad, prej majo kakšne p3 ....
Nevem kaj bi pacal 3d v acadu. Za to so drugi dosti boljši pogrami archicad in allplan.

bluefish ::

ja, v tem primeru über močna mašina ni potrebna in je razmetavanje denarja. Vzameš dvojedrnika, 2GB RAM-a (da bo še nekaj časa mir), grafično v slogo GeForce 7300, dva diska, in to bi bilo vse. Če pa boš delal tudi v 3D, pa velja zgornja konfiguracija.

Vanadium ::

Jaz imam doma ACad na opteron 242, 2gb ecc ram in nvidia quadro notri pa lepo špila, v službi pa na p4 3.2 HT 1gb rama pa 6600gt pa špila bolj levo. Delam pa sam 2d obdelavo. Nekako sem prišel do zaključka pač, da ram veliko pomaga koliko ga je ko odpiram po 30+mb velike situacije. drugače pa mislim da bi ta mašina bila dobra :D. Zdej je vse odvisno zakaj ti rabiš acad. Če misliš par malih načrtov tloris bajtic itd... bo tudi švoh mašina dobra 0:) aja ogromn lcd kup to je pomembno

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vanadium ()

suntrace1 ::

Po mojem je bolje Intel, C2D serijo, ni potrebno ne vem kako hudo zadevo, zato pa raje veliko rama, mogoče kar 4GB, ker so cene trenutno res ugodne in na hitrosti se zelo pozna, če obdeluješ velike objekte.In pa velik LCD. To je to.

slon ::

Da si še jaz mal sposodim temo.
Kupujemo pc za archicad in acad.V prostem še kera igra.
Zanima me vaše mnenje za sledečo konfiguracijo. Dobrodošli predlogi. Okvir fonda za sistem je 1600 EUR.

1. CPU Intel E6600
2. Matična plošča ASUS P5N32-E SLi
3. RAM 4 GB KIT DDR2 ram, 2X2GB PC2-6400, 800MHz
4. Grafična kartica BFG 880gts 640 MB
5. Ohišje ENERMAX CS-721-B
6. Napajalnik LC 700W Metatron Hyperion LC8700C
7. SAMSUNG DVD 18X, RAM 12X - ČRN SH-S182M/BEBN…SATa
8. SEAGATE 400Gb, SATA300, 16Mb NCQ SATA-II/300, ST3400620AS
9. Miška G3

lp
AMD Ryzen7 5900x & MSI MAG 570x TOMAHAWK
& Asus TUF 3080 & 32 GB 3200MHz@3600MHz
& Samsung 970 Evo plus 1TB & LG 27GL850

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: slon ()

bluefish ::

700W napajalnik je za tak sistem pretiravanje. Dovolj bo nekaj okoli 500 oz. 600W.

Turtle ::

Ko boš pa bolj resno pa : Intel ® Xeon Quad Core model E5310 , ATI FireGL V3300,....

opeter ::

Potem bi že jaz raje kupil kak Mac Pro... ArchiCAD itak bolje teče v OSX okolju. ;)
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Čmrlj ::

slon za tako delo je boljša kaka plata z 975 naborom.

slon ::

Opeter hvala za predlog sam bom ostal na winsi. So še drugi zadržki.
Čmrlj tebe bi vprašal katero ploščo s tem naborom priporočaš. Ogledujem si tudi tanov intel p35 nabor(P5K Deluxe).Problem je tudi izbriba rama. Predvsem firma (2x2GB). Sistem se nebo navijal.
Hvala za predloge.
AMD Ryzen7 5900x & MSI MAG 570x TOMAHAWK
& Asus TUF 3080 & 32 GB 3200MHz@3600MHz
& Samsung 970 Evo plus 1TB & LG 27GL850

dzinks63 ::

:)) Za cca 1000€ npr: Delovna postaja Nomad ® CAD FX560 v1.1

imagodei ::

za 3D modeliranje nVidia Quadro, vsekakor pa nVidia oziroma openGL kompatibilna grafična karica. Autodesk pač slabo podpira non-nVidia grafikulije - sicer odvisno od aplikacije.

Za aplikacije tipa Autodesk Inventor je Quadro FX xxx primerna izbira, kar je manj, se bo poznalo na performancu. Zdaj, s Quadro ti igre ne bodo tekle na 100 fps (prej na 15-30), ampak 3D obdelava bo pa delala kot šus.

Sicer ima vsak AutoCadov izdelek tudi recommended sys requirements, tako da si lahko na njihovi strani (www.autocad.com) ogledaš, kateri produkt točno te zanima, pa pogledaš zahteve. Npr, Autodesk Architecture: klik

Seveda ti bo aplikacija delala tudi z manj, ampak za resno delo to potem ni najboljše. Pri nas nekaj sodelavcev doma testira Inventor, pa vsi pravijo, da se pri večjem številu delov zatika in da slika ne gre gladko - pa imajo vsi dost hude mašine z dobrimi nVidia grafičnimi (valjda za igre). Za to, da ti ni treba do 18h zvečer viset na šihtu pred mašino je dobro, da bi pa vsak dan delal s tem, pa ni najboljše.

Če misliš sestavljat konfiguracijo sam, ne zapasti v nakupovalno manijo. Procesor je lahko zmerno hiter (6600, mogoče že celo 6420), nikakor ni treba XE ali celo high-end Xeon.... Kar res rabiš je hiter ram, predlagam najmanj 2GB za večje projekte 4GB, ter ustrezna grafikulija (Quadro). 4MB Cache na procesorju nikoli ne naredi škode. Kvaliteten monitor, 19" za delo z grafiko skoraj pomeni norčevanje, pojdi raje takoj na 21". Kvaliteten kontrast in svetilnost.
Super hitrih in enormno velikih diskov in RAID polja ne rabiš. Prav tako ne 700W napajalnika. Matične plošče za 200 EUR ne rabiš. Ventilatorjev s premerom 21cm ne rabiš, prav tako ne 5kg težkega hladilnika za procesor in za grafično. Skratka, po pameti!

Na šihtu imamo 3 takšne oziroma podobne mašine, kot je tale v naslednji povezavi, pa Inventor teče BP. Kako bi na takšni mašini tekel Architect ne vem, zahteve so približno enake. Mašina je mal dražja, kot bi bila noname, pač plačaš znamko (HP), pa 3D miška stane verjetno okoli 500 EUR.: klik

EDIT: en stavek, za večjo jasnost
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: imagodei ()

minime ::

Dejte se malo zamislit. Ne verjemem da misli tip delat vsak dan 10 ur za računalnikom in rista v acadu.

bluefish ::

kot sem že napisal, je nakup Quadro kartice za domačo uporabo nesmiseln. Ne verjamem, da je pri običajnem modeliranju opazna neka pretirana razlika v zmogljivosti. Vsekakor pa razlike ne odtehta veliko večja cena od boljših "navadnih" kartic.

Turtle ::

Te miške stanejo od 50 € naprej....

imagodei ::

Kot je razvidno iz avtorjevega sporočila, je računalnik namenjen risanju stavb, autocadu in podobnim programom. Iz tega sklepam, da bo na tem računalniku predvsem to počel, ne pa igral PC igre ali se ukvarjal s komponiranjem muzike.

1000 EUR za en tak računalnik, kolikor je pripravljen odštet, je realno le, če bo kupil PC brez Polken, če se z risanjem stavb misli ukvarjati zgolj kakšno uro čez vikend, če bo delal 90% z 2D programi in 10% s 3D in če je pripravljen na občasne težave s performancom.

V tem primeru je Quadro za doma res overkill. Za resno delo bo pa še kako hvaležen, če si bo omislil Quadrota. In kolikor se spomnim, je že samo ta karta 500+ EUR, sicer odvisno od modela.
- Hoc est qui sumus -

imagodei ::

@Turtle:

ja, sem videl kasneje. Mi smo na šihtu sicer kupili miško Spaceball (menda model 1000?), pa je bila takrat okoli 100.000 starih SIT-ov. Je pa zadeva res carska. Kaj dobiš za 50 EUR v primerjavi s tisto miško, je pa tudi vprašanje. Aja, pa določene tovrstne miške so IZKLJUČNO za domače delo oz. z njimi ne smeš delat v komercialne namene (ie - uradno služit denarja).
- Hoc est qui sumus -

Turtle ::

Je super zadeva sem držu jih v roku...zelo kompaktna....50eur je ista miška pol 100eur za podjetja...

Tukaj modeli

Tam pritisno watch video, da boš imel boljš prestavo kako zadeva deluje

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Turtle ()

murmur ::

"Ne verjamem, da je pri običajnem modeliranju opazna neka pretirana razlika v zmogljivosti"
V primeru Autocada je razlika tako minimalna, da sploh ne bo opazil, kupiti quadro je smotrno za specificne programe npr. SolidWorks. V 3d programih se razlika z vsako generacijo manjsa, je pa res, da so bolj stabilne in podpirajo vse napredne funkcije. Anyway, ce imas dovolj denarja, seveda kupi. Recimo ze FX1500 je super, kaksna FX3500 pa sploh. Sicer pa ti serija GF 8800 vec kot zadostuje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: murmur ()

LuiIII ::

Sam poganjam ACAD (če ga že nujno moram) na mašini IntelCore2Duo@3.2GHz, 4GB RAM, 4x500GB RAID5 (Areca PCIe) + 150GB WD Raptor (sistem) + 250GB (scratch disk), nVidia 7900GT PCIe in 7300 PCIe (3x1600x1200 seka), ASUS WS 64 PRO plata,...
Zadeva je v ACAD-u komaj prebavljiva saj ACAD ni narejen za podlaganje nekaj GB velikih ortofoto slik. A kaj čmo, ko vsak wanabe projektant uporablja ACAD.

Lui


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

računalnik za arhitekta (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
11913247 (10057) ribko
»

racunalnik za autocad

Oddelek: Kaj kupiti
234904 (3775) dmk
»

Profesionalni Fermi

Oddelek: Novice / Grafične kartice
3111366 (10311) Jst
»

Lap top za zahtevno uporabo

Oddelek: Kaj kupiti
191874 (1557) SmeskoSnezak
»

Računalo za CAD - kaj vzet (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
716204 (4300) cryptozaver

Več podobnih tem